Κάστωρ Ιανός Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2008 Παιδιά χθές παρατήρούσα γυρω στις 10 και τεταρτο την διάβαση της Ιώς μπροστά από το Δία και (παρότι είχα ξαναδεί αντίστοιχη διάβαση του Γανιμήδη πριν από κανά μήνα) το θέαμα μου φάνηκε εντυπωσιάκό (η σκιά της διακρινονταν πεντακάθαρα). Η παρατήρηση γινόταν με SW 8'' Dob και τον υπερίωνα 8-24 zoom, αλλά είμαι σίγουρος ότι και με μικρότερο τηλεσκόπιο θα φαινόταν άνετα.Εντυπωσιασμένος λοιπόν από το θέαμα είπα να ψάξω λίγο (στο Starry Night) για το πότε θα έχει ξανά διάβαση και βρήκα ότι στις 2-9-2008 και γύρω στις 9:45 μ.μ. θα φαίνονται μέσα στο δίσκο του Δία δύο σκιές ταυτόχρονα (της Ιώς και του Γανιμήδη) ενώ οι δύο δορυφόροι θα είναι και αυτοί μέσα στο πεδίο στο πλάι.Πιστεύω ότι εκτός από αντικείμενο παρατήρησης θα είναι και καλή ευκαιρία για όσους θέλουν, να προσπαθήσουν να το φωτοφραφήσουν (video + επεξεργασία με registax νομίζω θα δώσει αποτελέματα).Ελπίζω να το τολμήσει κάποιος και να δούμε καμιά εντυπωσιακή φωτογραφία.Τώρα βεβαια για την ακριβή ώρα (9:45 μ.μ.) δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος για την ακρίβεια του προγράμματος οπότε μπορεί να παίζει μερικά λεπτά πριν ή μετά.Παραθέτω εικόνα από το Starry Night. Sky Watcher 8΄΄ : η όμορφη ντομπσόνα, Χρησιμοποιούμενη όποτε …… κάνει ξαστεριά.
Κάστωρ Ιανός Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 up. Για σήμερα είναι (21:45 περίπου), αν κι εγώ χλωμό το βλέπω να κάνω παρατήρηση, αφού τα σύννεφα εδώ στην Καστοριά όλο και πυκνώνουν. Sky Watcher 8΄΄ : η όμορφη ντομπσόνα, Χρησιμοποιούμενη όποτε …… κάνει ξαστεριά.
Alexander Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Εδώ έχει ελάχιστα σύννεφα άρα μάλλον θα το δω.Αλλά "εντηπωσιακή" φωτογρραφία (προς το παρόν μόνο afocaly με ψηφιακή μπορώ...) μην περιμένετε .. Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοίαπό εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.S.P. Langley
Alexander Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 up. Για σήμερα είναι (21:45 περίπου), ... Δεν το νομίζω... ,τώρα Ο Γανιμήδης κι η Ιω (φαινομενικά) απομακρίνονται από τον Δία . Μάλλον είναι άκυρο... από τις 21.00 κι μετά δεν θα ρίχνει κανένας δορυφόρος σκιά...Κάποιος άλλος να το επιβεβαιώσει παρακαλώ ....... Τσέκαρε κάποιος άλλος το συγκεκριμένο φαινόμενο ,αν ναι περιμένω τη γνώμη του...Μήπως είναι λόγω διαφορετικής περιοχής (καστοριά-χίος) ? Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοίαπό εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.S.P. Langley
Κάστωρ Ιανός Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Οι δορυφόροι απομακρίνονται αλλά αυτή τη στιγμή πρεπει να φαινεται η σκιά της Ιώς και στις 21:45 περίπου θα έχει μπουκάρει και η σκιά του Γανιμήδη.Αυτό μου βγάζει και το redshift.Δυστυχώς οπτικά δεν μπορω να το επιβεβαιώσω μια και εδώ ετοιμάζεται για καταιγίδα.Πάντως αυτή τη στιγμή αν δεις με τηλεσκόπιο θα πρέπει να δείς τη σκιά της Ιώς. Sky Watcher 8΄΄ : η όμορφη ντομπσόνα, Χρησιμοποιούμενη όποτε …… κάνει ξαστεριά.
Κάστωρ Ιανός Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=6729κάτι σαν αυτό όπου ο δορυφόρος είναι εκτός και η σκιά μέσα. Sky Watcher 8΄΄ : η όμορφη ντομπσόνα, Χρησιμοποιούμενη όποτε …… κάνει ξαστεριά.
PapGeo Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Από το S&Τ, (UT+3 για Ελλάδα): http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/javascript/3307071.html# Tuesday, September 2, 2008 00:36 UT, Europa begins transit of Jupiter.02:48 UT, Europa's shadow begins to cross Jupiter.03:24 UT, Europa ends transit of Jupiter.05:40 UT, Europa's shadow leaves Jupiter's disk.14:08 UT, Ganymede begins transit of Jupiter.15:38 UT, Io begins transit of Jupiter.16:46 UT, Io's shadow begins to cross Jupiter.17:24 UT, Ganymede ends transit of Jupiter.17:56 UT, Io ends transit of Jupiter.18:38 UT, Ganymede's shadow begins to cross Jupiter.18:38 UT, ** A multi-shadow transit event begins. **19:06 UT, Io's shadow leaves Jupiter's disk.19:06 UT, ** The multi-shadow transit event ends. **22:04 UT, Ganymede's shadow leaves Jupiter's disk.
Κάστωρ Ιανός Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Ευχαριστώ φίλε PapGeo, χρήσιμο link για επιβεβαίωση. Άρα σωστά το βγάζουν και τα προγράμματα.Κρίμα όμως που δε μπορώ να το δώ.Ας ελπίσουμε αύριο κάποιος να δημοσιεύσει καμιά photo. Sky Watcher 8΄΄ : η όμορφη ντομπσόνα, Χρησιμοποιούμενη όποτε …… κάνει ξαστεριά.
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2008 To φαινόμενο ήταν γεγονός 100 %.Εξαιτίας του post ( να σε καλα φιλε μου) του παρατήρησα.Στην αρχή φαινόταν μόνο η σκιά απο την Ιο. Επειτα στην άλλη ακρη του πλανήτη άρχισε να εμφανίζεται η σκιά του Γανημήδη.Οσο και αν δεν χορταινα να παρατηρω, εβγαλα την atik και αποθανατισα το γεγονος.Αν και 3 χρονια στον βαθυ ουρανο δεν εχω κανει πλανητικη μεχρι τώρα.Ελπιζω η φωτο να ειναι καλη... "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
ASTROC Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Συγχαρητήρια για την ενημέρωση.Φιλικά .Χρήστος http//www.ethaleia.gr/ , http//astrochania.blogspot.gr/
vtsamis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Πολύ ενδιαφέρον topic, παιδιά.Στέλιο, το επόμενο φαινόμενο που πρέπει να δεις είναι η επανεμφάνιση κάποιου δορυφόρου του Δία καθώς εξέρχεται από έκλειψη από τη σκιά του πλανήτη, πχ: Ιώ, 10 Σεπτ., στις 21:05 Ώρα Ελλ.Το 2009 ακολουθούν πολλά φαινόμενα με αμοιβαίες εκλείψεις και αποκρύψεις μεταξύ των δορυφόρων του Δία, αλλά και του Κρόνου. Καλή συνέχεια! https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Tωρα που γλυκαθηκα...Να σαι σιγουρος φιλε μου.Παντως απο οτι παρατηρησα το starry night καθε νυχτα που το ανοιγω μου βγαζει ενα σωρο ενδιαφεροντα φαινομενα που εν τελει αξιζει να τα ψάξω.Κοιτα τι επαθα ο αννθρωπος...Πηρα το ed80 για να βουτηξω στο ΗΑ και με κοβω με το ματι συνεχεια πανω απο το προσοφθαλμιο !!! "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Απο Θεσσαλονίκη που το παρατηρήσαμε ήταν αρκετά εντυπωσιακό και είχαμε καλή εικόνα. Απο φωτογραφίες παίζει τίποτα??
PapGeo Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Κι από Αθήνα το φαινόμενο της διάβασης ήταν πολύ όμορφο, ενώ και ο Δίας φαινόταν αρκετά καλά. Παρακολούθησα για αρκετή ώρα την σκιά του Γανυμήδη, η οποία ήταν εμφανέστατη πάνω στον πλανήτη - κυριολεκτικά «έβγαζε μάτι»! Ένα μπράβο στον Κάστορα Ιανό που μας κινητοποίησε. PapGeo
Κάστωρ Ιανός Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Ευχαριστώ πολύ φίλε PapGeo.Κι εγώ με τη σειρά μου θέλω να πω ένα μπράβο στα παιδιά που φωτογράφησαν τη διάβαση, ΣΤΕΛΙΟ και astrozaki. ΥΓ :astrozaki νομίζω ότι αν έστελνες τη φωτογραφία σε κάποιο περιοδικό (sky & telescope, astronomy, astronomy now, sky at night κ.λ.π.) θα είχε πολλές πιθανότητες να δημοσιευτεί (κι ας είναι μικρής ανάλυσης λόγω επεξεργασίας με το registax υποθέτω). Sky Watcher 8΄΄ : η όμορφη ντομπσόνα, Χρησιμοποιούμενη όποτε …… κάνει ξαστεριά.
Κάστωρ Ιανός Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2008 Ακόμα ένα μπράβο και για τον MANOS, και η δική του φωτογραφία (με τη σκιά του Γανιμήδη) είναι καλή. http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=7123 Sky Watcher 8΄΄ : η όμορφη ντομπσόνα, Χρησιμοποιούμενη όποτε …… κάνει ξαστεριά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα