aktistar Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2005 Εσφαλμένο ήταν οπωσδήποτε το δεύτερο σκέλος της απάντησης που έδωσα στο Στέφανο στο σχόλιό μου κάτω από την πρόσφατη φωτογραφία του "premier" με το Μ51. Εκεί διερωτήθηκα πως είναι δυνατόν να φωτογραφίζει κανείς αντικείμενα των οποίων η επιφανειακή φωτεινότητα είναι μικρότερη από την επιφανειακή φωτεινότητα του "μολυσμένου" από τη φωτορύπανση ουρανού των πόλεων. Η ορθή απάντηση φαίνεται ξεκάθαρη: Η φωτεινότητα των αμυδρών αντικειμένων, όσο μικρή και αν είναι προστίθεται στη φωτεινότητα του ουρανού... ενώ αργότερα με την επεξεργασία "αφαιρείται" η φωτεινότητα του ουρανού και έτσι το αποτέλεσμα είναι σαν να μην υπήρχε φωτορύπανση ! Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πλεονέκτημα στη CCD φωτογράφηση από σκοτεινότερο ουρανό. Προτείνω όμως αυτό το θέμα για περαιτέρω συζήτηση από όσους ενδιαφέρονται και όσους διαθέτουν τις σχετικές εμπειρίες. Γιάννης
sergios Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2005 Δηλαδή έχω ελπίδες για καλά αποτελέσματα από τους Αμπελόκηπους στην Αθήνα? Σκέφτομαι εντός του έτους να αγοράσω την sac8.5. Αξίζει τον κόπο ή θα είναι πεταμένα λεφτά λόγω φωτορύπανσης?
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18, 2005 Γιάννη, ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Η τελική σου άποψη μου φαίνεται κι εμένα πολύ λογική. Ελπίζω ότι θα έχω το χρόνο στο μέλλον να τα διαπιστώσω στην πράξη. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
premier Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2005 Νομίζω πως ο Γιάννης μας έδωσε μια τεκμηριωμένη απάντηση σχετικά με το θέμα "CCD και φωτορύπανση". Το πρόβλημα πάντως της φωτορύπανσης δεν λύνεται . Δεν υπάρχει περίπτωση όσο προηγμένης τεχνολογίας και αν ειναι η CCD κάμερα να μην επηρεάζεται από τη φωτορύπανση. Σίγουρα μειώνεται αρκετά με τη χρήση μιας CCD , αλλά δεν εκμηδενίζεται. Απόδειξη των λεγόμενών μου είναι η παρουσία "θορύβου" , όχι θερμικού που οφείλεται στην θερμότητα του αισθητήρα, αλλά στην ίδια την φωτορύπανση. Τον θερμικό θόρυβο μπορεί κανείς να τον αντιμετωπίσει με πολυ καλα αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας "dark frames ". Όσο για την αντιμετώπιση της φωτορύπανσης η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η χρήση ενός κατάλληλου φίλτρου. Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο είναι ένα "IDAS LPR"., το οποίο είναι κατάλληλο για όλες τις μεθόδους φωτογράφησης. Άρης
aktistar Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2005 Σέργιε,Ρίξε μια ματιά στο τι φωτογραφίζει ο κ. Καλύβας από το κέντρο της Θεσσαλονίκηςhttp://www.geocities.com/stakaly2002/astrosalonica.htmlΗ φωτορύπανση δημιουργεί ανομοιομορφίες και αυξομειώσεις φωτισμού που είναι ανεπιθύμητες όμως η CCD σου επιτρέπει ακόμη και μέσα από την πόλη να φθάνεις στο 17ο μεγεθος άστρων με 2 περίπου λεπτά έκθεσης ! Όσο για την αγορά της κατάλληλης κάμερας πρέπει να προσέξεις το μέγεθος των pixels να είναι εκείνο που αρμόζει στην εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου σου αλλιώς χανεις είτε ευαισθησία είτε ανάλυση. http://www.newastro.com/wodaski/pick_a_camera.htm Στην αστρονομία ο αριθμός των pixels μιας CCD δεν έχει τη σημασία που έχει στη γενική φωτογραφία. (αυτό που λένε "ανάλυση" στις ψηφιακές CCD του εμπορίου δεν υπόσχεται απολύτως τίποτε στην αστρονομική φωτογραφία) Το σημαντικό εδώ είναι το pixel να έχει το μέγεθος που χρειάζεται και το μέγεθος του αισθητήρα CCD που καθορίζει τις διαστάσεις του πεδίου που θα φωτογραφήσεις. Γιάννης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα