Efstathios Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Αυτές τις μέρες ήμουνα στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Από παλιά θυμόμουν πόσο καλό ουρανό έχει αλλά τώρα που ξέρω κάποια πράγματα παραπάνω, πραγματικά είναι το κάτι άλλο. Καταρχήν ο Γαλαξίας φαίνεται καθαρά από την ώρα που σκοτεινιάζει. Η διάυγεια πρέπει να είναι πολύ καλή. Φαινόταν ακόμη και με το φεγγάρι σχεδόν μισό και λίγο χαμηλά βέβαια. Στον Κιθαιρώνα στην τελευταία παρατήρηση έπρεπε να κρυφτεί τελείως το φεγγάρι για να γίνει ορατός ο Γαλαξίας. Έτσι τις πρώτες μέρες έκανα λίγη παρατήρηση αλλά κυρίως φωτογράφιζα. Μετά είπα να κάνω μία καλή παρατήρηση και να δώ ποιοί Γαλαξίες και άλλα αντικείμενα φαίνονται. Η παρατήρηση έγινε με το C9.25, με fr 6.3 και Nagler 13mm και κάποιες φορές με WO swan 20mm. Πρώτος στόχος στον Πήγασο το ngc 7457, ένας γαλαξίας με mag 10.80. Σχετικά εύκολος στόχος άν και δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία στην παρατήρηση γαλαξιών, αμυδρός και ορατός με πλάγια όραση.Επόμενος ο ngc 7217 στον Πήγασο με mag 10.20. Εύκολος επίσης με πλάγια όραση.Μετά πήγα στον ngc 7177 στον Πήγασο με mag 11.20. Αυτός ήταν δύσκολος και φάνηκε αμυδρά με πλάγια όραση. Κουνούσα λίγο το τηλεσκόπιο με το χειριστήριο της eq6 σε χαμηλή ταχύτητα για να τον εντοπίσω. Κατόπιν πήγα στον ngc 185 στην Κασσιόπη με mag 9.20. Παρόλο που έχει μικρότερο μέγεθος από τους υπόλοιπους και αυτός ήταν δύσκολος στον εντοπισμό. Ήταν ορατός αμυδρά με πλάγια όραση.Είπα να δώ και ένα Messier και πήγα στο M103 ανοιχτό σμήνος. Λαμπρό με απευθείας όραση και ωραίο.Έπειτα σειρά είχε πάλι ο Πήγασος και ο ngc 7743 με mag 11.20. Κουνούσα το τηλεσκόπιο για να τον βρώ και ήταν μόλις ορατός με πλάγια όραση. Αφού καταγράφηκε και αυτός πήγα στον ngc 7626 με mag επίσης 11.20 και αυτός μόλις ορατός με πλάγια διόπτευση.Είπα να δώ και ένα αμυδρό σφαιρωτό και πήγα στο Δελφίνι στο ngc 7006 με mag 10.60. Ήταν αμυδρό με απευθείας όραση αλλά ωραίο. Είδα και άλλα, όπως M33 και άλλους πιό δημοφιλείς και ωραίους στόχους, αλλά ήθελα να δώ το τί μπορώ να δώ απο τον ουρανό εκεί. Οπότε μέχρι mag 11 γαλαξίες και σμήνη τα εντοπίζεις. Για 12 δεν ξέρω. Προσαρμογή στο σκοτάδι δεν υπάρχει τελείως αφού κάποια φώτα υπάρχουν μακρυά πέρα δώθε χωρίς να ενοχλούν όμως την παρατήρηση και φυσικά πρός την Ανατολή φαίνεται η φωτορύπανση της Αθήνας και λίγο πιό κεί της Κορίνθου. Το μεγαλύτερο μέρος του ουρανού όμως είναι σκοτεινό. Ακόμη καλύτερα με πολύ σκοτεινό ουρανό είναι έξω απο το χωρίο, στο Μοναστήρι που υπάρχει εκεί αλλά και πρός το Στεφάνι. Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο ουρανός στο Στεφάνι θεωρούταν από τους καλύτερους στην Ευρώπη, εξού και το αστεροσκοπείο εκεί, διότι η περιοχή έχει πολύ καλή διαύγεια. Η παρατήρηση που έκανα βέβαια γινόταν με goto. Ούτε αστροάλματα ούτε χάρτες, εκτός από το stellarium για την επιλογή των στόχων. Ετοιμάζω και τις φωτογραφίες που τράβηξα. starrynights.blog
Draco Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Πραγματικά χάρηκα πάρα μα πάρα πολύ διαβάζοντας τα σχόλιά σου για το Χιλιομόδι και τον ουρανό του φίλε Στάθη. Τυχαίνει βλέπεις να γεννήθηκα και να μεγάλωσα κι εγώ εκεί και γνωρίζω από πρώτο χέρι τον πεντακάθαρο ουρανό του χωριού μου.Η φωτορύπανση βέβαια στα ανατολικά και βορειοανατολικά λόγω Αθήνας και Κορίνθου είναι αρκετά έντονη αλλά κυρίως στον νότο (και προς Στεφάνι μεριά) ο ουρανός είναι μαγευτικός..Μέσα απο Χιλιομόδι δεν είναι και τόσο καλά για παρατήρηση (έχουμε κι εμείς αστικοποιηθεί) αλλά όπως είπες κοντά στο μοναστήρι και προς το δάσος ο ουρανός είναι πολύ σκοτεινός. Αύριο θα είμαι Χιλιομόδι στο πατρικό μου για Σαββατοκύριακο και αν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις...ελπίζω να πάρω το τηλεσκόπιο και τη φωτογραφική μαζί μου και να σας μεταφέρω κι εγώ τις εντυπώσεις μου. Κάποια στιγμή ελπίζω να κανονίσουμε με τα παιδιά απο το forum όλοι μαζί μια εξόρμηση στο Χιλιομόδι. Ανδρέα τ' ακούς.......?????Εσύ Sevax??????????????? EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC
Efstathios Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2008 Έλα βρε συ που βγήκαμε και γειτόνοι! Λές να βγούμε και τίποτε 3α ξαδέρφια? Σου στέλνω pm για λεπτομέρειες. starrynights.blog
sevax Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2008 Κάποια στιγμή ελπίζω να κανονίσουμε με τα παιδιά απο το forum όλοι μαζί μια εξόρμηση στο Χιλιομόδι. Ανδρέα τ' ακούς.......?????Εσύ Sevax??????????????? Χε,χε,χε. Εχω πάει καί ξέρω. Αλλά δέν είναι Πάρνωνας. Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
themis_kart Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2008 Μπράβο Στάθη είδες τι ωραία είναι και η παρατήρηση εκτός απο την φωτογράφηση . Μας έδωσε λίγο άρωμα παρατήρησεις διότι έχω να κάνω από τον πάρνωνα στης 1 Αυγούστου , αλλά από δευτέρα κατεβαίνω στο χωριό μου και θα αναστενάξει το dob και η uranometria Άντε και άλλες παρατηρήσεις τέτοιες Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα