Efstathios Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2008 First light για το ed80 που πήρα, προχθές, άν και δεν είχε καλό seeing και το δοκίμασα λίγο και αργά, οπότε δεν ήταν και ο Ωρίωνας, αλλά πιό σοβαρά εχθές. Καταρχήν να πώ ότι είναι όμορφο τηλεσκόπιο. Είναι διοπτρικό, επομένως έχει το κλασσικό σχήμα τηλεσκοπίου που ξέρουμε. Επίσης είναι φορητό. Πιό μεγάλο απο το αντίστοιχο WO 80zs, αλλά πάλι είναι ελαφρύ (3,5 κιλά) και μικρό. Η κατασκευή του είναι καλή. Προχθές το βράδυ δεν είχα χρόνο και έριξα μία ματιά να δώ πώς είναι τα άστρα μέσα απο το αποχρωματικό και είδα λίγο και Κρόνο. Εντυπωσιάστηκα, πραγματικά τα άστρα είναι σημειακά, μικρές φωτεινές τελείες σφαιρικού σχήματος. Στο 10" GSO δεν φαίνονται με τόσο καλό σημειακό σχήμα και contrast, ακόμη και με καλή ευθυγράμμιση. Το φόντο πίσω από τα 70Χ και πάνω ήταν πραγματικά μαύρο, όσο γίνεται βέβαια μέσα στη φωτορύπανση της Αθήνας. Ο Κρόνος ήταν υπέροχος. Στην αρχή με τον Hyperion zoom μέχρι και στα 8mm ήταν μικρός, αλλά μετά έβαλα και barlow 2Χ και τον πήγα μέχρι γύρω στις 150Χ όπου άρχισε να διπλώνει το είδωλο, μάλλον λόγω seeing και το σημείο που εστίαζε ήταν πολύ μικρής διαδρομής. Οπότε χαμήλωσα λίγο μεγέθυνση, και γύρω στα 120Χ ήταν πολύ ωραίος. Χαρακτηριστικό ότι απο την μικρή μέχρι την μέγιστη μεγέθυνση, ο πλανήτης είχε φοβερό contrast. Ακόμη και στα 100Χ και 120Χ μπορείς και διακρίνεις λεπτομέρειες. Cassini δεν είδα διότι το seeing δεν ήταν και το καλύτερο και πλέον φαίνεται δύσκολα. Πάντως η εικόνα έστω και σε μικρές μεγεθύνσεις είναι απολαυστική. Θα δοκιμάσω και με ορθοσκοπικό που είναι κατεξοχήν πλανητικό προσοφθάλμιο. Δεν βλέπω την ώρα να δώ τον Δία που είναι μεγαλύτερος. Φυσικά το τηλεσκόπιο αυτό δεν είναι φτιαγμένο για πλανητική παρατήρηση, αλλά παρόλα αυτά είναι χορταστικές οι εικόνες που βλέπεις, λόγω του μεγάλου contrast. Εχθές είδα τον Ωρίωνα. Πρέπει να πώ ότι εντυπωσιάστηκα. Για ένα τηλεσκόπιο 80mm δεν περίμενα να τον δώ τόσο ευδιάκριτα. Το νεφέλωμα ακόμη και με την φωτορύπανση της Αθήνας φαίνεται αρκετά καλά. Το εκπληκτικό όμως που έμεινα με το στόμα ανοιχτό είναι τα άστρα στο τραπέζιο. Είδα 5 άστρα τα οποία ακόμη και σε 30Χ ξεχωρίζουνε κανονικά μεταξύ τους!!! Βέβαια την καλύτερη εικόνα την είδα στα 70Χ λόγω του πιό μαύρου ουρανού. Φαντάζομαι από σκοτεινό ουρανό η εικόνα θα είναι εκπληκτική. Τελικά αυτό που λένε για τα μικρά αποχρωματικά ισχύει. Μπορεί το 80αρι να μήν μαζεύει πολύ φώς, αλλά το contrast που έχει, τα σημειακά άστρα και η ευκρίνεια δίνουν χορταστικές εικόνες. Και ακόμη δεν έχω δει το διπλό του Περσέα. Το τηλεσκόπιο αυτό βέβαια δεν το πήρα μόνο για οπτική παρατήρηση και σαν grab n go, αλλά και σαν φωτογραφικό. Ακόμη δεν έχω δοκιμάσει φωτογράφηση με την eos400d, αλλά όταν το κάνω θα ποστάρω εδώ τις φωτογραφίες. Από όσο ξέρω και έχω δεί, δίνει εκπληκτικές φωτογραφίες. Ανυπομονώ να το δοκιμάσω και σε σκοτεινό ουρανό. starrynights.blog
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2008 Μπράβο Στάθη. Καλορίζικο.... Ζηλεύω...... και εγώ και ο Δημήτρης και πολλοί άλλοι από όσο ξέρω. Με το 80άρι του Ηλία τράβηξα μία πρόχειρη φωτό της Σελήνης με την 40D και ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ...... Καλές παρατηρήσεις και καλές φωτό. Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2008 Καλορίζικο Στάθη.Εγώ πάντως το είχα κλείσει πριν καν πατήσει Ελλάδα. Αυτό όντως είναι φορητό τηλεσκόπιο και αξίζει τα λεφτά του μέχρι τελευταίας δεκάρας.'Οσο για τις μεγεθύνσεις μην ανησυχείς σηκώνει και άλλες χαλαρά.Προχθές το βράδυ που το δοκίμασα με άψογο seeing σε πληροφορώ ότι ανέβασα στα 240x στο τραπέζιο του Ωρίωνα με το τραπέζιο να φαίνεται τέλεια και τα αστέρια να εξακολουθούν να είναι σημειακά.Τελος να σε πληροφορήσω ότι με την 400 θα εστιάζεις μόνο με τον αντάπτορα του 1,25.Στις 2'' θα χρειαστείς να προμηθευτείς μούφα της Baader,γιατί η 400 δεν εστιάζει. http://www.astropixel.gr
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2008 Στάθη, καλορίζικο! Πολύ χρήσιμο το μίνι review σου, σκεφτόμουν σοβαρά να το πάρω, και τώρα με έψησες άγρια!
sheliak Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2008 Καλοριζικο, Πολυ καλο και βολικο τηλεσκοπιο σε ολους τους τομεις..(ιδιαιτερα στην τσεπη..). Αξιζει πραγματικα τα λεφτα του..Μου αρεσει πολυ να παρατηρω αστρικα σμηνη με αυτο το τηλεσκοπιοΣκεφτομαι, να το εξοπλισω μου με εναν μειωτη εστιακου λογου (εχω δει πολυ ομορφες φωτογραφιες με το συγκεκριμενο set-up). Προχθές το βράδυ που το δοκίμασα με άψογο seeing σε πληροφορώ ότι ανέβασα στα 240x στο τραπέζιο του Ωρίωνα με το τραπέζιο να φαίνεται τέλεια και τα αστέρια να εξακολουθούν να είναι σημειακά.240X Και παλι καλοριζικο.
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 240X Και παλι καλοριζικο. Σταμάτη έτσι ακριβώς γούρλωσα τα μάτια μου γιατί κι εγώ δεν το πίστευα.Ήξερα ότι το μέγιστο επιτρεπτό όριο είναι οι 160x αλλά είπα τι έχω να χάσω δοκιμές κάνω ας δω μέχρι που μπορεί να φτάσει.Απλά να πω ότι το seeing ήτανε τόσο καλό που νόμιζα ότι έβλεπα από το διάστημα.Πρώτη φορά είχα πετύχει τόσο καλό.Ανεπιφύλαχτα αξίζει τα λεφτά του. http://www.astropixel.gr
Efstathios Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Ευχαριστώ παιδιά! Όντως, τα αποχρωματικά λόγω του contrast και του καλού γυαλιού σηκώνουν και μεγαλύτερες μεγεθύνσεις όταν έχει καλό seeing. Ακριβώς όμως επειδή το συγκεκριμένο είναι μικρό δεν επηρεάζεται τόσο απο το seeing και ακόμη και σε μικρές μεγεθύνσεις έχει μεγάλη ευκρίνεια. Διαβάζοντας το cloudynights forum είδα κάποιους να ρωτάνε πόσες ίντσες τηλεσκόπιο να πάρουν για παρατήρηση απο την περιοχή που μένουν που δεν έχει τόσο καλό seeing και φωτορύπανση. Και δεν μπορούσα να καταλάβω ακριβώς το νόημα της ερώτησης. Ο κανόνας που έχουμε μάθει είναι όσες περισσότερες ίντσες τόσο το καλύτερο. Όταν όμως κάνεις τις περισσότερες παρατηρήσεις απο περιοχές με όχι καλό seeing τότε δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς τις πολλές ίντσες. Διότι όσο πιό πολλές ίντσες ένα τηλεσκόπιο τόσο πιό πολύ επηρεάζεται η εικόνα απο το seeing. Το 8ιντσο και 10ιντσο π.χ τηλεσκόπιο δεν θα έδιναν ωραίες εικόνες. Οπότε παίρνουν ένα πιό μικρό τηλεσκόπιο που θα τους δώσει και καλύτερες εικόνες για την περιοχή τους. Στην Αθήνα βέβαια γενικά έχουμε καλό seeing, αλλά τις προάλλες π.χ που πήγα να κάνω παρατήρηση, είχε μια καταχνιά και όχι καλό seeing, αλλά παρόλα αυτά είδα καλές εικόνες μέσα απο το 80άρι, καλύτερες από το 10ιντσο μου. Αυτό επίσης που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο οι ξένοι γενικά τιμάνε τα μικρά αποχρωματικά. Αυτό διότι πραγματικά είναι όμορφα τηλεσκόπια, αλλά και γιατί ακριβώς δίνουν και ωραίες εικόνες. Μέσα στο cloudynights που γράφουν απο όλο τον κόσμο βλέπεις και πολλούς βετεράνους της αστρονομίας που ξεκίνησαν με τα απλά αχρωματικά διοπτρικά 70mm και 80mm και ένα αποχρωματικό τέτοιας διαμέτρου είναι πράγματι εργαλείο για αυτούς τώρα που μπορούν το πάρουν σε μία λογική τιμή. Πολλοί δε έχουν και τα μεγάλα νευτώνεια και κατοδιοπτρικά, αλλά έχουν και το μικρό αποχρωματικό που εκτιμάνε την αξία του. Γενικά, το κάθε τηλεσκόπιο είναι και για συγκεκριμένους σκοπούς. Κατα τη δική μου εκτίμηση το μικρό αποχρωματικό συνοδεύει πολύ ωραία ένα πιό μεγάλο νευτώνειο ή κατοδιοπτρικό, λόγω των ωραίων εικόνων που δίνει, της δυνατότητας πολύ καλής φωτογράφησης και της φορητότητας. starrynights.blog
mrna Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Θα ηθελα να ρωτησω επειδη με ενδιαφερει και για οποιον εχει αποψη, το skywatcher ed80 σε σχεση με ενα αλλο apo 80 ,αρκετα πιο ακριβο ,η διαφορα στη παρατηρηση και φωτογραφηση ειναι αρκετα εμφανης ,λιγο η ανυπαρκτη. Η κατανοηση των αρχων της κοσμογονιας και του αεναου ταξειδιου μας στο πνευματικο κοσμο επιβαλλει την ταυτοχρονη υλικη και πνευματικη εξελιξη του ανθρωπου.ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Καλησπέρα σε όλους! Τις επόμενες ημέρες θα γίνει ένα "συγκριτικό" με το Στάθη να δούμε διαφορές εντός (αλλά και εκτός σε κάποια συνάντηση) πόλεως με το 8άρι μου Οrion Optics. Οπότε κάποια σχόλια θα προστεθούν τότε. Για όσους πάντως έχουν ένα καλό 8άρι ή 10άρι, δε καταλαβαίνω γιατί να σπρώξουν χρήμα για ένα πολύ μικρό διοπτρικό με πολύ καλά πάντως οπτικά. Για φωτογραφίες ευρέως πεδίου το καταλαβαίνω, για άλλο λόγο όχι.. Και 400 περίπου ευρώ δεν είναι λίγα λεφτά για ένα τηλεσκόπιο 80mm.. ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
mrna Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 O μονος λογος για μενα ειναι η φορητοτητα του. Η κατανοηση των αρχων της κοσμογονιας και του αεναου ταξειδιου μας στο πνευματικο κοσμο επιβαλλει την ταυτοχρονη υλικη και πνευματικη εξελιξη του ανθρωπου.ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Ναι αλλά αν έχεις ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που μέχρι τώρα παρατηρείς στις εξορμήσεις σου και θεωρείς πως πλέον το 80άρι είναι grab and go, τότε ποιός ο λόγος να πάρεις από την αρχή μεγαλύτερο?? Και αν πάρεις το 80άρι μετά, το μεγάλο δε θα το τρώει πλέον η αποθήκη??? (Καταλήγω έτσι στο να δίνουμε περισσότερη προσοχή στα κριτήρια της πρώτης μας αγοράς που ίσως δε προσέξαμε καλά... ) ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
mrna Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Μεχρι στιγμης εκανα καποιες επιλογες τις οποιες αν ξεκιναγα τωρα θα ηταν λιγο διαφορετικες οσον αφορα το 8" dobs που εχω και θα πηγαινα σε ενα τουλαχιστον 10"η ενα 9,25 sc celestron.Με το 8" οτι παρατηρησεις εχω κανει ειναι απο το σπιτι μου.Απλα τωρα θα ηθελα ενα αξιοπρεπες μικρο διοπτρικο. Η κατανοηση των αρχων της κοσμογονιας και του αεναου ταξειδιου μας στο πνευματικο κοσμο επιβαλλει την ταυτοχρονη υλικη και πνευματικη εξελιξη του ανθρωπου.ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Efstathios Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Θα ηθελα να ρωτησω επειδη με ενδιαφερει και για οποιον εχει αποψη, το skywatcher ed80 σε σχεση με ενα αλλο apo 80 ,αρκετα πιο ακριβο ,η διαφορα στη παρατηρηση και φωτογραφηση ειναι αρκετα εμφανης ,λιγο η ανυπαρκτη. Κοίτα, δεν έχω συγκρίνει πλάι πλάι το δικό μου με άλλο apo πιό ακριβό, αλλά απο ότι διαβάζω στο cloudynights συναγωνίζεται πολύ πιο ακριβά αποχρωματικά. Η διαφορά στην οπτική παρατήρηση δηλαδή λένε ότι είναι ελάχιστη και θέλει να ψάξεις για να βρείς διαφορές και συνεπώς για τον casual ερασιτέχνη δεν αξίζει να δώσεις τα τριπλά λεφτά. Το τηλεσκόπιο που θα έχει κάποια διαφορά όμως είναι το Takahashi, το οποίο έτσι και αλλιώς έχει κάποια διαφορά, έστω και μικρή και απο τα πιό ακριβά αποχρωματικά απο το skywatcher, δηλαδή televue, WO, TEC κλπ. Άν και πάλι δεν έχω δεί μέσα απο Takahashi οπότε μεταφέρω απόψεις που γράφονται σε ξένα forum. Εκεί που διαφέρει απο πιό ακριβά apo κυρίως είναι στην κατασκευή. Ενώ είναι καλή, γενικά τα πιό ακριβά apo έχουν πιό στιβαρή κατασκευή και κάποια πράγματα πιό ακριβά επάνω, π.χ καλύτερο focuserμε διπλή ταχύτητα, ή feather touch κλπ. Αργύρη, τα έχουμε πεί αυτά. Η φορητότητα είναι κάτι που παίζει ρόλο για πολλούς. Το να συγκρίνουμε τα δύο τηλεσκόπια δεν έχει πολύ νόημα, διότι ακριβώς το καθένα είναι για διαφορετικό σκοπό και σίγουρα το OO με τα πολύ καλά οπτικά του δίνει και πολύ καλές εικόνες. Αλλά γενικά οι εικόνες μέσα απο ένα αποχρωματικό διοπτρικό είναι διαφορετικές από ένα νευτώνιο ή κατοδιοπτρικό. Το νευτώνειο ακόμη και OO που είναι έχει soft εικόνα, ενώ το αποχρωματικό πιό οξεία. Παρόλα αυτά έτσι για το χαβαλέ και από περιέργια να δούμε πώς είναι οι εικόνες μέσα απο τα δυό μπορούμε να συγκρίνουμε στο τραπέζιο π.χ. Το 8" σίγουρα θα βλέπει το νεφέλωμα πιό φωτεινό, αλλά νομίζω ότι τα άστρα του τραπεζίου θα είναι πιό ευκρινή στο αποχρωματικό. Γι αυτό σου λέω έτσι και αλλιώς θα είναι διαφορετικές οι εικόνες και το ένα είναι 80mm ενώ το άλλο 200mm. Και μιλάμε πάντα για 2ο τηλεσκόπιο. Εκεί που θα έχει νόημα μία σύγκριση είναι μεταξύ ενός 140 ή 150mm αποχρωματικού και του 8" OO. Αλλά και πάλι σε συγκεκριμένους στόχους. starrynights.blog
Efstathios Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 η ενα 9,25 sc celestron Αυτό θα ήταν και η καλύτερη επιλογή, μιάς και το 9,25 είναι διάσημο για την απόδοσή του και ταυτόχρονα είναι και φορητό για μεγάλο τηλεσκόπιο. Αλλά το 8" dob έχει 300 ευρώ, ενώ το 9,25 έχει 2.000 ευρώ, μόνο ο σωλήνας. starrynights.blog
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Αργύρη νομίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα ένα συγκριτικό του ED80 με το 8ιντσο. Το τελευταίο θα "νικήσει" το πρώτο με ευκολία σε όλα τα σημεία. Ωστόσο το 80άρι θα έχει σημειακά αστέρια, όπως ανέφερες και εσύ παραπάνω ευρύ πεδίο και αισθητικά πολύ πιο όμορφο είδωλο. Αυτό το τελευταίο ίσως δεν ακούγεται σημαντικό, αλλά είναι ίσως το σημαντικότερο και κάτι που πρέπει να το δεις για να το καταλάβεις. Εξάλλου, ένα μικρό αποχρωματικό δεν αντικαθιστά αλλά συμπληρώνει ένα μεγάλο τηλεσκόπιο. Νύχτες που η ατμοσφαιρα είναι "σούπα" και δεν αξίζει να στήσει κανείς ένα 8ιντσο ή ακόμα περισσότερο ένα 10άρι ή 12άρι, το 80άρι θα αποδώσει εξαιρετικά. Σε τελική ανάλυση, είναι τόσο εύκολο στο στήσιμο που θα σε βγάλει έξω πιο συχνά - ακόμα και για μια γρήγορη ματιά.Μακάρι να βοηθήσει ο καιρός για την έξοδό σας!Φιλικά,Ηλίας.
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Φίλοι μου: Πριν δε το έγραψα σωστά, καταρχήν δε μιλάω για "κόντρα" αλλά για καταγραφή διαφορών πχ πιο οξύ είδωλο στο 80άρι. Εξάλλου έχουμε και οι δύο το Hyperion zoom και θα παίξουμε σε ίδιες μεγενθύσεις στους ίδιους στόχους (είπαμε, δεν έχει σημασία που το 8άρι θα δέχεται περισσότερο φως, άλλες διαφορές ψάχνουμε ). Πιο συχνά για παρατήρηση με βγάζουν τα κιάλια, όπως όλους μας. Με το 80άρι βέβαια πέφτει το θέμα φωτογραφία που με τα κιάλια κάτι τέτοιο είναι αδύνατο! Ο καιρός το Σάββατο βράδυ μάλλον δε θα είναι καλός (συννεφιά με μικρή περίπτωση βροχής) οπότε βλέπουμε! Και τέλος είναι μια καλή περίπτωση για να ελέγξουμε το χώρο στο Σχοινιά (δικαστικά) κάνοντας μια mini παρατήρηση "εντός πόλης"! ΥΓ: Μπορεί να παίξει και καμία φωτογραφία μιας και ο Στάθης κατέχει πλέον μια Canon Eos 400D!! ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Efstathios Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 ΥΓ: Μπορεί να παίξει και καμία φωτογραφία Αυτό είναι stadar. starrynights.blog
mrna Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 29, 2008 Ευχαριστω για τις πληροφοριες.Και εγω νομιζω οτι ετσι θα ειναι . Θα ηθελα να ρωτησω επειδη με ενδιαφερει και για οποιον εχει αποψη, το skywatcher ed80 σε σχεση με ενα αλλο apo 80 ,αρκετα πιο ακριβο ,η διαφορα στη παρατηρηση και φωτογραφηση ειναι αρκετα εμφανης ,λιγο η ανυπαρκτη. Κοίτα, δεν έχω συγκρίνει πλάι πλάι το δικό μου με άλλο apo πιό ακριβό, αλλά απο ότι διαβάζω στο cloudynights συναγωνίζεται πολύ πιο ακριβά αποχρωματικά. Η διαφορά στην οπτική παρατήρηση δηλαδή λένε ότι είναι ελάχιστη και θέλει να ψάξεις για να βρείς διαφορές και συνεπώς για τον casual ερασιτέχνη δεν αξίζει να δώσεις τα τριπλά λεφτά. Το τηλεσκόπιο που θα έχει κάποια διαφορά όμως είναι το Takahashi, το οποίο έτσι και αλλιώς έχει κάποια διαφορά, έστω και μικρή και απο τα πιό ακριβά αποχρωματικά απο το skywatcher, δηλαδή televue, WO, TEC κλπ. Άν και πάλι δεν έχω δεί μέσα απο Takahashi οπότε μεταφέρω απόψεις που γράφονται σε ξένα forum. Εκεί που διαφέρει απο πιό ακριβά apo κυρίως είναι στην κατασκευή. Ενώ είναι καλή, γενικά τα πιό ακριβά apo έχουν πιό στιβαρή κατασκευή και κάποια πράγματα πιό ακριβά επάνω, π.χ καλύτερο focuserμε διπλή ταχύτητα, ή feather touch κλπ. Αργύρη, τα έχουμε πεί αυτά. Η φορητότητα είναι κάτι που παίζει ρόλο για πολλούς. Το να συγκρίνουμε τα δύο τηλεσκόπια δεν έχει πολύ νόημα, διότι ακριβώς το καθένα είναι για διαφορετικό σκοπό και σίγουρα το OO με τα πολύ καλά οπτικά του δίνει και πολύ καλές εικόνες. Αλλά γενικά οι εικόνες μέσα απο ένα αποχρωματικό διοπτρικό είναι διαφορετικές από ένα νευτώνιο ή κατοδιοπτρικό. Το νευτώνειο ακόμη και OO που είναι έχει soft εικόνα, ενώ το αποχρωματικό πιό οξεία. Παρόλα αυτά έτσι για το χαβαλέ και από περιέργια να δούμε πώς είναι οι εικόνες μέσα απο τα δυό μπορούμε να συγκρίνουμε στο τραπέζιο π.χ. Το 8" σίγουρα θα βλέπει το νεφέλωμα πιό φωτεινό, αλλά νομίζω ότι τα άστρα του τραπεζίου θα είναι πιό ευκρινή στο αποχρωματικό. Γι αυτό σου λέω έτσι και αλλιώς θα είναι διαφορετικές οι εικόνες και το ένα είναι 80mm ενώ το άλλο 200mm. Και μιλάμε πάντα για 2ο τηλεσκόπιο. Εκεί που θα έχει νόημα μία σύγκριση είναι μεταξύ ενός 140 ή 150mm αποχρωματικού και του 8" OO. Αλλά και πάλι σε συγκεκριμένους στόχους. Η κατανοηση των αρχων της κοσμογονιας και του αεναου ταξειδιου μας στο πνευματικο κοσμο επιβαλλει την ταυτοχρονη υλικη και πνευματικη εξελιξη του ανθρωπου.ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα