βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Ενας φιλος μου , ερασιτεχνης αστρονομος , από το Βολο μου εστειλε το ακολουθο κειμενο συνοδευομενο από φωτογραφιες σχετικα με έναν ειδικο φακο Rayxar 65mm f 0,75 , που μπορει να χρησιμοποιηθει και για αστροφωτογραφηση . Είναι ο ιδιος που μου ειχε στειλει κι ένα κειμενο για το TRIO-BINO VIEWER . Σκευτηκα να το δειξω και σε εσας λογω του ενδιαφεροντος που εχει ο συγκεκριμενος φακος . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Φακός Rayxar 65mm f 0,75 Ο φακός αυτός έχει κατασκευαστεί στην Ολλανδία από την εταιρεία Oude Delft και χρησιμοποιείτο για τη φωτογράφηση εικόνων από μια φωσφορική οθόνη ακτινών Χ. Αγόρασα δυο τέτοιους φακούς πριν από μερικά χρόνια σε παλαιοπωλείο, επειδή εντυπωσιάστηκα από τον πολύ μικρό εστιακό λόγο που είχαν ( δεν γνωρίζω αν υπάρχει μικρότερος ) και τους ξέχασα σε κάποιο συρτάρι, επειδή δεν ήξερα τι να τους κάνω. Πριν από λίγους μήνες ψάχνοντας στο Διαδύκτιο για φακούς που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη φωτογράφηση του ουρανού, ανακάλυψα ότι κάποιος έχει χρησιμοποιήσει αυτό το φακό για αστροφωτογράφηση. ( http://home.intekom.com/franlet/astronomyPAGE68.htm ) Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα κυρίως σε ότι αφορά τα χρώματα και λιγότερο σε ότι αφορά το επίπεδο πεδίο της εικόνας, λόγω του πολύ μικρού εστιακού λόγου που έχει ο φακός επειδή είναι ευαίσθητος στην υπεριώδη και την υπέρυθρη ακτινοβολία, ( http://home.intekom.com/franlet/astronomyPAGE48.htm ) Ας σημειωθεί ότι με αυτό το φακό μπορεί να φωτογραφηθούν ουράνια αντικείμενα μέχρι 14 μεγέθους με φιλμ 800 ISO και χρόνο έκθεσης 120 δευτερόλεπτα. Έχω διαβάσει ότι ο φακός αυτός , μεταξύ των άλλων είναι καλός και για τη φωτογράφηση κομητών. Μετά από αυτή την ανακάλυψη αποφάσισα να αξιοποιήσω κι εγώ τον φακό αυτό για την αστροφωτογραφία. Γρήγορα αντιμετώπισα δύο βασικά προβλήματα. Το ένα και το πιο βασικό είναι ότι ο φακός εστιάζει πολύ κοντά, περίπου στα 0.8mm για το άπειρο, δηλ. το φιλμ πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 0.8mm από το πίσω μέρος του φακού Tο ερώτημα είναι πώς μπορεί να γίνει αυτό ειδικά σε πλάτη φωτογραφικής μηχανής που έχει καθρέπτη. Γι αυτό και οι φακοί αυτοί χρησιμοποιούνται συνήθως για μάκρο φωτογραφίες, αφού στηρίζονται σε απόσταση ορισμένων εκατοστών από την επιφάνεια του φiλμ. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει υποδοχή για τη στήριξή του στη φωτογραφική μηχανή. Ο κύριος Francois du Toit που είδα στο Διαδύκτιο, έλυσε τα δύο πιο πάνω προβλήματα με μια ιδιοκατασκευή που έκανε με βάση μια παλιά φωτογραφική μηχανή MINOLTA , από την οποία κράτησε και χρησιμοποίησε μόνο το μηχανισμό όπλισης του φιλμ. Βλέπε περισσότερα στην ιστοσελίδα http://home.intekom.com/franlet/astronomyPAGE70.htm Εγώ αποφάσισα να πειραματιστώ με μια μηχανή FED 4, που δεν έχει καθρέπτη . Με τη βοήθεια, τη μεγαλη εμπειρια και τις πολύτιμες συμβουλές ενός φίλου μου επαγγελματία φωτογράφου ( βλέπε σχετικά φωτογραφία) κατορθώσαμε μετά από πολύ κόπο να στηρίξουμε με μαύρη σιλικόνη το φακό στη πλάτη της μηχανής. Το πίσω μέρος του φακού είναι σε επαφή με το μηχανισμό της κουρτίνας, εκτιμώντας ότι σε αυτή την απόσταση από το φιλμ, υπάρχει εστίαση στο άπειρο. Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται δίνουν μια καλή εικόνα του φακού RAYXAR 65mm F 0,75 και των φάσεων εργασίας για τη στήριξή του στη πλάτη της μηχανής FED 4. Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Κι αλλες φωτογραφιες απο τα σταδια της κατασκευης Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Το ατύχημα είναι ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών χάλασε ο μηχανισμός της κουρτίνας , με αποτέλεσμα να μην κλείνει η κουρτίνα και να μη μπορώ να χρησιμοποιώ τις ταχύτητες της μηχανής. Γι αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε από την αρχή την όλη εργασία με μια άλλη μηχανή FED που διαθέτω, προσέχοντας φυσικά να μην χαλάσουμε ξανά τη κουρτίνα. Τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσουμε την εργασία. Θα τραβήξουμε το πρώτο φιλμ για να δούμε τα αποτελέσματα και θα σας ενημερώσουμε σχετικά. Εντελώς τυχαία ανακάλυψα ότι ο φακός αυτός δίνει πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες μάκρο. Έτσι τον δεύτερο φακό που έχω τον χρησιμοποιώ για να βγάζω φωτογραφίες μάκρο με τη βοήθεια μιας ψηφιακής μηχανής. Συγκεκριμένα βάζω το φακό RAYXAR μπροστά στο φακό της ψηφιακής μηχανής και τραβώ τη φωτογραφία, χωρίς κανένα φίλτρο, προσέχοντας ιδιαίτερα την εστίαση,. Βλέπε τέτοιες φωτογραφίες λουλουδιών. Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
jimkopa Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Πολυ ενδιαφέρον φακός και συλλεκτικός ...για αστροφωτογραφία δεν φαίνεται να κανει αλλα συμφωνω ενδιαφερουσες οι φωτογραφίες που εστειλες ... «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Αν δεις και στο site που αναφερεται μεσα στο κειμενο http://home.intekom.com/franlet/astronomyPAGE68.htm χρησιμοποιειται και για αστροφωτογραφια . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
jimkopa Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 αλλα και για Macro φωτογραφίες δεν κάνει για τι ειναι πολυ σοφτ ..οι μάκρο θέλουν Οξύτητα ... «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Αυτες οι μακρο εουν <<τραβηχτει >> afocal .με ψηφιακη μηχανη πισω απο τον φακο . Ο φακος θα ξαναδοκιμαστει οταν <<μπει >> σε καινουργια μηχανη , νομιζω παλι FED θα ειναι . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
jimkopa Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Αν δεις και στο site που αναφερεται μεσα στο κειμενο http://home.intekom.com/franlet/astronomyPAGE68.htm χρησιμοποιειται και για αστροφωτογραφια . Χρησιμοποιειται ναι αλλα τι κερδίζεις ? Μισο χρονο εκθεσης απο εναν 1.4f 50 που υπαρχουν ειναι πολυ φθηνοι και τους βρίσκεις οπου θελεις ....πλεον οι Στηριξεις σου δίνουν μεγάλους χρόνους εκθεσης .... Αλλα ειναι πολυ καλος για πειραματισμους και Για συλλογη παντως πολυ καλο αυτο που εκανες ... «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2009 Ο συγκενκριμενος φακος εχει μεγαλη διαμετρο για φακο . Σιγουρα το σημαντικοτερο ειναι η ταχυτητα ενος φακου , αλλα ο συγκεκριμενος εχει πολλη μεγαλη διαμτερο για φακο . Απο εκει και περα ειναι παντα και θεμα γουστου . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2009 2,5 φορες ταχυτερος απο εναν f/ 1.4 αλλαεχει 3,5" ιντσες διαμετρο . << Πιανει >> πολυ μεγαλυτερο μεγεθος . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα