Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26, 2008 Παιδια δεν ξερω αν εχει γινει παλι κουβεντα γιαυτο αλλα θελω να μου πειτε τι ειναι καλυτερη επιλογη να τραβας dark frames απο της canon την επιλογη η χειροκινητα με κλειστο καπακι στο τηλεσκοπιο ;Αναρωτιεμαι δηλαδη αν εχει διαφορα στον θορυβο αν τραβαμε dark framesαπο την μηχανη με το κλειστρο κλειστο η με ανοιχτο κλειστρο και κλειστο καπακι στο τηλεσκοπιο ; Το ccd της καμερας μεχρι το καπακι του τηλεσκοπιου εχει μεγαλυτερη αποσταση απ'οσο μεχρι το κλειστρο οποτε νομιζω πως η χειροκινητη διαδικασια με dark frames θα καλυψει περισσοτερο θορυβο μιας και ειναι οι συνθηκες ιδιες με την πραγματικη photo παρα με το noise reduction της μηχανης.Περιμενω γνωμες απο οσους το εχουν δοκιμασει. http://pegasusastro.com/
nikos paschalis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26, 2008 Εγω απο οσο το δοκιμασα εμεινα αρκετα πιο ικανοποιημενος απο τις ρυθμισεις τισ ιδιας τις καμερας και οχι τοσο απο τα dark με κλειστο το καπακι...Απο κει και περα πειραματισου λιγο και διαλεγεις και συ Νίκος ΠασχάληςΑστεροσκοπείο Nunki-Σκιαθοςwww.nunki.gr
sevax Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Εγω απο οσο το δοκιμασα εμεινα αρκετα πιο ικανοποιημενος απο τις ρυθμισεις τισ ιδιας τις καμερας και οχι τοσο απο τα dark με κλειστο το καπακι...Απο κει και περα πειραματισου λιγο και διαλεγεις και συ Και εγω με την Νικον, το ιδιο κανω ομως θελεις διπλασιο χρονο. Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 και εγω ετσι το κανω παιδια απλα μου περασε απο το μυαλο αυτο που σας ειπα με τις αποστασεις δεν ξερω κατα ποσο στεκει πρεπει να το δοκιμασω. http://pegasusastro.com/
Efstathios Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Κάπου είχα διαβάσει ότι καλύτερα να παίρνεις τα dark frames κανονικά απο το τηλεσκόπιο. Δεν ξέρω άν η απόσταση ώς το καπάκι του τηλεσκοπίου παίζει ρόλο, αλλά μπορεί. Πάντως σίγουρα είναι καλύτερο από το να τα παίρνεις από την μηχανή αυτόματα, διότι τα darks σου μπορείς να τα πάρεις μετά όποτε θές, δεδομένο ότι η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει πολύ. Δέν θα τρώς τον διπλάσιο χρόνο τη στιγμή που φωτογραφίζεις το αντικείμενο, όπου αυτό μπορεί να πηγαίνει πιό χαμηλά και θές να βγάλεις τα lights. starrynights.blog
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Σταθη σωστο και αυτο ομως αν ειναι να το κανω μονο για την διπλασια ωρα που μου περνει δεν μου λεει τιποτα απλα θελω να μαθω και απο εσας εδω μεσα αν το εχετε κανει και αν οντως εχει διαφορες.Δεν εχει και καλο καιρο ρε γμτ να κανω κανα test. http://pegasusastro.com/
glamt Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Στην επιλογη "low noise" η μηχανή παιρνει dark frame και τα επεξεργάζεται η ιδια άρα όχι τόσο καλά όσο η κλασσική επεξεργασια.Νομίζω ότι είναι η ουσιαστική διαφορά. Στον τρελλό έδειχναν το φεγγαρι κι αυτός κοιτούσε το δάχτυλο
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Η επιλογή noise reduction της Canon, εγώ τη βρίσκω πως δίνει αποτελέσματα της πλάκας. Όλοι οι "μεγάλοι" αστροφωτογράφοι τραβούν χωριστά dark frames. Δείτε και στο Sky & Telescope Οκτωβρίου, όπου ο Jerry Lodriguss περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία φωτογράφισης με DSLR. Την ίδια πρόταση, να τραβάμε πολλά dark frames χειροκίνητα, κάνει και ο C. Buil, ο δημιουργός του IRIS. Η εξήγηση είναι πως το noise reduction της κάμερας τραβά μόνο ένα frame. Ο θόρυβος όμως που παράγεται είναι λίγο πολύ τυχαίος - δηλαδή, αν στο ένα frame το τάδε pixel, "έβγαλε" θόρυβο, στο επόμενο frame μπορεί να μήν έχει, ή να έχει, αλλά διαφορετικής έντασης. Έτσι, όταν η κάμερα αφαιρεί αυτόματα ένα dark frame που η ίδια τράβηξε, απλά κάνει μια πράξη αφαίρεσης και ενδέχεται κάλλιστα το pixel που στη φωτογραφία (το light frame) έχει θόρυβο να μη διορθωθεί, γιατί στο dark frame το ίδιο pixel δεν είχε το ίδιο σήμα θορύβου, ή δεν είχε και καθόλου σήμα. Όταν όμως τραβάμε πολλά dark frames και μετά κατασκευάζουμε ένα master dark, στην πραγματικότητα το πρόγραμμα (π.χ. το Maxim DL) χρησιμοποιεί τα dark frames ώστε να κατασκευάσει ένα "χάρτη", να υπολογίσει την πιο πιθανή κατανομή των pixels με θόρυβο. Το master dark δεν είναι μια απλή median άθροιση των πολλών dark frames που τραβήξαμε. Ύστερα το πρόγραμμα δεν αφαιρεί απλά το master dark από τα light frames αλλά αναζητά βάση του "χάρτη" τα άσχημα pixels. Κάπως έτσι τέλος πάντων. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει περίπλοκα μαθηματικά που ομολογώ μου διαφεύγουν. Η ουσία φαίνεται στο αποτέλεσμα: Η διαδικασία με την αυτόματη noise reduction της Canon υπολείπεται σαφέστατα.
nikos paschalis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2008 Η επιλογή noise reduction της Canon, εγώ τη βρίσκω πως δίνει αποτελέσματα της πλάκας. Όλοι οι "μεγάλοι" αστροφωτογράφοι τραβούν χωριστά dark frames. Δείτε και στο Sky & Telescope Οκτωβρίου, όπου ο Jerry Lodriguss περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία φωτογράφισης με DSLR. Την ίδια πρόταση, να τραβάμε πολλά dark frames χειροκίνητα, κάνει και ο C. Buil, ο δημιουργός του IRIS. Η εξήγηση είναι πως το noise reduction της κάμερας τραβά μόνο ένα frame. Ο θόρυβος όμως που παράγεται είναι λίγο πολύ τυχαίος - δηλαδή, αν στο ένα frame το τάδε pixel, "έβγαλε" θόρυβο, στο επόμενο frame μπορεί να μήν έχει, ή να έχει, αλλά διαφορετικής έντασης. Έτσι, όταν η κάμερα αφαιρεί αυτόματα ένα dark frame που η ίδια τράβηξε, απλά κάνει μια πράξη αφαίρεσης και ενδέχεται κάλλιστα το pixel που στη φωτογραφία (το light frame) έχει θόρυβο να μη διορθωθεί, γιατί στο dark frame το ίδιο pixel δεν είχε το ίδιο σήμα θορύβου, ή δεν είχε και καθόλου σήμα. Όταν όμως τραβάμε πολλά dark frames και μετά κατασκευάζουμε ένα master dark, στην πραγματικότητα το πρόγραμμα (π.χ. το Maxim DL) χρησιμοποιεί τα dark frames ώστε να κατασκευάσει ένα "χάρτη", να υπολογίσει την πιο πιθανή κατανομή των pixels με θόρυβο. Το master dark δεν είναι μια απλή median άθροιση των πολλών dark frames που τραβήξαμε. Ύστερα το πρόγραμμα δεν αφαιρεί απλά το master dark από τα light frames αλλά αναζητά βάση του "χάρτη" τα άσχημα pixels. Κάπως έτσι τέλος πάντων. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει περίπλοκα μαθηματικά που ομολογώ μου διαφεύγουν. Η ουσία φαίνεται στο αποτέλεσμα: Η διαδικασία με την αυτόματη noise reduction της Canon υπολείπεται σαφέστατα. Δεν ξερω ισως εχεις δικιο...Παντως (προσωπικα μιλωντας παντα) εγω εχω μεινει αρκετα ευχαριστημενος και απο το noise reduction της καμερας, τουλαχιστον για τη δουλεια που την θελω.Για κατι καλυτερο δουλευω τη ccd με αναλογη διαδικασια dark κτλ , απο κει και περα γουστα ειναι αυτα με λιγα παιχνιδια με τον ενα τροπο και με τον αλλο αποφασιζεις τι θες και τι ζητας Νίκος ΠασχάληςΑστεροσκοπείο Nunki-Σκιαθοςwww.nunki.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα