ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2008 Αγαπητοι φιλοι.Θελω να μοιραστω μαζι σας την αποψινη μου εμπειρια και τον προβληματισμο μου.Αποψε εστησα τον εξοπλισμο μου και εκανα πολλες και διαφορες δοκιμες.Εξαιτιας της Σεληνης δεν προχωρησα σε φωτογραφια.Απλα δοκιμαζα στοχους, εστω και αν η φωτεινοτητα της Σεληνης εμποδιζε σε μεγαλο βαθμο να βγαλω τα απαραιτητα συμπερασματα.Ενας απο τους στοχους ηταν η bubble.Ηθελα να δω ποσο πεδιο θα επιανε με την orion.7 λεπτη εκθεση και εμεινα με το στομα αλλα 7 λεπτα ανοιχτο !!! Γιατι ? Διοτι ολα τα αστρα στο πεδιο που ειχαν μια χ λαμπροτητα και πανω ( δεν ξερω ποση) ειχαν σκασει κατι spikes ΘΑΝΑΤΕΡΑ !!! Επαθα πλακα ! Τα spikes "ιριδιζαν" κιολας.Ηταν ενα θεαμα απιστευτο.Το παραξενο της υποθεσης ηταν οτι ειχα κανει ενα πολυ προχειρο focus μιας και δεν σκοπευα να κανω κατι ουσιαστικο. Τετοια spikes δεν εχω δει ποτε σε καμια φωτογραφια μου !!! Μεχρι να συνελθω το maxim εφερνε το δευτερο καρε...Οπου η φωτο ηταν παρα παρα πολυ καλη, αλλα spikes kaput ! Ειχαν εξαφανισθει.Να τονισω οτι η βιδα συσφιξης δεν ηταν τσιτα οποτε υπεθεσα οτι λογικα μετακινηθηκε ο εστιαστης.Αμεσως κατεβασα τον χρονο στα καρε και αρχισα focus.Ασχοληθηκα μιση ωρα το λιγοτερο. Το αποτελεσμα οσες δοκιμες και αν εκανα το fwhm που επιανα ηταν παντα το ιδιο. Και κατοπιν οταν τα καρε πηγαιναν παλι στα 7 λεπτα...spikes πουθενα !!! Και ξανα και ξανα...Εδω καπου αρχιζει ο προβληματισμος μου...Τα spikes oταν εμφανιζονται (εκτος του οτι δηχνει οτι το αστρο ειναι προφανεστατα λαμπρο) αυτο δηχνει μια κορυφαια εστιαση. (Παρακαλω μην μπει κανεις στον κοπο να αρχισουμε να συζηταμε τι ακριβως ειναι τα spikes κλπ κλπ.)Ας αρκεστουμε στο ζητουμενο.Οταν σκανε τετοια spikes εχουμε πετυχει θανατερη εστιαση.Σκεπτομαι λοιπον...Γιατι εχω εθιστει στο να βλεπω της φωτο μου (και αλλων φιλων) χωρις spikes ?(αρα χωρις μεγιστη εστιαση ?) Γιατι θεωρω οτι το ed 80 σε συνδυασμο με την orion ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να δωσουν τετοια spikes (δηλαδη να πετυχουν τετοια εστιαση) ?Δεν το εξεταζω απο αποψη καλαισθησιας αλλα απο αποψη εστιασηςΕκει που καταληγω ειναι οτι εθιστικα σε αυτην την ιδεα διοτι πολυ απλα ΕΚΑΝΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟ μεχρι τωρα να πετυχω το καλυτερο απο αποψη focus.Και αφου το εκανα, γιατι μεχρι τωρα δεν ειδα παρομοια φωτο μου ?Και την ειδα ποτε ? Μια βραδυα που δεν ασχοληθηκα καθολου με την εστιαση.Απλα άφησα τον εστιαστη σε ενα χ σημειο οπου μου εμοιαζε ενταξει...Αρα οτι και να κανω με το χερι...ειναι πολυ "χοντρο"...Ενω το χ σημειο οπου τα εργαλεια ξυριζουν ειναι εξαιρετικα "μικρο" ειναι εξαιρετικα "λεπτο".Εκει καταληγω.Το χ σημειο μπορουμε να το περασουμε παρα παρα πολυ ευκολα ακομη και με την μικροτερη δυνατη κινηση που μπορουμε να κανουμε με το χερι μας.Για να προλαβω καποιους...Οχι δεν αλλαξαν οι συνθηκες της διαπερατοτητας του ουρανου.Δεν αρχισε να φυσαει ουτε και εγινε καποια μεταβολη κλιματολογικη που να αλλαξε τα δεδομενα.Συνεχιζω λοιπον και λεω οτι μηπως καποια συσκευη του τυπου ηλεκτρικος εστιαστης με μικροκινησεις μπορει να πιασει αυτο το χ σημειο εστιασης ? Μηπως αυτο χρειαζεται ?Ή αυτο ειναι ή ειμαι ο ποιο afocus ανθρωπος του πλανητη ! Δεν εξηγηται νομιζω αλλιως.Κλεινωντας να τονισω ξανα οτι μην μπει κανεις αδικα στον κοπο να κανει το συνηγορο του "διαβολου" προσπαθωντας επιστημονικα να εξηγησει το φαινομενο της εστιασης και τους πιθανους παραγοντες που την επηρεαζουν....Εδω τα πραγματα μετα απο τοσες δοκιμες που εχω κανει ειναι πολυ χειροπιαστα για μενα φιλοι μου.Κατι παιζει...Αποψε το καταλαβα, αποψε το ειδα !!! Και θα το ψαξω παρα πολυ το ζητημα. υγ. για να καταλαβετε τι ειδα δεστε μια φωτο του Σακη. Αυτα τα θανατερα spikes που δειχνουν μια εστιαση ξυραφι αντικρυσα αποψε. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2008 Στέλιο, δε μπορώ να σου απαντήσω αν δε σου πω πως γίνονται τα spikes...Τα spikes λοιπόν δημιουργούνται από την διάχυση του φωτός στην αράχνη του δευτερεύοντος καθρέφτη...Και τα βλέπουμε ΜΟΝΟ σε τηλεσκόπια με στήριξη δευτερεύοντος με έλασμα (νευτώνεια, RC, κτλ), δεν τα βλέπουμε σε SC ας πούμε...Όσο πιο χοντρό το έλασμα τόσο πιο έντονο το spike.Είναι λοιπόν αφύσικο να πάρεις spikes από διοπτρικό τηλεσκόπιο, αφού δεν έχει αράχνη.Σε φωτογραφίες από διοπτρικά που βλέπεις spikes έχει χρησιμοποιηθεί νήμα μπροστά από τον αντικειμενικό φακό για να υπάρξει διάχυση και να φανούν...Σόρυ αν σε απογοήτευσα...Δε ξέρω τι έγινε στην πρώτη φωτό σου κ είδες spikes αλλά...δεν έπρεπε να δεις... Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2008 Ανέβασε την πρώτη φωτογραφία κ μια άλλη να δούμε τι λες...Α, και τα spikes δεν θέλουν ΤΕΛΕΙΑ εστίαση, η καλή είναι υπεραρκετή... Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2008 Mε κουφανες Παναγιωτη...Ευτυχως κρατησα το fits.Θα το ανεβασω αυριο να το δουμε ολοι παρεα...Θα το ψαξω παντως αυτο που μου εγραψες.... "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
Efstathios Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2008 Όπως είπε και ο Παναγιώτης, όσα spikes βλέπεις από διοπτρικά είναι γιατί έχουν βάλει κλωστές συνήθως μπροστά για να δημιουργηθούν τα spikes. Δεν έχουν να κάνουν με την εστίαση. starrynights.blog
Efstathios Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2008 Επίσης, αυτό το κάνουμε συνήθως όταν φωτογραφίζουμε ανοιχτά σμήνη ή και σε νεφελώματα για να φανούν τα πιό έντονα άστρα καλύτερα και να ξεχωρίζουν. starrynights.blog
raxxla Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Έχω την λιγότερη θεωρητική και πρακτική πείρα από όλους σας για να εξηγήσω κάτι τέτοιο, θέλω ωστόσο να προσθέσω τη δική μου εμπειρία. Παραθέτω μια φωτό του Μ31 όπου διακρίνεται το φαινόμενο των diffraction...αχινών, δεν είναι βέβαια το έντονο που περιέγραψε ο Στέλιος, πάντως δεν απουσιάζει κιόλας. Παρατηρήστε την φωτό σε μεγέθυνση και θα βρείτε, εκτός από αυτά που σημειώνω, και άλλα άστρα που έχουν βάλει ζελέ! Η φωτό ελήφθη με το καμάρι μου ED100@f/6 ΧΩΡΙΣ οποιασδήποτε μορφής τεχνητά spikes. Και σίγουρα η εστίαση ΔΕΝ ήταν τέλεια, ήταν μόνο καλή στα πλαίσια του εξοπλισμού και του χρόνου που είχα στη διάθεση μου. Η κάμερα ήταν η Canon 350D και η έκθεση των subframes 8 λεπτά. Θα βοηθούσε πολύ να δούμε και την φωτό που λες Στέλιο. Ας μας πουν οι πιο έμπειροι σε οπτικά θέματα πως προκύπτουν. Μ31 Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
dimkasta Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Tα spikes αυτά δημιουργούνται από οτιδήποτε μπορεί να υπάρχει μπροστά ή μέσα στο σωλήνα μας, είτε αυτός είναι τηλεσκόπιο, είτε φακός φωτογραφικής.Όταν η εστίαση είναι σωστή, αυτά φαίνονται σε σχήμα σταυρού στα dob με 4κτινη αράχνη. Σε αντίθετη περίπτωση που δεν είναι σωστή, εμφανίζεται μια θολούρα που δείχνει ακριβώς το δίσκο του φωτός που βλέπει το τηλεσκόπιο, με σκούρα τα σημεία όπου υπάρχει κάτι που το κόβει. (Αν θέλετε να το δείτε εύκολα, γυρίστε προς το φεγγάρι και εστιάστε τελείως λάθος)Φίλε Raxxla στη δική σου περίπτωση νομίζω ότι φταίει η εστίασή σου. Η θολούρα γύρω από τα αστέρια παρουσιάζει ένα παρόμοιο μοτίβο σε όλες τις περιπτώσεις και δείχνει ένα σχηματισμό μέσα στο τηλεσκόπιό σου σε σχήμα ύψιλον χοντρικά ( Υ ).Αν εστίαζες λίγο καλύτερα πιστεύω ότι θα χανότανε, εκτός αν προέρχεται από κάτι που υπήρχε μπροστά από το τηλεσκόπιο, πχ κάποιο πλέγμα, κάποιο κάγκελο, ή οτιδήποτε που έτσι κι αλλιώς θα είναι ανεστίαστο στο κάδρο που βλέπουμε. Simple Photography
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Ηλία η εστίασή σου δεν είναι τέλεια, αλλά είναι πολύ καλή. Τώρα γιατί έχεις αυτές τις παραμορφώσεις; Οι πιθανοί παράγοντες είναι πάρα πολλοί: Κάποιες ριπές αέρα κατά την έκθεση, κάποια μικρο-προβλήματα στην οδήγηση, πιθανά και απίθανα προβλήματα μέσα στο οπτικό τραίνο, μεταβολές στην ατμόσφαιρα (πολύ πιθανόν να έχεις πιάσει μεταβολές στο seeing) κλπ.Στέλιο είναι όπως το είπε ο Παναγιώτης. Spikes μόνο στα νευτώνεια, με κλωστή στα διοπτρικά ή με plugin στο photoshop.Μια και ψάχνεις όμως το θέμα της εστίασης και τα spikes, δοκίμασε τη μέθοδο με τo νήμα: Τοποθετείς πρόχειρα μπροστά στο διοπρικό σου ένα πλαίσιο που έχεις φτιάξει με δύο κομμάτια νήμα τοποθετημένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα σταυρό. Αρχίζεις να παίρνεις δοκιμαστικές λήψεις (με σύντομες εκθέσεις) μέχρι να εμφανιστούν στην οθόνη σου spikes. Σε αυτό το σημείο είσαι 100% - ή έστω 99% - εστιασμένος. Η μέθοδος αυτή δουλεύει πολύ καλά με CCD και δεν σου κόβει φως όπως η περίπτωση του Hartmann mask.Όπως και να έχει, η φωτό που τράβηξες έχει ενδιαφέρον!Καλή συνέχεια!Φιλικά,Ηλίας.
sevax Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Ηλία 2004 η μέθοδος αυτή δουλευη καί μέ dslr; καί σέ τηλεφακούς;Μέ τά χάρτ-μάσκ πράγματικά δυσκολεύομαι, καί λόγο.....ηλικίας Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
FotisR Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Στέλιο, τα spikes που είδες στην πρώτη φωτόγραφία σου προκλήθηκαν από 1)από κάποιο εμπόδιο στο οπτικό μονοπάτι. Πολλοί βάζουμε στα διοπτρικά σταυρόνημα μπροστά από τον αντικειμενικό για να τα δημιουργήσουμε. Ακόμη όμως και ένας τοίχος ή η άκρη από ένα κεραμύδι που οριακά μπαίνει μπροστά στο οπτικό μονοπάτι (και εννοείται πως στη δεύτερη εκθεση δεν εμποδίζει πια) μπορεί να δημιουργεί τα spikes. Ή 2) το τηλεσκόπιο σου δεν είχε εξισώσει την θερμοκρασία του με το περιβάλλον και αυτό προκαλέι παραμορφώσεις στα αστέρια και ακόμα κάποια spikes να εμφανίζονται λόγω κυρίως τριών πλαστικών spacers που κρατούν το κενό ανάμεσα στα στοιχεία του αντικειμενικού φακού σταθερό. Αυτά τα πλαστικά φαίνονται από μπρος αν κοιτάξεις τον αντικειμενικό σου, και εμφανίζονται σε όλα τα ED80 και ED100 και όχι μόνο. Στα πιο ακριβά βέβαια έχουν φροντίσει να μην επηρεάζουν το οπτικό μονοπάτι. Αυτά τα spacers δημιουργούν και τα περίεργα σκοτεινά σημεία στην άλω των αστεριών με σχήμα Υ (λόγω του ότι είναι τρία ανά 120 μοίρες) που βλέπεις καθαρά στην φωτογραφία που δημοσίευσε ο raxxla. Αυτά μπορεί σε μη θερμοκρασιακά εξισορροπημένο τηλεσκόπιο να δημιουργούν και τα spikes που είδες στην πρώτη φωτογραφία σου.Πριν δω τη φωτό που θα ανεβάσεις προβλέπω ότι τα spikes που είδες δεν είχαν σχήμα σταυρού αλλά κάτι διαφορετικό... πιθανόν χ?
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Σας εκοψα το τμημα απο το fits οπου φαινεται αυτο που λεω.Η φωτο ειναι απο 1χ1 raw δεν εχει bin.Αυτο ειναι το ποιο χαρακτηριστικο αστρο μεσα στην φωτο.Να τονισω οτι δεν ψαχνω για spikes εξαλου ο carbone μας δινει αφθονα αν θελουμε.Το ζητουμενο μου ηταν οτι spikes=εστιαση.Μετα τις απαντησεις σας δεν νιωθω τοσο afocus πλεον.Παραθετω μια φωτο οπου ειχα κανει τεχνητα spikes καποτε.Να ειστε καλα φιλοι μου και ευχαριστω για της απαντησεις. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2008 Δημήτρη - Sevax, πραγματικά δεν ξέρω. CCD δεν έχω εδώ και πολύ καιρό και δεν πολυασχολούμαι με τη φωτογραφία. Ίσως όμως αξίζει τον κόπο μια δοκιμή. Εναλλακτικά σου έχω στείλει ένα πμ για κάποιο software που βοηθά στην εστίαση με την DSLR.Καλή συνέχεια σε όλους!
sevax Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2008 Δημήτρη - Sevax, πραγματικά δεν ξέρω. CCD δεν έχω εδώ και πολύ καιρό και δεν πολυασχολούμαι με τη φωτογραφία. Ίσως όμως αξίζει τον κόπο μια δοκιμή. Εναλλακτικά σου έχω στείλει ένα πμ για κάποιο software που βοηθά στην εστίαση με την DSLR.Καλή συνέχεια σε όλους! Ευχαριστω!!!! Εχεις απαντηση στο π.μ. Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα