Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, δεν θέλω να παρεξηγηθώ, σε καμμία περίπτωση δεν έγινα διοπτράκιας. Είμαι και θα παραμείνω για πάντα πορωμένος dobsονάς (νομίζω δηλαδή), η φωτογραφία είναι ένα άλλο χόμπυ που με συναρπάζει και αυτό. Ο μόνος λόγος που το πήρα είναι αποκλειστικά για φωτογράφηση και πού ξέρεις, σε κάνα 2 χρόνια θα μου χρησιμεύσει και σαν ερευνητής στο επόμενο μεγάλο dob όπως είπε και ο Τάκης. :mrgreen: Τίποτα δεν μένει αχρησιμοποίητο, μην αγχώνεστε =P~ =P~ =P~

Μόνο προσευχηθείτε όλοι μαζί μου να φτιάξει ο καταραμένος ο καιρός.. :-({|= :-({|= :-({|=

• Απαντήσεις 87
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
Μάνο μπράβο για την αγορά σου. Εύχομαι να το χαρείς στο έπακρο. Άντε να μας αφήσει ο καιρός να χαρούμε παρατήρηση και φωτογράφιση. Και πάλι μπράβο φίλε. =D> =D> =D>

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Arthur C. Clarke

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε
Μόνο προσευχηθείτε όλοι μαζί μου να φτιάξει ο καταραμένος ο καιρός.. :-({|= :-({|= :-({|=

Ναί καλά. Νέο APO εσύ, νέο Tak 5" ο Θοδωρής και μετά περιμένετε να φτιάξει ο καιρός [-X [-X

Για κάν'τε λίγο κράτει λέω εγώ μήπως δούμε κανένα αστεράκι γιατί από άσπρες μέρες χορτάσαμε :cheesy:

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Λοιπόν, δεν θέλω να παρεξηγηθώ, σε καμμία περίπτωση δεν έγινα διοπτράκιας. Είμαι και θα παραμείνω για πάντα πορωμένος dobsονάς (νομίζω δηλαδή)
Αστα Μανο, μην κρυβεσαι στο δακτυλό σου, υπαρχει λογος που το αγορασες, και εσυ οπως και ολοι εμεις οι υπολοιποι, και ο δρομος αυτος δεν εχει γυρισμο :-$ . Εχεις και εσυ το σαρακι, αντε αλλη μια φωτογραφια και μετα θα βαλω το ντοπς να κανω παρατηρηση, και αλλο ενα light, και αλλο ενα dark, και τελικα παιρνεις flat στο ξημερωμα, και το καϊμενο το ντοπς ξεροσταλιαζει προδωμενο στην γωνια :mrgreen:

ΝΑ το χαρεις στο επακρο και να μας χαρισεις ομορφες φωτογραφιες

Δημοσιεύτηκε

Τελικά μου έκανε τη χάρη ο καιρός και συνέχισα τις δοκιμές με το τηλεσκόπιο. Θα ανεβάσω 3 φωτογραφίες εντελώς ανεπεξέργαστες (μόνο resize) από 3 διαφορετικούς στόχους με 3 διαφορετικούς χρόνους έκθεσης και θέλω να μου πείτε σχετικά με το χρώμα αν είναι φυσιολογικό γιατί εμένα δεν μου αρέσει... Καταρχήν να πω πως εστίαση δεν νομίζω ότι έκανα τέλεια αλλά όσο μπορούσα καλύτερη (δεν εχω φτιάξει ακόμη τη μάσκα)

Εδώ είναι ο Ωρίωνας με 10sec και ISO 1600 (ακόμα και με τόσο λίγο χρόνο έκθεσης πολλά άστρα φαίνονται έντονα καμμένα μπλε..

10secISO1600.thumb.jpg.dde57317083ef6df599b5045ecab755d.jpg

Δημοσιεύτηκε

Εδώ είναι το Μ46 και το πλανητικό NGC 2438 με οδήγηση και 3 λεπτά έκθεση και ISO800. Είναι ιδέα μου ή η συντριπτική πλειοψηφία των αστεριών του σμήνους είναι μπλε;

Μπορείτε να μου πείτε αν είναι φυσιολογικό διότι εμένα δεν μου αρέσει καθόλου το αποτέλεσμα.

Εντωμεταξύ προσπάθησα να κάνω star test αλλά δεν κατάφερα να διακρίνω αν οι δακτύλιοι είναι ομόκεντροι ή όχι. Αυτό όμως που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι πως όταν αφεστίαζα λιγάκι το αστέρι, τότε το φως του έφευγε έντονα από τη μία μεριά και όχι ομοιόμορφα, σαν δηλαδή να ήταν εντελώς απευθυγραμμισμένο το τηλεσκόπιο. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι λογικό τέτοιο χρωματικό σφάλμα; Το εξηγεί δηλαδή; Και κάτι άλλο: Έπαιξα με τις ρυθμίσεις της μηχανής, ακόμη και όταν έβαλα στην χρωματική παλέτα τέρμα κόκκινο αντίθετα του μπλε δηλαδή, τα μπλε αστέρια πάλι έκαναν πάρτυ!

Ας μου πει κάποιος αν είναι φυσιολογικό!

180secISO800.thumb.jpg.590917cf88df4b2ab30d5fc2179259e9.jpg

Δημοσιεύτηκε
Αυτό όμως που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι πως όταν αφεστίαζα λιγάκι το αστέρι, τότε το φως του έφευγε έντονα από τη μία μεριά και όχι ομοιόμορφα, σαν δηλαδή να ήταν εντελώς απευθυγραμμισμένο το τηλεσκόπιο. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι λογικό τέτοιο χρωματικό σφάλμα; Το εξηγεί δηλαδή;

Μάνο μήπως τελικά το πρόβλημα είναι στον εστιαστή; Μήπως δηλαδή δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένος ή έχει "παίζω" αριστερά-δεξιά και κατά την εστίαση δημιουργούνται μικρές ή μεγαλύτερες αποκλίσεις ως προς τον οπτικό άξονα; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι λογικό να έχεις και χρωματική εκτροπή και είδωλα με μειωμένη οξύτητα. Όπως και να έχει όμως, το αποτέλεσμα δεν είναι φυσιολογικό και πρέπει να το ψάξεις.

Δημοσιεύτηκε

Σε ότι αφορά την χρωματική εκτροπή.

Στα παρακάτω links μπορείτε να δείτε φωτογραφίες απο το Μ 42 απο Canon και NikonDSLR και ED 80mm όπου εμφανίζεται η αντίστοιχη χρωματική εκτροπή ώς φυσιολογική.

http://ghonis2.ho8.com/020804m42ed80.html

http://photo.net/photodb/photo?photo_id=6936595&size=lg

http://www.cuyastro.org/gallery_deepsky.html

Να επαναλάβω ότι ο υπολογιστής είναι ρυθμισμένος σε ανάλυση 1280Χ800 και Colour quality Highest 32 bits

Σε ότι αφορά το φώς του άστρου όπου κατα την αφεστίαση έφευγε απο την μιά πλευρά και όχι ομοιόμορφα, πιστεύω ότι πρέπει να σιγουρευτείς για την σταθερή τοποθέτηση της κάμερας στον εστιαστή, δηλαδή να μήν παίζει. Ακόμη και το χιλιοστό, μπορεί να σου εμφανίσει ότι περιγράφεις.

Επίσης, απο κάτω απο εστιαστή, έχει μια βίδα όπου σταθεροποιεί τον εστιαστή.Όταν έχεις εστιάσει σωστά, πρέπει να σφίγγεις εκείνη την βίδα για να σταθεροποιήσεις τον εστιαστή.Αυτό το σφίξιμο, ευθυγραμίζει και τον εστιαστή με τα οπτικά μέρη.

Θα στείλω τις φωτογραφίες σου στην Astro-Proffesional με email που θα σου προωθήσω, για να έχουμε και την άποψη του κατασκευαστή.

Θα επικοινωνήσουμε και τηλεφωνικά το απόγευμα.

Φιλικά, Νίκος
Δημοσιεύτηκε

Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: καταρχήν δεν έχω σκοπό να κατηγορήσω κανένα. Ο Νίκος ήταν πολύ εξυπηρετικός μέχρι στιγμής και φαίνεται πως έχει το μεράκι και την όρεξη να βοηθήσει. Το μόνο που θέλω είναι να δω αν η συμπεριφορά του τηλεσκοπίου είναι φυσιολογική.

Σχετικά με την οπτική παρατήρηση που έκανα, δεν έχω διαγώνιο ακόμη και έτσι για να καταφέρω να εστιάσω έβαλα τον μετατροπέα 2" σε Μ42 και μετά μία προέκταση και πάλι ο εστιαστής εστίασε σχεδόν τέρμα έξω οπότε υπήρχε μεγάλο μήκος, μπορεί εκεί να δημιουργήθηκε το θέμα. Κρόνο που παρατήρησα καθώς και Αφροδίτη, δεν πρόσεξα κάποιο μπλε χρώμα σε καμμία περίπτωση. Το πρόβλημα δηλαδή παρουσιάζεται φωτογραφικά και μόνο.

Νίκο, θα περιμένω να δω τί θα μας πουν και από την Astro-professional...

Δημοσιεύτηκε
Μπορεί κάποιος να ανεβάσει κάποιο ανεπεξέργαστο frame από κάποιο αποχρωματικό για να συγκρίνουμε; Εμένα πάντως μου φαίνεται υπερβολικό το χρωματικό σφάλμα.
Δημοσιεύτηκε
Μία φωτό με το ED80 από το NGC 1499 αμέσως μετά το stack χωρίς επεξεργασία (IDAS LPS, Canon 300d mod) και η ίδια στρετσαρισμένη στα άκρα (μόνο levels, καμία άλλη επεξεργασία). Χρόνοι αναφέρονται στη φωτό:

ngc1499_california_24min_48sec.thumb.jpg.f135021cf4bd8e578bdf0adca1992afe.jpg

1749842342_ngc1499_california_24min_48sec(extremelevels).thumb.jpg.9d868c036696ea794a966ea2cdf518f2.jpg

Δημοσιεύτηκε
Και ένας Μ42 που έβγαλα ένα βραδυ από το 6ιντσο αχρωματικό f/5 που χρησιμοποιώ μονάχα για παρατήρηση βαθύ ουρανού σε χαμηλές μεγεθύνσεις και μεγάλα πεδία. Πάλι με 300d mod και v-block φίλτρο, στακαρισμένο χωρίς επεξεργασία και επεξεργασμένο:

M42_12exp_16min_48sec.thumb.jpg.d7186c32c14f24ceade3c3fb8bbb0dfd.jpg

2033079791_M42_12exp_16min_48sec_final(metaapoepexergasia).thumb.jpg.44c929b25610568d923abb78905fbde0.jpg

Δημοσιεύτηκε

Οι παραπάνω φωτό είναι με οδήγηση στο χέρι (για όποια σχετικά λάθη). Γενικά: το IDAS "μπλεδίζει" ελαφρώς το θέμα, η 300d mod το "κοκκινίζει", ενώ το v-block (στο αχρωματικό) το "κιτρινίζει". Σίγουρα δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, ούτε τίθεται θέμα άμεσης σύγκρισης με τη δική σου φωτό. Θεωρώ όμως ότι δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα χρωματικής εκτροπής και πιστεύω ότι πρέπει να ελέγξεις την ευθυγράμμιση κοντά στον εστιαστή: είτε να αναθεωρήσεις τον τρόπο που τοποθετείς τη μηχανή στο σωλήνα όπως πρότεινε ο Νίκος παραπάνω, είτε ελέγχοντας για τζόγους τον εστιαστή.

Ελπίζω τα παραπάνω να βοηθούν. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω κάποια raw χωρίς φίλτρα φωτορύπανσης στο ED80...

Δημοσιεύτηκε

Μάνο,

ο Ηλίας αναφέρει οτι η Canon που χρησιμοποιεί είναι τροποποιημένη. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει το ίδιο colour balance με την δική σου κάμερα, αφού έχει αφαιρέσει το IR cut φίλτρο.Αυτό σημαίνει, ότι έχει αλλάξει η ισσορπία λευκού και χρώματος.Γι'αυτό και βλέπεις ρόζ άλως και όχι μπλέ.

Επίσης, οι φωτογραφίες που παρουσιάζεις, δεν εμφανίζουν πληροφορία απο νεφέλωμα αλλά απο άστρα, και γι'αυτό η προσοχή σου εστιάζεται στα άστρα.

Θα σε παραπέμψω για άλλη μια φορά σε υπερσυνδέμους απο Μ42 σε συνδυασμό με ED 80 και Canon EOS , άλλα αυτή την φορά και απο μέλη του Astrovox.

http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=7433

http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=5211

http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=7146

Και ξανά κάποιες άλλες φωτογραφίες απο άλλους αστροφωτογράφους.

http://photo.net/photodb/photo?photo_id=6936595&size=lg

http://www.licha.de/astro_photo_335.php

http://www.hrastro.com/M42_OrionNebula/

http://www.licha.de/astro_photo_382.php

Δεν νομίζω οτι χρειάζεται να παραθέσω άλλους υπερσυνδέσμους για χρωματική σύγκριση.

Φιλικά, Νίκος
Δημοσιεύτηκε

Όταν όλα τα αστέρια (και στο κέντρο και στις άκρες του πεδίου) εμφανίζουν οποιαδήποτε συγκεκριμένη απόχρωση - σε τούτη την περίπτωση ελαφρώς μπλέ - το πρόβλημα δεν είναι στο τηλεσκόπιο, δηλ. δεν πρόκειται για χρωματικό σφάλμα. Αν ήταν χρωματικό σφάλμα, σε κάποιες φωτιγραφίες θα εμφανιζόταν διαφορετική γενική απόχρωση, ανάλογα με το αν η εστίαση είναι ελαφρώς έξω ή ελαφρώς μέσα από το εστιακό επίπεδο. Επίσης, το σφάλμα θα εμφανιζόταν κυρίως στην περιφέρεια των αστρικών ειδώλων κι όχι και στον πυρήνα τους.

Το πιθανότερο είναι ότι η ισορροπία λευκού (white balance) της μηχανής δεν είναι η σωστή, είτε λόγω ακατάλληλης ρύθμισης είτε λόγω της χρησιμοποίησης (ή αφαίρεσης) φίλτρων. Αν η μηχανή έχει ρύθμιση ισορροπίας λευκού "custom" (δηλ. όχι μια από τις προεπιλεγμένες αλλά ρυθμιζόμενη από το χρήστη με πειραματισμό και αποθήκευση δεδομένων - βλ. οδηγίες χρήσεως), τότε είναι δυνατή η ακριβής απόδοση του λευκού ως λευκό με ταυτόχρονη αξιοπιστία και των άλλων αποχρώσεων (και με παράλληλη χρήση των φίλτρων που θέλεις). Ψάξτο περισσότερο όσον αφορά την ισορροπία λευκού! Εναλλακτικά η κατάλληλη διόρθωση μπορεί να γίνει εκ των υστέρων με επεξεργασία (π.χ. photoshop).

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Πρέπει να ομολογήσω πως ηρέμησα λιγάκι, ειδικά με τα τελευταία 2 ποστ. Απλώς είχα χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή ένα δανεικό skywatcher ed80 και δεν θυμάμαι να είχα τέτοιο πρόβλημα με ίδιες ρυθμίσεις στη μηχανή, βέβαια είχα δοκιμάσει διαφορετικούς στόχους. Με την 1η ευκαιρία θα ρυθμίσω και τη μηχανή όπως μου είπε ο Στέφανος και ο Νίκος να δούμε αν υπάρξει διαφορά.

Βέβαια πρέπει να πω πως το πεδίο με το astro-professional μου φαίνεται πως είναι πιο flat απ 'ό,τι ήταν με το skywatcher ed80 που είχα δοκιμάσει.

Δημοσιεύτηκε

Μάνο ίσως όταν δοκίμασες τότε το ED80 να είχες διαφορετικές ρυθμίσεις στην κάμερα. Θα σου πρότεινα το εξής για να σου φύγει εντελώς η ιδέα: αν μπορείς να δανειστείς ξανά αυτό το ED80 κάντο και χωρίς να πειράξεις τις ρυθμίσεις της κάμερας πάρε μερικές φωτό. Αν πάρεις ανάλογα αποτέλεσματα με αυτά που πήρες με το δικό σου 80άρι, είσαι οκ και σίγουρα πια το ψάξιμό σου περιορίζεται στο μενού της DSLR.

Κάτι άλλο σχετικό: από ότι θυμάμαι υπήρχε στο μενού της Canon μια επιλογή για το προφίλ των χρωμάτων που θα χρησιμοποιηθεί (πιο ζωηρά κλπ). Εκτός από τις ρυθμίσεις του white balance δες μήπως έχεις ενεργοποιήσει καποιο τέτοιο προφίλ.

Καλή συνέχεια!

Δημοσιεύτηκε

planetman πηρα το θαρρος και πειραξα λιγο την φωτογραφια σου (αυτη των 90sec σε iso 800)

Και εγω πιστευω οτι το πιο πιθανο ειναι, να ειναι θεμα μηχανης και ρυθμισεων χρωματος..κοιταξε λιγο τις ρυθμισεις της.

336140096_90secISO8001.thumb.jpg.579f14a0597e3eb2b507f557b3b0303c.jpg

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Επανέρχομαι με νέες δοκιμές. Καταρχήν sheliak εντάξει έδιωξες το μπλε χρώμα αλλά έδιωξες και όλο το χρώμα από όλη τη φώτο, τα αστέρια είναι εντελώς μουντά τώρα δεν έχει νόημα.

Καταρχήν δοκίμασα να βάλω white balance στο custom και επέλεξα ένα άσπρο φόντο στην 1η περίπτωση και ένα γκρι φόντο όπως δηλαδή βγήκε ένας άσπρος τοίχος με αυτόματη φωτομέτρηση, και στις 2 περιπτώσεις τα μπλε αστέρια υπάρχουν πάλι απλά ο ουρανός βγήκε μπλε στην μία και πράσινος στην άλλη περίπτωση. Το AW white balance μου αρέσει καλύτερα.

Προχτές που έκανα φωτογράφηση τα δοκίμασα αυτά, έσφιξα και τον εστιαστή αφού εστίασα όσο καλύτερα μπορούσα με την bahtinov και η κάμερα κάθετα.

Δείτε μια ανεπεξέργαστη 8λεπτη έκθεση ISO800 και πείτε μου τι νομίζετε. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί σε φώτος άλλων εδώ μέσα δεν φαίνονται αυτά τα μπλε αστέρια. Δεν ξέρω...

IMG_5024.thumb.jpg.6b7d30495bd68d4507033a9e6170af3f.jpg

Δημοσιεύτηκε

Έστειλα e-mail στην astro-professional και τους έδειξα τη φωτογραφία και μου απάντησαν το εξής:

"thank you fort his picture. I discussed this picture in our office. It’s normal for a doublet ED. You can reduce the colour with a minus violet filter too. But you have to be informed, that there is a little colour changing if you use a minus violet filter."

:-k :-k :-k :-k :-k :-k :-k :-k :-k :-k :-k :-k

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης