Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

καλησπερα

ειχα την εντυπωση οτι το χρωματικο σφαλμα στα διοπτρικα ειναι ενα "μπλε" περιβλημα που εμφανιζεται στα πολυ φωτεινα αντικειμενα.

οταν εγω κοιταξα πρωτη φορα με τη διοπτρα μου τη γεματη σεληνη, ειδα αντι για το γνωστο "μπλε", ενα ανοιχτο κιτρινοπρασινο περιβλημα(οπως το γνωστο ανοιχτο κιτρινοπρασινο χρωμα στους μαρκαδορους υπογραμμισης).

και οχι σε ολη την περιφερια της σεληνης το ιδιο εντονο χρωμα, κυριως εκει που πλησιαζει περισσοτερο την ακρες του πεδιου, ειναι πιο εντονο.

ps:σε περιπτωση που θα βοηθησει η διοπτρα ειναι celestron ultima 22-66x100

ps2:εαν κοιταξω μια λαμπα στο δρομο(οχι τις κιτρινες , αλλα τις λευκες)

βλεπω αυτο το μπλε περιβλημα αλλα συνδυασμενο με το κιτρινοπρασινο χρωμα κυριως και εδω προς τις ακρες του πεδιου

ειναι νορμαλ αυτο ?

μηπως υπαρχει καποιο προβλημα?

να σημειωσω οτι τα παραπανω συμβαινουν μονο σε πολυ φωτεινους στοχους.

ευχαριστω

Δημοσιεύτηκε

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΛΛΟΝ ΔΗΛΩΝΕΙ LATERAL CHROMATIC ABBERATION, KAI ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΟ.

ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΠΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΔΙΟΠΤΡΙΚΑ.

OYΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ "ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ" ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΟ ΑΝΑ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΦΩΤΟΣ ΠΟΥ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΟΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 'Η ΣΕ ΦΩΣ ΠΟΥ ΕΣΤΙΖΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΟΠΤΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ HUYGENS 2 ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ :shock: (ΣΧΕΔΙΑΣΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ HUYGENS 1670 ΠΕΡΙΠΟΥ). ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ!!!.

152MM F/8 APO, MN68, GPDX-C8, SP-C80, ZEISS TESSAR 360MM ASTROCAMERA, SOLARMAX 40. MX516, 200MM F/2.8 ZEISS ASTROGRAPH, SS2K-PC, EQ6 PRO.
Δημοσιεύτηκε

Το χρωματικό σφάλμα διαφέρει από τηλεσκόπιο σε τηλεσκόπιο.

Συνήθως είναι μπλέ, άλλοτε πρασινο-κίτρινο και παλαιότερα σε κακής ποιότητας διοπτρικά αχρωματικά ακόμη και μωβ.

Σήμερα η ποιότητα των οπτικών των διοπτρικών είναι τέτοια, που πολύ συχνά θα δεις ερασιτέχνες "γκουρού" των διοπτρικών σε διάφορα forum να "μαλώνουν" για χρωματκά σφάλματα σε αφεστιασμένα είδωλα ](*,)....που πολύ απλά σημαίνει ότι σχολιάζουν τηλεσκόπια, τα οποία δεν παρουσιάζουν την παραμικρή χρωματική εκτροπή όταν παρατηρείς ένα άστρο, έναν πλανήτη ή τη σελήνη, πλήρως εστιασμένα...αλλά εμφανίζουν μικρές χρωματκές εκτροπές αμέσως μόλις αφεστιάσεις το είδωλο :-({|= .

Προσωπικά πιστεύω ότι η έλλειψη χρωματικού σφάλματος δεν είναι η πιο σοβαρή ένδειξη ποιοτικών οπτικών σε ένα διοπτρικό [-( .

Το κοντράστ, η οξύτητα του ειδώλου και η πιστή απόδοση των χρωμάτων (στους πλανήτες) είναι που δίνουν τις απίθανες εικόνες...όχι η παντελής έλλειψη χρωματικού σφάλματος....απο μόνη της :wink:

Γι΄αυτό και το να βρεις σήμερα αποχρωματικό διοπτρικό σε φτηνή τιμή (κινέζικο) δεν είναι δύσκολο...τα ζόρια αρχίζουν όμως όταν αναζητάς την απόλυτη οπτική ποιότητα που προσφέρουν τρεις-τέσσερις συγκεκριμένες εταιρίες κατασκευής διοπτρικών :-note

Θοδωρής

-------------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

Zeiss Abbe II ortho set.......καθ΄οδόν

------------------------------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

Zeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow

Δημοσιεύτηκε
Γιατί όμως δε μου συμβαίνει αυτό όταν εστιάζω με λάμπες και άλλα φωτεινά αντικείμενα?

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω είναι αυτό που λέει ο OPTOPHILE.

Έχω παρατηρήσει το ίδιο πράγμα στο 8" κατοπτρικό μου, με τον 16αρη Τ5 Nagler πάνω μάλιστα !

Το πρόβλημα γίνεται πολύ αισθητό όταν δεν τοποθετείς σωστά το μάτι σου στο προσοφθάλμιο, παρατηρώντας πολύ φωτεινά αντικείμενα (πχ τη Πανσέληνο).

Δημοσιεύτηκε
Το μπλε-βιολέ "κρόσι" είναι νορμάλ να φαίνεται στο χείλος της Σελήνης σε διοπτρικά τηλεσκόπια γιατί η διόρθωση είναι στο κίτρινο-πράσινο που είναι πιο ευαίσθητο το ανθρώπινο μάτι. Συνεπώς ανεστίαστο είναι το μπλέ-βιολέ. Το να δείχνει κίτρινο "κρόσι" δεν είναι ότι καλύτερο...
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης