Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Με ένα καλό διοφθάλμιο σαφώς φαίνονται περισσότερες λεπτομέρειες στην πλανητική και σεληνιακή παρατήρηση. Κι αυτό όχι επειδή με το διοφθάλμιο από κάθε φακό βγαίνει καλύτερη εικόνα απ΄ότι χωρίς διοφθάλμιο, αλλά γιατί ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πολύ αποτελεσματικότερα τις δύο εικόνες απ' ό,τι μία μόνη της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έμπειροι παρατηρητές διαλέγουν σαν απόλυτο όργανο πλανητικής παρατήρησης ένα πανάκριβο, μεγάλο διοπτρικό με ένα από τα κορυφαία διοφθάλμια. Για ανάλογους λόγους τα ακριβά μικροσκόπια είναι όλα με διοφθάλμιο. Το κακό είναι ότι ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα να δούν προσεκτικά και επανειλημμένα μέσα από ένα διοφθάλμιο και να συνειδητοποιήσουν τις σημαντικές διαφορές από τη μονή παρατήρηση.

Φυσικά δεν υπάρχει πραγματική τρισδιάστατη εικόνα στην παρατήρηση του ουρανού είτε με κιάλια είτε με διοφθάλμιο. Η τρισδιάστατη εικόνα παράγεται αποκλειστικά από την παράλλαξη (διαφορετική οπτική γωνία λόγω διαφορετικής θέσης των ματιών) η οποία απουσιάζει παντελώς σε αποστάσεις αντικειμένου πάνω από κάποιες εκατοντάδες μέτρα. Ωστόσο η παρατήρηση της Σελήνης με διοφθάλμιο δίνει τέτοια αληθοφάνεια και φυσικότητα στην εικόνα που παραπέμπει πολύ περισότερο στην τρισδιάστατη εμπειρία παρά στη διδιάστατη.

Φυσικά η φωτεινότητα μειώνεται σε κάθε μάτι στο 50% της αρχικής (στην ιδανική περίπτωση) δηλ. σαν να μειώνεται η διάμετρος του τηλεσκοπίου στο 70,7% της αρχικής (ένα προς τετραγωνική ρίζα του 2). Η θεωρητική διακριτική ικανότητα όμως παραμένει η ίδια, με το πλεονέκτημα όμως στην παρατήρηση με το δυοφθάλμιο για τους παραπάνω λόγους.

Πάντως αν κάποιος θέλει συνειδητά να απολαύσει τις βελτιώσεις που φέρνει ένα δυοφθάλμιο, καλύτερα να διαλέξει ανάμεσα στα ακριβότερα (π.χ. Baader, Denkmeier, TeleVue.) Τα πολύ οικονομικά έχουν σημαντικούς περιορισμούς που θα μετριάσουν τις σχετικές βελτιώσεις.

Όσο για τους ποιοτικούς ορθοσκοπικούς, είναι ότι καλύτερο και για ένα διοφθάλμιο στην πλανητική παρατήρηση.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

• 7 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Μετά την ξαφνική ξαστεριά εχθές, δοκίμασα επίσης το προσοφθάλμιο μου το baader ortho 6mm το οποίο πέρσι που το είχα πάρει δεν το είχα δοκιμάσει στον Κρόνο και το είχα μεγάλη λαχτάρα!!!

Εχθές για καλή μου τύχη είχε πολύ καλό seeing Αθήνα παιδιά χάσατε.

Δεν λέω πολλά πολλά, εμένα μου δίνει 200χ ε δεν έχω δει καλύτερο Κρόνο παιδιά, σκέτο ξυράφι τι να πω σαν φωτογραφία ήταν.

Μετά έβαλα και τον barlow 2x έφτασα τα 400x το είδωλο ήταν σταθερό δεν τρεμόπαιζε και εικόνα παιδιά τι να πω δεν έχω λόγια συγκεκριμένα έκατσα 40 λεπτά να τον κοιτάω!!

Δεν περίμενα να τον δω έτσι τελικά τα ορθοσκοπικά είναι άλλη φάση παιδιά!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε
...τα ορθοσκοπικά είναι άλλη φάση παιδιά!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Όπως και το πολύ καλό, σπάνιο seeing! Δυστυχώς μόνο τότε εκμεταλλευόμαστε (και συνειδητοποιούμε) τις πραγματικές δυνατότητες του εξοπλισμού μας.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Το ιδιο ειχα παθει και εγω περσι Θεμη.

Και σε ακομα μεγαλυτερες μεγενθυνσεις!

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης