Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μετά από αρκετές δοκιμές φωτογράφησης με focal reducer στο ED100 - f/9 και DSLR Canon 350D μου αποφάσισα να μοιραστώ τα συμπεράσματά μου και να προλάβω την πιθανή ταλαιπωρία όσων το δοκιμάσουν στο μέλλον.

Με αφετηρία ένα παλαιότερο thread του Kostakis αποφάσισα να προσαρμόσω στο αργό Skywatcher ED100 μου (f/9 με 900mm εστ.απόσταση) ένα focal reducer για ευκολότερη φωτογράφηση. Επέλεξα τον meade f/6.3 ο οποίος μετατρέπει ένα f/10 τηκεσκόπιο σε f/6.3. Είναι βέβαια σχεδιασμένος για SC αλλά η δελεαστική του τιμή με έκανε να το ρισκάρω.

Για την προσαρμογή του προμηθεύτηκα από το scsastro τον ανάπτορα της orion ο οποίος δέχεται 'σάντουιτς' τον reducer και χρησιμοποιείται σαν ένα απλό 2" προσοφθάλμιο.

Η διάταξη σούπερ (2" βαρελάκι -> μειωτής -> SC thread to M42 thread -> T-ring) αλλά μόλις πήγα να εστιάσω ](*,) ](*,) δεν επαρκούσε η διαδρομή του εστιαστή (προς τα μέσα).

Μετά από πειράματα και συζήτηση με τον Kostakis συμπέρανα πως το πρόβλημα προέρχεται από την απόσταση μεταξύ του reducer και του αισθητήρα της Canon. Όταν δηλ. αυτή η απόσταση μικρύνει ελάχιστα (μερικά χιλιοστά), τότε μειώνεται κατά πολύ η απαιτούμενη (προς τα μέσα) διαδρομή του εστιστή.

Το πρόβλημα λοιπόν ήταν το στοιχείο SC thread to M42 thread (πολύ μακρύ). Ψάχνω και βρίσκω (στο modern astronomy) ένα ίδιο στοιχείο αλλά μερικά χιλιοστά κοντύτερο, το δοκιμάζω και =D> !!!!!! εστιάζω μια χαρά!! Μου περισσεύει μάλιστα και λίγη διαδρομή!

Αρχίζω από τότε τις φωτογραφήσεις (Canon 350D) να δω τι ψάρια θα πιάσω.

Συμπεράσματα:

-------------

α) Ο απαιτούμενος χρόνος έκθεσης για να πάρω την ίδια φωτεινότητα μειώθηκε (αναμενόμενο)

β) Τα σφάλματα οδήγησης είνα λιγότερο εμφανή (αναμενόμενο)

γ) Το πεδίο διευρύνθηκε κατά 43% ! (μη αναμενόμενο διότι δεν υπάρχει η ενδεικνυόμενη απόσταση μεταξύ αισθητήρα και του συγκεκριμένου μειωτή η οποία είναι γύρω στα 10cm (cloudynights))

δ) Το βινιετάρισμα είναι ανεκτό και διορθώσιμο (μη αναμενόμενο σε έναν αισθητήρα σχεδόν 22x15mm)

ε) Η κώμη κάθεται μακρυά από το κέντρο και αφήνει ένα καλό παράθυρο για crop (μη αναμενόμενο από έναν μειωτή που δεν απαυθύνεται σε διοπτρικά, δείτε την σχετική φωτό μέσα και έξω από το πλαίσιο, stack μερικών 8-λεπτων εκθέσεων)

στ) Πουθενά χρωματικό σφάλμα (κάντε επισκόπηση σε ένα φωτεινό άστρο σε μεγάλη μεγέθυνση και σε κάθε channel (R,G,B) χωριστά για να δείτε την ομοιόμορφη εστίαση σε κάθε ζώνη του φάσματος)

ζ) Για την επιπεδότητα του πεδίου ας μου πουν έμπειρα μάτια, δεν έχω μέτρο σύγκρισης.

Και το γενικό συμπέρασμα:

Δυο-σε-ένα τηλεσκόπια! Το ED100 είναι ένα f/9 900 τηλεσκόπιο με ένα στοιχείο FPL-53 που δίνει εξαίρετες πλανητικές εικόνες χωρίς ίχνος χρωματικού σφάλματος (τουλ. στο άπειρο μάτι μου!) εύκολα μετατρέψιμο σε ένα αξιόλογο (για τα χρήματα του πάντα) φωτογραφικό f/6.xx εργαλείο.

Τελικά (για να ευλογήσω και τα γένεια μου) η απόφαση μου να γίνω (ίσως ο μοναδικός ανάμεσα μας) κάτοχος αυτού του σωλήνα με έχει αφήσει πολύ ευχαριστημένο!

arxikh.thumb.jpg.96567909373bcc8f801bbaa20d9fae92.jpg

Η αρχική διάταξη

diafora.thumb.jpg.86ad04084cd94489c2d2ef2f429a47b7.jpg

Η διαφορά στο μέγεθος των δυο στοιχείων

swsth.thumb.jpg.7b1a3dc8793597f2c24746976be2b450.jpg

Η νέα διάταξη

ola.thumb.jpg.25fec1f0b12eb90e48b19013acaaeb44.jpg

Η τελική διάταξη συναρμολογημένη

m51_fr.thumb.jpg.a9060f20a0ae328b7d1b279ed397cb0d.jpg

Ο Μ51 8λεπτες εκθέσεις με τον μειωτή

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε
Ηλία υπάρχουν & δακτυλίδια μετατροπής από το σπείρωμα του διοπτρικού σε SCT μήπως αυτό βόλευε καλύτερα. Υπ' όψιν για το μέλλον.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

• 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Επαναφέρω το θέμα, καθώς με απασχολεί κάτι παρόμοιο. Ξέρει κανείς αν μπορώ να προσαρμόσω αυτόν τον reducer:

HIRSCH F/6.3 SCT FOCAL REDUCER

σε μικρό διοπτρικό για φωτογράφηση με την Canon EOS 350D?

Το διοπτρικό είναι το bresser skylux 70mm (εστιακή 700mm)

Δημοσιεύτηκε
Για τι είδους φωτογράφηση μιλάμε??Αξιζει κανεις να βαλει μειωτη σε ενα skylux??Αυτο το τηλεσκοπιο δεν ειναι κατασκευασμενο για τετοια χρηση,ουτε καν 2-ιντσο εστιαστη δεν εχει. Εχω την εντυπωση οτι ακομα και αν παιδευτεις και καταφερεις και το προσαρμοσεις με καποιο ανορθοδοξο τροπο, θα ειναι καπως ''περιεργο'' το αποτελεσμα που θα εχεις.
Δημοσιεύτηκε
Για τι είδους φωτογράφηση μιλάμε??

Μην φανταστείς τίποτα σε deep sky. Εννοώ κάτι σαν κι αυτό:

http://www.greeksky.gr/files/photos/moon/20080618SounioMoonRise01.htm

Απλά θα ήθελα λίγο μεγαλύτερο πεδίο. Και επίσης το bresser με το f/10 είναι πολύ αργό.

Αξιζει κανεις να βαλει μειωτη σε ενα skylux??

Αν ο μειωτής έχει $250, τότε όχι, δεν αξίζει. (Τόσο περίπου έχει ένας πολύ καλός για μικρά διοπτρικά, νομιζω της Orion). Αν όμως υπάρχει φθηνή λύση, τότε αξίζει.

Εχω την εντυπωση οτι ακομα και αν παιδευτεις και καταφερεις και το προσαρμοσεις με καποιο ανορθοδοξο τροπο, θα ειναι καπως ''περιεργο'' το αποτελεσμα που θα εχεις.

Δεν υπάρχει κάτι περιεργο...

Αν καταφέρω και βάλω μειωτή στο bresser, θα έχω μεγαλύτερο πεδίο και πιο γρήγορο τηλεσκόπιο. Αν δεν τα καταφέρω, θα μείνω με τον... reducer στο χέρι.

:lol:

Δημοσιεύτηκε

Εχεις ενα δικιο ειναι αληθεια.. παντως περιεργο αποτελεσμα εννοουσα σε deep sky προσπαθειες ..αλλα τωρα για την χρηση που λες μπορει και να κανει κατι αυτο που λες

Αν και παλι αμφιβαλω αν θα εχεις τοσο υπεροχο αποτελεσμα σαν την φωτογραφια που ανεβασες. Το λεω αυτο γιατι δεν ειμαι σιγουρος αν μειωνοντας την εστιακη αποσταση δεν κανεις τιποτα αλλο απο το να κερδιζεις ενα παραμορφωμενο (καμπυλωμενο) extra πεδιο.

Υ.Γ.παντως εχω μια μικρη υποψια για το πως θα μπορουσες ανορθοδοξα να βαλεις ενα μειωτη στο τηλεσκοπιο αυτο θα σου πω σε λιγο αν ειναι σωστο το σκεπτικο μου..

Δημοσιεύτηκε

Έχει στο εστιαστή το σπείρωμα που έχουν τα άλλα διοπτρικά, αν υπάρχουν δακτυλίδια.

Αν δεν έχει έχει τουλάχιστον 2" εστιαστή;

Δεν το ξέρω το 70/700.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε

Χρηστο βρηκα εναν ανορθοδοξο τροπο :D ..

Οχι τιποτα σπουδαιο απλα βρηκα κατι που σιγουρα θα δουλεψει (ανορθοδοξα το λεω συνεχεια αυτο... 8-[ 8-[ )

Λοιον απο την στιγμη που το skylux δεν εχει 2-ιντσο το μονο που σου λειπει απο το set-up του Ηλια που εχει και στις φωτογραφιες ειναι ενας μετατροπεας απο 2'' για να μπει το βαρελακι σε 1,25'' βαρελακι για να μπει στον εστιαστη δες αυτο

Πως το βλεπεις?θα δουλεψει μου φαινεται εκτος και αν δεν εστιαζει..ειναι και φθηνο.. :wink:

Υ.Γ. (σχετικο με το thread) την αλλη βδομαδα τελικα θα χτυπησω και εγω ενα reducer της WO για το ed80..το πηρα αποφαση ειναι μεγαλη αναβαθμιση

Δημοσιεύτηκε
Έχει στο εστιαστή το σπείρωμα που έχουν τα άλλα διοπτρικά, αν υπάρχουν δακτυλίδια.

Αν δεν έχει έχει τουλάχιστον 2" εστιαστή;

Δεν το ξέρω το 70/700.

Σπείρωμα... Μπααα...

2" εστιαστή... Μπααα...

Να πως είναι (βλ. attachment)

Πως το βλεπεις?θα δουλεψει μου φαινεται εκτος και αν δεν εστιαζει..ειναι και φθηνο..

Πολύ καλο φαίνεται...

Το μόνο ερώτημα είναι αν θα έχω πρόβλημα στην εστίαση με την Canon...

estiastisBresser.jpg.3f71626960cf1d8934b338c1e5cfaeb9.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης