Efstathios Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2009 Προχθές στο Σούνιο όπου πήγαμε είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το 6ιντσο αχρωματικό διοπτρικό f5 της SW. Με μία λέξη, το τηλεσκόπιο δίνει ρέστα. Από καιρό ήθελα να 6ιντσο διοπτρικό, από τότε που είδα από σκοτεινό ουρανό μερικά πράγματα με το ed80 και έμεινα έκθαμβος από τις εικόνες που δίνει. Έτσι και μετά από μεγάλη έρευνα σχετικά με τα f5 και f8 και επειδή το f8 μου φάνηκε μεγάλο σε μήκος κατέληξα να πάρω ένα f5, συγκεκριμένα αυτό του Ηλία (raxxla) που το έδινε και ήτανε και στην πέννα κυριολεκτικά. Φυσικά είχα ενδοιασμούς για το χρώμα που θα έδειχνε. Το τηλεσκόπιο όντως δείχνει χρώμα αλλά μόνο στα πολύ φωτεινά άστρα. Του έβαλα επάνω το φίτρο VR1 της WO και το είχα καθόλη την διάρκεια της παρατήρησης. Βγάζει αρκετό χρώμα από τα φωτεινά άστρα, χωρίς να το εξαλείφει βέβαια τελείως, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ενοχλητικό. Έτσι και αλλιώς λίγοι είναι οι στόχοι που έχουνε στο πεδίο πολύ φωτεινά άστρα, όπως Σείριο, Προκύων, Βέγγα κλπ. Λίγες μέρες πρίν είχα κάνει μία δοκιμή στην Αφροδίτη. Άν βάλει κανείς το φίλτρο και το aperture stop, το οποιό είναι ουσιαστικά το καπακι του ηλεσκοπίου με τον 2ο εσωτερικό κύκλο ανοιχτό όπου κάνει το τηλεσκόπιο 115mm και f6.5 το χρώμα μειώνεται ακόμη περισσότερο. Έτσι στην Αφροδίτη και με αυτό το συνδοιασμό το χρώμα εξαφανίστηκε σχεδόν τελείως με μόνο μία μικρή κιτρινωπή άλω να φαίνεται λίγο. Βέβαια το τηλεσκόπιο αυτό δεν είναι φτιαγμένο για πλανητική παρατήρηση, αλλά με φίλτρο και aperture stop μπορεί κανείς να κάνει αξιοπρεπή πλανητική παρατήρηση. Στο Σούνιο το δοκίμασα στον Κρόνο και έδινε ωραία εικόνα μέχρι μία μεγέθυνση της τάξης των 120X. Παραπάνω δεν είχα μαζί προσοφθάλμιο μικρότερο για να δοκιμάσω. Και πάμε στον βαθύ ουρανό. Εδώ είναι που το τηλεσκόπιο αυτό διαπρέπει. Τί να πρωτοπώ. Μεγάλο πεδίο, σημειακά άστρα και καλό contrast. Οι εικόνες χορταστικές. Το τηλεσκόπιο το έβαλα επάνω στην eq6. Οι στόχοι ήταν οι εξής: M65 και Leo triplet. Και οι 3 γαλαξίες στο πεδίο με τον 20mm swa της WO και τον Nagler 13mm. Οι 2 φαίνονταν κατευθείαν και αρκετά φωτεινοί και ο 3ος φαινόταν πιό αμυδρός, καλύτερα με πλάγια διόπτευση. Διπλό σμήνος. Χαμός από άστρα με τα 2 σμήνη να είναι στο πεδίο, πανέμορφο. Μ51 whirpool galaxy. Ο γαλαξίας φαινότανε κατευθείαν με τους 2 πυρήνες του και με πλάγια διόπτευση φαινόταν και όλο το σχήμα του. Η γέφυρα δεν φαινόταν, ή τουλάχιστον δεν νομίζω να την είδα, άν και δεν αφιέρωσα πολύ χρόνο σε αυτόν τον στόχο. Μ81 και Μ82. Οι γαλαξίες μέσα στο πεδίο να φαίνονται κατευθείαν και με πλάγια διόπτευση να αποκαλύπτουν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες. Μ13. Το μεγαλύτερο σφαιρωτό του βορείου ημισφαιρίου σε όλο του το μεγαλείο. Και με τα 2 προσοφθάμια ήταν αρκετά φωτεινό και με τα άστρα να ξεχωρίζουν. Μάλιστα κάναμε σύγκριση με τον 8ιντσο gso νευτώνειο του Αχιλλέα που ήταν δίπλα και οι εικόνες μας φάνηκαν ουσιαστικά ίδιες σε φωτεινότητα, αλλά με το διοπτρικό να δείχνει καλύτερα τα άστρα. Έβαλα και barlow 2x με τον nagler 13 και εκεί η εικόνα δεν ήταν τόσο καλή. Άν και έσπαγε το σμήνος, η εστίαση ήτανε δύσκολη και τα άστρα όχι τόσο ευδιάκριτα. Εκεί το 8ιντσο Orion Optics του Αργύρη έδωσε ρέστα, όπου το σμηνος έσπαγε άνετα σε μεγάλη μεγέθυνη με τα άστρα να εστιάζουν καλά. Lulin. Είδαμε και τον κομήτη, μεγάλος να πιάνει μεγάλο μέρος του πεδίου του 20mm swa. Φαινόταν η ουρά του και ελαφρά το πρασινωπό χρώμα του. Μ104 Sombrero galaxy. Φαινόταν κατευθείαν ο φωτεινός του πυρήνας και με πλάγια διόπτευση καλύτερα και ο υπόλοιπος. Στην παρέα ήταν άλλον ένα 6ιντσο f5 διοπτρικό, το bresser του Σωτήρη (blackholesun) το οποίο είναι επίσης πολύ καλό τηλεσκόπιο, πιό μακρύ λίγο από το sw και έχει πιό λίγο χρώμα. Δεν είδα πολλούς στόχους από αυτό αλλά τον Κρόνο που είδα ήταν πολύ καλός. Άν θυμάμαι καλά το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχει f10 αντικειμενικό με reducer που το κάνει f5 και η γενική του απόδοση στο χρώμα είναι σαν το f8. Δεν είχα πιό μεγάλα προσφθάλμια με περισσότερα mm για να δώ ακόμη πιό ευρείες εικόνες, αλλά η παρατήρηση με αυτά που είχα ήταν χορταστική. Θα έλεγα ότι είναι αρκετά κοντά σε ένα 8ιντσο νευτώνειο σε φωτοσυλλεκτική ικανότητα και με πολύ contrast και σημειακά άστρα και μεγάλα πεδία. Φυσικά έχει χρωματικό σφάλμα και κάποια σφαιρική εκτροπή, αλλά για βαθύ ουρανό αυτό δεν παίζει πολύ ρόλο. Τουλάχιστον από τις εικόνες που είδα εγώ με το φίλτρο επάνω τα άστρα ήτανε σημειακά και οι εικόνες πολύ καλές, τουλάχιστον μέχρι μία μεγέθυνση. Με εντυπωσίασε πόσο ωραία φαίνονταν οι γαλαξίες, τουλάχιστον αυτοί που είδα. Επίσης να πώ ότι το τηλεσκόπιο το συγκεκριμένο είναι γύρω στα 6 κιλά και το έχω βάλει επάνω και στην porta της vixen. Τα τηλεσκόπια αυτά διψάνε για αλταζιμουθιακές στηρίξεις. Τα μεγάλα πεδία που δίνουν σε συνδοιασμό με την ευκολία χρήσης της αλταζιμουθιακής στήριξης άν ξέρεις να βρίσκεις τους στόχους, κάνουν την παρατήρηση εύκολη και απολαυστική. Ειδικά άν σκεφτεί κανείς την φορητότητα ενός τέτοιου συστήματος και το γεγονός ότι είναι 6 ίντσες διοπτρικό τηλεσκόπιο. starrynights.blog
blackholesun Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Πιστευω οτι στην λεπτομερη αναφορα που μας εκανες Σταθη μου εισαι κυριολεκτικοτατος και πραγματιστης. Ακριβως ΕΤΣΙ, να πω και την δικη μου γνωμη οτι ειλικρινα δεν πιστευα οτι θα δειχνουν ετσι τα 6ρια διοπτρικα μας ειδικα σε deep sky και γαλαξιες, πιστευω οτι εφτασαν στο ιδιο επιπεδο τα 8νευτωνια(εκτος σε κατι λιγους στοχους, που εγω και παλι δεν καταλαβα διαφορα) , οπως επισης πιστευω οτι σε μερικους στοχους τα διοπτρικα εχουν λιγο πιο καλη λεπτομερεια(παραδειγμα οπως m13)..οσο για το χρωματικο σφαλμα περιμενα πιο πολυ, αλλα τελικα ειναι τοσο λιγο που δεν με ενοχλει καθολου, ιδιος με ενα φιλτρο. To σκεφτομαι σοβαρα για altaz στηριξει...
blackholesun Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Αυριο θα βαλω και τις φωτο που τραβηξαμε απο το Σουνιο
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Συγχαρητήρια και καλορίζικα τα νέα σας αποκτήματα! Στάθη εξαιρετική επιλογή το VR-1. Είναι πολύ ελαφρύ και από τα λίγα φίλτρα που δεν κιτρινίζουν το τελικό είδωλο.
ckld Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Και γώ μαζί θα συμφωνίσω με τη περιγραφή του Στάθη μην αποκλείοντας το επόμενό μου τηλεσκόπιο να είναι το ίδιο ακριβώς αφού προσωπικά πιστεύω η φωτοσυλλεκτική του ικανότητα φτάνει τα 10-ιντσα και άνω τηλεσκόπια διατηρόντας το contrast και τη λεπτομέρεια του. Οι κινέζοι κυριάρχησαν τελικά και στην ερασιτεχνική αστρονομία... αυτό δε το πολυπίστευα μέχρι την συνάντηση στο Σούνιο (Κίνα δεν κατασκευάζονται τα Skywatch - Εχω πια μπερδευτεί). Στάθη μπράβο για τη πολύ καλή περιγραφή...Είχες το VR1 απο την αρχή στο Σούνιο; Σε ρωτάω γιατί αναρωτιέμαι :"μπορεί αυτό το τηλεσκόπιο να γίνει ακόμα φωτεινότερο;" (χωρίς το φίλτρο δηλαδή). Πιστεύω εις ένα Carl Sagan Cosmo, μισώ τον μεταφυσικό υπερφιαλισμό και τις ουτοπίες, αγαπώ τη νόηση..
Efstathios Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Κώστα, όχι και 10ιντσα Ένα καλό αχρωματικό με chromacor πάντως έρχεται αρκετά κοντά. Μάλιστα ένας καλός γνώστης από ξένο forum που έχει και αχρωματικά και αποχρωματικά και ένα 18" νομίζω starmaster dob λέει ότι το 8ιντσο αποχρωματικό του δίνει ωραίες εικόνες συγκρικτικά μέχρι και 14ιντσα νευτώνεια ή sct. Βέβαια αυτά είναι απόψεις. Και μιλάμε για 8ιντσο apo κορυφαίας εταιρείας με κορυφαίο αντικειμενικό. Το καλό που έχουνε όμως τα 6ιντσα διοπτρικά f5, άν βάλεις φίλτρο για το χρώμα, είναι η φορητότητα και το γεγονός ότι είναι σχεδόν ίδιο σε απόδοση με ένα 8ιντσο νευτώνειο ή sct, άν εξαιρέσεις τους πλανήτες. Μάλιστα το sct και το νευτώνειο επηρεάζονται πιό πολύ απο το seeing, ιδίως τα sct και εκεί είναι και ένας άλλος τομέας που το διοπτρικό υπερέχει. Το vr1 το είχα από την αρχή. Δεν νομίζω να κόβει φώς. starrynights.blog
koulosb Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Θα συμφωνησω με ολους σας και θα πω επισης το ποσο γρηγορα ψυχονται τα διοπτρικα και ειναι ετοιμα για παρατηρηση σε συγκριση με τα SC. ''''Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή απο το να ανακαλύψεις το ακριβές σημείο,απο το οποίο πρέπει να παρατηρούνται και να κρίνονται όλα τα πράγματα,κι ύστερα να παραμείνεις σε αυτό το σημείο.''''
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα