Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Δοκιμάζοντας την SPC900 για οδήγηση, (μετά την επίλυση των επιμέρους διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν ) η εικόνα που έπαιρνα στο PHD ήταν μία ομοιόμορφη οθόνη με γκρί γραμμούλες μέσα στο θόρυβο, ανεξαρτήτως χρόνου έκθεσης (απλά άλλαζαν λίγο χρώμα). επίσης η ίδια κάμερα αρνείται πεισματικά να πάρει φωτογραφία με το δικό software.

Τι δεν κάνω καλά;

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
το λογισμικο το δουλευσεις σε win xp ή vista. στην δευτερη περιπτωση θα πρεπει να κατεβασεις τους drivers για τα vista. δοκιμασε και το amcap. εγω αυτο δουλευω οταν κανω φωτογραφιση.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

XP Home. Αλλα το πρόβλημά μου δεν είναι ότι δεν υποστηρίζονται οι drivers. Αυτό θα χτύπαγε απο την αρχή. Απλά δεν παίρνω εικόνα. Ευχαριστώ πάντως που ασχολήθηκες

 

ΦΙλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Δεν παίρνεις εικόνα γενικώς από την κάμερα; Έχεις δοκιμάσει σε πλανήτη; Φαίνεται; Αν ναι, ίσως προσπαθείς να δεις πολύ αμυδρό αστέρι που δεν το πιάνει η κάμερα με το συγκεκριμένο frame rate. Δώσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Δημοσιεύτηκε
δομικασε επισης και το gain και την φωτεινοτητα απο το μενου ρυθμισεων της καμερας. αν δεν βλεπεις τιποτα στην οθονη μπορει και να μην ειναι το τηλεσκοπιο κεντραρισμενο στον στοχο, το εχω παθει πολλες φορες και κεντραρω πρωτα με τα προσοφθαλμια και σταδιακα ανεβαζω την μεγεθυνση μεχρι να βαλω την καμερα πανω στο τηλεσκοπιο. ενα καλο τεστ για να δεις αν παιρνει εικονα η καμερα ειναι να την γυρισεις π.χ στην οθονη του φορητου σου αν δεις μια ασπριλα στην οθονη τοτε η καμερα δουλευει

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη, ακριβώς τα ίδια πρωτοαντίκρυσα και εγώ #-o και είναι απόλυτα φυσιολογικά :?.

Αρχικά, όπως είπαν και οι φίλοι παραπάνω, σιγουρέψου πως η κάμερα πέρνει εικόνα στρέφοντας την π.χ. στον εαυτό σου ή σε μια κόκκινη φωτεινή πηγή. Στη συνέχεια ρύθμισε την σε 5fps, υψηλό gain, όχι auto exposure control και black & white. Στο PHD guide ρύθμισε το διάστημα λήψης σε 0.5 έως 1 sec και χαμηλό gamma.

Επίσης, πρέπει να ελέγξεις πως η κάμερα είναι εστιασμένη, διαφορετικά δεν θα βλέπεις άστρα ακόμη και αν αυτά είναι στο πεδίο σου.

Αυτά είναι τα εύκολα. Το δύσκολο είναι να στοχεύσεις στο άστρο, μιας και το πεδίο που καλύπτει η κάμερα (τουλ. με το δικό μου οδηγητικό 60/700 δηλ. f/11 !!) είναι ιδιαίτερα στενό. Η τεχνική με προσοφθάλμια βαθμιαίας μεγέθυνσης είναι πολύ βολική, επίσης και ένας καλά καλιμπραρισμένος ερευνητής βοηθά πολύ.

Το καλό είναι πως αν βάλεις κάποιο άστρο, έστω και αμυδρό, μέσα στο πεδίο της κάμερας, το PHD θα είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμο! Δεν θα χρειαστεί καν να προσανατολίσεις την κάμερα, μπορεί μόνο του να κάνει calibration (αν και ο προσανατολισμός της ώστε το άστρο να κινείται πάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά όταν χρησιμοποιείς τα πλήκτρα του χειριστηρίου της βάσης οδηγεί σε μεγαλύτερη ακρίβεια). Αν λαμβάνεις μήνυμα 'could not detect ra/dec motion', αύξησε το calibration step στις παραμέτρους του PHD. Έχω επίσης συμπεράνει πως στο δικό μου setup η ρύθμιση low-pass filter στον αλγόριθμο διόρθωσης του άξονα dec δίνει πολύ καλύτερη οδήγηση από το resist switching .

 

Φιλικά

Ηλίας

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε

θα συμφωνησω με οσα ειπε ο φιλτατος raxxla.Δυο μονο σημεια θα ηθελα να σου υπογραμμισω.

Το θεμα της εστιασης της οδηγητικης.

Αντι για την χρηση προσοφθαλμιων (αυτο εκανα και εγω στην αρχη) παρε ενα παχυμετρο.Μολις βρεις το focus μια φορα μετρησε με το παχυμετρο την αποσταση.Αυτο ηταν.Καθε φορα που θα βαζεις την καμερα σε 5 δευτερολεπτα θα ξερεις οτι ειναι σωστα εστιασμενη (ή παρα πολυ κοντα στην τελεια εστιαση) ασχετα με το αν εχει αστρο στο πλανο σου ή οχι.Πραγμα πολυ χρησιμο.

Το δευτερο σημειο ειναι οτι ισως να μην βλεπεις αστρο γιατι απλα αυτα που υπαρχουν (στο σημειο που εψαξες) ειναι πολυ αμυδρα για να τα δει η scp με μικρους χρονους εκθεσης... Δοκιμασε να ευθυγραμισεις (οπως και πρεπει) τον ερευνητη σου ΟΧΙ με το προσοφθαλμιο.Αλλα με την καμερα που χρησιμοποιεις.Ετσι οτι θα βλεπεις στο κεντρο του ερευνητη θα εισαι σιγουρος οτι ειναι και στο κεντρο της καμερας.Μετα δοκιμασε ενα δυνατο αστρο.Βαλτο πρωτα στο κεντρο του ερευνητη και μετα βαλε κανενα δευτερολεπτο στην καμερα.Κανονικα εδω θα πρεπει να το εχεις...

 

Ελπιζω να βοηθησα φιλε μου

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Δημοσιεύτηκε

Ηλια και Στέλιο,

 

Ευχαριστώ για τις οδηγίες. Αν κατάλαβα καλά, θεωρείτε και οι δύο ότι οι οριζόντιες γκρί γραμμές εμφανίζονται στην οθόνη επειδή δεν είναι εστιασμένο το αντικείμενο; Γιατί το αστέρι που δοκίμαζα (Βεγκα) ε πώς να το κάνουμε ήταν φωτεινό!

Που σημαίνει ότι όταν (λέω όταν.....) καταφέρω να εστιάσω και πετύχω και καλό χρόνο έκθεσης θα εξαφανιστούν;

Αν ναι, ΟΚ! Αν όχι θα τα ξαναπούμε!

 

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Και κάτι άλλο που ανακάλυψα κι εγώ πρόσφατα: Το φως της κάμερας δημιουργούσε ένα μεγάλο μέρος αυτού του θορύβου. Εμένα βέβαια ο μετατροπέας είναι άσπρος ψιλοδιαφανής. Το έκρυψα με ένα κομμάτι μαύρη μονωτική ταινία και ο περισσότερος θόρυβος εξαφανίστηκε!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης