ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΑΛΟΣ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5, 2009 Δεν γνωρίζω άν έχει γίνει σχετική αναφορά στο παρελθόν σχετικά με το CCD INSPECTOR, αλλά όπως και να έχει, πάντα είναι χρήσιμη μια αναφορά σε κάτι όπως αυτό για αυτούς που δεν το γνωρίζουν.Το λογισμικό έχει διάφορες εφαρμογές αλλά θα σταθώ σε μία που αφορά όλους και είναι εύχρηστη.Δείτε πόσο επίπεδο είναι το πεδίο του τηλεσκοπίου σας χωρίς κόστος!!Συγκεκριμένα θα χρειαστεί απο ένα μέχρι 3 light frames μη επεξεργασμένα τύπου SBIG, FITS, TIFF, or DSLR Raw και αντίστοιχα τα dark frames.Οι οδηγίες είναι σαφέστατες στην ενότητα βοήθειας.Με το ίδιο αρχείο μπορείτε να δείτε και πόσο καλά ευθυγραμισμένα είναι τα κάτοπτρα σας στο μενού Analysis στην επιλογή Curvature map.Όσοι ενδιαφέρεστε να ασχοληθείτε μπορείτε να κατεβάσετε την δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών απο εδώ: http://www.ccdware.com/downloads/index.cfm Πιστεύω ότι θα ήταν μια καλή και χρήσιμη εμπειρία για όσους έχουμε την δυνατότητα να παρουσιάσουμε το πόσο επίπεδο είναι το πεδίο του τηλεσκοπίου μας. Σημειωτέον ότι τα light frames που απαιτούνται, δεν χρειάζεται να είναι φωτογραφικά αριστουργήματα. Σχετικά με παραδείγματα άλλων τηλεσκοπίων με την τρισδιάστατη απεικόνιση 3D Plot μπορείτε να δείτε εδώ:http://www.ccdware.com/products/ccdinspector/examples.cfm Η παρακάτω είναι η 3D απεικόνιση του δικού μου τηλεσκοπίου Omegon ED 127 Apo triplet όπου χρησιμοποίησα light frames απο την φωτογραφία Rosette (κοντινό). Απεικόνιση 3D Plot του Omegon ED 127 με ccd Inspector Φιλικά, Νίκος
ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΑΛΟΣ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Μια άλλη εφαρμογή εκτός απο την ευθυγράμμιση κατόπτρων που δίνει η επιλογή Curvature map, είναι η παρακάτω που βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα αστέρων στην αστροφωτογραφία.Αυτή είναι η εμφάνιση απόκλισης της ευθυγράμμισης της κάμερας με τα οπτικά μέρη του τηλεσκοπίου.Στα κατοπτρικά αυτό μπορεί να γίνει αφού έχει γίνει πρώτα η ευθυγράμμιση κατόπτρων.Στα διοπτρικά γίνεται απευθείας.Είτε τοποθετείτε απευθείας την κάμερα ή παρεμβάλετε τροχό φίλτρων ενδιάμεσα, μπορείτε να καταλάβετε πόσο καλά ευθυγραμισμένα είναι είτε γιατί "παίζει" ελαφρά ο εστιαστής είτε γιατί ο τροχός δεν είναι καλά βιδωμένος ή ότιδήποτε άλλο.Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να βρείτε μέχρι και άν για τα όχι και τόσο ικανοποιητικά άστρα ευθύνεται η μέτρια τοποθέτηση της κάμερας.Το παρακάτω αποτέλεσμα αφορά την ίδια φωτογραφία που χρησιμοποίησα στην προηγούμενη μέτρηση.Τα άστρα μου φάνηκαν πολύ καλά αφού ακόμη και οι διπλοί αστέρες είναι πολύ ευδιάκριτοι. Την χρησιμοποίησα πάλι για να δώ πόσο καλά ευθυγραμμισμένη ήταν η κάμερα μου σε εκείνη την φωτογραφία.Παρόλο που τα άστρα με είχαν ικανοποιήσει, ό "επιθεωρητής"μου έδωσε απόκλιση στον άξονα Χ=-0.3" και στον άξονα Y=+0.1".Κάτι που δεν είναι τραγικό, όμως υπάρχει και μπορεί να βελτιωθεί.Αυτή η απόκλιση προήλθε τελικά απο τον τροχό της Atik του οποίου τα βιδάκια τύπου allen ξεβιδώνονται συχνά, και δεν το έδωσα σημασία γιατί με ικανοποίησε το αποτέλεσμα απο την αρχή. Σας παραθέτω το αποτέλεσμα:Υ.Γ. Τα βελάκια του κέρσορα είναι άσχετα.Κατα λάθος προέκυψαν. CCD Inspector Analysis - Curvature map Rosette neb.(κοντινό) Φιλικά, Νίκος
arcadian Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Παρα πολυ ενδιαφερον Νικο! Δυστυχως εγω μαλλον εχει κατεβασει παλαιοτερα κατι απο εκει σε δοκιμαστικη περιοδο, μαλλον το pempro, και δεν με αφηνει να τρεξω το ccdinspector δοκιμαστικα!! !! τα νευρα μου! προσπαθω να δω τι να κανω για να το δοκιμασω!! Φιλικα, Νικος
ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΑΛΟΣ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Καλησπέρα Νίκο,άν θέλεις μπορείς να μου στείλεις με email :Ένα-δύο light frames και ένα-δύο dark frames απο ίδιο τηλεσκόπιο και κάμερα απο τύπους αρχείων που προανέφερα.Το image scale που χρησιμοποίησες.Τον τύπο τηλεσκοπίου που χρησιμοποίησες.Θα σου στείλω τους πίνακες που αφορούν τον εξοπλισμό σου για να τα έχεις και αν θέλεις μπορείς και να δημοσιεύσεις. Φιλικά, Νίκος
arcadian Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2009 Να και τα δικα μου αποτελεσματα, Vixen 80edsf με ccd QHY2Pro Την ολη δουλεια εκανε ο κ.Νικος Τσακαλος, οπου και ευχαριστω Φιλικα, Νικος
gvidos Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2009 το πρόγραμμα είναι πολύ καλό, όπως και το CCD Stack. TEC180FL με ST-10XME http://www.veil.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα