pascal Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2008 χτες δοκίμασα για πρώτη φορα να ''βιδώσω'' την καινούρια μου canon eos300d στο skywatcher dob 8''με ένα Τ-r;ing... το αποτέλεσμα σε One shot επίγειους στόχους (πολυκατοικίες -απέναντι βουνό) ήταν πολύ καλό ,το βραδάκι που δοκίμασα να ΄''χτυπήσω '' σελήνη ,αντιμετώπισα το εξής πρόβλημα:οταν δοκίμασα να εστιάσω μέσα απο την canon λίγο πριν καθαρίσει τελείως το είδωλο το focus knob τερμάτισε με αποτέλεσμα να μήν μπορώ να εστιάσω καλα...μήπως μου λείπει κάποιο εξάρτημα?? ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ... . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
planetman Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2008 Έχεις τον crayford εστιαστή ή παλιότερο; Πότε το πήρες; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
pascal Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Nαι έχει crayford εστιαστή .... . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
sheliak Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Δηλαδη δεν ειναι σαν αυτον: http://www.astrovox.gr/forum/download.php?id=4896 ?
planetman Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Λογικά δεν πρέπει να έχεις πρόβλημα. Πώς κάνεις τη σύνδεση; Πρέπει να ξεβιδώσεις τον 2"->1,25" αντάπτορα και εκεί πάνω να βιδώσεις τον Μ42 μετατραπέα ο οποίος με τη σειρά του μπαίνει στο σώμα της μηχανής όπως ένας φακός. Δώσε μια φώτο της σύνδεσης να δούμε. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
pascal Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 μάλλον έκανα λάθος ,δεν πρεπει να ναι crayford... . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
pascal Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Δηλαδη δεν ειναι σαν αυτον: http://www.astrovox.gr/forum/download.php?id=4896 ? έχεις δίκιο είναι ακριβώς σαν αυτόν-θά βαλω φώτο μετά να το δείτε κιέσείς . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
pascal Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 πρεπει να ναι το πιο παλιο μοντελο.. . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
roryt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Το προβλημα του back focus ειναι κοινο σε Νευτωνια (ιδιως Ντοπς) και οχι μονο (για αυτο και επελεξα για φωτογραφιση μια ΟΤΑ που εχει το αναποδο : εστιαζει η EOS αλλα θελει επεκταση και διαγωνιο για να εστιασουν τα 2" προσοφθαλμια). Δεν το ειχες με την SPC ; Εγω με το GSO το ειχα και με web cameras και φυσικα με την EOS. Ειχα αλαξει τον (rack&pinion) focuser με κοντο crayford αλλά η EOS και πάλι δεν εστιασε στο απειρο - οριακα.Υποψη, εγω εβαζα τα παντα στην υποδοχη για 1.25" αρα ειχα χειροτερο προβλημα. Μπορείς να δοκιμάσεις να αλαξεις εστιαστη, να κανεις collimation ωστε ο πρωτευοντας καθρέπτης να ερθει οσο ποιο πάνω μπορεις- ισως σου δωσει τους ελαχιστους ποντους που σου λειπουν. Νομιζω ο sheliak ειναι που εκανε καινουργιες τρυπες ποιο πανω για τον 1ευοντα (ή/και εκοψε την ΟΤΑ ) ; Για την ωρα δοκιμασε να εστιασεις με την μηχανη μετα απο barlow-εγω ειχα τραβηξει μερικες ενδιαφερουσες φωτο ετσι
sheliak Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2008 δεν ειναι in-focus το προβλημα??
pascal Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 27, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 27, 2008 επειδή δεν εχω τη πείρα να πειράξω τα κάτοπτρα,αλλα ουτε και τα χρήματα αυτή τη στιγμή να πάρω crayford..θα δοκιμάσω ναφτίαξω κανα ανταπτοράκι σε μηχανουργείο ή θα αγοράσω αργότερα ενα πιο κοντό focus.λέτε να υπαρχει κανα κινέζικο φτηνο αντιγραφή crayford για dob 8'' ????????????????????? . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2008 Δοκίμασε με barlow ή φωτογραφικό διπλασιαστή ενδιάμεσα. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2008 Το προβλημα το εχεις μονο στη Σεληνη ;Συνηθως θελει προς τα εξω εστιαση . Στη Σαμο η ομαδα εχει το ιδιο, alla me ton ελικοειδη εστιαστη αλλα εστιαζουμε μια χαρα με τη D50 ακομη και σε DSO . Κι εγω πιστευω στη Σεληνη ο Bαrlow θα βοηθησει . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2008 Η πραγματική θέση του εστιακού επιπέδου ενός νευτώνειου τηλεσκόπιου είναι ένα από τα βάσανα των ερασιτεχνών με τέτοια τηλεσκόπια. Δυστυχώς, οι περισσότερες εταιρίες κατασκευής τηλεσκοπίων δυσκολεύουν τους πελάτες τους τοποθετόντας το εστιακό επίπεδο «κάπου ανάμεσα στη διαδρομή του εστιαστή», αφήνοντας τους να παιδεύονται αργότερα με μετατροπές, αντάπτορες, πατέντες και άλλα δεινά*.Αλλά τα πράγματα έχουν λίγο πολύ ως εξής: Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι προσοφθάλμιοι φακοί εστιάζουν όλοι μέσα σε ένα εύρος 2-3 εκατοστών της διαδρομής του εστιαστή. Όμως μια φωτογραφική μηχανή reflex (π.χ. EOS 400D) πρέπει να πλησιάσει στον σωλήνα του νευτώνειου αρκετά εκατοστά πιό κοντά από τους συνήθεις προσοφθάλμιους, ώστε να εστιάσει. Κι αυτό επειδή το ακίνητο εστιακό επίπεδο του τηλεσκοπίου πρέπει να φτάσει βαθιά μέσα στο σώμα της μηχανής ώστε να συμπέσει με το επίπεδο του αισθητήρα ή του φίλμ. Κι αφού δεν κινείται το εστιακό επίπεδο, πρέπει να κινηθεί η μηχανή.Για να μπορούμε να εστιάζουμε και με όλους τους προσοφθαλμίους και με τη μηχανή, απαιτείται ένας εστιαστής με διαδρομή τουλάχιστον 7-8 εκ. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά πρέπει να είναι τοποθετημένος στο τηλεσκόπιο με τέτοιον τρόπο ώστε το εστιακό επίπεδο να βρίσκεται αρκετά «προς τα έξω», δηλ. 2-3 εκατοστά πριν ο εστιαστής τερματίσει προς τα έξω. Κάπου εκεί θα εστιάζουν οι προσοφθάλμιοι φακοί. Κι όταν τοποθετείται η μηχανή με έναν αντάπτορα, ο εστιαστής θα «μαζεύεται» προς τα μέσα για να φέρει τη μηχανή σε θέση εστίασης. Δυστυχώς οι εστιαστές crayford έχουν συνήθως μικρή διαδρομή (3 ως 6 εκ.) ενώ οι γραναζωτοί εστιαστές (rack and pinion) τα καταφέρνουν καλύτερα (7-9 εκ.) Αλλάζοντας έναν γραναζωτό εστιαστή με έναν καλύτερο crayford χάνουμε συνήθως σε μήκος διαδρομής. Αν θέλουμε να εστιάζουν όλα, μηχανή και προσοφθάλμιοι, αλλά ο νέος εστιαστής μας δεν έχει διαδρομή παρά 3-4 εκ. καταφεύγουμε στη χρήση σωλήνα προέκτασης (extension tube). Τοποθετούμε τον εστιαστή σε τέτοια θέση** ώστε οι προσοφθάλμιοι φακοί να εστιάζουν όταν ο σωλήνας προέκτασης βρίσκεται πάνω στον εστιαστή. Αφαιρώντας το σωλήνα προέκτασης, το ύψος του εστιαστή μικραίνει και μπορεί να εστιάσει και η φωτογραφική μηχανή ή ένα binoviewer με τον κατάλληλο φακό προσαρμογής. Πάντως, όταν το πρόβλημα στην εστίαση είναι λίγα χιλιοστά διαδρομής που λείπει, μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με μετακίνηση του πρωτεύοντος κατόπτρου εμπρός ή πίσω κατά λίγα χιλιοστά, χρησιμοποιώτας απλά τις βίδες ευθυγράμμισης. * Ένας λόγος είναι ότι τα κάτοπτρα μιας παρτίδας παραγωγής μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους σε εστιακή απόσταση κατά λίγα εκατοστά αλλά οι οπτικοί σωλήνες κατασκευάζονται ίσιοι μεταξύ τους και συναρμολογούνται όμοια.** Μπορεί να χρειαστεί όλο το σύστημα δευτερεύοντος κατόπτρου/εστιαστή να πλησιάσει ή να απομακρυνθεί λίγα εκατοστά από το πρωτεύον κάτοπτρο, στηρίζοντας την «αράχνη» και τον εστιαστή σε νέες τρύπες στον οπτικό σωλήνα. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
pascal Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2008 Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική επεξήγηση Στέφανε ,και λοιποι φίλοι...το θέμα είναι οτι έχω μπερδευτεί.... 1.Δέν θέλω να πειράξω το τηλεσκοπιο μήν κάνω ζημιά,2.μήπως ξέρει κανείς σωλήνα προέκτασης που θα βρώ?3.και πως θα προσαρμόσει στο dob με την canon ? υπενθυμίζω οτι απο ανταπτορες εχω μόνο Τ-RING.? . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
roryt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2008 Πασχαλη μην μπερδευεσαι, σωληνα επεκτασης θες αν ο εστιαστης σου ειναι κοντος και δεν σου δινει αρκετη διαδρομη προς τα εξω για να εστιασεις τα προσοφθαλμια. Εσυ εχεις το αναποδο, ο εστιαστης σου ειναι ψηλος, τα προσοφθαλμια εστιαζουν, αλλα δεν μπορει να βαλει αρκετά μεσα την DSLR. Πρεπει με καποιο τροπο να φερεις την μηχανη λιγα εκατοστα ποιο κοντα στον καθρεπτη. Δεν νομιζω οτι κανενας ανταπτορας θα σου το δωσει αυτο. Θες ειτε να μοιωσεις το υψος του εστιαστη (δηλ. να τον αντικαταστισεις με κοντο) ειτε να φερεις τον καθρεπτη ποιο πανω (πχ με τις βιδες του collimation). Αν θες να τα απιφυγεις αυτα δεν σου μενει αλλη λυση παρα ο barlow(οποτε θα τραβας με διπλασιο f απο το κανονικο) Αν ψαξεις λιγο το φορουμ θα δεις οτι πολλοι απο εμας το εχουμε αντιμετωπισει στο παρελθον
sheliak Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2008 Πάντως, όταν το πρόβλημα στην εστίαση είναι λίγα χιλιοστά διαδρομής που λείπει, μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με μετακίνηση του πρωτεύοντος κατόπτρου εμπρός ή πίσω κατά λίγα χιλιοστά, χρησιμοποιώτας απλά τις βίδες ευθυγράμμισης. Δοκιμασε το αυτο μπορει να δουλεψει, δεν ειναι μεγαλη η απαιτουμενη αποσταση..Βεβαια και να μην δουλεψει το να μετακινησεις το πρωτευον αλλαζοντας τις βιδες που το συγκρατουν δεν ειναι και πολυ μεγαλη υποθεση,το μονο που πρεπει να ξερεις ειναι να βιδωνεις και να ξεβιδωνεις προσεκτικα και να ξερεις να ευθυγραμμιζεις το τηλεσκοπιο. Αυτα + λιγο ψαξιμο για να βρεις τις καινουριες βιδες και ελατηρια που θα χρησιμοποιησεις..Δεν θα κανεις τιποτα το μη αναστρεψιμο αν δεν τα καταφερεις ξαναβαζεις τα παλια και παλι απο την αρχη..
pascal Δημοσιεύτηκε Μάιος 9, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 9, 2008 Πασχαλη μην μπερδευεσαι, σωληνα επεκτασης θες αν ο εστιαστης σου ειναι κοντος και δεν σου δινει αρκετη διαδρομη προς τα εξω για να εστιασεις τα προσοφθαλμια. Εσυ εχεις το αναποδο, ο εστιαστης σου ειναι ψηλος, τα προσοφθαλμια εστιαζουν, αλλα δεν μπορει να βαλει αρκετά μεσα την DSLR. Πρεπει με καποιο τροπο να φερεις την μηχανη λιγα εκατοστα ποιο κοντα στον καθρεπτη. Δεν νομιζω οτι κανενας ανταπτορας θα σου το δωσει αυτο. Θες ειτε να μοιωσεις το υψος του εστιαστη (δηλ. να τον αντικαταστισεις με κοντο) ειτε να φερεις τον καθρεπτη ποιο πανω (πχ με τις βιδες του collimation). Αν θες να τα απιφυγεις αυτα δεν σου μενει αλλη λυση παρα ο barlow(οποτε θα τραβας με διπλασιο f απο το κανονικο) Αν έχει κανει καποιος απο το forum μετακίνηση του καθρεπτη ,θα ήθελα βοήθεια...Σκεφτόμουν απλα να ξεβιδώσω λιγο τις βίδες του κατω καθρέπτη μήπως ερθει πιό κοντά..τι λέτε???? . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
sheliak Δημοσιεύτηκε Μάιος 9, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 9, 2008 Αυτο ειναι το πρωτο βημα σφιγγοντας τις μικρες (και κανοντας παλι την ευθυγραμμιση)..δοκιμασε το..αλλα θα κερδισεις πολυ λιγη αποσταση με τις υπαρχουσες βιδες..Το τηλεσκοπιο στην φωτογραφια ειναι το δικο σου???
pascal Δημοσιεύτηκε Μάιος 9, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 9, 2008 όχι ακόμα..εχω 8΄΄dob και αύτη έιναι ή επόμενη πάτέντα που θα γίνει στον επομενο μήνα... δηλαδή σφίγγω τις βίδες ,δοκιμάζω...διαφορετικα πρεπει να βρω πιο μεγάλες και ελατήρια σώστα>? . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
pascal Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2008 σκεφτομαι και Τ-ring για canon πιο λεπτό απο το κλασσικο να κερδίσω λίγα χιλιοστα και απο κει!!! . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10, 2008 Ψαξε στο ebay για m42 canon eos, 10$ τα πουλανε. Δεν ειναι ακριβως το σπειρωμα του Τ2 αλλά αυτο που χρειάζεσαι για να προσαρμώσεις φακούς Μ42. Το ποιό πιθανών ότι θα σου βιδώσει στο Τ2, τουλάχιστον 2-3 βόλτες, και αν τελικά δεν σου κάνει, θα μπορείς τουλάχιστον να χρησιμοποιήσεις φακούς Μ42 Αλλα δεν νομίζω ότι θα σου δώσει και πολύ διαδρομή. Εγω αυτό είχα από την αρχή (δεν είχα καταλάβει την διαφορά μεταξύ Μ42 και Τ2) αλλά και πάλι έβαλα τον καθρέπτη όσο ποιό πανω πήγαινε, έβαλα και χαμηλό crayford, και το βλαμένο το GSO δεν μου εστίαζε παρά μόνο με web cam/CCD, όχι με την Canon.
pascal Δημοσιεύτηκε Μάιος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 13, 2008 Πασχαλη μην μπερδευεσαι, σωληνα επεκτασης θες αν ο εστιαστης σου ειναι κοντος και δεν σου δινει αρκετη διαδρομη προς τα εξω για να εστιασεις τα προσοφθαλμια. Εσυ εχεις το αναποδο, ο εστιαστης σου ειναι ψηλος, τα προσοφθαλμια εστιαζουν, αλλα δεν μπορει να βαλει αρκετά μεσα την DSLR. Πρεπει με καποιο τροπο να φερεις την μηχανη λιγα εκατοστα ποιο κοντα στον καθρεπτη. Δεν νομιζω οτι κανενας ανταπτορας θα σου το δωσει αυτο. Θες ειτε να μοιωσεις το υψος του εστιαστη (δηλ. να τον αντικαταστισεις με κοντο) ειτε να φερεις τον καθρεπτη ποιο πανω (πχ με τις βιδες του collimation). Αν θες να τα απιφυγεις αυτα δεν σου μενει αλλη λυση παρα ο barlow(οποτε θα τραβας με διπλασιο f απο το κανονικο) Αν ψαξεις λιγο το φορουμ θα δεις οτι πολλοι απο εμας το εχουμε αντιμετωπισει στο παρελθον Να ρωτήσω κάτι ,επειδη τα υπολοιπα οδηγουν σε αδιεξοδο,σκεφτηκα να δοκιμασω μπαρλοου ενδιαμεσα απλα δεν εχω καταλαβει πως θα βιδώσει και αυτός επανω? πρέπει να βάλω 2'' μπαρλοου??η δικια μου σύνδεση ειναι ακριβώς έτσι: . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Ο εστιαστής σου ειναι πολυ ψηλος. Για να βαλεις μπαρλοου θες ενα nosepiece T2-> 2'' (ή 1.25'' , οτι μπαρλοου εχεις) που θα το βιδωσεις πανω στο Τ ring της μηχανης.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα