βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15, 2008 Τη πολικη ευθυγραμμιση παντα με ολο το φορτιο πανω ! Δοκιμασε στο ζυγισμα οταν κουνας με το χερι τους αξονες η κινηση οταν σπρωχνεις με το χερι να ειναι μαλακη , χωρις καποιο ζορισμα . Τα αντιβαρα ειναι καλα για το αποχρωματικο ? Μηπως χρειαζεσαι καποιο μικροτερο ; Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
sheliak Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15, 2008 Eγω οταν τοποθετουσα μονο το ed80 πανω στην eq6 μαζι με την φωτογφραφικη ειχα προβλημα στο ζυγισμα στην αποκλιση. Το συστημα δεν βρισκοταν καν κοντα στο σημειο ισορροπιας. Μαλιστα δοκιμασα να βαλω μακρυτερο dovetail αλλα τιποτα.
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15, 2008 Κρίνοντας από την πρώτη φωτογραφία, το σφάλμα εξελίσεται σχετικά ομαλά και οφείλεται σίγουρα στο tracking κι όχι στο τηλεσκόπιο. (Έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να φταίει το τηλεσκόπιο για αυτό το είδος σφάλματος και δεν θα πρέπει να έχεις κανένα τέτοιο ενδοιασμό για την αγορά του). Τέτοιο σφάλμα δίνεται ή από λανθασμένη πολική ευθυγράμμιση ή από λανθασμένο ρυθμό tracking (ταχύτητα οδήγησης). Η δεύτερη περίπτωση μπορεί να προκληθεί από λάθος ζύγιση ή από χαλαρά φρένα (ή πολύ σφιχτούς άξονες). Πρέπει να εξαντλήσεις μεθοδικά τις δοκιμές για να εντοπίσεις το πρόβλημα.Πάντως, αν θέλαμε να αποδώσουμε το πρόβλημα οπωσδήποτε στο τηλεσκόπιο, τέτοια προβλήματα συναντούνται συνήθως με βαρύ εξοπλισμό (π.χ. νευτώνεια) κι όχι με μικρά διοπτρικά. Φιλικά Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Λοιπόν, εχθές έκανα διάφορες δοκιμές σαν ανήσυχο πνεύμα που είμαι Καταρχήν έβαλα το τηλεσκόπιο τέρμα μπροστά όσο με άφηναν τα δαχτυλίδια. Επίσης το ζύγισα πιο μπροστά απ' ό,τι τις προηγούμενες μέρες και 3ο έβαλα το αντίβαρο πιο μέσα. Το αποτέλεσμα νομίζω πως με δικαίωσε, αν και στα 2μισι λεπτά είχα πάλι trailings... Η παρακάτω φωτογραφία είναι 2 λεπτά έκθεση ο Vega με τη Σελήνη να κάνει αρκετά εμφανή την ύπαρξή της. Το μπλε χρώμα γύρω από το άστρο τι είναι; Χρωματικό σφάλμα; Μήπως θέλει καθάρισμα ο αισθητήρας; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Δείτε το 5κιλο πόσο μέσα το έβαλα... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Δείτε και τη ζύγιση στο μέσα-έξω (δεν ξέρω πως ονομάζεται) Πάντως εντόπισα ένα bug του 3,22 firmware. Όταν του πεις να πάει Σελήνη, σε πάει και ορίζει και lunar tracking. Όταν μετά του πεις να πάει σε κάποιο deep sky αντικείμενο ή σε κάποιο πλανήτη, το tracking το αφήνει στο lunar και όχι σε sidereal ή solar αντίστοιχα που έπρεπε να το κάνει. Το έχετε προσέξει; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Πάντως ρε παιδιά, μεταξύ μας τώρα, αυτά τα μικρά αποχρωματικά δεν αξίζουν κατα τη γνώμη μου καθόλου για παρατήρηση. Έβαλα Δία ο οποίος στα 80x ήταν πολύ μικρός αλλά σχετικά καλός, στα 170x ήταν άθλιος. Καμμία λεπτομέρεια. Μ27 φαινόταν με το ζόρι όπως και το Μ57 (εντάξει είχε και φεγγαράκι αλλά τόσο πολύ; ) Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα εκθειάζουν όλοι; Μόνο για φωτογράφηση κατά τη γνώμη μου. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Efstathios Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Το αποτέλεσμα νομίζω πως με δικαίωσε, αν και στα 2μισι λεπτά είχα πάλι trailings... 2μισι λεπτά και δεν είσαι ευχαριστημένος? Για να πάς παραπάνω από 2 λεπτά θέλει διολίσθηση ή autoguiding. Παρατήρησες με Σελήνη και περιμένεις να δείς M27 κλπ? Εδώ με το C9.25 και φαινόταν αμυδρά με μισή Σελήνη. Δοκίμασέ το από σκοτεινό ουρανό. starrynights.blog
raxxla Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Πάντως ρε παιδιά, μεταξύ μας τώρα, αυτά τα μικρά αποχρωματικά δεν αξίζουν κατα τη γνώμη μου καθόλου για παρατήρηση. Έβαλα Δία ο οποίος στα 80x ήταν πολύ μικρός αλλά σχετικά καλός, στα 170x ήταν άθλιος. Καμμία λεπτομέρεια. Μ27 φαινόταν με το ζόρι όπως και το Μ57 (εντάξει είχε και φεγγαράκι αλλά τόσο πολύ; ) Ένα σχετικά μικρό τηλεσκόπιο κοντού εστιακού λόγου σαν αυτό δεν μπορεί να 'ειδικεύεται' σε πλανητικές εικόνες ούτε σε αμυδρά αντικείμενα. Το πλεονέκτημα του είναι το ευρύ πεδίο και το σχετικά μικρό χρωματικό σφάλμα (=καλή εστίαση/αντίθεση). Το 170x είναι πάνω από το θεωρητικό όριο του (περ. 157x σε ιδανικές συνθήκες), επόμενο λοιπόν να 'σπάσει' το είδωλο. Εξ'άλλου σε ποιο ύψος ήταν ο Δίας και πόσο καλό seeing επικρατούσε; Μόνο για φωτογράφηση κατά τη γνώμη μου.)Πολύ καλό για φωτογράφηση, επίσης για ευρεία πεδία (ανοιχτά σμήνη, μεγάλα νεφελώματα και γαλαξίες) πάντα σε αντικείμενα που αντέχουν τα 'κυβικά' του! Η παρακάτω φωτογραφία είναι 2 λεπτά έκθεση ο Vega με τη Σελήνη να κάνει αρκετά εμφανή την ύπαρξή της. Το μπλε χρώμα γύρω από το άστρο τι είναι; Χρωματικό σφάλμα; Μήπως θέλει καθάρισμα ο αισθητήρας;.) Απ'όσο ξέρω, το ED80 χρησιμοποιεί ένα στοιχείο FPL-51 και είναι f/7, επομένως δεν μπορεί να ξεφορτωθεί εντελώς το χρωματικό σφάλμα σε πολύ φωτεινά αντικείμενα (κάτι που δεν ενοχλεί όμως αφού μπορεί να γίνει αργότερα ψηφιακά). Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Δεν είναι τυχαίο κούνημα και δεν είναι και θέμα ευθυγράμμισης. Ξαναλέω πως με ίδια ακριβώς ευθυγράμμιση το 8ιντσο ΔΕΝ έχει πρόβλημα. Ζύγισμα κάνω και στους 2 άξονες. Επίσης αέρας δεν παίζει να φταίει. sheliak, σου έβγαζε κουνημένες γι' αυτό το λόγο; Φωτογραφίες δεν έχω τώρα μαζί μου... Μάνο θα μας τρελάνεις...Τι μας λες ότι κάνεις ζύγισμα αφού ήταν θέμα ζυγίσματος ξεκάθαρα;;;;;;Σου φαίνεται λογικό το πρόβλημα να είναι στον σωλήνα και όχι στο ζύγισμα ή στο tracking και λες ότι δεν θα το πάρεις επειδή σου κάνει trail;;Ας σκεφτόμαστε λίγο λογικά πριν πανικοβληθούμε, σκεφτούμε λάθος και κουράζουμε κ τους άλλους προσπαθόντας να βρουν μια λύση σε ένα ανύπαρκτο πρόβλημα...και πάλι δεν ξέρω αν έχεις κάνει σωστό ζύγισμα, γιατί για να λες ότι το πήγες όσο πιο μπροστά γίνεται από μόνο του είναι λάθος, πρέπει να το βάλεις εκεί που πρέπει κ όχι εκεί που νομίζεις... Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Ζύγισμα σωστό έκανα πριν. Τώρα το έκανα έτσι ώστε να είναι ελαφρώς πιο μπροστά το κέντρο βάρους και το αντίβαρο λίγο πιο μέσα από το κέντρο βάρους. Δεν ξέρω γιατί αλλά έτσι δούλεψε καλύτερα. Συγνώμη αν σας κούρασα. Το είχα δοκιμάσει και 3 φορές, όχι μία. Αλλά γενικώς μου φαίνεται περίεργο το να παίζει σημασία τόσο πολύ μια τόσο μικρή διαφορά στο ζύγισμα. Η στήριξη είναι δυνατή, πολλές φορές όταν κινείται για να βρει ένα αντικείμενο προσπαθώ με το χέρι μου να τη δυσκολέψω αλλά δεν καταλαβαίνει τίποτα. Πως λοιπόν την επηρρεάζει τόσο το ζύγισμα; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Μάνο είναι είτε θέμα ζυγίσματος είτε θέμα πολικής ευθυγράμμισης. Είσαι σίγουρος ότι δεν είχες μεγάλες αποκλίσεις στην πολική από νύχτα σε νύχτα;Ένα άλλο θέμα: τι γίνεται με το ρεύμα; Θα πρέπει το τροφοδοτικό σου να δίνει τουλάχιστον 3 A. Αν η τροφοδοσία δεν επαρκεί ή είναι ασταθής παρουσιάζονται προβλήματα στο tracking. Φιλικά,Ηλίας.
dimpap Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Μου φαίναται ότι χρειάζεται να αλλάξεις και εδώ τον τίτλο. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
Efstathios Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Εγώ επαναλαμβάνω πάλι, πώς με 2 λεπτά χωρίς trails, υποθέτω ότι μετά από κεί σου αρχίζουν τα trails, νομίζεις ότι η βάση θέλει λάδι. Το μέγιστο που μπορείς να πετύχεις με καλή πολική ευθυγράμμιση και χωρίς διολίσθηση είναι κάπου εκεί. Εγώ δεν έχω πετύχει ακόμη τέτοιο χρόνο, στα 60 sec έχω trails, αλλά δεν κάνω πολική ακριβείας καθώς εκτός απο την σωστή τοποθέτηση στην πολική διόπτρα θέλει και να είναι καλά αλφαδιασμένη η στήριξη και δεν έχω κάνει ακόμη όλη αυτή τη διαδικασία. starrynights.blog
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2008 Πάντως εντόπισα ένα bug του 3,22 firmware. Όταν του πεις να πάει Σελήνη, σε πάει και ορίζει και lunar tracking. Όταν μετά του πεις να πάει σε κάποιο deep sky αντικείμενο ή σε κάποιο πλανήτη, το tracking το αφήνει στο lunar και όχι σε sidereal ή solar αντίστοιχα που έπρεπε να το κάνει. Το έχετε προσέξει;Μάνο, νομίζω πώς μόλις έδωσες μόνος σου την απάντηση στο πρόβλημα. Θυμάσαι που έγραψα πιό πάνω για λανθασμένο ρυθμό tracking; Εννούσα αυτό ακριβώς που έγραψες τώρα. Αν παρακολουθείς άστρα ή deep sκy με ρυθμό tracking που είναι για τη Σελήνη (δηλ. πιό αργός κατά 3,4% περίπου) τότε το αποτέλεσμα στη φωτογράφιση θα είναι μικρά και ομαλά star-trails. Μήπως αυτό ακριβώς συνέβαινε; Περί μικρών αποχρωματικών: Προχθές το βράδυ παρατηρούσα το Δία με το μικρό αποχρωματικό Vixen ED81S (81mm) δοκιμάζοντας πλανητικά προσοφθάλμια (από 78X ως 156X). Έβλεπα άνετα την Ερυθρή Κηλίδα (πορτοκαλοκίτρινη τα τελευταία χρόνια), 5~6 ζώνες και δυό-τρείς ανωμαλίες σε κάθε μιά από τις δύο ισημερινές ζώνες. Οι δύο αυτές ζώνες είχαν ξεκάθαρα διαφορετικό εύρος και χρωματικό τόνο. Από καθαρή τύχη διαπίστωσα αργότερα πόσο πολύ έμοιαζε το είδωλο που έβλεπα με τη φωτογραφία που δημοσίευσε ο φίλος Altinakis:http://www.astrovox.gr/forum/album_comment.php?pic_id=6644Η ορατή λεπτομέρεια και το κοντράστ ήταν κάτι ανάμεσα στη μικρή εικόνα (δηλ. πριν την ανοίξεις με κλίκ) και στην ανοιγμένη με κλίκ.Ένα αποχρωματικό τηλεσκόπιο 100mm (4") δίνει ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια, ιδίως αν ο Δίας βρίσκεται ψηλά. Τα αποχρωματικά γενικά δίνουν την καλύτερη εικόνα που υπάρχει στη διάμετρό τους. Απλά δεν είναι καθόλου εύκολο να αποκτήσεις ένα με διάμετρο πάνω από 4"-5". Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Στέφανε, το bug με το tracking το πρόσεξα την τελευταία φορά διότι έτυχε σαν 1ο στόχο να χαζέψω λιγάκι σελήνη και μετά να παίξω με τις φωτογραφίες. Τις άλλες φορές δεν το έκανα αυτό. Και το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο, είχα trails σε μισό λεπτό έκθεση! δεν μπορεί να οφείλεται σε αυτό. Σχετικά με τα είδωλα που δίνουν τα αποχρωματικά, μπορεί να έχουν την καλύτερη αντίθεση όπως λένε όλοι αλλά θα πρέπει να ανέβεις τουλάχιστον στις 5-6 ίντσες για να έχεις είδωλο το οποίο να ανταγωνίζεται το είδωλο ενός 8ιντσου νευτώνειου που κοστίζει μόλις 300€. Τώρα με 80άρι αποχρωματικό δεν νομίζω πως αξίζει να κάνεις παρατήρηση. Αυτή είναι η λογική μου... Να ρωτήσω κάτι άλλο; Το solar tracking είναι για όλους τους πλανήτες; ΥΓ: Efstathie, έλεγα για λάδι όταν είχα το πρόβλημα. Τώρα πλέον με τα 2 λεπτά έκθεση δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα, άσχετα πως σίγουρα θέλω να ανέβω κι άλλο σε χρόνο... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Μανο, αν και δεν ξέρω την βαση σου, και παρότι πιστέυω ότι οι προλαλισαντες εχουν δίκιο (πολική ευθγραμμιση πρωτα, 2 λεπτα υπεραρκετα χωρίς οδήγηση μετα), κοιτα και αυτα (μπορει να μην ισχύει τίποτα απο αυτα, αλλα μπας και...) 1) εχεις κανει PEC training με το 8ρι και το εχεις ενεργοποιημενο; 2) έχεις ενεργοποιημενο το PEC χωρίς να έχεις κανει καθόλου training, και η κεφαλή σου έχει "τρελο" table PEC. 3) μηπως εχουν λασκαρει τα γραναζια και με το επιπλεων βαρος του 8" τα μπλοκάρανε καλύτερα; (τα 2+3 μου έχουν τυχει) just my 2 cents
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17, 2008 Να ρωτήσω κάτι άλλο; Το solar tracking είναι για όλους τους πλανήτες; Όχι, δεν είναι για κανέναν πλανήτη. Είναι για τον Ήλιο! Γράφει και εννοεί solar, όχι solar system. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει αλλά αυτό μου φαίνεται λογικό. Κι ο Ήλιος χρειάζεται tracking όταν τραβάς βίντεο. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα