Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Δοκίμασα με την SPC 900NC και όταν καταφέρνει να βρει άστρο τα πάει μια χαρά, μόνο που έχει μικρό και όχι ευαίσθητο τσιπ και μακριά από το Γαλαξία τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, χώρια που ο χρόνος 5 fps δεν είναι ικανοποιητικός πάντα. Έτσι, η ιδέα μου είναι να πάρω κάτι βαρβάτο: τίποτα λιγότερο από μια μονόχρωμη CCD, που μπορεί και να τη χρησιμοποιήσω και για deep sky λήψεις κάποια στιγμή. Θα προτιμούσα την DSI II Pro αλλά με μεταφορικά και τελωνεία θα μου έρθει πιο ακριβή από την Atik 16IC. Οπότε θα την προτιμήσω μάλλον,αν και το τσιπ της είναι πιο μικρό (και τα pixels επίσης). Η απορία μου είναι, επειδή δε γνωρίζω καθόλου το προϊόν: Το καλοκαίρι που παίρνω τα βουνά, η Atik 16IC μπορεί να λειτουργήσει για οδήγηση παίρνοντας απευθείας ρεύμα από το laptop και μόνο, όπως η DSI, ή χρειάζεται ξεχωριστά τροφοδοσία; Γενικά καλό είναι να αποφύγω τα εξτρά καλώδια αν γίνεται. Θα πείτε "για κάτσε ρε περίεργε - δε σου κάνει μια έγχρωμη, ή μια Orion StarShoot AutoGuider"; Ιδού λοιπόν το πρόβλημά μου: Για βαθύ ουρανό φωτογραφίζω με το C10 πάνω στη CG5. Η στήριξη σηκώνει μόνο το σωλήνα συν την EOS 400d (σα να φορτώνετε ένα προσοφθάλμιο 2 ιντσών). Μαζί με το οδηγητικό (Skywatcher ST80), dovetail και δακτύλιους, το βάρος πάει στα 20 κιλά, και τότε αρχίζουν και γίνονται κάτι τρομακτικά πράγματα... Έτσι, με 10ιντσο νευτώνειο, οδήγηση με τη CG5 δε γίνεται. Σκέφτηκα λοιπόν πως αν το οδηγητικό είναι απολύτως ελαφρύ και οι δακτύλιοι εξίσου πούπουλα, θα γινόταν. Είδα πως αρχίζει να γίνεται μόδα η οδήγηση μέσα από finderscope ("τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτό το φόρουμ"). Μέχρι και σε άρθρο του Sky & Telescope το είδα, ενώ στο Ice In Space πολλοί το κάνουν ("μα κάθεσαι και ακούς τους Αυστραλούς ; "). Ένα finderscope έχει εστιακή απόσταση μόλις 200mm, όμως από το ντιπ κι ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα. Επειδή η aperture δεν είναι δα και του Keck τηλεσκοπίου, σκέφτηκα πως με μια ευαίσθητη κάμερα θα γίνεται μια χαρά. Χωρίς οδήγηση θα αναγκαστώ να παραμείνω σε χόνους λήψεων 20 ως 30 sec. Περιμένω γνώμες (με το μαλακό), γιατί δεν είμαι και σίγουρος πως ο Ρουβικών που πάω να διασχίσω δε θα με πνίξει. Η Orion StarShoot II μπορεί να υπερέχει σε όλα έναντι των δύο παραπάνω, είναι όμως πιο βαριά, οπότε απορίπτεται. Θα αγόραζα και μεταχειρισμένη, αλλά βλέπω αυτές τις κάμερες ελάχιστοι τις αποχωρίζονται. Τώρα, κάτι άλλα μοντέλα, αν και φτηνότερα, δε θα τα προτιμήσω, αφού δεν κατέχω την επιστήμη της διοπτρίας...
dimpap Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Νίκο εγώ οδηγάω με Ατικ16ic και με 60mm/f6 εστιακή 354mm το οποίο είναι πανάλαφρο setup, γιατί με την heq5 είμαι οριακός στο βάρος.Η οδήγηση είνια μια χαρά αν και υπάρχουν ακόμα ελαφρύτερα στα 80mm που moy φαίναται ότι θα δοκιμάσω.Η Ατικ θέλει 12v περίπου 600mA και σύνδεση usb οπότε την τροφοδοσία από ξεχωριστή πηγή δεν την αποφεύγεις.Σαν κάμερα για οδήγηση είναι άψογη και απροβλημάτιστη.Συνεργάζεται άψογα με το phd και δεν θα σου δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.Το μόνο κακό είναι ότι δεν μπορείς να βάλεις δύο Ατικ στον ίδιο υπολογιστή (οδήγηση/φωτογράφηση) γιατί μπερδεύονται οι οδηγοί.Το guidemaster έχει ένα plugin για συγκεκριμένα μόνο μοντέλα.Εγώ θα σου πρότεινα ενα φθηνόα 80mm πλαστικά δακτυλίδια που θα τα φτιάξεις και την Ατικ με συνολικό βάρος κάτω από 2 κιλά. Για να ακούσουμε όμως και κανέναν άλλον Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
sheliak Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Σαν επιλογη υπαρχει και η σχετικα φθηνη λυση της μετατροπης της spc900nc για λειτουργια μεγαλων εκθεσεων.Το κοστος ειναι μικρο και σε περιπτωση που βολευει, εχεις γλυτωσει αρκετα χρηματα συν το οτι γλυτωνεις και το εξτρα βαρος .
dimpap Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Σταμάτη ανάλογα με τι χρόνους ανανέωσεις οδηγάς.Για βάλε 0,4 sec σε 60αρι σε δύσκολο στόχο με την philips και θα δεις πόσο θα δυσκολευτείς να βρεις αστέρι να οδηγήσεις.Αν τώρα η πολική σου είναι άψογη μπορείς να ανέβεις σε χρόνους αλλά και πάλι το συζητάμε...(ποιότητα βάσης, ψύξη, binning, θόρυβος κτλ) Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Meade DSI Pro 2ο χερι απο Astromart Η καλύτερη σχεση τιμής / αποδωσης αυτην την στιγμή. Μαζι με ενα παναλαφρο (και παμφθηνο) 60ρι - 70ρι διοπτρικο (πχ 70/600) και εισαι κομπλέ (υπαρχουν και αλλοι συνδιασμοί αλλα εμενα αυτος με εχει βολέψει αφανταστα)
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Συμφωνώ..και γω οδηγώ με dsi-pro και είναι just right. IK Observing System
jimkopa Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Σταμάτη ανάλογα με τι χρόνους ανανέωσεις οδηγάς.Για βάλε 0,4 sec σε 60αρι σε δύσκολο στόχο με την philips και θα δεις πόσο θα δυσκολευτείς να βρεις αστέρι να οδηγήσεις. Για να καταλάβω δεν μπορείς να έχεις στραμμένο το κύριο τηλεσκόπιο στο δύσκολο στόχο και το Οδηγικό σε κάποιο αστέρι σχετικά ευκολο ???/ «Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good NightDylan Thomas (1914-1953)
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Θεωρητικά ναι. Στην πραξη δεν μπορεις να εχει μεγαλη αποσταση μεταξύ τους γιατι τοτε το οδηγητικο θα σου κανει οδηγηση αλλα των αλλων (αναλογα το ποσο καλή πολική εχεις κανει, το ποσες διαφορετικες συνθηκες seeing εχει το ενα με το αλλο, κλπ). Οσο ποιο κοντα στο στοχο οδηγεις τοσο καλυτερα αποτελεσματα εχεις. Κατα προτιμηση με αστερι ΜΕΣΑ στο FOV της βασικής καμερας. Που δεν ειναι παντα εφικτό.
MPARLAS DHMHTRIOS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Για κοιτά και την QHY 5 http://www.northstarastronomy.gr/55FBE10C.el.aspx http://www.northstarastronomy.gr/820BD8C8.el.aspx Σ.Ε.Α.Α (συλλογος ερασιτεχνικης αστρονομιας αργολιδας) http://astropanorama-panorama.blogspot.com/
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Να ρωτήσω και κάτι άλλο; Στρώθηκα να διαβάσω τις οδηγίες του PHD (το ομολογώ: είμαι ελληνάρας και το χρησιμοποιούσα χωρίς να τις κοιτάξω καθόλου) και εκεί λέει πως για την SPC 900NC, αν ρυθμίσουμε διάρκεια εκθέσεων π.χ. 2 sec, αυτό θα πάρει τα 10 frames που θα έχει τραβήξει σε αυτό το διάστημα η κάμερα και θα τις αθροίσει. Μέχρι τώρα έβαζα χρόνους 0,2 sec (5 fps). Αν κατάλαβα καλά, αυξάνεται η ικανότητα της κάμερας να εντοπίζει κατάλληλα άστρα για οδήγηση. Δημήτρη, σκέφτομαι ότι αν είναι να πάω κάμερα αποκλειστικά για οδήγηση, θέλω να είναι και 16μπιτη, που έχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Επιπλέον, οι δικές μου απαιτήσεις είναι ειδικές, καθώς θα (δοκιμάσω τουλάχιστον) σε μικρή aperture. Γενικά, στο εξωτερικό κανείς δε φαίνεται να έχει παράπονο από την QHY-5 και τις συγγενικές της, ακόμα και όσον αφορά την ευαισθησία της. Είναι και πολύ ελαφριά, αλλά αν είναι να τη φορτώσω σε finderscope, δεν θέλω να το ρισκάρω. Σίγουρα οι μονόχρωμες CCD υπερέχουν σε ευαισθησία, αλλά και σε εύρος εφαρμογών (είναι και που λέω να ασχοληθώ με φωτομετρήσεις μεταβλητών αστέρων κάποια στιγμή). Εξάλλου, πέταξα και μια σπόντα... Μάλλον κλίνω προς τη DSI Pro II, όχι τόσο λόγω που δε θέλει ξεχωριστή τροφοδοσία. Εξάλλου, το φινίρισμα των Atik είναι καταπληκτικό, έχουν και Peltier ψύξη. Αλλά η DSI είναι λίγο πιο ελαφριά και έχω βάλει όλο το set up σε δραστικό διαιτητικό πρόγραμμα. Επειδή δεν πιάνουν τα χέρια μου, παρήγγειλα ένα καλό finderscope (της StellarVue) και θα το δοκιμάσω πρώτα με την SPC 900NC (το σχέδιο είναι να οδηγήσω με βάση ένα λαμπρό άστρο σαν τον Capella, ώστε να βεβαιωθώ ότι η ιδέα δουλεύει, μετά να τσεκάρω πόσο επαρκής είναι η webcam και κατόπιν θα κατασταλάξω και στην CCD κάμερα, ίσως σκεφτώ και την QHY-5). Το ρίσκο είναι μικρό, καθώς θα μου μείνει ένα καλό finderscope. Όχι ότι το 9x50 της Celeston δεν είναι καταπληκτικό, αλλά τέλος πάντων, χαμένο δε θα πάει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα