Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Με αφορμή κάποιες καταπληκτικές φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν τελευταία (Μπαρτσούδης, Κολοβός και άλλοι) και εν αναμονή της τροποποίησης της Canon μου με φίλτρο Baader έχω τις εξής ερωτήσεις:

- Πως εστιάζουμε μια κάμερα αν παρεμβάλεται φίλτρο Ha (π.χ. 7 ή 10 ή 13nm); Στην κανονική φωτογράφηση το κάνουμε σε κάποιο άστρο. Φαίνονται άστρα μέσα από ένα τέτοιο φίλτρο;

- Ένα αχρωματικό διοπτρικό αδυνατεί να εστιάσει σωστά κάποια μήκη κύματος με αποτέλεσμα την χρωματική αλώ. Τι γίνεται με το φως στην περιοχή του Ha; Μπορεί να το εστιάσει σωστά; Και ακόμη, η αδυναμία είναι στην ταυτόχρονη εστίαση όλου του φάσματος ή γενικά στην εστίαση κάποιων περιοχών; Μπορώ, για παράδειγμα, να τοποθετήσω ένα φίλτρο που επιτρέπει μόνο στο μπλε να διέλθει και να εστιάσω σωστά, μετά να κάνω ανεξάρτητα το ίδιο για το κόκκινο, το πράσινο κλπ; Δημήτρη Κολοβέ, νομίζω πως κάνεις κάτι αντίστοιχο με το f/5 σου και την atik με filter wheel.

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε
Ωραιο θεμα ηλια! Με ενδιαφερει και εμενα καθως περιμενω και την φωτογραφικη και το φιλτρο Ha..

Μέχρι νά τά παραλάβης τράβα μέ φίλμ :cheesy:

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε
raxxla, η τεχνική που περιγράφεις με την διαφορετική εστίαση είναι η RGB, απλά πρέπει να βάλεις στο ασπρόμαυρο την κάμερα...Γενικά αν δεν φωτογραφίζεις στα μήκη κύματος γύρω από το μπλε δεν έχεις πρόβλημα εστίασης, το R και το G εστιάζουν μαζί.
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Aγαπητε raxxla.

Exω φαει σχεδον ολο το καλοκαιρι μου παιρνοντας φωτογραφιες σε ha.Ομολογω οτι το καταευχαριστηθηκα.Το θεμα σου ομως ισχυει.Δηλαδη οταν βαλουμε το ha μπροστα στο φακο μας περναει μονο...ha.Tα αστρα που εβλεπα με τα αλλα φιλτρα ή με καθολου φιλτρα (η καμερα ηταν ασπρομαυρη) δεν φαινοντουσαν με το ha.H "λυση" που βρηκα ηταν η μεγαλυτερη χρονοι εκθεσης.Ενω συνηθως εκανα εστιαση στο 1sec σε ha επρεπε να τους αυξησω μεχρι να "σκασει" καποιο αστρο στην επιφανεια του ccd.

Nα σαι καλα.

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Δημοσιεύτηκε

Ηλία σου έστειλα π.μ.

Στέλιο μπορείς να μετακινηθείς λίγο δεξια ή αριστερά ή πάνω ή κάτω απο το πεδίο σου ώστε να βρείς ένα φωτεινό άστρο που θα σου επιτρέπει να κάνεις εστία και μετά επανέρχεσαι.

Δημήτριος Κολοβός

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης