Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εχθες μετα και την προσφατη αποκτηση του φωτεινου σατυρονηματος απο KOSTAKIS (εξαιρετικο), εκανα καποιες δοκιμες στην οδηγηση.Γενικα μου αρεσουν οι one-shot φωτογρφιες και ας υστερουν..(ή μαλλον και ας εχουν περιορισμενες δυνατοτητες..) για αυτο και ελπιζω τωρα να καταφερω να αυξησω τους χρονους εκθεσης..(αφου βρω σκοτεινο ουρανο βεβαια..)

Οδηγησα με το 8'' f/6 και φωτογραφισα με το ed80 f/7.5.

Περιμενα να ειναι πολυ κουραστικη διαδικασια λογω του οτι πρεπει να εισαι πανω απο το προσοφθαλμιο ολη την ωρα, δεν ηταν ομως..

Στις δοκιμες που εκανα εφτασα μεχρι και 8-λεπτη εκθεση, δεν μπορεσα παραπανω γιατι αν και me iso 100 στην canon φωτογραφιζα μεσα απο τη ν αθηνα και η φωτορυπανση ηταν καταστρεπτικη.

Οι δοκιμες ηταν λιγο προχειρες, τις εκανα περισσοτερο για να ξοικειωθω.

Δυστυχως στην τελευταια η οποια φαινεται και παρακατω προς το τελος ακουμπησα λιγο το τηλεσκοπιο και κουνησε λιγο..δεν προλαβαινα να επαναλαβω.

Μου εκανε εντυπωση το γεγονος οτι η ωρα περναγε γρηγορα και ας ημουν πανω στην σκαλα 8 λεπτα ισως λογω της συγκεντρωσης που θελει..

Εχω ομως δυο ερωτησεις:

Πρωτον, εαν το αστερι οδηγο το βαλουμε μεσα στο τετραγωνακι που σχηματιζει το σταυρονημα, η κινηση αυτου μεσα στα ορια του τετραγωνου επιρεαζει την φωτογραφια?

Δευτερον στις δοκιμες μου τοποθετησα το αστερι οδηγο οπως φαινεται στο σχημα, υπαρχει καποιο λαθος σε αυτο? δεν μου φανηκε να υπαρχει αλλα σε μεγαλυτερες εκθεσεις μπορει να υπαρξει?

Ευχαριστω

.jpg.7916bf967bbcc0bc3c447eec28c626dd.jpg

Εδω εβαλα το στερι οδηγο

DPP_74.thumb.JPG.046b788ca3096a7e24a2370071d859f2.JPG

8-λεπτη εκθεση (λιγο κουνημενη)αλλα ικανοποιητικη πσιτευω

Δημοσιεύτηκε
Δυστυχως στην τελευταια η οποια φαινεται και παρακατω προς το τελος ακουμπησα λιγο το τηλεσκοπιο και κουνησε λιγο..δεν προλαβαινα να επαναλαβω.
Λέγεται ότι υπάρχουν στρατιές από φωτογραφίες που καταστραφήκανε από τον φωτογράφο που αποκοιμήθηκε και ακούμπησε το τηλεσκόποιο :) .

Αλλά η συγκεκριμένη εμένα μου φένεται μια χαρά.

Πρωτον, εαν το αστερι οδηγο το βαλουμε μεσα στο τετραγωνακι που σχηματιζει το σταυρονημα, η κινηση αυτου μεσα στα ορια του τετραγωνου επιρεαζει την φωτογραφια?
Εξαρτάται από το seeing. Πάντως όπου έχω διαβάσει λένε να το βάλεις πάνω στην γραμμή για να δεις αμέσως την κίνηση. Αλήθεια, γιατί δεν βάζεις μια κάμερα+laptop+guidedog ;
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω πολυ, αρα η διαδικασια που ακολουθησα δεν ειναι λανθασμενη..

Αλήθεια, γιατί δεν βάζεις μια κάμερα+laptop+guidedog ;

Βασικα σκοπος μου ηταν να μην παιρνω στις αστρο-εξορμησεις και το laptop(για αυτο και αντι για ccd αγορασα την canon..ισως οχι και η πιο καλη επιλογη οπως διαπιστωνω αλλα δεν πειραζει)..αργοτερα ισως κανω καποια προσπαθεια με ενα τετοιο set-up,αλλα τωρα δεν ειναι στις προταιρεοτητες μου κατι τετοιο, αυτο που θελω στην παρουσα φαση ειναι να μαθω την οδηγηση, να ελεφρυνω λιγο το set-up μου και ν πειραξω-τροποποιησω την canon..

Λέγεται ότι υπάρχουν στρατιές από φωτογραφίες που καταστραφήκανε από τον φωτογράφο που αποκοιμήθηκε και ακούμπησε το τηλεσκόποιο

Φανταζομαι τα συναισθηματα σε μια τετοια στιγμη..

Δημοσιεύτηκε
Βασικα σκοπος μου ηταν να μην παιρνω στις αστρο-εξορμησεις και το laptop
Αν αντέχει το βαλάντιο υπάρχουν και αυτόνομοι autoguiders που δεν χρειάζεσαι λάπτοπ.
(για αυτο και αντι για ccd αγορασα την canon..ισως οχι και η πιο καλη επιλογη οπως διαπιστωνω αλλα δεν πειραζει)
Είναι για τα λεφτά της. Δεν θα πιάσει την απόδωση μιας αστρονομικής κάμερας' date=' αλλά δεν κάνει και τα λεφτά της (και φυσικά έκαστος στο είδος του...) .
και ν πειραξω-τροποποιησω την canon..
Μα δεν είναι εντελώς απαραίτητο αυτό, ιδίως αν δεν πας για νεφελώματα με πολύ Ha - ακόμη και σε αυτά η πληροφορία σε O-III, S-II κλπ είναι αρκετή για να σου αποδώσει η DSLR.

Καλή συνέχεια - μακάρι να μπορούσα να κάνω τα μισά από τα βήματα που έχεις κάνει πρόσφατα, αλλά ας όψεται ο χρόνος που δεν ειναι διαθέσιμος.

Δημοσιεύτηκε

1. Πρεπει το εστιακό μήκος της οδήγησης να είναι >= του εστιακού μήκους της Φωτογράφησης.

2. Το σταυρόνημα πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε οι άξονες να αντοιστοιχούν στην κίνηση RA/ DEC

Ή αλοιώς όταν το αστεράκι κινείται στο σταυρόνημα να κινείται παράληλα στον ένα άξονα.

3. Θα πρέπει να γίνει πολύ καλός προσανατολισμός έτσι ώστε

να μήν χρειάζεται να γίνεται διόρθωση κατά Declination

διαφορετικά θα έχεις περιστροφή παιδίου παρόλο που θα είσαι

στημένος με πολική ευθυγράμιση.

Αυτά για αρχή

Σημείωση

Έχω πετάξει κυριολεκτικά άπειρες φωτογραφίες απο τέτειες χαζομάρες.

Επίσης πρόσεχε το μάτι να μην ακουμπάει στο προσοφθάλμειο.

Τέλος η γνώμη μου είναι οτι AutoGuider αξίζει αλά για εκθέσεις μεγάλες και επαναλαμβανόμενες .

Γιώργος Νικολιδάκης

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε
Αν αντέχει το βαλάντιο υπάρχουν και αυτόνομοι autoguiders που δεν χρειάζεσαι λάπτοπ

Εχω laptop απλα δεν θα ηθελα να το παιρνω μαζι στο βουνο(λογω υγρασιας) απο την αλλη πιστευω σε εναν βαθμο, οτι τετοιες τεχνικες χρειαζονται και μια πιο μονιμη εγκατασταση..

Καλή συνέχεια - μακάρι να μπορούσα να κάνω τα μισά από τα βήματα που έχεις κάνει πρόσφατα, αλλά ας όψεται ο χρόνος που δεν ειναι διαθέσιμος.

Ευχαριστω, ο ελευθερος χρονος ειναι σπανιος στις μερες μας, το δικο μου προβλημα ομως ειναι να βρισκω ατομα να αγκαρεψω να ερθουν στο βουνο μαζι μου..

Έχω πετάξει κυριολεκτικά άπειρες φωτογραφίες απο τέτειες χαζομάρες.

Επίσης πρόσεχε το μάτι να μην ακουμπάει στο προσοφθάλμειο

Φωτογραφιες φιλματες?

Μετα απο καποιο χρονικο διαστημα που αρχιζει η κουραση θελει προσοχη αυτο ειναι αληθεια.

Σας ευχαριστω πολυ για τις χρησιμες πληροφοριες.

Δημοσιεύτηκε

Κατι ακομα, καθως οδηγουσα καταλαβα την επιρροη του αερα στο ολο συστημα, περα απο αυτο η βαση καθοτι την ειχα φορτωσει αρκετα ηταν ιδαιτερα ευαισθητη στους κραδασμους..υπαρχει κανενας τροπος να το μειωσω αυτο?

Η μηπως σημαινει κατι αλλο.. (πχ υπερφορτωση..)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης