pthomaidis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2005 Αγαπητοί φίλοι γειά σας. Είμαι νεοεγγραφής στο σύστημα αν και παρακολουθώ πολύ καιρό τις συζητήσεις σας. Είμαι φυσικός 42 ετών και η αστρονομία είναι ενα αντικείμενο που με συνάρπαζε από μικρό. Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ακόμη να αποκτήσω τηλεσκόπιο αξιώσεων,το σκέπτομαι όμως πολύ σοβαρά πλέον.Ακολουθώντας τα λεγόμενα σας έχω διαβάσει αρκετά βιβλία, έχω κάνει αρκετές παρατηρήσεις με κυάλια (Φθηνά) και με ένα τηλεσκόπιο που έχω φτιάξει. Μπορώ να πώ ότι κοιτώντας προς τα πάνω έχω μια γνώριμη εικόνα και όχι ένα σύνολο από ατάκτως τοποθετημένα "λαμπάκια". Λοιπόν τώρα σκέπτομαι πολύ σοβαρά να αγοράσω ένα πραγματικό τηλεσκόπιο. Στην προσπάθεια μου να αποφασίσω ποιό, διαβάζω το συνηθισμένο πλέον που και εσείς απαντάτε σε αυτό το ερώτημα: "Αποφάσισε για ποιούς λόγους το θέλεις και τι θέλεις να κάνεις".Πολύ λογικό αυτό. Ε λοιπόν άντε και το πήρα άντε και τα είδα και τα ξαναείδα όλα. Μετά;Και εδώ είναι το ερώτημα που σας απευθύνω.Υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνω μια σοβαρότερη δουλειά, εκτός από την απλή παρατήρηση; Υπάρχουν προγράμματα στα οποία να οργανώνεται κάποια συγκεκριμένη εργασία που να έχει επιστημονική χρησιμότητα;Θα σας ήμουν ευγνώμων εάν μου απαντούσατε ώστε να βοηθηθώ στην απόφαση μου για το τι τηλεσκόπιο να αγοράσω.Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.Παύλος Παύλος ΘωμαΐδηςΦυσικός Καθηγητής Μ.Ε.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2005 Καλως ορισες στο club! Δες τα παρακατω links: http://www.lpl.arizona.edu/alpo/http://www.aavso.org/http://www.lunar-occultations.com/iota/iotandx.htmhttp://www.britastro.org/main/ Καλα να περνας! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
aktistar Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2005 Φωτομετρία μεταβλητών αστέρων και αστεροειδών, αναζήτηση υπερκαινοφανών σε απομακρυσμένους γαλαξίες, μορφολογική μελέτη νεφελωμάτων σε διαφορετικές φασματικές γραμμές, μελέτη μεταβολών στις επιφάνειες και τις ατμόσφαιρες των πλανητών, χρωμοσφαιρική δραστηριότητα στον ήλιο .... Να κάποιες από τις επιστημονικές δραστηριότητες με τις οποίες θα μπορούσε να ασχοληθεί ένας ερασιτέχνης που έχει στην κατοχή του α. ενα τηλεσκόπιο διαμέτρου 8 ιντσών β. μια ψυχόμενη αστρονομική CCD με τα προγράμματά της γ. καλής ποιότητας φίλτρα. δ. έναν υπολογιστή ε. ένα παράθυρο με θέα !!! Γιάννης
aktistar Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2005 Α ναι ! Το κυριότερο ίσως: Μια αξιόπιστη ισημερινή κεφαλή !!! Γιάννης
rama Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2005 Παύλο,οι παραπάνω προτάσεις από τον Γιώργο και τον Γιάννη καλύπτουν απόλυτα την ερώτησή σου και δεν έχω να προσθέσω τίποτα, πέρα από ένα μικρό σχόλιο:κατά την γνώμη μου, πρέπει πρώτα να διευρύνεις τις γνώσεις σου και να απολαύσεις την ερασιτεχνική αστρονομία μέσα από αστροπαρέες, συλλόγους, εξορμήσεις για παρατήρηση, αστροφωτογράφιση κλπ.Αλλιώς κινδυνεύεις να γίνεις όπως τα περισσότερα κρατικοδίαιτα μέλη της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που είναι δήθεν προχωρημένα αλλά κατά βάθος δεν έχουν ιδέα για τα βασικά...Η αλήθεια είναι οτι στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι επιστημονικές εργασίες που μπορούν να συνεισφέρουν οι ερασιτέχνες δεν έχουν καμία ουσία και απλά επιβεβαιώνουν αυτά που έχουν διαπιστωθεί από παλαιούς πραγματικούς επιστήμονες-ερευνητές και τα αυτοματοποιημένα σύγχρονα συστήματα.Είναι πραγματικά ελάχιστοι οι ερασιτέχνες ανά τον κόσμο οι οποίοι διαθέτουν τον χρόνο και τον εξοπλισμό για να εισφέρουν κάτι νέο στην καταγεγραμμένη μας γνώση, πχ η έρευνα για supernova.Το ζητούμενο, πάντα κατά την γνώμη μου, είναι ότι διαλέξεις να κάνεις να το κάνεις για να αντλείς προσωπική ευχαρίστηση κατ' αρχήν, και μόνο κατά δεύτερο λόγο να επιδιώξεις να έχει επιστημονικό αντίκτυπο.
aktistar Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2005 Συμφωνώ με τον Βαγγέλη ότι είναι σχεδόν αδύνατο να συνεισφέρει κανείς στην επιστήμη της αστρονομίας σήμερα αν επιλέξει να παραμείνει αποκομμένος από την επιστημονική κοινότητα. Η ανακάλυψη κομητών ή υπερκαινοφανών δεν μπορεί να θεωρηθεί συνεισφορά στην επιστήμη. (Αν και προσφέρει μια ιδιαίτερα μεγάλη ευχαρίστηση!) Όμως κατανοητή μου φαίνεται και η στάση των ερασιτεχνών εκείνων που δεν εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε κάποια "αστροπαρέα". Είναι αλήθεια πως μαθαίνει κανείς ταχύτερα πράγματα σχετικά με τον εξοπλισμό και τη χρήση του (και αποφεύγει, για παράδειγμα, τις άστοχες αγορές) όταν έρχεται σε επαφή με τους συλλόγους και τις αστροπαρέες, όμως είναι εξ'ίσου αλήθεια πως δεν επιλέγουμε τον κύκλο των φίλων μας με μόνο κριτήριο την σύμπτωση κάποιων ενδιαφερόντων μας. Θα ήταν καλό να σεβαστούμε λοιπόν εξ' ίσου όλες τις προσεγγίσεις στην ερασιτεχνική αστρονομία. Ακόμη και εκείνων που αντλούν ευχαρίστηση μέσα από τον καθορισμό της δικής τους προσωπικής σχέσης με τον ουρανό. Σημαντικό στοιχείο της "ερασιτεχνικής" προσέγγισης στην ευχαρίστηση της παρατήρησης των άστρων αποτελεί νομίζω η ελευθερία του να μην είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει κανείς συγκεκριμένους κανόνες. Γιάννης
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2005 Φίλε Παύλε, καλώς ήρθες στο forum! Νομίζω ότι όταν με το καλό αποκτήσεις το τηλεσκόπιο που θέλεις, οι απορίες σου θα λυθούν αυτόματα και αβίαστα, μέσα σε λίγο καιρό. Αν η αστρονομική παρατήρηση σε συγκινήσει αρκετά ώστε κάποιες φορές να αγνοείς το κρύο, την αϋπνία, τη διαδρομή μέχρι κάποιο σκοτεινό ουρανό και παρόμοιες δυσκολίες, τότε δεν θα έρθει εύκολα η στιγμή που θα πείς «τα είδα και τα ξαναείδα, τώρα τί κάνω;» Λέμε ποτέ «την είδα τη θάλασσα, γιατί να ξαναπάω;»; Χορταίνουμε ποτέ την ομορφιά και τη σιωπηλή γοητεία ενός ορεινού δάσους; Πάντα θα ξαναγυρνάμε σ' αυτά, με τη χαρά της πρώτης φοράς και φυσικά χωρίς καταναγκασμό. Ο έναστρος ουρανός μπορεί να γίνει ένας από τους σταθερούς προορισμούς στη ζωή σου. Άλλωστε, με ένα μεγαλούτσικο τηλεσκόπιο θα περάσουν πολλά χρόνια πριν εξαντλήσεις τα χιλιάδες ορατά αντικείμενα. Αν πάλι ο ουρανός δεν σε συγκινήσει σ' αυτό το βαθμό, τότε η όποια συστηματική παρατήρηση και καταγραφή είναι καταδικασμένη να ατονήσει μετά από κάποιο καιρό, δίνοντας τη θέση της σε άλλες πιό ευχάριστες δραστηριότητες. Θα συμφωνήσω με την άποψη του Γιάννη: ασφαλώς οι ερασιτέχνες δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν κατι σημαντικό στην επιστήμη, αφού τα αστεροσκοπεία με τα σημερινά επίπεδα αυτοματοποίησης και τεχνολογίας συλλέγουν ήδη τεράστιες ποσότητες δεδομένων τις οποίες οι επιστήμονες δεν προλαβαίνουν καν να επεξεργαστούν όλες. Οι άνθρωποι όμως, ακόμα κι όταν κατακτούμε κατακτημένες κορυφές, χαιρόμαστε την προσωπική πορεία και ανακάλυψη. Ακόμα λοιπόν κι αν διαλέξεις να ασκήσεις συστηματική παρατήρηση, κάνε το χωρίς να σε απασχολήσει το αν προσφέρεις κάτι. Αρκεί να ευχαριστεί εσένα. Στην κεντρική σελίδα του Astrovox θα βρείς links για τους ελληνικούς αστρονομικούς συλλόγους. Δες τις δραστηριότητες τους στις ιστοσελίδες τους, κάποιοι νομίζω επιδιώκουν τη συστηματική δουλειά. Εδώ, χωρίς να θέλω να ξεκινήσω παλιές συζητήσεις, θα ήθελα να αναφερθώ στο εξης: Πριν από λίγα χρόνια αισθάνθηκα ευτυχής ανακαλύπτoντας το Astrovox και το forum του. Ετοιμαζόμουν να γραφτώ μέλος αλλά το ματαίωσα χωρίς δεύτερη σκέψη όταν διάβασα τη συζήτηση περί του ποιός είναι ερασιτέχνης αστρονόμος. Εκεί, ενώ εκφράστηκαν και τεκμηριωμένες σκέψεις, η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από απίστευτη μιζέρια, όπου κατέληξαν οι θιασώτες της απλής παρατήρησης να αποδίδουν στους υπερασπιστές της συστηματικής καταγραφής τη ρετσινιά των «δημοσιουπαλληλικών μεθόδων», και οι δεύτεροι να αποκαλούν τους πρώτους «αστρομπανιστηρτζήδες» (!!!). Αν είναι δυνατόν...Ασφαλώς και οι δύο πλευρές ήταν εκτός θέματος (και χωροχρόνου). Χώρια η «νεοελληνική» μιζέρια. Κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει την προσωπική προσέγγιση του καθενός στην παρατήρηση του έναστρου ουρανού ούτε να τον ψέξει για τα κίνητρά του. Για παράδειγμα, εμένα μου αρέσει να χάνομαι ώρες ολόκληρες στον ουρανό χωρίς να κάνω καμία επιστημονικής φύσης καταγραφή, κι ας μην άφησα μάθημα για μάθημα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο. Ακολουθώ μια ισχυρότερη και παλαιότερη παρόρμηση που έχω από παιδί σχεδόν και διατηρείται το ίδιο έντονη και σήμερα. Περιττό να αναφερθώ στην απόλαυση που μου δίνει η παρατήρηση. Από τότε έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι, και η συμμετοχή των χρηστών του forum και η ανταλλαγή απόψεων δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ουρανός ολόκληρος ανήκει ξεχωριστά στον καθένα μας και μπορεί να τον παρατηρεί μ' όποια μέθοδο θέλει, όποτε θέλει και για όσο θέλει. Είναι μια από τις χαρές της ζωής και γίνεται χωρίς περιττούς περιορισμούς. Όταν δοκιμάσεις λοιπόν και τη συστηματική και την «απλή» παρατήρηση θα βρεις μόνος σου ποιό έχει περισσότερο νόημα και χαρά για σένα (μπορεί και τα δύο) και θα το ακολουθήσεις αβίαστα. Όσο για τηλεσκόπιο, ό,τι και να πάρεις, φρόντισε να έχει πολύ σταθερή βάση και καλά οπτικά. Ένα Dobsonian ή ένα ισημερινό νευτώνιο είναι καλή επιλογή γιατί σου δίνει μεγάλο άνοιγμα και ευκολία στην παρατήρηση, χωρίς υπερβολικό έξοδο. Αν ο όγκος είναι πρόβλημα, ένα διοπτρικό σαν το ED80 (Celestron ή Skywatcher) είναι προτιμότερο από οποιοδήποτε αχρωματικό μέχρι 100mm. Φυσικά, ένα αποχρωματικό 4"-5" είναι μια μόνιμη αξία... Καλές επιλογές,Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
dimikolgr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2005 Μπράβο Στέφανε.Ιδιαίτερα η προσέγγισή σου στο τι μπορεί να είναι ο ερασιτέχνης αστρονόμος με συγγίνησε.Με κάλυψες απόλυτα.Μπράβο. Δημήτρης Δημήτριος Κολοβός
Avior Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 13, 2005 Ο Στέφανος από πάνω με έγραψε...Ο καθένας όπως τη βρίσκει παίδες!! Πάντως εγώ ένα θα πω: τη συγκίνηση που προσφέρει ένας mag 6+ sky ή η θέα των Κανωπός/Αχερνάρ κλπ από νοτιότερα latitudes από το δικό μας για πρώτη φορά, δεν τη δίνει κανένα τηλεσκόπιο... just my opinion PS-off topic: Μένω αθήνα και παλιά έκανα παρατηρήσεις με ένα TAL120M αλλά για 2-3 χρόνια το παράτησα... Μετά από πρόσφατο ταξίδι στην Κούβα αποφάσισα να ξαναρχίσω (god bless canopus ) αλλά θέλω να βρω και άλλους τρελλούς!! Η ΕΑΕ είναι too advanced for me? Ποιοι σύλλογοι υπάρχουν στην Αθήνα? ::The spice extends lifethe spice expand consciousnessthe spice is vital to spacetraveltravel... without movement:: Astral Projection-Dancing Galaxy
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2005 Φίλε Avior, τι εννοείς «σε έγραψα» ??????? Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Avior Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2005 Φίλε Avior, τι εννοείς «σε έγραψα» ??????? Στέφανος Ουπς σόρυ!!! Μάλλον πήγα να γράψω κάτι μεταξύ "με κάλυψε πλήρως" και "έγραψε" αλλά μάλλον έχω αλλού το μυαλό μου όταν πατάω τα πλήκτρα No offence e? ::The spice extends lifethe spice expand consciousnessthe spice is vital to spacetraveltravel... without movement:: Astral Projection-Dancing Galaxy
nicktremoulis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2005 ως παλιος στην αστροπαρατηρηση (Κιθαιρώνας Πάρνωνας και αλλού) και ως νεο μέλος της ΕΑΕ μπορω να πωη ΕΑΕ δεν ειναι too advanced ουτε too elementary για οποινδήποτε. καθαρούς ουρανούς ps u cannot tell about it unless u taste it Νικος http://tiemathasimera.blogspot.comhttp://parnonas1420.blogspot.comhttps://erasitexnisprogrammatistis.blogspot.com/
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2005 Φίλε Avior, φυσικά "no offence" "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
pthomaidis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2005 Αγαπητοί φίλοι σας ευχαριστώ πολύ για τις διαφωτιστικές σας απαντήσεις.Καταλήγω μάλλον σε ένα 8" νευτώνιο.'Εχω εντοπίσει δύο: το skywatcher 200 HEQ5 και το meade 8" LXD75 smidth-newtonean.Το μεν πρώτο δεν έχει goto αλλά έχει μοτερ και στους δύο άξονες και μάλλον θα κυκλοφορίσει kit με goto, ενώ το δεύτερο έχει.Το πρώτο είναι ανοικτός σωλήνας μήκους 90cm ενώ το δεύτερο κλειστόςμήκους 80cm (όχι σκόνες και κυκλοφορία αέρα).Το πρωτο διαθέτει piggy..... για παράλληλη φωτογράφηση( το εκλαμβάνω σαν εξάρτημα όπου και βλέπεις και φωτογραφίζεις ταυτόχρονα- διορθώστε με αν κάνω λάθος) ενώ το δεύτερο δίνει το LPI. Η τιμή του πρώτου κυμαίνεται στα 1100 Ευρώ περίπου ενώ του δεύτερου στα 1650.Θα εκτιμούσα πάρα πολύ τα σχόλιά σας για αυτά τα δύο τηλεσκόπια ή κάποιο άλλο που σίγουρα έχετε δοκιμάσεικαι με μέγιστο αυτές τις τιμές. Ευχαριστώ πολύ Παύλος Παύλος ΘωμαΐδηςΦυσικός Καθηγητής Μ.Ε.
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2005 Φίλε Παύλε, πολύ καλή η απόφαση για μεγάλο τηλεσκόπιο σε ισημερινή στήριξη. Δεν θα το μετανιώσεις γιατί θα μπορείς να παρατηρείς άνετα DSO και ηλιακό σύστημα. Η ισημερινή στήριξη βελτιώνει πολύ τις δυνατότητες παρατήρησης σε σχέση με ένα Dobsonian, ιδίως για την παρατήρηση των πλανητών και της Σελήνης όπου απαιτούνται μεγάλες μεγεθύνσεις (τα Dobsonian είναι δύσχρηστα σε μεγάλες μεγεθύνσεις). Από την εμπειρία μου θεωρώ βέβαιο το εξής: όποιο τηλεσκόπιο και να πάρεις, στη συνέχεια, καθώς θα ασχοληθείς περισσότερο, θα προκύψουν νέες ανάγκες και ζητήματα που δεν ήταν φανερά νωρίτερα: νέοι και καλύτεροι προσοφθάλμιοι , βελτιώσεις σε διάφορα σημεία (ένα τηλεσκόπιο επιδέχεται ΠΟΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ σημαντικές βελτιώσεις, ιδίως άν πιάνει το χέρι σου). Τελικά θα δείς ότι ο εξοπλισμός δεν αποκτιέται «με τη μία» όπως όλοι θέλουμε και νομίζουμε στην αρχή αλλά σταδιακά, και σαν συνάρτηση της αυξανόμενης εμπειρίας. Γι΄αυτό, σ' αυτή τη φάση το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής είναι η ποιότητα των οπτικών και της ισημερινής κεφαλής οδήγησης. Αν αυτά επιλεγούν με επιτυχία, το τηλεσκόπιό σου στη συνέχεια θα έχει απεριόριστες δυνατότητες (για τη διάμετρό του).Από τα δύο τηλεσκόπια που αναφέρεις, το SkyWatcher είναι μάλλον ασφαλέστερη επιλογή, γιατί τα οπτικά των Smidth-Newtonian της Meade δεν έχουν διακριθεί για την οπτική τους ποιότητα. Στα φθηνά Smidth, το οπτικό στοιχείο που κλείνει τον οπτικό σωλήνα διορθώνει μεν την κόμα στα άκρα του οπτικού πεδίου, εισάγει όμως τα δικά του σφάλματα. Χρειάζεται πολύ καλή (και ακριβή) κατασκευή για να μην επηρεάζεται η ποιότητα της εικόνας στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Επίσης, ο κλειστός σωλήνας μπορεί να μην έχει πρόβλημα με τη σκόνη, αλλά αργεί να έρθει σε θερμική ισορροπία με το περιβάλλον ώστε να δώσει την καλύτερη εικόνα του. Επίσης η βάση HEQ-5 είναι στιβαρότερη από τη βάση του Meade. Ακόμη καλύτερη επιλογή είναι η HEQ-5 με ένα 8" νευτώνιο οπτικό σωλήνα αξιώσεων, όπως αυτοί που παράγει πολύ προσεκτικά η Orion Optics-UK (σειρά Europa ή καλύτερα σειρά DX - η κορυφαία SPX είναι αρκετά ακριβή) και εισάγονται πλέον και στην Ελλάδα (ή θα εισάγονται πολύ σύντομα). Η ποιότητά τους είναι πολύ ανώτερη από τα προαναφερθέντα. Αυτός ο συνδιασμός νομίζω δεν θα ξεπερνά την τιμή του Meade 8" LXD 75, αλλά θα το ξεπερνά αισθητά σε επιδόσεις. Καλές επιλογές,Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
MARINOS Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2005 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2005 Παύλο,αξίζει να δεις και το αντίστοιχο 8άρι της Celestron. Έχω παρατηρήσει απο δύο τέτοια κομμάτια και μου φάνηκαν πολύ καλά για την τιμή τους - πρέπει να είναι φθηνότερο απο αυτό της Meade. Η στήριξή τους είναι επίσης πολύ καλή και διαθέτει GoTo με καμιά 40αριά χιλ.αντικείμενα.Ψάξε στην "Aktis" ή στο "Πλανητάριο Θεσ/νίκης". Χρήστος Μαρινός
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα