crusader Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24, 2004 Παιδιά, μίας και είναι επίκαιρο λόγω της γιορτής των Χριστουγέννων, θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον να συζητήσουμε τί ήταν το περίφημο άστρο της Βηθλέεμ, το οποίο είναι ιστορικά καταγεγραμμένο. Πρόσφατα διάβασα κάπου, ότι τις περισσότερες συγκεντρώνει να ήταν συνάντηση - conjuction 2 - 3 λαμπρών πλανητών (μάλλον Αφρoδίτη με Κρόνο - Δία, ή όλα μαζί), το οποίο ήταν ορατό για αρκετούς μήνες. Έλαβε χώρα στο διάστημα 3 - 6 π.χ και είναι πια πιθανή ημερομηνία γέννησης του Χριστού. Μία δεύτερη θεωρία είναι supernova σε κάποια περιοχή του γαλαξία, αλλά πιθανά δεν γνωρίζουμε ποιό είναι το απομεινάρι (όπως το Μ1 απο το supernova του 1000 τόσο). Η τρίτη θεωρία είναι βέβαια κάποιος κομήτης, ο οποίος έφτασε να είναι εξαιρετικά λαμπρός. Καλά Χριστούγεννα σε όλους ......... APM Astrograph 107, Baader Steeltrack Focuser, NEQ6 ProATIK 314L+, QHY5, Starlight Xp. USB Filter Wheel http://astrophotographia.blogspot.comhttp://photographiaHD.blogspot.com
dimitris Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24, 2004 Πολύ παλιά είχα ασχοληθεί με το θέμα (περίπου το 1986). Κατάφερα να βρώ κάποιες ημερομηνίες στην περιοχή του 7 π.Χ. Βασικά το έτος 7 π.Χ. τα προγράμματα αστρονομίας δίνουν τρείς "συναντήσεις-συνόδους" πλανητών Δία και Κρόνου, κατά την διάρκεια των οποίων έρχεται κοντά και η Αφροδίτη μιά φορά αρκετά κοντά αν θυμάμαι, και ο Αρης (μπορεί να κάνω και λάθος). Πριν από μερικές μέρες ασχολήθηκα πάλι αλλά για πολύ λίγο χρόνο.Το θέμα είναι δύσκολο να αναλυθεί σε forum. Πάντως όποιος έχει όρεξη ας "τρέξει" τα προγράμματα αστρονομίας-ουράνιου θόλου που διαθέτει κυρίως από Μάρτιο - Δεκέμβριο του έτους 7 π.Χ. κοντά και μέσα στον αστερισμό των Ιχθυών (αν ενδιαφέρεται για τις συνόδους). Κάτι θα βρεί. Είναι μια αρχή και ένα καλό παιχνίδι με τους πλανήτες για τα προγράμματα που διαθέτουμε.....Καλές γιορτές σε όλους, γεμάτες υγεία και αγάπη προς τους γύρω μας. Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
gia Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24, 2004 Και εγώ κάποτε έψαξα με το skyglobe αλλά δεν είδα κάτι σίγουρο σαν σύνοδο. Ίσως να μην είχε καλή ακρίβεια το πρόγραμμα. Πάντως αν οι χριστουγεννιάτικες εικόνες με το άστρο, έχουν αφετηρία πολύ μακριά στο χρόνο, τότε θα έλεγα ότι μοιάζει με κομήτης, που εκτός των άλλων έχει και κάποια διεύθυνση και δικαιολογεί το ταξίδι των "μάγων". Στο Λύκειο που διδάσκω (και στοιχεία Αστρονομίας), σε σχετική συζήτηση, μία μαθήτρια είχε τη δική της άποψη: "Δεν χρειαζόνταν να είναι ούτε nova ούτε κομήτης ούτε σύνοδος. Ο Θεός δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει εκ του μηδενός ένα τέτοιο σημάδι;". Δεν ήταν σωστό να εναντιωθώ στην άποψή της αλλά απάντησα ότι αφού θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο γιατί να προσφύγει σε άλλα μέσα.
Heal Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2004 Σε ένα βιβλίο του Κωτσάκη (Το άστρο της Βηθλεέμ) αναλύει διεξοδικά το θέμα, εξαιτάζοντας τις διάφορες περιπτώσεις (κομήτης, σύνοδος, καινοφανής κλπ) και μετά απο ανάλυση αποκλείει το ενδεχόμενο να ήταν κάποιο φυσικό φαινόμενο, γιατί κανένα από αυτά δεν μπορεί να συμφωνήσει με την διήγηση του Ευαγγελίου επακριβώς. Είναι άλλωστε πολύ δύσκολο να δώσουμε απάντηση στο ζήτημα αφού η περιγραφή του "Αστέρα" είναι πολύ σύντομη και ελάχιστες λεπτομέρειες δίνονται. Κάθε συζήτηση όμως έχει ενδιαφέρον. Καλά Χριστούγεννα! Κώστας
Theodore Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2004 Καλησπέρα και χρόνια πολλά, Διάβασα στις δημοσιεύσεις ότι υπάρχει πιθανότητα να συνέβη κάποια σύνοδος πλανητών κατά τα έτη 7 - 3 π.Χ. και θα ήθελα να πω ότι όταν υπολογίσθηκε το έτος της Γεννήσεως του Χριστού από έναν μοναχό, αυτός «έπεσε» 5 με 6 χρόνια έξω, με αποτέλεσμα το πραγματικό έτος γέννησης του Χριστού να είναι το 6 π.Χ. ή το 5 π.Χ. Ίσως τα έτη αυτά να ταιριάζουν με τους υπολογισμούς για κάποια σύνοδο εκείνη την εποχή. Μήπως, όμως, το άστρο της Βηθλεέμ δεν ήταν πράγματι τόσο λαμπρό όσο απεικονίζεται στις εικονογραφίες, αλλά μόνο λίγο λαμπρότερο από την Αφροδίτη (λογικό πιστεύω για μία σύνοδο), και ερμηνεύτηκε ως οδηγός των Μάγων αφ' ότου μαθεύτηκε ότι ο Ιησούς ήταν ο Υιός του Θεού; Φιλικά,Θεόδωρος Αν το Ηλιακό Σύστημα είναι 900.000 φορές μεγαλύτερο από τη Γη, ο γαλαξίας μας 90.000.000 φορές μεγαλύτερος από το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν 300.000 φορές μεγαλύτερο από το γαλαξία μας, τότε ποιά η σημασία του ανθρώπου μέσα στο Σύμπαν;
Adam Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2004 Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά.Για τα περί συνόδου έχω διαβάσει κι'εγώ αλλά με την προσθήκη και του Βασιλίσκου ( Regulus ) του Λέοντα.Φιλικά Νίκος ΛαμπρίδηςEppur, si muoveGalileo Galilei (1564-1642)
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2004 Χρόνια πολλά σε όλους! Νομίζω ότι δεν είναι δυνατό - με επιστημονικά κριτήρια - να καταλήξουμε στο τι ήταν πραγματικά το αστέρι της Βηθλεέμ. Ακόμη κι αν με ακριβή προγράμματα (ή με έρευνα για ίχνη supernova και τροχιές κομητών) βρούμε κάποιο αστρονομικό φαινόμενο που συμπίπτει με την εποχή γέννησης του Χριστού, πώς είναι δυνατό να θεωρήσουμε ότι η περιγραφή του Ευαγγελιστή για το άστρο έγινε με ενδιαφέρον για την ακριβή καταγραφή του φαινομένου από αστρονομικής άποψης; Η αναφορά του Ευαγγελίου θα μπορούσε να είναι και καθαρά συμβολική ή και να μην αντιστοιχεί σε πραγματικό ουράνιο φαινόμενο. Ανάλογους προβληματισμούς γεννούν και οι απόπειρες να αντιστοιχηθούν τά λαμπρά αστέρια των πινάκων του Van Gogh σε πραγματικά αστρονομικά γεγονότα (supernova ή λαμπρούς πλανήτες) τοποθετημένα σε πραγματικά τοπία. Ένας καλλιτέχνης θα μπορούσε να ζωγραφίσει οτιδήποτε και σε οποιαδήποτε θέση του ουρανού, είτε αυτό ήταν παρόν μπροστά του είτε όχι. Εκτός κι άν ο ίδιος έχει καταγράψει το αντικείμενο της έμπνευσής του, όταν τίποτε άλλο δεν είναι προφανές κάθε ερμηνεία θα παραμένει απλή υπόθεση. Φυσικά δεν θέλω να εξομοιώσω ένα Ευαγγέλιο με ένα έργο τέχνης. Άλλωστε το ερώτημα της Δημιουργίας και της πίστης θα με απασχολεί σ' όλη μου τη ζωή χωρίς βέβαιες απαντήσεις. Όμως θέλω να πω ότι, όσο γοητευτικό και να είναι το παιχνίδι του «ταιριάσματος» γεγονότων, στην περίπτωση του άστρου της Βηθλεέμ, δεν έχουμε στα χέρια μας κάποια αξιόπιστη καταγραφή επιστημονικά, χρονικά και ποιοτικά, που να απαιτεί ερμηνεία. Η παραπάνω αφοπλιστική ερώτηση της μαθήτριας προς τον καθηγητή της, δεν προϋποθέτει πίστη για να τεθεί. Τίθεται αυτόματα από τη στιγμή που κάποιος δεν γνωρίζει την απάντηση στο ερώτημα: Στη Φύση επεμβαίνει το Θείο στοιχείο, ή δεν υπάρχει Θείο στοιχείο, ή υπάρχει και δεν επεμβαίνει; Πιστεύω ότι διαβάζοντας προσεκτικά τις παραπάνω σκέψεις γίνεται κατανοητό ότι γράφτηκαν όχι από θεολογικό ενδιαφέρον, αλλά με σκοπό να υπογραμμίσουν την ανάγκη ορθολογικής χρήσης της επιστήμης, με τρόπο ώστε να μην υποτιμάται τελικά ο ρόλος της από «χαλαρές» αποδείξεις.Χαρούμενες γιορτές, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Dimstou Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2004 Καλησπερα σε ολους.Διαβαζωντας τις γνωμες σας για το αστρο της Βηθλεεμ παρατηρησα το εξης.Ολοι δωσατε τις ευχες σας για καλα Χριστουγεννα.Τι σημαινει αυτη καθαυτη η λεξη "Χριστουγεννα"?Ολοι νομιζω το καταλαβαινουμε.Εμμεσως πλην σαφως αμφιβαλλετε για την επεμβαση περα του αισθητου και περα του φυσικου.Εαν μπειτε στο κοπο και ανοιξετε τη Καινη Διαθηκη στο κατα Ματθαιο δευτερο κεφαλαιο και ενατο εδαφιο θα διαβασετε οτι το αστρο που ειδαν οι μαγοι προχωρουσε μπροστα απο αυτους.Χαραχτηριστικο ηταν οτι σταματησε πανω απο το χωρο που ειχε γεννηθει ο Ιησους.Οποιος νομιζει οτι υπερνεοι,κομητες η συνοδοι πλανητων προηγουνται μπροστα σου και σταματουν σε καποιο συγκεκριμενο σημειο τοτε ας μας παραπεμψει σε κειμενο σχετικο μεσα απο την παγκοσμια αστρονομικη βιβλιογραφια.Τωρα επειδη οσοι γραφουμε σε αυτοι την ιστοσελιδα ασχολουμαστε με την επιστημη του διαστηματος δεν σημαινει οτι θα πρεπει να τεχνικοποιοισουμε τη θρησκεια.Για θεματα που απτωνται της επιστημης δηλαδη του αισθητου κοσμου δεν εχει λογο η εκκλησια ετσι και για τα της εκκλησιας δηλαδη του υπεραισθητου δεν εχει λογο η επιστημη.Η επιστημη ζητα αποδειξεις δηλαδη αναγει τα αποτελεσματα στις αιτιες τους.Η θρησκεια ζητα καλοπροαιρετη πιστη.Η πιστη ειναι κατι εντελως βιωματικο και προσωπικο.Φιλοι μην τα μπερδευουμε.Ας εξαλειψουμε ευχες απο το στομα μας οταν τις ιδιες αυτες τις ευχες τις υπονομευουμε και τις αυτοαναιρουμε.
dimikolgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2004 Φίλοι μου γεια σας.Τα τελευταία 14 έτη (που εγω ασχολούμαι με την αστρονομία), βλέπω τα διάφορα ερασιτεχνικά περιοδικά αστρονομίας να ασχολούνται με το Άστρο της Βηθλεέμ.Κάθε χρόνο τα ίδια και απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη. Και νομίζω ότι και για πολλά ακόμη χρόνια οι άνθρωποι θα αναρωτιούνται για αυτό.Η λέξη ''Χριστούγεννα'' σημαίνει την γέννηση του Χριστού ως Θεανθρώπου και όχι ενός απλού θνητού.Αυτόματα όμως αυτό σημαίνει την παραδοχή του Θείου.Μην ξεχνάμε οτι τα γεγονότα αυτά ήταν πραγματικά και τα οποία οδήγησαν στην σφαγή τόσων αθώων παιδιών απο τον Ηρώδη, βασιλέα της εποχής εκείνης.Υιοθετώντας και αποδεχόμενος την ύπαρξη του Θείου στην ζωή του ανθρώπου αλλά και μέσα στο Σύμπαν το οποίο εμείς σήμερα προσπαθούμε να γνωρίσουμε, θα έλεγα ότι με καλύπτει απόλυτα ο απλός αλλά σοφός τρόπος σκέψης της μαθήτριας,αλλά και η τοποθέτηση του φίλου Dimstou ο οποίος με κατηγορηματικό τρόπο βάζει τα πράγματα στην θέση τους.Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλους και είθε ο νέος χρόνος να φέρει στον καθένα μας λίγο, έστω, απο αυτό που επιθυμεί.Χρόνια Πολλά.Κολοβός Δημήτρης. Δημήτριος Κολοβός
dimitris Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2004 Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα του Δημήτρη Κολοβού. Τα σχoλιά μου ήταν για "το αν από τις προβλεπόμενες κινήσεις πλανητών υπάρχει πιθανότητα για σύνοδο". Όποιος θέλει μπορώ να του στείλω μια μικρή εργασία (1-2 σελίδων) , ας στείλει προσωπικό email -αλλά θα απαντήσω αύριο, γιατί αυτές τις μέρες είμαι off- άρρωστος. Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2004 Αγαπητοί φίλοι,όταν έγραψα τις παραπάνω απόψεις μου, είχα μια (μικρή) ανησυχία ότι θα γεννήσουν ανώφελες αντιρρήσεις από ««ορθολογιστές»» που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος-επιστήμων είναι υποχρεωμένος να ερμηνεύσει τα πάντα μέσω της επιστήμης. Με ανκούφιση είδα να εκφράζονται σαφείς απόψεις για την ευκρινή διάκριση του αισθητού από το υπεραισθητό ή αλλιώς του φυσικού από το μεταφυσικό. Ο όρος "μεταφυσικό" είναι ακριβής και απαραίτητος κατά τη γνώμη μου για να περικλείει ό,τι ο άνθρωπος δέχεται εκ προοιμίου ότι δεν μπορεί να ερμηνευτεί με τη φυσική και γενικότερα με την επιστήμη. (Δεν αποδίδω στον όρο πιθανές ...παραψυχολογικές προεκτάσεις και χρήσεις που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν τη σημασία του). Συνεπώς γίνεται κατανοητό πόσο βαθιά περιφρονώ απόψεις πού δυστυχώς έχουν εκφραστεί και από καταξιωμένους φυσικούς-φιλοσόφους της εποχής μας, όπως αυτή: «Αν αποδείξουμε ότι το σύμπαν ταλαντώνεται μεταξύ άπειρων διαστολών και συστολών, δηλ. ότι δεν υπάρχει αρχή του χρόνου, ούτε ένα big-bang αλλά άπειρα διαδοχικά, αποδεικνύουμε ταυτόχρονα ότι δεν χρειάζεται η ύπαρξη Θεού για να δημιουργήσει το σύμπαν αφού αυτό δέν έχει χρονική αρχή.(!!!) Είναι μια από τις πιό αξιοθρήνητες απόψεις που εκφράστηκαν ποτέ φορώντας το μανδύα της Επιστήμης. Για να τη συζητήσουμε έστω, θα έπρεπε να δεχτούμε πρώτα με περισσή αφέλεια, ότι η έννοια του απείρου και του χρόνου, όπως και όσο την αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος, είναι η ίδια και για το Θείο στοιχείο (δηλ. για Εκείνον που θα δημιούργησε το άπειρο και το χρόνο!) Πως είναι δυνατόν ποτέ να βεβαιωθούμε ότι ο άνθρωπος έχει απεριόριστη αντιληπτική ικανότητα/τελειότητα, αφού αν αυτός αποτελεί μέρος ενός Ανώτερου Σχεδίου, το Σχέδιο μπορεί να έχει δώσει όρια σ΄ αυτή την ικανότητα; Γι΄αυτό υποστηρίζω ότι δέν έχει νόημα να χρησιμοποιούμε την επιστήμη, το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπου, για όλα μας τα ερωτήματα. Δυστυχώς, για τις μεταφυσικές μας ανησυχίες είναι εξ΄ορισμού ακατάλληλη να δώσει απαντήσεις. Άν της επιφυλάξουμε τέτοια χρήση, την υποβαθμίζουμε και την αποδυναμώνουμε. Η μόνη μου θλίψη είναι ότι η Πίστη δεν μπορεί να μου λύσει όλες τις απορίες, μπορεί μόνο να με παρηγορήσει για τα αναπάντητα ερωτήματα. Και ίσως αυτό να είναι και το αληθινό νόημά της.Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Heal Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2004 Συμφωνώ πλατιά μαζί σας φίλοι μου! Η απάντηση είναι αρκετά τετριμμένη αλλά είναι κατά την ταπεινή μου άποψη σωστή. Πολλοί θέτουν το ερώτημα: μπορεί ο Θεός να φτιάξει μια πέτρα τόσο βαριά που να μη μπορεί να την σηκώσει και φυσικά καταλήγουν πάντα σε αντίφαση και στο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα παντοδύναμο ον. Πως φτάνουν όμως εκεί; Αν αναρωτηθεί κανείς βλέπει πως για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα ακολουθούνται κάποιοι λογικοί κανόνες, με πιο μαθηματική γλώσσα κάποια αξιώματα. Φυσικά αυτά τα αξιώματα είναι τόσο προφανή και τόσο συνηθισμένα που τα θεωρούμε απόλυτες αλήθειες (πχ η άρνηση μιας άρνησης μας γυρίζει στην κατάφαση της αρχικής προτασης). Η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να κατέχει ρόλο αξιώματος σε μια θεωρία, αλλά δεν μας λέει κάτι ότι δεν μπορούμε να στήσουμε μια θεωρία που να χρειαζόμαστε περισσότερες αρνήσεις για να φτάσουμε στην κατάφαση (αν και πρέπει να ομολογήσω πως το παράδειγμα μου είναι αρκετά χονδροειδές). Αυτό που όμως δεν καταλαβαίνουμε είναι πως αυτό είναι κάτι που ο άνθρωπος έχει πιστέψει μέσα στην εμπειρία του. Εκεί όμως κρύβεται όλη η ουσία του παιχνιδιού. Δηλαδή για να γίνει μια θεωρία πρέπει να κάνουμε κάποιες παραδοχές. Αυτές οι παραδοχές αν και είναι σύμφωνες με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε δεν κατέχουν χαρακτήρα απόλυτων αληθειών. Για αυτό κατά την γνώμη μου η επιστήμη δεν θα μπορέσει να μπει ποτέ στην καρδιά της Θρησκείας (της οποιασδήποτε Θρησκείας) και να δώσει απάντηση στο αν υπάρχει Θεός ή όχι. Από την αντίπερα όχθη οι Θρησκείες βασίζονται στην πίστη. Με πίστη μόνο δεν έχει προχωρήσει η επιστήμη, τουλάχιστον έχουμε δει ότι από τότε που αρχίσαμε να κάνουμε πειράματα και να τα συνδιάζουμε με την σκέψη προχωρήσαμε πολύ πιο γρήγορα. Κατά την άποψη μελετητών αυτός ήταν και ένας λόγος που οι αρχαίοι Έλληνες δεν συνέλαβαν ορθά νόμους που είναι προφανείς σε έναν μαθητή γυμνασίου, όπως της ελεύθερης πτώσης. Για αυτό το λόγο είναι απαράδεκτη αλαζονία ένας επιστήμονας να κομπορυμονεί πως ανακάλυψε ή διέγραψε τον Θεό, αλλά από την άλλη πιστεύω (και χρησιμοποιώ εσκεμένα το συγκεκριμένο ρήμα) πως είναι χαμένος κόπος να ψάχνουμε τους φυσικούς νόμους μέσα σε αλληγορικά κείμενα γραφών και θρησκευτικά δόγματα.
Κλείτωρ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2005 χαιρετώ σας με ευχές. διαβαζοντας αυτή την ενότητα αναρωτήθηκα... οι αστρονόμοι της εποχής αναφέρουν παρουσία τέτοιου φαινομένου τότε;
Ελενη Κοντου Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2005 Γεια σας!Επειδη παρακολουθησα προσφατα μια διαλεξη με αρκετα στοιχεια πανω σε αυτο το θεμα θα ηθελα να προσθεσω κατι παραπανω. Καταρχας οι αστρονομοι της εποχης δεν αναφερουν καποιο ξεχωριστο αστρονομικο φαινομενο, κατι αρκετα περιεργο. Αντιθετα πολλοι δυτικοι αστρονομοι προσπαθησαν να εξηγησουν επιστημονικα το γεγονος δημιουργοντας αρκετες αντιφατικες θεωριες.Ακομα ,οπως ανεφερε και καποιος, η περιγραφη του ευαγγελιου δεν ταιριαζει με κανενα γνωστο αστρονομικο φαινομενο. Το ''αστρο'' αλλαζει θεση με ακανονιστο τροπο, εμφανιζεται και εξαφανιζεται και ''δειχνει'' ξεκαθαρα ενα πολυ συγκεκριμενο σημειο. Τελος ιστορικα πολλες γεννησεις σπουδαιων προσωπων ανα τον κοσμο ''σημαδευτηκαν'' απο την εμφανιση περιεργων αστρονομικων φαινομενων συμφωνα με τις αναλογες διηγησεις.Αυτο ενισχυει την αποψη οτι το αστρο της Βηθλεεμ ηταν μια επινοηση μεταγενεστερων για να τονισουν την σπουδαιοτητα της γεννησης του Χριστου. Αν και δε θα ηθελα να σχολιασω θεματα πιστης νομιζω οτι για οποιοδηποτε αισθητο φαινομενο θα πρεπει να εξαντλουνται οι επιστημονικες εξηγησεις πρωτου αποδωθει σε κατι υπερφυσικο. Το ότι υπάρχει ένα σύμπαν αγγιζει τα όρια του αδυνάτου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα