rama Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2004 Θέλω να σας μεταφέρω μία εμπειρία που είχα σήμερα και με στεναχώρησε. Είχα πάει σε ένα εμπορικό κέντρο σήμερα, και καθόμουν για φαγητό σε ένα σημείο το οποίο είχε άμεση οπτική επαφή με ένα κατάστημα της Radio Shack που είχε για κράχτη έξω από την είσοδο ένα ομολογουμένως ευπαρουσίαστο 4,5 ιντσών νευτώνιο της Meade σε AltAz βάση με Autostar (διαπίστωσα οτι το λένε Saturn). Μου έκανε εντύπωση οτι από όλο τον κόσμο που σταματούσε να το περιεργασθεί (και ήταν πολλοί αυτοί) ούτε ένας δεν σκέφτηκε να κοιτάξει μέσα από το μαραφέτι στο πλάϊ που είχε έναν φακό. Όλοι προσπαθούσαν να δούν μέσα από την μία ή την άλλη πλευρά του Finder, ή (οι πιό "ψαγμένοι") από τις δύο άκρες του σωλήνα σε στύλ διοπτρικό. Το γεγονός οτι ο σωλήνας από την μία πλευρά είχε ένα πλαστικό καπάκι και από την άλλη ένα μεταλλικό καπάκι με τρείς βίδες δεν τους πτοούσε καθόλου. Ο πωλητής μάλιστα φρόντιζε να το τακτοποιεί αφού το είχαν περιεργαστεί οι "άσχετοι" γέρνοντας τον σωλήνα προς την λάθος πλευρά, αφού μάλλον κι αυτός νόμιζε οτι το τμήμα με το μαραφέτι στο πλάϊ έπρεπε να είναι στην κάτω πλευρά (εκτός κι άν ήταν πολύ μπασμένος και φοβόταν οτι θα πιάσει υγρασία ο δεύτερεύων...!!!).Αφού προβληματίστηκα αρκετά από αυτά που έβλεπα επί αρκετή ώρα, πήγα και περιεργάστηκα δύο ΕΤΧ που είχε στην βιτρίνα (70 και 90χιλ), για να δώ από κοντά τί εργαλείο τσίμπησε ο Γιώργος ο Μεσσήνιος(!) από το Lidl με 200 ευρώ. Η τιμή του? 540 ευρώ παρακαλώ το 70άρι και κάτι ακόμα πιό εξωφρενικό το 90άρι. Όταν ρώτησα τον (ευέξαπτο όπως αποδείχθηκε) πωλητή αν σημειώνει πωλήσεις το συγκεκριμένο προϊόν, με εξέπληξε η απάντηση οτι ότως έχει αρκετές πωλήσεις. Σε σχόλιό μου οτι είναι ακριβό, επέμενε οτι δεν υπάρχει περίπτωση να το βρώ φτηνότερο κλπ κλπ, και όταν προσπάθησα να του πώ ευγενικά οτι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα εκείνος "τα πήρε" ελαφρώς και έφυγε από κοντά μου.Με όλα αυτά μου κόπηκε και η όρεξη να αγοράσω από το Radio Shack ένα ωραίο gadget που θα έκανα δώρο στο εαυτό μου.Συμπέρασμα: ο συνδυασμός υψηλών τιμών και άσχετων πωλητών σκοτώνει τα hobbies και τα διάφορα ενδιαφέροντα. Σκέφτομαι πόσοι θα παίρνουν ένα τέτοιο τηλεσκόπιο κι επειδή έχουν πληρώσει τόσα πολλά χρήματα θα έχουν απογοητευτεί από την πρώτη κιόλας χρήση, θεωρώντας ότι έπρεπε να βλέπουν μέχρι και τα βότσαλα στην Σελήνη.
aristarchus Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2004 Αγγελε, Αυτα που γραφεις και περιγραφεις ειναι οντως δυσαρεστα αλλα και πολυ τυπικα. Τα εχω δει εκατο φορες στην Αμερικη. Τι μου αρεσε για να ειμαι ειλικρινεις ειναι η παρουσια της Radio Shack στη χωρα μας και ειναι κατι που δεν το γνωριζα. Θα κοιταξω να μαθω που υπαρχουν τα συγκεκριμενα καταστηματα για λογους δικους μου. Και πριν ξεχασω οσον οφορα την τιμη ... το ΕΤΧ ηταν οντως τσαμπα και ειναι αυτο που ελεγα και εγω. Μπορει να μην μιλαμε για το ποιο σπουδαιο τηλεσκοπιο που καποιος μπορει να αποκτησει αλλα για τα χρηματα αξιζε. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2004 Aγαπητέ Άγγελε και Αντώνη,Για κάποιο λόγο που δεν έχω ακριβώς προσδιορίσει, στεναχωριέμαι πολύ όταν βλέπω πόσο εξωφρενικά άσχετος είναι ο πολύς κόσμος με θέματα Αστρονομίας ή με το τι εστί τηλεσκόπιο. Ακόμη και θέματα που εμείς θα θεωρούσαμε αυτονόητα για οποιονδήποτε, είναι παντελώς άγνωστα. Για παράδειγμα, έχω μείνει αρκετές φορές «ξερός» όταν ενήλικες με κοιτούν απορημένα λέγοντας «τι, δύει και το φεγγάρι;;;;» Ή πάλι όταν ακούν - για πρώτη φορά στη ζωή τους - ότι ο Ήλιος μας είναι ένα αστέρι σαν τα υπόλοιπα (ή ανάποδα, ότι τα αστέρια είναι ήλιοι.) Και μιλάω για ενήλικες σχετικά νέους, που έχουν τελειώσει ένα Λύκειο και έχουν διδαχτεί μια Κοσμογραφία ή Στοιχεία Διαστημικής και Αστρονομίας. Κι ας μην αναφερθώ στην εκπληκτική ταχύτητα με την οποία καταλήγουν σε ερωτήσεις ...αστρολογίας. Όσο για το τι κάνει ένα τηλεσκόπιο ...μεσάνυχτα. Δεν με παραξένεψε βέβαια ποτέ το ότι δεν ξέρουν από που να κοιτάξουν σ΄ένα νευτώνιο (τι πιθανότητες υπάρχουν να έχει ξαναδεί ένα νευτώνιο κάποιος που δεν ασχολείται; ) Όταν όμως ακούω εκείνο το «πόσο μακριά μπορείς να δείς μ' αυτό;»... Είτε απαντήσεις «τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιόμετρα!» είτε «εννιακόσια δισεκατομμύρια χιλιόμετρα» θα εντυπωσιαστούν το ίδιο. Καταλαβαίνουν βεβαίως τι ρώτησαν όταν αντιστρέψω (ευγενικά) την ερώτηση: «εσείς πόσο μακριά βλέπετε χωρίς τηλεσκόπιο;» Υπάρχει όμως και η αστεία πλευρά: Στα πολυκαταστήματα τύπου Carrefour/Praktiker ή Ράδιο-Τάδε τα finder τοποθετούνται με προσοχή ...ανάποδα. Επίσης μπορεί να συναντήσει κανείς ...εξαιρετικές ευκαιρίες όπως στο Praktiker Λάρισας: 20% έκπτωση σε διοπτρικό που απλώς ...δεν είχε focuser («κάποιος μας τον πήρε - θα βάλετε εσείς έναν.» ) Πάνω απ' όλα σεβασμός στον πελάτη: μείωση τιμής ανάλογη με τη μείωση του βάρους :lol: Τελικά όμως ο κόσμος δεν φταίει που έχει άγνοια περί Αστρονομίας, αφού η παιδεία μας και το παντοδύναμο χαζοκούτι «περί άλλων τυρβάζουν». Προσωπικά έχω πάντα υπομονή και διάθεση να εξηγήσω ακόμη και τα εντελώς στοιχειώδη σε οποιονδήποτε και ιδίως σε παιδιά. Όταν πριν λίγα χρόνια παρέδιδα ιδιαίτερα μαθήματα Φυσικής ήταν εκπληκτικό το ενδιαφέρον που έδειχναν οι περισσότεροι νέοι για τα θέματα Αστρονομίας (ίσως επειδή είναι πιό ενδιαφέρον να τα ακούνε από κάποιον νέο που θα τα συζητήσει μαζί τους και δεν θα επιχειρήσει να τα διδάξει.) Όμως και πάλι, η τρίτη Λυκείου σαν να μήν είχε πάει ποτέ στη δευτέρα (στην οποία διδάσκεται το σχετικό μάθημα). Συμπέρασμα; Όσοι πιστεύουμε ότι η Αστρονομία μπορεί να ανοίξει τη σκέψη και τους ορίζοντες ενός ανθρώπου - νέου ή μη - ας μη χάνουμε ευκαιρία να δείχνουμε κάτι καινούργιο και διαφορετικό σ' όποιον μπορούμε. Ακόμα κι έναν μοναχά να παρακινήσει κανείς, να δει και πέρα από τη μικρή μας γειτονιά - τη Γη, είναι προσφορά.Φιλικά, ΣτέφανοςΣ.Γ. Στη Λάρισα υπάρχουν δύο καταστήματα Radio Shack, ένα στο κέντρο και ένα στο Carrfour. To πρώτο έχει ανοίξει εδώ και 2-3 χρόνια. Πολλά δυσεύρετα gadget αλλά καλύτερα να μη ρωτήσει κανείς κάτι παραπάνω απ' ότι γράφουν τα καρτελάκια της βιτρίνας. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
sergios Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2004 Καλησπέρα(ή μάλλον καλημέρα) φίλοι μου,εγώ έχω να σας αναφέρω μια κομικοτραγική εμπειρία με "άσχετους". Τον Αύγουστο του 2003 όταν η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου διοργάνωσε αστρο-πάρτυ λόγω της προσέγγισης του Άρη έξω από το χωριό Αμίαντος (1 ώρα δρόμος από την κοντινότερη πόλη) κανείς δεν περίμενε ότι θα μαζεύαμε τόσο πολύ κόσμο. Εκεί λοιπόν εχτός από τις συνηθησμένες "χαζές" ερωτήσεις ήμουν μάρτυρας και του εξής κομικοτραγικού. Ένας κύριος ο οποίος απ'ότι φαίνεται δεν ικανοποιήθηκε από τη θέα του Άρη μέσα από το τηλεσκόπιο σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τον αναπτήρα του για να βλέπει καλύτερα. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη μου όταν τον είδα να ανάβει τον αναπτήρα του και να τον βάζει μπροστά από το κάτροπτρο του νευτωνίου από το οποίο παρατηρούσε.
aristarchus Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2004 Σεργιε, Αυτο ειναι γνωστοτατο κολπο και βοηθαει με το contrast. Δηλαδη δεν το ηξερες;;; Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
crusader Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20, 2004 Σίγουρα τέτοιες εμπειρίες με τους συνανθρώπους μας, έχει να διηγηθεί πολλές ο καθένας μας. Αυτό πάντως που έχω απομονώσει απο τις συζητήσεις μου, με άσχετους απο αστρονομία, είναι ότι αρχικά δεν κατανοούν τι διάολο κάνουμε με τα τηλεσκόπια και ποιό είναι το ενδιαφέρον να κοιτάς το νυχτερινό ουρανό. Όταν όμως κάτσεις και τους εξηγήσεις (έστω και τα αυτονοήτα), ότι δηλαδή ο Ήλιος είναι και αυτός ένα άστρο και τα περισσότερα απο τις κουκίδες που βλέπουμε στον ουρανό, είναι "Ήλιοι" σαν το δικό μας, εντυπωσιάζονται. Εκεί που έχω παρατηρήσει τους μεγαλύτερους εντυπωσιασμούς, είναι όταν κάτσεις και τους μιλήσεις λίγο για τις αποστάσεις. π.χ. Γη - Ήλιος, Ήλιος - α Κενταύρου, Σείριος, Γαλαξίας - Ανδρομέδα κτλ. Κάπου εκεί λοιπόν, παθαίνουν την πλάκα τους και αρχίζουν και κατανοούν την σημαντικότητα του "hobbie" και την θέση που κατέχει ο άνθρωπος στο σύμπαν και σοκάρονται. Μάλιστα, αν τους δείξεις και κάτι "extreme", πραγματικά χάνουν την μπάλα. Π.χ. Πρόσφατα, είχα πάει με μία παρέα στη Ν. Εύβοια και είχα πάρει και το τηλεσκόπιο φυσικά. Όταν τους έδειξα το Μ42 (προς έκπληξη μου μάλιστα, αρκετοί "άσχετοι" κατάφεραν και το είδαν αμέσως απο το eyepiece) και τους είπα τι περίπου είναι, εκστασιάστηκαν. APM Astrograph 107, Baader Steeltrack Focuser, NEQ6 ProATIK 314L+, QHY5, Starlight Xp. USB Filter Wheel http://astrophotographia.blogspot.comhttp://photographiaHD.blogspot.com
sergios Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20, 2004 Mallon anti gia kainourio tileskopio tha parw ena kalo anaptira .En pasei periptwsi pera apo to gelio pou prokaloun tetoies periptwseis, prepei na dimiourgoun kai provlimatismo se emas pou eimaste meli syllogwn dioti logw elleipsis allwn meswn telika peftei stoys omoys mas to varos tis enimerwsis tou evrews koinou. Oso afora to pws na kentriseis to endiaferon twn anthrwpwn pou den exoun asxolithei sto parelthon me to thema o kalyteros tropos kat'emena einai na toys deikseis astrofwtografies. Tote akoma kai an den sygkinoyntai apo tis apostaseis kai apo ti simasia poy exoyn oi eikones aftes sigoura entyposiazontai apo ta xrwmata kai tin agria omorfia twn diaforwn ouraniwn antikeimenwn.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα