Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ένα καλό μέσο για να παρακολουθούμε τον καιρό είναι να ξέρουμε να διαβάζουμε τα μοντέλα και τις παραμέτρους. Π.χ το μοντέλο gfs μας δίνει πρόγνωση για αρκετές μέρες μετά, αλλά βέβαια τα στοιχεία αλλάζουν συνέχεια και οι πιό ασφαλείς προγνώσεις είναι αυτές των 1-2 ημερών. Μπορείς όμως να πάρεις μία γενική ιδέα των συστημάτων για μετά απο μέρες.

 

Άς πάρουμε το gfs.

 

http://www.wetterzentrale.de/topkarten/

 

Πάμε αριστερά στο πινακάκι εκεί που λέει gfs και πατάμε. Μας εμφανίζει επάνω έναν πίνακα από επιλογές και κάτω στον πίνακα έχει τις ώρες. Δηλαδή για κάθε επιλογή έχει πλήρες χρονοδιάγραμμα.

 

Το Niederschlag είναι ο υετός, ή αλλιώς τα ύψη βροχής. Άν πατήσουμε εκεί θα δούμε ότι μας εμφανίζει τον χάρτη για τις πρώτες 6 ώρες. Συγκεκριμένα πάνω στον χάρτη λέει το init που είναι η ημερομηνία έκδοσης του συγκεκριμέμου run, ή τρεξίματος του μοντέλου και δεξιά το valid που είναι η ημερομηνία και ώρα στην οποία αναφέρεται. Έτσι παίζοντας με τα νούμερα στο πινακάκι μπορούμε να δούμε τους χάρτες για μέρες μετά. Ο χάρτης υετού δείχνει τα ύψη βροχής. Όπου βλέπουμε ανοιχτό γαλάζιο είναι μικρά ύψη βροχής, ή ασθενέις βροχές. Όπου είναι πιό μπλέ είναι πιό πολλά mm βροχής.

 

Η επιλογή Mittl Wolken στον πίνακα δείχνει τη νεφοκάλυψη. Πάλι επιλέγουμε τα νούμερα κάτω για να δούμε ώρες και μέρες.

 

Στο 10m wind είναι οι ανέμοι.

 

Ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι το CAPE+Lifted index. Αυτό μας δείχνει τα ποσά ενέργειας που υπάρχουν σε μία περιοχή όπου υποδηλώνουν και την πιθανότητα εμφάνισης καταιγίδας. Το li μετριέται σε θετικούς και αρνητικούς δείκτες. Οι θετικοί δείκτες δείχνουν ευσταθείς συνθήκες στην ατμόσφαιρα και δεν υπάρχουν οι παράγοντες για καταιγίδα. Το 0 li μας δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα για κάποια καταιγίδα. Οι αρνητικοί δείκτες είναι αυτοί που δείχνουν ουσιαστικά ότι υπάρχει αστάθεια στην ατμόσφαιρα. Έτσι το -1 li δείχνει αρκετή πιθανότητα καταιγίδας, ενώ το -2 δείχνει ότι θα υπάρχουν καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Από κει και πάνω, ή μάλλον κάτω όσον αφορά τα νούμερα, έχουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ισχυρές καταιγίδες, στρόβιλους κλπ. Αναλόγως βλέπετε και τα χρώματα στον χάρτη. Το Μπλέ είναι σταθερές συνθήκες, ενώ το πράσινο δείχνει αστάθεια ενώ το κίτρινο και πορτοκαλί και κόκκινο καταιγίδες ισχυρές.

 

http://forecast.uoa.gr/rams6.0.php

 

Εδώ έχουμε το ελληνικό Σκίρων. Επιλέγοντας cloud fraction μας δείχνει την πρόγνωση νεφοκάλυψης, ενώ το acc. rain τον υετό. Κατά τον ίδιο τρόπο επιλέγουμε απο κάτω την μέρα και ώρα που θέλουμε να δούμε. Ο Σκίρωνας γενικά δεν δίνει για πολλές μέρες μπροστά αλλά είναι και πιό ακριβείας.

 

http://www.sat24.com/frame.php?html=view&country=gr

 

Εδώ βλέπουμε την δορυφορική ή οποία μας δείχνει σε real time την νέφωση με ένα μικρό animation από 2 ώρες πίσω. Ανανεώνεται κάθε 15 λεπτά. Πρέπει να πατήσουμε εμείς refresh στην σελίδα.

 

www.meteoclub.gr

 

Και εδώ ένα καλό ελληνικό site ερασιτεχνικής μετεωρολογίας με chat. Έχει πολλά πράγματα.

 

Κοιτώντας λοιπόν τα μοντέλα και τις δορυφορικές μπορούμε να κάνουμε μία αρκετά καλή πρόγνωση και σε συνδοιασμό με τα κλασσικά sites του καιρού μπορούμε να έχουμε μία καλή ιδέα για το τί καιρό θα κάνει σε μία συγκεκριμένη ημέρα. Βέβαια για να προβλέψουμε με αρκετή επιτυχία άν π.χ το Σάββατο θα έχει σύννεφα ή βροχή ή όχι, θα πρέπει να περιμένουμε από την Πέμπτη και μετά όπου τα μοντέλα θα έχουν κατασταλλάξει σε πιό ασφαλείς πληροφορίες.

starrynights.blog
  • 2 μήνες αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης