raxxla Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2008 Καλησπέρα φίλοι. Άρχισα μόλις να πειραματίζομαι με αυτόματη οδήγηση με τη χρήση μιας webcam SPC900NC στο ρόλο της guider camera. Για οδηγητικό χρησιμοποίησα ένα μικρό παλιό διοπτρικό 60/700 και για λογισμικό το PHD Guide (με το Guidemaster δεν μπορούσα να κάνω επιτυχώς calibration). Tο φωτογραφικό μου είναι το ED100 μειωμένο σε f/6 περ. (δηλ. εστιακή απόσταση μικρότερη του οδηγητικού) και η βάση η HEQ5 σε PC Direct Mode με EQMOD. Καθώς είναι η πρώτη μου εμπειρία είμαι γεμάτος απορίες . α) Θα ήθελα αν γνωρίζετε να μου προτείνετε συγκεκριμένες ρυθμίσεις της spc900 προκειμένου για οδήγηση. Δοκίμασα να βάλω τη χαμηλώτερη ταχύτητα κλείστρου, ψηλό gain, black and white και 15-20 fps αλλά δυσκολεύτητα πολύ να βρω οδηγητικό άστρα (μόνο λαμπρά). β) Προσάρμοσα την spc900 στο οδηγητικό με μια πρόχειρη πατέντα (αφού βέβαια αφαίρεσα το φακό), δεν έβαλα όμως φίλτρο IR. Είναι απαραίτητο ή απλά βοηθάει λίγο ακόμη; γ) Το οδηγητικό (διοπτρικό 60/700mm) είναι επαρκές ή όχι; Το γεγονός είναι πως από το μπαλκόνι μου στον Κορυδαλλό που έκανα τα πειράματα μου βγήκε το λάδι να βρω άστρα για οδήγηση. Μήπως φταίνε η φωτορρύπανση ή οι ρυθμίσεις της spc900; Σε σκοτεινό ουρανό θα είναι πιο εύκολο; δ) Με το PHD guide, αφού κατάφερα να κάνω calibration, είχα καλό αποτέλεσμα. Δεν άλλαξα όμως καμοιά παράμετρο. Πρέπει να πειράξω κάτι; Με το Guidemaster δεν κατάφερα να κάνω calibration, γκρίνιαζε πως δεν μετρούσε ικανοποιητική μετατόπιση... Αν εξαιρέσω τα παραπάνω, τα πειράματα δεν πήγαν άσχημα. Τράβηξα δυο φωτό, μια 328 δλ και μια 371 δλ με άστρα στρογυλλά όσο και το κεφάλι μου ( ). Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας!Ηλίας Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2008 Ηλία, παράλληλοι βίοι. Λοιπόν. Ολα φταίνε. Και η κάμερα χωρίς μετατροπές δεν ειναι πολύ ευαίσθητη (θες SC1). Και το 60ρι πρεπει να ειναι -σχετικά- μικρό, τουλάχιστον για την σούπα που έχουμε για ουρανό (εγω δοκιμάζω με 90ρι και έχω παρόμοια αποτελέσματα). Η φωτορύπανση παίζει ρόλο, από ουρανό mag 6 δεν ξέρεις ποιό αστέρι να πρωτο-διαλέξεις. Οι ρυθμίσεις ειναι σωστες, δεν κάνουν όμως πολύ μεγάλη διαφορά, και αυτό το βλέπεις όταν τελικά κεντράρεις ενα μέτριο αστέρι και αρχίσεις να παίζεις μαζί τους. Δοκίμασε όμως και με 5 frames. Για το software δεν μπορώ να πω τίποτα γιατί ειναι σχετιζόμενο με την βάση. Το IR παίζει ρόλο για την εστίαση. Δεν εχω δοκιμάσει χωρίς, αλλα φαντάζομαι δεν πρέπει να είναι πολύ κρίσιμο για οδήγηση. Καλή συνέχεια
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2008 Συνεχίζω εδώ επειδή οι ερωτήσεις μου έχουν σχέση με το θέμα. Λέω σήμερα να δοκιμάσω να κάνω pec training της Orion Atlas με την spc900nc. Ποιο πρόγραμμα είναι κατάλληλο; Μπορεί κάποιος να δώσει γρήγορες οδηγίες για το πως θα το κάνω; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2008 Μανο, το θέμα δεν ειναι σχετικο. Το PEC δεν έχει (άμεση) σχέση με το autoguiding, συνήθως οταν κάνεις autoguiding δεν κάνεις και PEC. Το PEC είναι ένας τρόπος να διορθώσεις τα σφάλματα των μοτέρ στο RA (πράγμα που μπορεί να κάνει και το autoguiding) και να βάλεις την βάση σου να το "θυμάται". Καλύτερα άνοιξε καινούργιο θέμα (δεν ξέρω την βάση σου για να σου έλεγα).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα