Jump to content

Ρυθμίσεις θερμοκρασίας χρώματος


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα η διαφορετική "εμφάνιση" της ίδιας φωτογραφίας σε διαφορετικές οθόνες.

Στο καινούριο μου laptop (dell precision m4300) η χρωματική ισσοροπία είναι διαφορετική από του desktop υπολογιστή με αποτέλεσμα η ίδια φωτό να δείχνει διαφορετική στις δυο οθόνες.

Στο laptop στις ρυθμίσεις του χρώματος υπάρχει το προφίλ Adobe RGB 1998, το οποίο σε σχέση με τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις φαίνεται να βελτιώνει την αντίθεση σε βάρος της φωτεινότητας. Μήπως όμως παρόλα αυτά είναι το σωστό στάνταρ ώστε όποιος άλλος το έχει να βλέπει την ίδια χρωματική ισσοροπία; Μήπως θα έπρεπε να κάνουμε την επεξεργασία με βάση αυτό όπως οι ηχολήπτες χρησιμοποιούν monitor speakers; Μήπως... :-k

Τα φώτα σας παρακαλώ.

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να καλιμπράρεις το monitor σου χρειάζετε ενα colorimeter.

http://en.wikipedia.org/wiki/Colorimeter

 

Ειναι μια βεντούζα που εφάπτει στην οθόνη και δημιουργεί στο τέλος (έπειτα από διάφορα tests - ambient color temp, rgb , temp, contrast, brightness) ένα χρωματικό profile για την οθόνη ώστε να φορτώνετε σε κάθε εκκίνηση του λειτουργικού.

 

Έτσι μπορείς να ρυθμίσεις την οθόνη σου "χρωματικά σωστά".

 

Αντίστοιχο device υπάρχει και για printers ώστε να είσαι σίγουρος ότι "What you see is what you get - print".

 

Εγω είχα προμηθευτεί το i1 και ειχα χρησιμοποιήσει το διαθέσιμο πρόγραμμα (ι1 display) για τη δημιουργία ενός color profile για το monitor μου.

:)

Check το παρακάτω

http://usa.gretagmacbethstore.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε ηλια ακριβως αυτο το θεμα με απασχολει και εμενα εδω και καιρο μιας και σε καθε monitor που κοιταζω ειναι οντως διαφορετικη μια photo ειτε δικια μου ειτε καποιου αλλου.

Το θεμα ειναι ομως πως δεν μπορεις να εχεις κατι σαν standard θελω να πω πως ο καθενας ρυθμιζει την οθονη του οπως τον βολευει και οχι οπως θα επρεπε κατα βαση καποιων κανονισμων που αναφερεις.

Και μιας και ειπες για στουντιακα monitor επειδη ασχολουμαι χρονια ( με συνθεση μουσικης / ηχοληψια) και εχω monitor ηχεια .Οταν φτιαχνω λοιπον ενα κομματι και το ακουω σωστο παιζοντας το αργοτερα σε ενα stereo η σε αυτοκινητο επειδη ειναι "μαπες" τα ηχεια εκει δεν θα ακουσεις ποτε αυτο που ακουγες στα monitor.

Θελω να πω πως δεν μπορεις να πεσεις μεσα 100% στα δικα μου settings γιατι παραδειγμα εγω το contrast το εχω στο 80% οπως και το brighness και πολλες φορες κανω επεξεργασια με αυτα τα δεδομενα και την παταω στο photoshop με εσφαλμενα αποτελεσματα (το παρατηρω αργοτερα στο laptop της δουλειας).

Οποτε εσυ με βαση την οθονη σου κοιτα να εχεις τα settings σου οσο πιο σωστα νομιζεις και απο εκει και περα ο καθενας στα ματια του θα εχει ενα αποτελεσμα με τα δικα του σωστα η λανθασμενα δεδομενα τουλαχιστον εσυ θα ξερεις με τα δικο σου γουστο πως ειναι σωστο αυτο που εφτιαξες.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ γι'αυτό το σκοπό χρησιμοποιώ το Huey Pro. Γενικά τα αποτελέσματα είναι μέτρια. Νομίζω ότι η κύρια χρήση των συσκευών αυτών είναι η πιστότητα του χρώματος στην όλη πορεία από την οθόνη έως την εκτύπωση κάτι που αφορά κυρίως γραφίστες και παρόμοια επαγγέλματα. Οσον αφορά την αστροφωτογραφία, μια σωστά ρυθμισμένη οθόνη (και ακόμα καλύτερα, μια καλή οθόνη) θα σε βοηθήσει να επεξεργαστείς καλύτερα μια φωτό και να εξαντλήσεις τις δυνατότητες των λήψεων που έχεις. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να φαίνεται ίδια σε όλες τις άλλες οθόνες όμως από τη στιγμή που εσύ την έχεις επεξεργαστεί σωστά σε μια καλά ρυθμισμένη οθόνη έχεις κάτι που είναι πιο πιθανό να φαίνεται ωραίο.

 

Πάντως, για σοβαρή ενασχόληση με (αστρο)φωτογραφία νομίζω μια semi-pro ή pro οθόνη με SPVA ή αντίστοιχο panel είναι must. Αυτές προσφέρουν και από μόνες τους προηγμένες ρυθμίσεις καλιμπραρίσματος χωρίς επιπλέον συσκευές.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης