pepito Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2008 To dob που εχω ειναι απο την παρτιδα του Απριλιου-Μαιου απ΄΄το ΄΄πλανηταριο΄΄.Οι οδηγιες για ευθυγραμμηση ειναι υποτυπωδεις.Ακολουθησα τις συμβουλες απο το βιντεακι που δινει το astrovox σε αλλο link,αλλα εχω την εξης απορια .Το πρωτευον κατοπτρο ευθθγραμμιζεται στριβοντας τις μεγαλες σταυροβιδες και μετα κανουμε τι;Διπλα τους υπαρχουν κατι αλλενοβιδες,λιγο μεγαλυτερες απο αυτες του δευτερευοντος,για τις οποιες δεν παρεχεται κατσαβιδι.Τις πειραζουμε καθολου,και αν ναι ποτε;Πριν η΄΄ μετα την ρυθμιση του πρωτευοντος;Εγω δεν τις ακουμπισα καν.Λετε να μου φυγει κανενας καθρεφτης;Παρακαλω τα φωτα σας Κωστας ...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2008 οι αλενοβιδες ειναι οι βιδες ασφαλισης του πρωτευωντος και κρατανε σταθερο το πρωτευων ωστε να μην χανει την ευθυγραμμιση. για την ευθυγραμμιση θα χαλαρωσεις λιγο τις βιδες αυτες και μετα με τις βιδες του σταυροκατσαβιδου θα κανεις την ευθυγραμμιση. αφου τελειωσεις με την ευθυγραμμιση γενικα σαν διαδικασια θα σφιξεις σταδιακα τις αλενοβιδες ωστε να μην χαλασεις την εθυγραμμιση. το πρωτεων κατοπτρο δεν θα φυγει γιατι κρατιετε εσωτερικα με ελασματα (ειναι τα αυτακια που πρεπει να βλεπεις κατα την ευθυγραμμιση του πρωτεωντος). προσοχη θελει στην ευθγραμμιση του δευτερευοντος ωστε να μην σου φυγει και κανεις ζημια. Σημειωση, οταν κανεις την ευθυγραμμιση του δευτερευοντος ο σωληνας θα ειναι παραληλα με το εδαφος ωστε αν σου φυγει να μην κανεις ζημια στο πρωτευων κατοπτρο. για την διαδικασια αυτη θα σου προτεινα να παρεις ενα chesire collimator θα σε βοηθησει περισσοτερο απο ενα απλο κουτι απο φιλμ Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
pepito Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2008 Εγω που αλλαξα τη θεση του πρωτευοντος χωρις να χαλαρωσω τις αλλενοβιδες ,λετε να προξενησα ζημια; ...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2008 δεν το νομιζω αλλα δεν ειμαι και ο πιο ειδικος στα κατοπτρα. αυτο βεβαια εξαρταται κατα ποσο εσφιξες τις αλλες βιδες Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
filiatra Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2008 Νομίζω πως οι αλλενόβιδες στο τηλεσκόπιο σου ακουμπάνε σε μέταλλο της βάσης κ όχι στο κάτοπτρο.Αν έχω δίκιο δεν έκανες ζημιά, αλλά την επόμενη φορά να τις ξεβιδώνεις κ μετά να πειράζεις την ευθυγράμμιση.Στο τέλος τις ξανασφίγγεις με το χέρι. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
pepito Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2009 Εχω την εντυπωση πως το αυτοκολλητο δαχτυλιδι που υπαρχει στο κεντρο του πρωτευοντος,δεν βρισκεται ακριβως στο κεντρο.Και αυτο γιατι καθε φορα που κανω ευθυγραμμηση με βαση αυτο το δαχτυλιδι,οταν αφεστιαζω στο star test εχω μεν ομοκεντρους κυκλους,ομως τα 3 στηριγματα του πρωτευοντος φαινονται ανισομεγεθη.Γι'αυτο το λογο θελω να βγαλω τον πρωτευοντα και να τσεκαρω την κατασταση.Μπορει να μου περιγραψει κανεις τη διαδικασια αφαιρεσης; ...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
pepito Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2009 Καμμια βοηθεια ρε παιδια...Πως βγαζουμε τον πρωτευοντα απο το SW 8'??? ...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
sheliak Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2009 Για να βγαλεις το πρωτευον κατοπτρο, πρωτα ξεβιδωνεις τις βιδες που υπαρχουν περιμετρικα στο κατω μερος του σωληνα(για να παρεις αυτο που φαινεται στην δεξια εικονα), επειτα ξεβιδωνεις τις βιδες που βρισκονται στο κατω μερος του mirror cell (για να παρεις αυτο που φαινεται στην μεσαια εικονα) και τελος ξεβιδωνεις τις βιδες που βρισκονται πανω στα λαστιχενια πιαστρακια του κατοπτρου (και σου μενει μονο το κατοποτρο). Οι εικονες ειναι εδω Τις τελευταιες βιδες δεν χρειαζεται να τις βγαλεις για να τσεκαρεις αυτο που θες. Καλο ομως ειναι να το κανεις ωστε να τσεκαρεις το ποσο σφιγμενες ειναι. Στο δικο μου θυμαμαι ηταν αρκετα σφιγμενες...τις χαλαρωσα λιγακι.. .Υπερβολικο σφιξιμο σημαινει παραμορφωση του κατοπτρου με οτι αυτο συνεπαγεται. Ελπιζω να μην σε μπερδεψα...η διαδικασια ειναι πολυ απλη...σε γενικες γραμμες οτι μπορεις ξεβιδωνε με προσοχη...
pepito Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2009 Χρειαζεται ο σωληνας να βρισκεται σε συγκεκριμενη θεση κατα τη διαδικασια,πχ οριζοντιος η΄καθετος; ...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
sheliak Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2009 Μετα το ''πρωτο ξεβιδωμα'' ο σωληνας βγαινει απο το παιχνιδι.... συνεπως στην αρχη, οταν θα ξεβιδωσεις τις βιδες που βρισκονται περιμετρικα στο κατω μερος του σωληνα το τηλεσκοπιο πρεπει να εχει την ''λογικη'' θεση που σε βολευει........... Μην κολλας σε λεπτομεριες...αν εχεις βαλει σκοπο να το κανεις καν'το και θα δεις μονος την διαδικασια...δεν ειναι και τιποτα σπουδαιο...το τηλεσκοπιο αυτο εχει πολυ απλη κατασκευη...
pepito Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2009 Φιλε sheliak ευχαριστω .Μολις εβγαλα το κατοπρο και διεπιστωσα 2 πραγματα...Πρωτον,το δαχτυλιδι,που υποτιθεται οτι δειχνει το κεντρο,ειναι αλλου γι'αλλου (οπως το ειχα φανταστει εξαλλου...).Δευτερον,τα λαστιχενια πιαστρακια εφαπτονται μεν στις ακμες του καθρεπτη αλλα ειναι μποσικα και εχουν τσογο κανενα χιλιοστο,και στην κατακορυφη κινηση και πλαγιως,με αποτελεσμα οταν ο σωληνας αλλαζει θεση κατα την παρατηρηση,ο καθρεφτης να κινειται και πανω-κατω και δεξια -αριστερα μεσα στο mirror cell.Βεβαια η κινηση αυτη ειναι μικρη,περιπου 2 χιλιοστα σε καθε κατευθυνση,αλλα αρκετη ωστε να παει στραφι η ευθυγραμμηση.Τι κανω σ'αυτη την περιπτωση;Τις σφιγγω τις βιδες,και αν ναι,ποσο; ...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
pepito Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2009 Καμμια γνωμη,φιλοι μου; Ποσο σφιγγουμε τις βιδες απο τα λαστιχενια ποδαρακια; ...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2009 σου εστειλα ενα πμ με καποιες πληροφοριες δες το Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
mcstar Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2009 φιλε μου , μπορεις να μας πεις τελικα τι εκανες με τις βιδες?τις εσφιξες και αν ναι , ποσο?? σε περιπτωση που συμβει και σε καποιον αλλο , να ξερει τι θα κανει.........
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα