Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Στις 18 του μηνός ημέρα Παρασκευή θα έχουμε πανσέληνο...Αν για παραδειγμά κάποιος την παρατηρήσει ημέρα πέμπτη μετά της 12 --και αφού θα έχει περάσει της 12 το βράδυ θα είναι 18 του μηνός--...τότε θα είναι πανσέληνος ή μόνο το βράδυ της Παρασκευή έως της 12... ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) δεν ξέρω αν καταλάβατε ](*,) ](*,)
Δημοσιεύτηκε

Βασικα η πανσέληνος δεν είναι μια συγκεκριμένη ημέρα,αλλά μία συγκεριμένη ώρα...

Από τα διάφορα αστρονομικά προγράμματα,βλέπεις πότε έχεις ακριβώς Πανσέληνο.

Εγω το βλέπω από το Virtual Moon Atlas.

Φιλικά Νικος

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Δημοσιεύτηκε

Εντελώς Πανσέληνος είναι σε κάποια χρονική στιγμή με ακρίβεια π.χ. λεπτού ή και δευτ. όπου φωτείζεται το 100% του "δίσκου" της Σελήνης που είναι ορατός προς τα εμάς...

Λίγα λεπτά πριν και μετά μπορεί π.χ. να φωτείζεται το 99.9% και λίγες μέρες αργότερα το 70%.

Την ημέρα κατά την οποία θα φωτειστεί για κάποιο διάστημα ~100% της ορατής πλευράς της σελήνης λέμε ότι έχει πανσέληνο, καθώς με γυμνό μάτι η διαφορά ανάμεσα στο 100% κι 98% π.χ. δεν είναι ορατή, γι αυτό λέμε ότι όλη την μέρα έχει πανσέληνο...

Δες παρακάτω:

http://www.astro.noa.gr/AlmanacIAA/iaa_today_gr.htm

Οταν λέει φάση σελήνης 1 τότε είναι ακριβώς πανσέληνος, αλλά μια άλλη χρονική στιγμή της ίδιας μέρας μπορεί να λέει π.χ. 0,985 .Η διαφορά δεν θα είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Πιστεύω ότι σε κάλυψα :wink:

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε
Επιπλέον, αν για την Πανσέληνο η ακριβής ώρα είναι π.χ. 00:15 της 15ης Ιουλίου, τότε το βράδυ της 15ης δεν θα φαίνεται τόσο ...Πανσέληνος (με τηλεσκόπιο ή κιάλια) όσο το βράδυ της 14ης που θα βρίσκεται χρονικά πιό κοντά στο μέγιστο φωτισμό. Εν ολίγοις, η Πανσέληνος συμβαίνει κάποια στιγμή κι όχι κάποια ολόκληρη μέρα (ή νύχτα). Για την παρατήρησή της λοιπόν επιλέγουμε κάποια ώρα όσο το δυνατόν πιό κοντά χρονικά στη στιγμή της Πανσελήνου άσχετα αν η ημερομηνία συμφωνεί ή διαφέρει κατά μία μέρα.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Και κάτι ακόμα: Φωτισμός 100% της ορατής επιφάνειας θα μπορούσε να συμβεί μόνο κατά το μέγιστο μιας ...έκλειψης Σελήνης, αν έλειπε η Γη από τη μέση! Συγχωρέστε μου την παραδοξολογία (ή μάλλον την αντίφαση), αλλά αυτό που θέλω να πώ είναι ότι όσο η Πανσέληνος φαίνεται, τότε δεν είναι σε απόλυτη ευθεία με τον Ήλιο και τη Γη (γιατί θα συνέβαινε έκλειψη Σελήνης) , άρα δεν μπορεί να φωτιστεί 100%, αλλά κάτι ελάχιστα λιγότερο. Ο μέγιστος δυνατός φωτισμός της (για τους γήινους) συμβαίνει ακριβώς πριν την έναρξη μιας έκλειψης Σελήνης (ή ακριβώς μετά τη λήξη της)!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης