crusader Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2004 Φίλοι μου, τα έχω λίγο χαμένα με την παρατήρηση deep sky objects και μεγεθύνσεις.Έχω refractor 102 mm, f/9, με προσοφθάλμια των 9 και 25 mm.Με ένα barlow 2x, μπορώ να επιτύχω μεγεθύνσεις: 36x, 72x, 100x, 200x. Μπορείτε να με βοηθήσετε τι μεγεθύνσεις να χρησιμοποιώ, στα παρακάτω αντικείμενα: - Ανοικτά σμήνη ;;- Γαλαξίες, π.χ Μ31 ;;- Νεφελώματα, π.χ. Μ42 ;; Και ένα άλλο που δεν καταλαβαίνω είναι, γιατί όσο πιο μεγάλη διάμετρο έχουν τα προσοφθάλμια, είναι και πιο ακριβά ;;; Γιατί δηλαδή, ένα προσοφθάλμιο των 40 mm είναι πιο ακριβό από ένα των 32 mm, αφού το δεύτερο δείχνει μεγαλύτερο το αντικείμενο;;; Πληρώνουμε το ολοένα και μεγαλύτερο οπτικό πεδίο δηλαδή;;; APM Astrograph 107, Baader Steeltrack Focuser, NEQ6 ProATIK 314L+, QHY5, Starlight Xp. USB Filter Wheel http://astrophotographia.blogspot.comhttp://photographiaHD.blogspot.com
amanph Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2004 File crusades, basika h dadikasia gia na upologizeis tis megenthinsis einai apli exei ena thleskopeio 102mm f/9 pou auto simenei oti exeis ena estiako mikos 9*102 (to f orizete san to puliko ths estiakis apostasis kai tis diametrou tou thelskopiou.) = 918mm kai afou exeis barlow x2 simenei oti auksanei to estiakh apostasi x2 dld 918*2 = 1836 mm , tora an diaireseis me ta 9 kai 25 mm pou einai estiakes apostaseis twn eyepiece tha vreis tis megenthinseis pou einai ~ 200x (9mm) kai 72(25mm) Twra oso afora gia ta antikeimena pou thes na deis ... kalutera xrisimopoihse enan 25mm gia arxi gia na to entopiseis kai meta ton 9mm gia na to deis kalutera ... an k an eisai mesa se polu den nomizw oti tha deis pola-pola ...To kalutero pantos (giati eida k tin erwtisis sou gia filtra h eyepiece) einai na vreis pws mporeis na kaneis astrofotografisi , giati h oti kai na kaneis me to mati to dt~1/10-1/100 sec (dt " xronos ekthesis") enw se mia kamera ccd apli mporeis na pas aneta se xronoun ~misi ora xwris na exeis "paraksena fainomena" ... (aaaa kai i apodosi tou matiou pou einai ~3% enw se mia kali camera einai ~50%) Autaaaaa D --Antonis Manousakis--Many photons died to bring you this information
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2004 Γεια χαρα!Ας ξεκαθαρισουμε μερικα πραγματα....τι μεγεθυνσεις; εμεις θα σου συστησουμε; σε οποια θεωρεις πως βλεπεις καλυτερα!δευτερον μαλλον οι προσοφθαλμιοι σου που πηρες μαζι με το τηλεσκοπιο ειναι 3 στοιχειων (Kellner η Modified Achromatic) οποτε δεν ειναι και ο,τι καλυτερο..παρε τουλαχιστον καποιους με 4 στοιχεια (Plossl,Orthoscopic) η περισσοτερα.Καλο ειναι επισης να αποφυγεις τον barlow αν ειναι χαμηλης ποιοτητας.Τον προσοφθαλμιο δεν τον πληρωνεις αναλογως της μεγεθυνσης που δινει αλλα και αναλογως της ποιοτητας.....και ναι σιγουρα το ευρυ πεδιο φυσικα και το πληρωνεις.....η μεγεθυνση δεν ειναι το κυριο κριτηριο στην παρατηρηση deep sky, το ευρυ πεδιο συνηθως ειναι σπουδαιοτερο.Αστροφωτογραφηση που λεει ο φιλος amaph ουτε ειναι υποχρεωτικο να κανεις αφ ενος και αφ εταιρου ενα αχρωματικο τηλεσκοπιο δεν ενδεικνυται για αστροφωτογραφηση με ccd .Αν θελησεις σοβαρη ενασχοληση με deep sky αστροφωτογραφηση ετοιμασου να βαλεις το χερι βαθεια στην τσεπη. Καλα να περνας Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2004 Φίλε Crusader,Περί κόστους προσοφθαλμίων διαφορετικού εστιακού μήκους (όχι διαμέτρου): Στην ίδια σειρά προσοφθαλμίων, πχ. Plossl , κάθε φακός μικρότερου εστιακού μήκους είναι εσωτερικά μια μικρογραφία (χονδρικά)του αμέσως προηγούμενου (μεγαλύτερου) φακού. Συνεπώς ο 40mm περιέχει τα μεγαλύτερα οπτικά στοιχεία, το περισσότερο μέταλλο και έχει το μεγαλύτερο βάρος και μέγεθος. Κοστίζει λοιπόν περισσότερο. Για το 102mm/900mm αξίζει τον κόπο να πάρεις ένα φίλτρο για τη φωτομόλυνση (light pollution filter, όχι όμως narrow-band αλλά broad-band γιατί αλλιώς το συνολικό φως θα μειωθεί πάρα πολύ και το 102mm/900 δεν συλλέγει και πολύ εξ' αρχής). Μ' αυτό το μέγεθος τηλεσκοπίου είναι πολύ σημαντικό η παρατήρηση των deep sky objects να γίνεται κάτω από πολύ σκοτεινό ουρανό. Τα αντικείμενα όμως που θα φαίνονται ικανοποιητικά θα είναι πάντοτε σχετικά λίγα. Δυστυχώς για εκτεταμένη παρατήρηση dso το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο είναι μονόδρομος. Όσο για τη μικρότερη μεγέθυνση (προσοφθάλμιος 40 ή 32 mm), ναι μεν θα σου δώσει φωτεινότερες εικόνες αλλά το όφελος αυτό μετριάζεται επειδή τα αντικείμενα μικραίνουν. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η μικρή μεγέθυνση χρησιμεύει πιό πολύ για το ευρύτερο οπτικό πεδίο παρά για την αύξηση της φωτεινότητας στα dso. Αυτά απαιτούν πιό συχνά μεσαίες μεγεθύνσεις. Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
crusader Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2004 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 10, 2004 Παιδιά διάβασα προσεκτικά αυτά που μου γράψατε και έκανα ένα search για broad band light filters. Απο αυτά που διάβασα, συμπέρανα ότι: - Τα broad band προτείνονται για μικρότερα τηλεσκόπια, κάτω των 6'' (σαν τον δικό μου) - Ναι μεν θα με βοηθήσουν κατα την παρατήρηση μου απο αστικές θέσεις, αλλά δεν κάνουν και θαύματα αν ο ουρανός είναι για τα πανηγύρια (έντονη φωτορύπανση) - Καλύτερα να μην τα χρησιμοποιείς σε σκοτεινές θέσεις παρατήρησης - Μια μεγάλη διαφορά των broad και των narrow είναι ότι τα πρώτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρατήρηση πολλών (ίσως και όλων;;;;; των ουράνιων αντικειμένων, ενώ τα δεύτερα μόνο για την παρατήρηση νεφελωμάτων Άρα μάλλον θα με βοηθήσει να αυξήσω τα αποτελέσματα μου. Όσον αφορά τα eyepieces και τις μεγεθύνσεις που μου είπαν οι φίλοι, μπορώ να υπολογίζω με κάποιον τρόπο τις ιδανικές μεγεθύνσεις ανάλογα με τις διαστάσεις του τηλεσκοπίου;;; Άρά μάλλον θα με βοηθήσει η αγορά Plossl 32 mm (έχω 102mm, f/9, με eyepieces 25 και 9 mm). Και επειδή, τα eyepieces που έχω τώρα δεν είναι και καλής ποιότητας, μήπως θα με βοηθήσει περισσότερο αντί για 32 mm, να πάρω 25 mm (αφού θα είναι καλύτερης ποιότητας απο τον δίκό μου);;;;;;;;;; Αυτά,, ευχαριστώ πολύ παιδίά....... APM Astrograph 107, Baader Steeltrack Focuser, NEQ6 ProATIK 314L+, QHY5, Starlight Xp. USB Filter Wheel http://astrophotographia.blogspot.comhttp://photographiaHD.blogspot.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα