limneos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Καλησπέρα σε όλους. Έχω μερικές απορίες, και ενώ για λιγο καιρό απείχα από το αντικείμενο, επέστρεψα και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου μερικά πράγματα.Σκέφτηκα λοιπόν, για να αποφύγω την παραπληροφόρηση και τις διάφορες απόψεις, να ρωτήσω τους ειδικούς. Αρχίζοντας, έχω εδω και 1,5 χρόνο περίπου το τηλεσκόπιο SkyWatcher SK1309EQ2 http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=61&class1=1&class2=104. Το πήρα σαν πρώτο τηλεσκόπιο μετά από σχετική πρόταση του πωλητή από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης.Ερχόταν με 2 προσοφθάλμια, ένα 25mm και ένα 10mm καθως και ενα barlow x2. Πήρα και το NightWatch.Ξεκίνησα λοιπόν και εξοικοιώθηκα με τον ουρανό, τους αστερισμούς κλπΠαρατήρησα λοιπόν τον Δια, τον Κρόνο με τους δακτύλιους, την Σελήνη και πρόσφατα με την βοήθεια του Stellarium , είδα και λίγα περισσότερα πράγμτα, όπως το νεφέλωμα του Ορίωνα. Πήρα 2 ακόμα προσοφθάλμια, ένα Baader Hyperion 8mm και ένα πολύ φτηνό Plossl 6mm από το ebay, το οποίο δεν ξέρω σε τι ακριβώς διαφέρει από τα υπόλοιπα προσοφθάλμια...Το πρόβλημα και οι απορίες μου είναι τα εξής: Μένω στο Κιάτο, όπου η φωτορύπανση δεν είναι σαν της Αθήνας αλλά υφίσταται. Παρόλα αυτά, όποτε κι αν προσπαθώ να παρατηρήσω το νεφέλωμα του Ορίωνα, βλέπω μόνο ένα αμυδρό νέφος, χωρίς εντονο φως στο κέντρο όπως το βλέπω στις φωτογραφίες σας...μόνο ένα αμυδρό νέφος. Ο Διας το καλοκαίρι ήταν πεντακάθαρος, η Αφροδίτη έτσι κι αλλιώς δεν έχει και πολλά να δείξει. Ο Κρόνος πανέμορφος, αλλά θα ήθελα να τα έβλεπα πιο μεγάλα όλα αυτά..Οπότε πλέον θα ήθελα να μάθω αν αφενός κάνω κάτι λάθος και τι θα πρέπει να κάνω για να έχω την μέγιστη δυνατή μεγέθυνση (στην πράξη, όχι θεωρητικά) με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, αν χρειάζομαι φίλτρα ή κατι άλλο για να δω χρωματισμούς σε νεφελώματα,εαν είναι δυνατή η αστροφωτογράφηση με το εν λόγω τηλεσκόπιο, και αν ανεβαίνοντας σε ίντσες θα είχα καλύτερα οπτικά αποτελέσματα, είτε σε ζουμ , είτε σε ποιότητα (/f ?). Δεν θέλω να φανώ πεζός λέγοντας ότι απλά θέλω να τα βλέπω "πιο μεγάλα" , αλλά πιστεύω ότι είτε έχω φτάσει στα όρια του τρέχοντος τηλεσκοπίου, είτε δεν ξέρω πως να το αξιοποιήσω. Ο φακός barlow ποτέ δεν με ικανοποίησε, η εύρος εστίασής του είναι εξαιρετικά μικρό, ακομα και με το 10mm προσοφθάλμιο. Σαφώς σε σημεία με λιγότερη ή καθόλου φωτορύπανση όπως η γειτονική μου Στυμφαλία, θα είχα πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αλλά δεν ξέρω πλεον τι φταίει. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα μια βοήθεια ή καθοδήγηση. Και για να κλείσω περιεκτικά, θα ήθελα να παρατηρώ αξιοπρεπώς πλανήτες και νεφελώματα. Όχι να βλέπω τον Δια στο 1/20 του φακού, αλλά κάτι παραπάνω...Με καλύπτει ο εξοπλισμός μου , ή χρειάζομαι κάτι καλύτερο/διαφορετικό? Να πήγαινα μήπως αβλεπί σε κανένα 8-ιντσο? Συγνώμη για το ...μακρυνάρι...και ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους σας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Φίλε Limneo, καλως όρισες. First things first: Οι (σχεδόν ) 5 ίντσες είναι 5 ιντσες όπως και να το δείς και δυστυχώς δεν φτάνουν. Το τηλεσκόπιο έχει μέγιστη δυνατή μεγέθυνση χ260 σε ιδανικές συνθήκες (σπάνια ή ποτέ επιτεύξιμες) και για να τις πετύχεις με αυτό το εστιακό μήκος θέλεις προσοφθάλμιο 4mm (Χ250) που δεν έχεις.Στο προσοφθάλμιο των 10mm παίρνεις Χ90 οπότε ο Ορίων θα φαίνεται συννεφάκι! Χρώμα μην περιμένεις να δείς με αυτό ή με κανένα μεγαλύτερο ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο,(ψευδόχρωμα ίσως με ένα χρωματιστό φίλτρο, αλλα δεν συνίσταται καθώς όσο περισσότερο γυαλί βάζεις μπροστά τόσο πέφτει η ποιότητα του ειδώλου) η ισχύς δεν επαρκεί, οπότε ξέχνα το. Το χρώμα που βλέπεις στις φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα μεγάλης έκθεσης.Ο Barlow δικαίως δεν σε βολεύει, σπάνια το κάνει και ειδικά αν δεν είναι ακριβός.Θεωρώ ότι εδώ που είσαι έχεις εξαντλήσει το όριο του τηλεσκοπίου σου, δεν έχει νόημα να επενδύσεις σε καινούργιους και ακριβούς προσοφθάλμιους με δεδομένο ότι δεν θα δείς τη διαφορά. Καλύτερα να αναβαθμίσεις σε περισσότερες ίντσες (οι 8 θα είνα μία χαρά), η EQ2 σου όμως δεν νομίζω ότι μπορεί να το σηκώσει οπότε θα πρέπει να κάνεις αλλαγή συνολικά εφόσον φυσικά το σηκώνει το πορτοφόλι σου.Παίζει βέβαια και η λύση Dob αλλά μόνο για παρατήρηση, φωτογραφία δεν σηκώνει (το ξέρεις εξάλλου).Το θέμα φωτογραφία θα έλεγα να το αφήσεις για λίγο στην άκρη, οχι για τίποτε άλλο αλλα κύρια γιατί θέλει ενασχόληση σοβαρή, ακριβό εξοπλισμό, και βέβαια ώρες που εσύ θα κρίνεις αν έχεις να διαθέσεις. Ελπίζω να βοήθησα, ΦιλικάΔημήτρης Δημήτρης
limneos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Φίλε Δημήτη, σε ευχαριστώ πολύ... Με κάλυψες πλήρως και επιβεβαίωσες τις σκέψεις μου για μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Τώρα μιας και ανέφερες την EQ2, θα ήθελα μια σύντομη βοήθεια πάνω σ'αυτό. Απ'ότι καταλαβαίνω η EQ2 είναι ισημερινή στήριξη. Όσον αφορά τις διάφορες στηρίξεις δεν έχω καμιά εμπειρία καθώς το δικό μου είναι το μόνο τηλεσκόπιο που έτυχε να πιάσω στα χέρια μου προς το παρόν.Έχω δει πως υπάρχουν κι άλλες EQ, (EQ5 κλπ) αλλα δεν έχω ιδέα τι διαφορά έχουν. Τώρα άν εννοείς ότι στην EQ2 που έχω δεν θα ταιριάζει μεγαλύτερης διαμέτρου τηλεσκόπιο, θα αλλάξω υποχρεωτικά στήριξη. Μη έχοντας δει άλλες στηρίξεις, θα ήθελα να προσθέσω ότι η τρέχουσα με έχει βολέψει αρκετά προς το παρόν ως προς την τοποθέτηση και χρήση/στόχευση του τηλεσκοπίου.Εχω δει ότι προτείνεται διαρκώς το Dob 8", αλλά βλέπω επίσης ότι οι απόψεις διίστανται... Οπότε ει δυνατόν θα ήθελα μια καλή πρόταση, οικονομική (300-500 €) σε 8". Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, ήξερα ότι ήταν το σωστό μέρος να απευθυνθώ.
babgia Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Όταν λέμε(νε) ότι το DOB 8" ότι είναι το καλύτερο όλοι εννοούμε για τα λευτά του & μόνο για παρατήρηση, για κάποιον που το θέλει να μάθει τον ουρανό & όχι μόνο. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
limneos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Συμφωνώ και δικαίως το προτείνετε, στην περίπτωσή μου υπάρχει κάτι αντίστοιχο, ίσως με ισημερινή στήριξη σε 8", με αντίστοιχα ή παραπλήσια χρήματα?
babgia Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Συμφωνώ και δικαίως το προτείνετε, στην περίπτωσή μου υπάρχει κάτι αντίστοιχο, ίσως με ισημερινή στήριξη σε 8", με αντίστοιχα ή παραπλήσια χρήματα? Με 300-500€ δεν θα βρεις μάλλον ούτε μεταχειρισμένο.Από 700€ & πάνω μπορεί να είναι πιθανό. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
limneos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Σ'ευχαριστώ για την διευκρίνιση...Αυτό παρατήρησα κι εγώ ψάχνοντας παράλληλα... Βλέπω ότι η τιμές διαφέρουν πολύ ανάλογα με την στήριξη. Οπότε ίσως προτιμήσω Dobsonian , εφόσον βλέπω ότι γύρω στα 600-700 € με "παίρνει" ακόμα και για 10"... Διόρθωσέ με αλλά μόνο η στήριξη αλλάζει, δηλαδή ο τρόπος χειρισμού του, έτσι δεν ειναι? (Ναι είμαι πολύ noob ακόμα...) Ποιά είναι η γνώμη σου για το παρακάτω?http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1602 Ευχαριστώ και πάλι εκ των προτέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Διόρθωσέ με αλλά μόνο η στήριξη αλλάζει, δηλαδή ο τρόπος χειρισμού του, έτσι δεν ειναι? (Ναι είμαι πολύ noob ακόμα...) Ποιά είναι η γνώμη σου για το παρακάτω?http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1602 Βασικά (!) ναι, ο τρόπος χειρισμού αλλάζει, αλλα αλλάζει τόσο δραστικά που δεν σου λέω τίποτα. Το βασικό πλεονέκτημα: Το αρπάζεις, το βάζεις όπου βρείς (φτάνει να είναι ίσιο το μέρος) και βαράς στο ψαχνό. Που οι Γερμανικές με τις Πολικές και αντίβαρα και κολοκύθια. Σε 30" βλέπεις ουρανό.Βέβαια θέλει να συνηθίσεις το ανάποδο πάνω-κάτω-δεξιά-αριστερά, και η παρακολούθηση θα γίνεται με το χέρι, άλλα δεν είναι και προς θάνατο.Τώρα το truss-tube, αξιπρεπέστατο είναι, μπόλικες ίντσες έχει, έχει όμως δύο μειονεκτήματα:1) Θα θέλει συχνή-συχνότατη ευθυγράμμιση των οπτικών γιατί το ανέβα κατέβα όλο και θα τα βγάζει εκτός ευθυγράμμισης και 2) εάν αποφασίσης να το ανεβάσεις σε γερμανική στήριξη, καλύτερα να το ξεχάσεις απο τώρα, δεν γίνεται. Επειδή πάντα θεωρούσα:α) το hobby ακριβό ώστε να μην μας αφήνει το περιθώριο για πειραματισμούς, καιβ) η αγορά εξοπλισμού θα πρέπει να γίνεται με έναν ορίζοντα ώστε να καλύπτει και τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες (αλλαγή στήριξης, φωτογραφία κλπ), σκέψου καλά την αγορά! ΦΙλικάΔημήτρης Δημήτρης
limneos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Σ'ευχαριστώ Δημήτρη και όντως θα το σκεφτώ καλά. Τελευταίες απορίες που προκύπτουν: α) Τι είναι η γερμανική στήριξη?β) Αγοράζοντάς το, δεν έρχεται πακέτο με την στήριξη? Πρέπει να αγοράσω και κάτι extra? γ) Το τρίποδο που έχω ήδη θα μου κάνει για το νέο Dobsonian? δ) Μπορώ εναλλακτικά να χρησιμοποιήσω την υπάρχουσα EQ2 στήριξη με αυτό το τηλεσκόπιο ή είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα?ε) Εφόσον δεν με απασχολεί και τόσο η φορητότητα, μήπως είναι καλύτερη επιλογή το παρακάτω αποφεύγοντας τις συχνές ευθυγραμμίσεις?http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=656Σας ευχαριστώ πολύ για την καθοδήγηση!
babgia Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2009 α. Ισημερινές ή Γερμανικές είναι ίδιες.β. Η βάση του τηλεσκοπίου είναι DOB, από εκεί πήραν το όνομά τους.γ. & δ. Για τέτοιο βάρος τηλεσκοπίων Όχιε. Θα δω το link & θα σου πω. EDITΓια τέτοιο θέλεις μάλλον EQ6 Pro & την ευθυγράμιση πάλι δεν την γλυτώνεις, μη την φοβάσαι όλα γίνονται σιγά σιγά.Όλοι μάθανε να το κάνουν εσύ γιατ'ι το φοβάσε;Η πρώτη φορά είναι δύσκολη, αλλά πάντα & παντού υπάρχει μια πρώτη φορά. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Ένα dobsonian 10" όπως αυτό που προτείνεις είναι η λύση γι αυτά που θέλεις. Η ευθυγράμμιση στην οποία αναφέρθηκαν οι φίλοι δεν αφορά την πολική ευθυγράμμιση (ευθυγράμμιση με τον άξονα της Γης) ούτε την ευθυγράμμιση τηλεσκοπίου-σκοπεύτρου. Αφορά την ευθυγράμμιση των οπτικών μερών του τηλεσκοπίου (κάτοπτρα και εστιαστής) μεταξύ τους. Ο αγγλικός όρος είναι "collimation". Αυτή η ευθυγράμμιση χρειάζεται να γίνεται σχετικά συχνά σε ένα τηλεσκόπιο που μεταφέρεται και δέχεται δονήσεις και μικροχτυπήματα. Ένα dobsonian είναι ένα νευτώνειο τηλεσκόπιο πάνω στη γνωστή, χαμηλή ξύλινη ή μεταλική βάση. Ένα νευτώνειο μπορεί να τοποθετηθεί και σε ισημερινή βάση με αντίβαρα που αλλιώς λέγεται "γερμανική ισημερινή".Το τρίποδο που έχεις δεν μπορεί να σηκώσει τίποτα βαρύτερο από το τωρινό σου τηλεσκόπιο, όχι λόγω αντοχής αλλά λόγω των μεγάλων και συνεχόμενων ταλαντώσεων που θα συμβαίνουν σε κάθε άγγιγμα του τηλεσκοπίου. Ομοίως και για την ισημερινή κεφαλή που έχεις. Ένα μελλοντικό νευτώνειο που αρχικά θα αγοραστεί με dobsonian βάση, μπορείς να το τοποθετήσεις αν χρειαστεί σε μιά αρκετά στιβαρή γερμανική ισημερινή βάση όπως η HEQ-5 ή ακόμα καλύτερα η EQ-6. Όμως και μόνο με τη dobsonian βάση μπορείς να παρατηρείς άνετα τα πάντα. Αν η dobsonian βάση είναι πολύ ποιοτική και συναρμολογηθεί/ρυθμιστεί σωστά (όπως γίνεται με τις μεταλικές βάσεις των τηλεσκοπίων Orion Optics) μπορείς να παρατηρείς και πλανήτες σε πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις.Γενικά, μή φοβηθείς να αγοράσεις ένα dobsonian 10", είναι ένα θαυμάσιο φορητό τηλεσκόπιο με τρομερές δυνατότητες παρατήρησης. Αρκεί να ασχοληθείς μαζί του λίγο παραπάνω ώστε να μάθεις να ευθυγραμίζεις τα κάτοπτρά του και να ρυθμίσεις ή να βελτιώσεις τη βάση του. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
limneos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Σ'ευχαριστώ πολύ Στέφανε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα στο να ευθυγραμίζω τα οπτικά μέρη, και σε αυτό που έχω ήδη το έχω κάνει κατα καιρους και θα μάθω και πως να το κάνω καλύτερα. Απλά ήθελα να σιγουρευτώ ότι το παραπάνω τηλεσκόπιο θα μου δώσει αρκετά καλύτερα αποτελέσματα από το 5" που έχω ήδη. Με κάλυψες πλήρως! Θα το αγοράσω! Ευχαριστώ και πάλι.
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Συντοπίτη (οχι απο καταγωγή, απλά εχω εξοχικο κοντα), το 8" ντοπσον το αφησα κάτω γιατι μονο εκει "λεει". Μαλιστα αρκετες βραδιες χωρις μαϊστρο ή βοριά, και με ολο τον Κορινθιακό (και τον ουρανό του) στο πιάτο, εχω πει "αχ να ήτανε 12" " !! . Στυμφαλία; Αν αντεχεις τα στροφιλίκια μες την νύχτα, εκεί να δεις, και 8"και 10, 12", όσο αντέχεις να πληρωσεις και να μεταφερεις!! Η διαφορά απο αυτο που έχεις με αυτο που λες να παρεις ειναι μεγάλη. Αυτα για παρατηρηση μόνο. Αυτα που βλέπεις στις φωτογραφιες ξεχνα τα. Θες να βλέπεις Δια στο πιάτο; ειτε θα πας σε κανενα Orion UK οπως σου ειπανε για καλύτερη βάση και ποιο εύκολο tracking με το χερι, ειτε μιλάμε για γερμανική (ξεχνα την eq2, EQ5 και πανω). Οσο περισσοτερες ιντσες (και καλύτερο ουρανο) τοσο θα μπορείς να ανεβασεις και την μεγενθυση (seeing επιτρεποντως, αλλα ενα αξιοπρεπες 300Χ θα ειναι μια χαρα) . Η απλα θα συμβιβαστεις με ενα ποιο φτηνο ντοπς και απλα θα μαθεις τα χουγια του σε μεγαλες μεγενθυσεις Καλή συνέχεια
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα