Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα φίλοι μου!

 

Εδώ και λίγο καιρό πειραματίζομαι στην αστροφωτογράφηση μέσα από την πόλη. Χρειάζομαι τις συμβουλές σας σχετικά με τον βέλτιστο συνδυασμό χρόνου έκθεσης - ISO για στόχους βαθέως ουρανού π.χ. Μ31 και Μ45 (που δοκιμάζω αυτές τις μέρες).

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιώ είναι διοπτρικό αποχρωματικό 100mm (f/6.2 περίπου με χρήση f/r, δίνει πεδίο σχεδόν 2.2 μοίρες πλάτος) και Canon 350D χωρίς μετατροπή.

 

Παράλληλα διαβάζω το πολύ χρήσιμο βιβλίο "Master Astrophotography with a DSLR Camera" του Jerry Lodriguss ο οποίος αναφέρει πως ο βέλτιστος χρόνος έκθεσης είναι εκείνος που δίνει στο ιστόγραμμα της φωτογραφίας μια καμπύλη φωταύγειας του ουρανού μεταξύ 20% και 50% της μέγιστης φωτεινότητας, ενώ προτεινόμενο είναι το ISO 800. Για δε ουρανό με φωτορρύπανση με τα παραπάνω δεδομένα (ISO 800, f/6.2) o μέγιστος χρόνος έκθεσης είναι 1 με 2 λεπτά. Μεγαλύτερος χρόνος έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια αχνής πληροφορίας λόγω της φωτορρύπανσης.

 

Πράγματι, δοκιμάζοντας είδα πως αν ξεπεράσω αυτούς τους χρόνους, το ιστόγραμμα της φωτογραφίας μετατοπίζεται αρκετά δεξιά, γεγονός που δείχνει πως η φωτορρύπανση 'καταπίνει' την πολύτιμη πληροφορία.

 

Το πρόβλημα είναι πως σε αυτούς τους χρόνους η camera δεν προλαβαίνει να καταγράψει αχνή πληροφορία ώστε να δώσει την εικόνα του βαθέως αντικειμένου, αλλά μόνο άστρα.

 

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Έχω νικηθεί από την φωτορρύπανση και δεν υπάρχει τρόπος να 'ξετρυπώσω' το αντικείμενο που φωτογραφίζω;

 

Δεδομένου πως το 95% του χρόνου που αφιερώνω είναι μέσα από την πόλη, είναι πολύ απογοητευτικό αν ισχύει κάτι τέτοιο.

 

Πως μπορώ να ξεπεράσω τους παραπάνω περιορισμούς; Μήπως με κάποιο φίλτρο φωτορρύπανσης; Φαντάζομαι όμως πως και αυτό (αν και θα βοηθήσει λίγο θεωρητικά) δεν πρόκειται να κάνει θαύματα.. Το κλειδί είναι στην διαφορετική τεχνική;

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε

2 λεπτά ίσως είναι υπερβολή στην πόλη χωρίς φίλτρο φωτορύπανσης. Τα βέλτιστα αποτελέσματα θα έχεις με ένα IDAS LPS ή εναλλακτικά το ανάλογο - αλλά κάπως υποδεέστερο - φίλτρο της Astronomik. Το πρώτο δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου τη χρωματική ισορροπία, ενώ όλα τα υπόλοιπα λίγο ή πολύ την επηρεάζουν. Ρίξε μια ματιά:

http://www.sciencecenter.net/hutech/idas/lps.htm

και

http://www.sciencecenter.net/hutech/filters/ffilter.htm

και εδώ γενικά για τα broadband φίλτρα:

http://www.sciencecenter.net/hutech/idas/lps2.htm

Φυσικά - και άσχετα από τα παραπάνω - πολύ καλά αποτελέσματα θα έχεις επίσης με οποιοδήποτε άλλο φίλτρο τύπου LPR (orion skyglow, baader UHC-S κλπ). Πάντα στις 2" και όχι 1.25" για να αποφύγεις το βινιετάρισμα.

Επίσης, τίποτα δεν σε εμποδίζει αν έχεις σετάρει αυτόματη οδήγηση να πειραματιστείς και να ρίξεις πάνω ακόμα πιο στενά φίλτρα (Lumicon UHC), αυξάνοντας όμως κατά πολύ τις εκθέσεις σου.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης