Jump to content

Επανεκκίνηση του Hubble θα επιχειρήσει η NASA


skywatcher

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επανεκκίνηση του Hubble θα επιχειρήσει η NASA

 

15-10-08_252294_1.jpg

 

Η NASA θα προσπαθήσει να θέσει ξανά σε λειτουργία το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, μετά την κατάσταση αδράνειας στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξαιτίας βλάβης σε μέρος του εξοπλισμού του.

 

Η βλάβη που παρουσιάστηκε σε έναν από τους υπολογιστές του Hubble ανάγκασε τη NASA να αναβάλλει μέχρι την επόμενη χρονιά την πολυαναμενόμενη αποστολή αναβάθμισης του τροχιακού τηλεσκοπίου. Μηχανικοί από το έδαφος θα στείλουν εντολές προς το τεράστιο επιστημονικό όργανο σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του εφεδρικού υπολογιστή ο οποίος όμως δεν έχει τεθεί ποτέ σε λειτουργία από τότε που το Hubble μπήκε σε τροχιά.

 

«Προφανώς και υπάρχει η πιθανότητα να μη λειτουργήσει» ανέφερε ο Αρτ Γουίπλ, στέλεχος του προγράμματος στο κέντρο της NASA στο Μέριλαντ. Επισημαίνει ωστόσο ότι αδρανές μηχάνημα στο διάστημα δεν υφίσταται ιδιαίτερες φθορές. Εάν όλα πάνε καλά, το τηλεσκόπιο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και πάλι εντός δύο ημέρων.

 

Με την καθυστέρηση της πτήσης του διαστημικού λεωφορείου προς το τηλεσκόπιο, η NASA ελπίζει να εγκαταστήσει έναν επιπλέον υπολογιστή που θα αυξήσει την αποθηκευτική ικανότητα του Hubble. Κατά τη διάρκεια της 18ετούς θητείας του, το γνωστό τηλεσκόπιο έχει μεταδώσει στη Γη εικόνες από τα βάθη του Σύμπαντος, προσφέροντας πολύτιμη γνώση στους επιστήμονες.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_15/10/2008_252294

Φιλικά,

 

Πέτρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=952747&lngDtrID=252

 

 

 

Έπειτα από διακοπή της λειτουργίας του για έναν μήνα, λόγω αλλεπάλληλων βλαβών, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble άνοιξε και πάλι τα μάτια στο Σύμπαν.

 

Το όργανο των 10 δισ. δολαρίων επανήλθε πλήρως με τις εντολές που έλαβε από τη Γη και λειτουργεί όπως πριν από την εμφάνιση της πρώτης βλάβης στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου στο Μέριλαντ.

 

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας το σύστημα διαχείρισης εντολών και δεδομένων, το οποίο συλλέγει τα δεδομένα από τα επιμέρους όργανα του τηλεσκοπίου και τα επεξεργάζεται για να τα μεταδώσει στη Γη.΄

 

Η λειτουργία του Hubble αρχικά αποκαταστάθηκε, λίγο αργότερα όμως παρουσιάστηκαν δυο νέες βλάβες: Η ηλεκτρική τάση έπεσε σε μια από τις κάμερες και ένας υπολογιστής που ελέγχει ένα άλλο όργανο έπαψε να λειτουργεί.

 

Ήδη από την εμφάνιση της πρώτης βλάβης, η NASA αναγκάστηκε να αναβάλει την αποστολή του διαστημικού λεωφορείου για την τελευταία επισκευή και αναβάθμιση του Hubble. Η αποστολή προγραμματίζεται τώρα για το Φεβρουάριο.

 

Στο μεταξύ, το Hubble ξανάρχιζε να μεταδίδει τις εικόνες που εντυπωσιάζουν τους αστρονόμους από τα εγκαίνιά του το 1995. Η πρώτη φωτογραφία μετά την επιδιόρθωση απεικονίζει δύο δακτυλιοειδείς γαλαξίες μετά τη σύγκρουσή τους.

 

Newsroom ΔΟΛ

952747_b.jpg.b9a4dc75f5ae5cdf0e4c3b7f76ce7165.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαλλον το καλυτερα νεα που ακουσαμε τον τελευταιο καιρο.Θα ηταν τεραστιο το κενο χωρις το Hubble περιμενοντας το 2013 το J.Webb.:D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικα εντυπωσιακη :!: :!:Πιστευω πως αυτη η εικονα ειναι ΜΑΓΕΙΑ :!: :!:

...ΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΤΑΡΑΧΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΥΜΠΑΝΤA...

Walt Whitman

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πράγματι αυτή η εικόνα είναι απλά απιστευτη.

Λέων, αυτό για το J. Webb πραγματικά δεν το ήξερα. Μπορείς να με διαφωτίσεις πιο πολύ ??? :lol:

ΑΣΤΡΟΝΌΜΟΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το JWST, στο παρελθόν ήταν γνωστό ως Διαστημικό Τηλεσκόπιο Επόμενης Γενεάς, ονομάζεται έτσι από το όνομα του James E. Webb, δεύτερου διοικητή της NASA. Ο James Webb είναι πολύ γνωστός, γιατί κάτω από την ηγεσία του έγιναν οι ιστορικές αποστολές Απόλλων.

 

Το JWST θα φέρει τη διαστημική αστρονομία στο 21ο αιώνα, φέρνοντας στη γη κάτω τις εικόνες των πολύ απόμακρων γαλαξιών, που σχηματίστηκαν όταν το σύμπαν ήταν πολύ νεαρό. Επίσης, θα μελετήσει αντικείμενα που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το σχηματίζονται τα ηλιακά συστήματα και οι πλανήτες.

 

Ποιά είναι η ιστορία του σύμπαντος; Ποιά θα είναι η μοίρα μας; Πώς δημιουργήθηκαν τα άστρα, οι γαλαξίες και οι πλανήτες; Πώς εξελίχθηκε το σύμπαν στη ροή του χρόνου; Απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, παλιές όσο και ο κόσμος, σχετικά με τη φύση του σύμπαντος έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα για χιλιάδες χρόνια.

 

Τον Αύγουστο λοιπόν του 2011, πιθανότατα μέσα σε έναν πύραυλο Ariane από τη γαλλική Γουιάνα, θα εκτοξευτούν τα τρία τμήματα του πτυσσόμενου κατόπτρου του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Θα είναι φτιαγμένα από βηρύλλιο και χρυσό με συνολικό μήκος 6,5 μέτρων. Αν και το πρωτεύον κάτοπτρο του δεν υπερβαίνει σε μέγεθος ένα γκαράζ δύο θέσεων, δεν υπάρχει άλλος μεγάλος πύραυλος που να μπορεί να το μεταφέρει στο διάστημα. Γι' αυτό και σχεδιάστηκε σε 18γωνικά τμήματα που θα αναρτηθούν σε δύο μεγάλες αρθρώσεις. Έτσι το 'διπλωμένο' κάτοπτρο θα στιβαχθεί στον πύραυλο και θα πάρει το τελικό του σχήμα στο διάστημα.

 

Μόλις βρεθεί εκεί, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που θα έχει εκτοξευθεί ποτέ θ' αναπτύξει το κάτοπτρο του και το αλεξήλιο έκτασης 223 τετραγωνικών μέτρων, καθώς θα τίθεται σε τροχιά γύρω από το 2ο σημείο Lagrange L2, ένα σημείο που απέχει 1,6 εκατομμύρια χλμ. από τη Γη ή 4 φορές την απόσταση μέχρι τη Σελήνη και στο οποίο η συνισταμένη βαρυτική έλξη είναι πολύ μικρή.

 

Γιατί να εγκατασταθεί τόσο μακριά, σε μία περιοχή όπου είναι αδύνατο να φθάσει μία αποστολή για τη συντήρηση ή την αναβάθμιση του; Επειδή εκεί το τηλεσκόπιο υπέρυθρης ακτινοβολίας δε θα επηρεάζεται από τη θερμότητα της Γης. Το James Webb Space Telescope (JWST), βλέπετε, θα παρατηρεί το σύμπαν μέσω μίας υπέρυθρης κάμερας, παρόμοια υπό μία έννοια με τα κιάλια νυχτερινής όρασης που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες, αλλά ασύγκριτα πιο ευαίσθητη. (Ο επιστήμονας του προγράμματος John Mather χαρακτηρίζει τους ανιχνευτές του τηλεσκοπίου «απίστευτα καλούς» και «σχεδόν τέλειους».)

 

Οποιαδήποτε πηγή θερμότητας κοντά στο τηλεσκόπιο θ' αποτελούσε πηγή «θορύβου» - γι' αυτό και η μεγάλη απόσταση από τη Γη, το αλεξήλιο και τα συστήματα κρυογενικής ψύξης που θα διατηρούν τα οπτικά του συστήματα στους 37 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν (δηλαδή στους μείον 236° C). Η ευαισθησία του τηλεσκοπίου στο υπέρυθρο φάσμα, λέει υπερήφανα ο Mather, θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να μπορεί να εντοπίζει αστέρες και γαλαξίες που εκπέμπουν λίγα μόλις φωτόνια ανά ώρα.

 

Ποιοι αστέρες όμως και γαλαξίες μπορεί να είναι τόσο φειδωλοί σε φωτόνια υπέρυθρης ακτινοβολίας; Αυτοί που βρίσκονται εξαιρετικά μακριά στο χώρο και στο χρόνο. Αυτή είναι η μεγάλη αποστολή του τηλεσκοπίου.

 

Από το 1929, όταν ο Edwin Hubble απέδειξε ότι οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, κατασκευάζονται τηλεσκόπια που να μπορούν να βλέπουν όλο και βαθύτερα στο διάστημα, άρα όλο και πιο πίσω στο χρόνο. Επειδή είναι αρκετά μεγάλο, αρκετά ευαίσθητο και σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία, όπως λέει ο Mather, το JWST θα πρέπει να εντοπίσει «τα πρώτα φωτεινά σώματα που σχηματίστηκαν μετά τη μεγάλη έκρηξη». Εάν το JWST πετύχει το στόχο του, θα έχουμε, υπό μία έννοια, φθάσει στο σημείο μηδέν. Κανένα μελλοντικό τηλεσκόπιο δε θα καταφέρει να εντοπίσει αστέρες πιο μακρινούς στο χώρο και το χρόνο, επειδή απλούστατα δε θα υπάρχουν.

 

Πριν πάρει το όνομα του δεύτερου διευθυντή της NASA, το JWST ονομαζόταν Διαστημικό Τηλεσκόπιο Επόμενης Γενιάς, και οι σχεδιαστές του φαίνεται ότι κυριολεκτούσαν. Χάρη στην αυξημένη υπολογιστική ισχύ, στα νέα βελτιωμένα υλικά και την ακρίβεια των εργαλείων, οι τεχνολογίες που διαθέτουν σήμερα είναι απλώς απίστευτες - ανάμεσα σ' αυτές, αισθητήρες που ανιχνεύουν ένα φωτόνιο που έχει διανύσει δισεκατομμύρια έτη φωτός και ένα κάτοπτρο που μπορεί να προσαρμόζει και να διορθώνει το σχήμα του με ακρίβεια 10 δισεκατομμυριοστών του μέτρου, χρησιμοποιώντας 1 26 ειδικούς μηχανισμούς κίνησης.

 

Το κάτοπτρο του JWST αποτελείται από βηρύλλιο, ένα πολύ σκληρό, δύσκολο στην κατεργασία υλικό, αλλά τόσο ελαφρύ που το 6,5 μ. κάτοπτρο θα ζυγίζει μόλις το 1/3 του βάρους του γυάλινου κάτοπτρου του Hubble των 2,4 μ. θα καλύπτεται από περίβλημα από καθαρό χρυσό, πάχους ενός εκατομμυριοστού του μέτρου, έναν εξαιρετικό ανακλαστήρα της υπέρυθρης ακτινοβολίας.

 

«Πριν από 25 χρόνια», εξηγεί ο Mather, «τα εργαλεία που διαθέταμε για τη σχεδίαση διαστημικών σκαφών ήταν εντελώς "πρωτόγονα" και πολλές αποφάσεις μας για το Hubble ήταν απλώς εκτιμήσεις. Το Hubble είχε σχεδιαστεί ώστε να επιδιορθώνεται από το διαστημικό λεωφορείο. Τώρα μπορούμε εκ των προτέρων ν' αναλύσουμε και να προβλέψουμε όλα τα δυνατά ενδεχόμενα».

 

Παρόλο που το JWST, κόστους περίπου 2,5 δις δολ., είναι το ακριβότερο αστρονομικό όργανο για το προσεχές μέλλον, αυτές οι δραστικές βελτιώσεις χαρακτηρίζουν όλο το στόλο των νέων τηλεσκοπίων. Όπως και στο Hubble, έτσι και στο JWST θα έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε αστρονόμος με μία καλή ιδέα. Εκτός από την απαθανάτιση αρχέγονων ουράνιων σωμάτων, το JWST θα φωτογραφίσει περιοχές όπου σχηματίζονται νέα ηλιακά συστήματα, θ' αναζητήσει αποδείξεις ύπαρξης της σκοτεινής ύλης και ενέργειας, και θα μας παράσχει εκπληκτικές φωτογραφίες του Ποσειδώνα και του Ουρανού.

 

Θα αποτελέσει το κυρίαρχο όργανο της γενιάς του, το «βαρύ πυροβολικό» της αστρονομίας. Οι αστρονόμοι δεν κρύβουν τις προσδοκίες τους: «θα μας εκπλήξει», λέει ο Mather. «Από τα ευρήματα του Hubble, το 50 έως 60% ήταν εντελώς αναπάντεχα. Θα ανακαλύψουμε κάτι που δε θα συμφωνεί με τις προβλέψεις μας για το σύμπαν», δημιουργώντας νέα ερωτηματικά που θα λυθούν από την επόμενη της επόμενης γενιάς τηλεσκοπίων.

 

Eλπίζω να βοήθησα.... :cheesy:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελπίζω παντως ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος να είναι περισσοτερο ευαίσθητος από τον προκάτοχο του σε τέτοια θέματα και να μην προτιμά τερματισμό λειτουργίας τηλεσκοπίων(Hubble) για να κανει απλώς βασεις σε βραχους όπως η Σελήνη!

Φιλικά,

 

Πέτρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεχρι στιγμης εδειξε(αν τελικα εκλεγει αυτος)οτι θα ειναι ευαισθητος σε θεματα χρηματοδοτησεων κλπ και μαλιστα πηρε και την ανοιχτη υποστηριξη της επιστημονικης κοινοτητας.Το θεμα ειναι οτι ποτε δεν πρεπει να λαμβανουμε τοις μετρητοις υποσχεσης πολιτικων,εν μεσω μαλιστα οικονομικης κρισης.

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Nancy πολύ ωραίο και ολοκληρωμένο κείμενο!

Συγχαρητήρια. =D>

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλο θα ηταν να αναφεραμε οτι το αρθρο ειναι απο το physics4you .

 

http://www.physics4u.gr/news/2005/scnews1903.html

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πράγματι αυτή η εικόνα είναι απλά απιστευτη.

Λέων, αυτό για το J. Webb πραγματικά δεν το ήξερα. Μπορείς να με διαφωτίσεις πιο πολύ ??? :lol:

 

 

Ένα καλό άρθρο για το James Webb Space Telescope, το διάδοχο του Hubble Space Telescope.

 

http://jwst.gsfc.nasa.gov/

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλο θα ηταν να αναφεραμε οτι το αρθρο ειναι απο το physics4you .

 

http://www.physics4u.gr/news/2005/scnews1903.html

 

Συγνώμη για την παράλειψη μου...και πάλι χίλια συγνώμμη!!!!! :oops: :oops:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

MARIA και NANCY σας ευχαριστώ :D Τώρα πιστεύω πως είμαι αρκετά ενημερωμένος σχετικά με το JWST \:D/
ΑΣΤΡΟΝΌΜΟΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kαλέ τίποτα!!! :mrgreen: :mrgreen:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαλλον το καλυτερα νεα που ακουσαμε τον τελευταιο καιρο.Θα ηταν τεραστιο το κενο χωρις το Hubble περιμενοντας το 2013 το J.Webb.:D

 

Συμφωνω. :cheesy: :cheesy: =D> =D> =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καθώς οι αστρονόμοι θεωρούν πως τόσο η γη όσο και οι άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος δημιουργήθηκαν από έναν τέτοιο δίσκο." Όμως τα πλανέμος, είναι μικρά για αντικείμενα διαστάσεως πλανήτη κι επιπλέον αντίθετα από τους κανονικούς πλανήτες δεν βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κάποιο άστρο", αναφέρει ο Ρέι Τζαγιαγουάρντχανα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ο ίδιος με άλλους ερευνητές παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους σε συνέδριο τις Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης που γίνεται στο Κάλγκαρι του Καναδά.

 

Οι ερευνητές ανίχνευσαν τέσσερα νεογέννητα πλανέμος (ηλικίας μερικών εκατομμυρίων ετών), σε μια περιοχή δημιουργίας αστέρων, περίπου 450 έτη φωτός μακριά από τη γη (ένα έτος φωτός είναι περίπου 10 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, την απόσταση δηλαδή που διανύει το φως σε ένα χρόνο). Και τα τέσσερα αυτά αντικείμενα είχαν δίσκους σκόνης γύρω τους, όπως αναφέρουν οι αστρονόμοι. Επιπλέον εντόπισαν ένα πλανέμος που περιβάλλεται από δίσκο σε αλληλεπίδραση με έναν καφετή νάνο (εξασθενημένο αστέρι) ακόμη πιό κοντά στη γη και σε απόσταση 170 ετών φωτός. Ένα τέτοιο αντικείμενο με μέγεθος ενός πλανήτη θα αναμενόταν να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον καφετή νάνο, αντ' αυτού και τα δύο αντικείμενα περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο, ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις για περισσότερους δορυφόρους. Τα αντικείμενα αυτά, με αρκετές φορές τη μάζα του γιγαντιαίου πλανήτη Δία αλλά 100 φορές λιγότερο ογκώδη από τον ήλιο μας, είναι κοσμικά νήπια ηλικίας μερικών εκατομμυρίων ετών. Ακόμη και Δίας είχε έναν δίσκο όταν ήταν νέος, και οι δεκάδες των φεγγαριών του δημιουργήθηκαν από τη σκόνη και το αέριο του δίσκου. Όμως το βραχώδες φεγγάρι της γης γεννήθηκε πιθανώς όταν ο κόσμος μας συγκρούστηκε με ένα άλλο ουράνιο σώμα, ενώ τα φεγγάρια του Άρη ήταν αστεροειδείς που εγκλωβίστηκαν από τη βαρύτητα του πλανήτη.

 

"Το Πλανέμος είναι σχετικά νέες μορφές στην κοσμική σκηνή, που καλύπτουν το κενό μεταξύ των λιγότερο ογκωδών αστεριών και των γιγαντιαίων πλανητών. Πρόκειται είτε για μικρής μάζας καφετιούς νάνους ή είναι πραγματικά μεγάλοι γιγαντιαίοι πλανήτες, ειδικά όταν είναι νέοι. Όταν τα νεαρά πλανέμος θερμαίνονται ακόμα από τη θερμότητα σχηματισμού τους είναι περισσότερο αστέρια. Αλλά καθώς γερνούν, τα αντικείμενα αυτά που μοιάζουν με πλανήτες συρρικνώνονται και ψύχονται", καταλήγει ο Τζαγιαγουάρντχανα. Άλλοι ερευνητές δεν χρησιμοποιούν τον όρο "πλανήτης" για να περιγράψουν οποιοδήποτε δορυφόρο που πιθανόν σχηματίζεται γύρω από ένα πλανέμο, αλλά χρησιμοποιούν τους όρους φεγγάρια ή μικροί δορυφόροι. Αν μορφοποιούνταν τέτοιοι σχηματισμοί, δεν θα μπορούσαν να υποδεχθούν γήινους ζωντανούς οργανισμούς. Γιατί, αν ένας δορυφόρος σχηματιζόταν πολύ κοντά σε ένα νέο πλανέμο, η υψηλή θερμοκρασία θα εξάτμιζε ολόκληρη την ποσότητα νερού. Όμως ο Τζαγιαγουάρντχανα διαφωνεί: "μακροπρόθεσμα η εμφάνιση ζωής θα είχε καλές προοπτικές. Καθώς, οποιοδήποτε είδος πλανήτη δημιουργείται γύρω από τα πλανέμο θα καταλήξει να γίνει πάγος". :cry: :cry: :cry: :cry:

neo.jpg.36bd030bb3184be46a45f732acb0f722.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ HUBBLE

 

 

Το τηλεσκοπιο που θα αντικαταστησει το hubble ειναι σχεδον ετοιμο.Το JWST (James Webb Space Telescope),κατα πολυ μεγαλυτερο του hubble θα εκτοξευτει τo 2013.

Το JWST ειναι ενα διεθνες προγραμμα.Το τηλεσκοπιο κατασκευαζεται οσον αφορα το μεγαλυτερο μερος του στις ΗΠΑ αλλα θα σταλει στο διαστημα με τον ευρωπαικο πυραυλο,Ariane 5.Για λογους εξοικονομησης χωρου τοσο το κατοπτρο οσο και το καλυμμα που θα προστατευει τα τα οργανα θα ειναι αναδιπλουμενα.Το κατοπτρο θα εχει,σε πληρη αναπτυξη, διαμετρο 6,5 μετρα.

Το JWST ειναι ενα τηλεσκοπιο υπερυθρης ακτινοβολιας που θα παρατηρει μακρινους γαλαξιες.Επισης,θα ψαξει και για πλανητες σε αλλα ηλιακα συστηματα.

...ΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΤΑΡΑΧΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΥΜΠΑΝΤA...

Walt Whitman

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να συμπληρωσω οτι για τις μετρησεις υπερυθρης ακτινοβολιας τα οργανα πρεπει να ειναι παγωμενα και σε αυτο ακριβως χρειαζεται το καλλυμα που θα τα προστατευει απο τον Ηλιο.Το τηλ. θα ειναι στραμμενο μακρια απο τη Γη και τη Σεληνη που εκπεμπουν θερμικη ακτινοβολια.Θα σταλει σε αποσταση 1,5 εκατομμυριου χιλιομετρου απο τη Γη οπου η θερμοκρασια ΤΟΥ θα διατηρειται στους -240 βαθμους Κελσιου.

...ΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΤΑΡΑΧΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΥΜΠΑΝΤA...

Walt Whitman

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως σε καθε περίπτωση,η έλευση του "διαδόχου" του Hubble δεν θα πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος του.Δηλαδή πιστευω πως το hubble θα πρέπει να συνεχισει να παρέχει τις υπηρεσίες του ακομα και οταν το JWST γίνει πραγματικοτητα.

Φιλικά,

 

Πέτρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης