nemo_nick Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Καλησπέρα σε όλους! Παρακολουθώ το forum του astrovox εδω και καιρό και πρέπει να πω ότι με βοήθησε πολύ στην επιλογή εξοπλισμού και συνεχίζει να με βοηθά στα πρώτα μου βήματα στην αστρονομία. Αποφάσισα να σταματήσω να είμαι παθητικός θεατής και να συμμετέχω στο forum για να μάθω αλλά και να προσφέρω περισσότερα. Από εξοπλισμό έχω ένα Skywatcher 8 και προσοφθάλμια Vixen LVW 22mm, Vixen LV 4 mm και Baader Zoom 8-24. Μένω στο Ρέθυμνο Κρήτης όπου είναι αρκετά ευκολώτερο να βρει κανείς σκοτεινό ουρανο από ότι στην Αθήνα όπου ήμουν πριν. Και κάτι που νομίζω αξίζει να αναφερθεί: πρόσφατα μετέτρεψα το dob μου σε push-to με digital setting circles. Το καλύτερο είναι ότι το συνολικό κόστος είναι περίπου 120 ευρώ και η εργασία που απαιτείται το πολύ 2-3 ώρες. Το έκανα χρησιμοποιώντας γωνιόμετρα από εδώ http://www.machine-dro.co.uk/index.php?target=categories&category_id=13Ονομαστική ακρίβεια 0,1 μοίρες. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα εκτεταμένα αλλά σε μια γρήγορη δοκιμή σε 2-3 ουράνια σώματα δουλεύει! Για την ευρεση των συντεταγμένων χρησιμοποιώ το mobile starchart, ένα πλανητάριο για κινητό (δωρεάν). Πιστεύω ότι είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν να έχουν πολλές ίντσες και κάποια από τα χαρακτηριστικά των ρομποτικών τηλεσκοπίων (όχι goto βέβαια). Αν υπάρχει ενδιαφέρον θα δημοσιεύσω σε επόμενο post αναλυτικά τα υλικά και τις λεπτομέρειες της κατασκευής, καθώς και άλλες μικροπατέντες που με έχουν βοηθήσει. Καλώς σας βρήκα και καθαρούς ουρανούς!
Efstathios Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Καλώς σε βρήκαμε Έκανες καλές επιλογές στον εξοπλισμό. Ειδικά αυτός ο hyperion zoom είναι από τις καλύτερες επιλογές και για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους. Συννενοήσου με τα παιδιά από την Κρήτη να πάς σε καμία αστροπαρατήρηση. Καθαρούς ουρανούς. starrynights.blog
Draco Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Και κάτι που νομίζω αξίζει να αναφερθεί: πρόσφατα μετέτρεψα το dob μου σε push-to με digital setting circles. Το καλύτερο είναι ότι το συνολικό κόστος είναι περίπου 120 ευρώ και η εργασία που απαιτείται το πολύ 2-3 ώρες. Το έκανα χρησιμοποιώντας γωνιόμετρα από εδώ http://www.machine-dro.co.uk/index.php?target=categories&category_id=13Ονομαστική ακρίβεια 0,1 μοίρες. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα εκτεταμένα αλλά σε μια γρήγορη δοκιμή σε 2-3 ουράνια σώματα δουλεύει! Για την ευρεση των συντεταγμένων χρησιμοποιώ το mobile starchart, ένα πλανητάριο για κινητό (δωρεάν). Πιστεύω ότι είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν να έχουν πολλές ίντσες και κάποια από τα χαρακτηριστικά των ρομποτικών τηλεσκοπίων (όχι goto βέβαια). Αν υπάρχει ενδιαφέρον θα δημοσιεύσω σε επόμενο post αναλυτικά τα υλικά και τις λεπτομέρειες της κατασκευής, καθώς και άλλες μικροπατέντες που με έχουν βοηθήσει. Καλώς σας βρήκα και καθαρούς ουρανούς! Καλώς ήρθες φίλε. Αυτό που έκανες με ενδιαφέρει κι εμένα μιας και έχουμε το ίδιο τηλεσκόπιο. Για μπες σε λεπτομέρειες.. Φιλικά Κώστας EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Καλως ήρθες nemo nick! Aπ' ό,τι βλέπω έχεις ήδη κάνει καλές επιλογές σε εξοπλισμό και σου εύχομαι να τα χαρείς πολύ κάτω από τον έναστρο ουρανό. Όσο για τις πατέντες, είναι απαραίτητες έως σωτήριες για την αστρονομική παρατήρηση! Μιά παρατήρηση για το σύστημα με τα φηφιακά γωνιόμετρα: Οι συντεταγμένες που έχουν οι χάρτες για τα ουράνια σώματα είναι ουρανογραφικές (ορθή αναφορά και απόκλιση) και δεν αλλάζουν για ένα σώμα στη διάρκεια του 24ώρου ή του έτους. Σκέψου ότι είναι «χαραγμένες» ανάμεσα στα στέρια και περιστρέφονται μαζί με αυτά σαν ένα σώμα στη διάρκεια της νύχτας, γύρω από τον πολικό αστέρα. Έτσι λοιπόν, όταν αφήσεις το τηλεσκόπιο ακίνητο να κοιτάζει προς ένα σημείο, οι ουρανογραφικές συντεταγμένες του σημείου θα αλλάζουν όσο περνάει η ώρα. Όμως με τα γωνιόμετρα που χρησιμοποίησες, ακίνητο τηλεσκόπιο σημαίνει σταθερές συντεταγμένες στις ενδείξεις των οργάνων. Συνεπώς δεν θα μπορείς ποτέ να χρησιμοποιήσεις τις συντεταγμένες των χαρτών. Τα ψηφιακά setting circles του εμπορίου μπορούν να το κάνουν γιατί:1) Καλιμπράρονται με αστέρια αναφοράς στην αρχή της νύχτας και 2) Περιέχουν απαραιτήτως ρολόι που αλλάζει τις συντεταγμένες με σταθερό ρυθμό ακόμα και με ακίνητο τηλεσκόπιο κι έτσι το σύστημα ξέρει πάντα ποιές συντεταγμένες περνούν μπροστά από το τηλεσκόπιο (κινητό ή ακίνητο).Αν έχω αντιληφθεί σωστά το σύστημα που έφτιαξες, τα μόνα που θα μπορεί να μετρά είναι το ύψος από τον ορίζοντα και τη γωνία από τον γεωγραφικό βορρά (αζιμούθιο), υπό την προυπόθεση ότι πρώτα θα οριζοντιώνεις τη βάση με ακρίβεια και θα και θα την προσανατολίζεις σε σχέση με το βορρά. Τα αστονομικά software μπορούν να σου δίνουν ύψος και αζιμούθιο, όχι όμως οι έντυποι χάρτες. Γενικά, είναι πολύ πιό χρήσιμο και βολικό στην αστρονομική παρατήρηση να δουλεύεις με ουρανογραφικές παρά με οριζόντιες συντεταγμένες. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψεις σύντομα τις συντεταγμένες και να χρησιμοποιείς τον πιό πρακτικό τρόπο ανεύρεσης: χάρτης και ερευνητής. Καλή συνέχεια,Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Draco Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2008 Πάντως ακόμα κι αν το σύστημα του nemo nick είναι υψαζιμουθιακό αξίζει να μας αναφερει τι ακριβώς έκανε έτσι για να μαθαίνουμε. EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Επίσης, είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψεις σύντομα τις συντεταγμένες και να χρησιμοποιείς τον πιό πρακτικό τρόπο ανεύρεσης: χάρτης και ερευνητής.Ε λοιπόν εδώ θα διαφωνήσω. Ενα καλά φιαγμένο push-to , που να μιλάει σε κάποιο πρόγραμμα πλανητάριου (πχ startchart ή στο kstars) δεν θα με χάλαγε καθόλου με το dobs - καλόμαθα ε (Ειχα ξεκινήσει να φιάχνω κατι τέτοιο με αισθητηρες απο το argonavis, και δικό μου interface και πρόγραμμα στον υπολογιστή, τους αισθητήρες τους έβαλα στην βάση και στην σωλήνα, τα υπόλοιπα - ένα χρόνο τωρα- περιμένουν ακόμη να μπει κολλητήρι ) Φίλε nemo_nick καλώς είρθες δυναμικά στην παρέα. Η ιδέα σου δεν είναι καθόλου άσχημη, πρωτότυπη θα έλεγα. Αλλα περα από το να σου μετράει στατικά τις γωνίες, θα πρέπει να καλύψεις αυτα που σου λέει ο Στέφανος: δεν αρκεί να διαβάζεις τις ενδείξεις του γωνιόμετρου, γιατι δεν αντιστοιχουν σε ALT-AZ. Αυτές είναι εξαρτώμενες από την αρχική θέση σου και αλλάζουν με τον χρόνο. Ξεκινάς με μια θέση αναφορας, κάνεις καλιμπράρισμα με 1,2,3 αστέρια, και τοτε και μόνο μπορείς να κάνεις τους υπολογισμούς για μετατροπή από ενδείξεις του γωνιόμετρου σε alt-az και με την χρήση της τοπικής ώρας σε ra-dec. Και φυσικά αυτό που χριάζεσαι είναι εναν ενδιάμεσο υπολογιστή που να στα κάνει αυτά. Τα DSC του εμπορίου εχουν δύο φωτο-αισθητήρες στους άξονες που μετράνε "τικς", συνήθως 2500 ή 1000 ανά κύκλο, που με "κόλπο" μπορείς να τα 4πλασιάσεις, δηλαδή να πάς στις 10.000 ή 4000 ανα κύκλο. Η ακρίβεια φυσικά είναι 0,036 (argonavis) ή 0,09 (skycommander) μοιρες (2,16 ή 5,4 arcmin). Αλλα μετά ακολουθεί μια μονάδα με μικροϋπολογιστή που διαβάζει αυτες τις ενδείξεις και ανάλογα με το καλιμπράρισμα που θα κάνεις, σου κανει την μετατροπή σε RA-DEC. Απο εκεί και πέρα, αν έχει ενσωματωμένη βάση με ουράνια αντικείμενα, σου λέει που "κοιτάς". Αν "μιλάει" κάποιο πρωτόκολο (πχ LX200) μπορεί και να συνδεθεί με πρόγραμμα πλανητάριου για να βλέπεις γραφικά το που είσαι.
nemo_nick Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Ευχαριστώ όλους από καρδιάς για το άμεσο και θερμό καλοσώρισμα! Τώρα, στο προκείμενο: ομολογώ ότι με μπερδέψατε λιγάκι. Ίσως αν εξηγούσα περισσότερο να ήταν καλύτερα. Να υπενθυμίσω ότι δεν έχω δοκιμάσει εκτεταμένα το σύστημα αλλά σε λίγους στόχους (και λόγω συννεφιάς). Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται πολύ καλή οριζοντίωση της βάσης. Αυτή μπορεί να γίνει με αλφάδι ή ακόμα καλύτερα με το γωνιόμετρο που μετρά μοίρες στο κάθετο επίπεδο (είναι φορητό και καλιμπράρεται άπαξ στο σπίτι-μετά μετράει παντού). Είναι επίσης αλήθεια ότι με αυτό το σύστημα ξεχνάω τυπωμένους χάρτες και DEC-RA συντεταγμένες. Ακόμα μια αλήθεια ότι χρειάζεται υπολογιστής για real time απεικόνιση αλταζιμούθιου κάθε σώματος στον τόπο που βρίσκομαι-αυτή τη δουλειά κάνει το mobile starchart το οποίο τρέχει στο κινητό. Αλλά άπαξ και ευθυγραμμίσω το οριζόντιο γωνιόμετρο με το γεωγραφικό βορρά (στοχεύοντας στον πολικό αστέρα και μηδενίζοντας εκει) και με δεδομένο ότι το κάθετο γωνιόμετρο μετράει ύψος από 0-90ο υπό όλες τις συνθήκες γιατί δεν θα μπορώ να βρώ ένα σώμα(γνωρίζοντας το αλταζιμούθιο του σε πραγματικό χρόνο)? Ο γεωγραφικός βορράς δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Επειδή για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω πώς δουλεύουν ακριβώς οι digital setting circles φοβάμαι μην έκανα καμιά ανοησία. Ίσως μερικές φώτο να βοηθούσαν να δείτε το σύστημα αλλά είμαι μακριά. Επίσης να τονίσω ότι αυτό το σύστημα δεν θα υποκαταστήσει χάρτες και γνώση του ουρανού-αλλά αν μπορώ να βάλω στο πεδίο του 22 LVW ένα σώμα σε μερικά δευτερόλεπτα, εγώ και η μέση μου (άτιμε ερευνητή) θα πετάξουμε από χαρά. Παρεπιπτόντως, η ιδέα δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη-υπάρχει στο cloudynights αλλά με κύκλους από χαρτί αντί ψηφιακούς. Εγώ απλά την πήγα ένα βήμα πιο πέρα.
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2008 Αυτά παθαίνει όποιος δεν διαβάζει όλο το μήνυμα του άλλου, γράφει βλακείες - σορυ . Εχεις δίκιο, σωστό ακούγεται, κάνεις καλιμπράρισμα με τον πολικό, κάνεις οριζοντίωση, χρησιμοποιείς το mobile starchart για το σύστημα, τώρα αν είναι Alt-Az ή RA-Dec είναι άσχετο, το προγραμμα κάνει την δουλειά. Ολα τα στοιχεία είναι εκεί. Και πάλι επιμένω, είναι αρκετά πρωτότυπο σαν ιδέα. Σίγουρα ανέβασε (στο Mastrovox ; ) λεπτομέρειες, πολλοί πρέπει να ενδιαφέρονται.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα