Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Πρέπει να υπαρχει κάποιος τύπος, που να μου δίνει σε πόση απόσταση απο τον αντικειμενικό θα εστιάσει η κάμερα - φαντάζομαι εξαρταται απο το μέγεθος του αισθητήρα και το f - αλλά αυτην την στιγμή μου διαφεύγει. Καμιά βοήθεια;
Δημοσιεύτηκε

Ελπίζω να απαντώ σ αυτό που ρωτάς..

Αυτό είναι το εστιακό μήκος ή focal length. Αν έχεις FL 2000mm πχ, η εστία είναι στα 2 μέτρα απ τον αντικειμενικό φακό. Όμως δεν είναι τρόπος αυτός να υπολογίσεις που θα βάλεις την κάμερα, καθώς το διάστημα που η εστίαση μπορεί να αλλάξει από τέλεια σε κακή είναι τάξεων μικρών του μέτρου.

Γι' αυτό και η εστίαση είναι πάντα δύσκολο αλλά και ένα απ τα δυο πιο σημαντικά θέματα στην αστροφωτογραφία (το άλλο η οδήγηση).

Ο πιο ακριβής τρόπος , απ' όσο γνωρίζω είναι με το free πρόγραμμα FocusMax. Απαιτείται βέβαια ηλεκτρικός εστιαστής.

http://users.bsdwebsolutions.com/~larryweber/

updates from here :

http://tech.groups.yahoo.com/group/FMaxUG/

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Άν f εννοείς την εστιακή απόσταση (κι όχι τον εστιακό λόγο), το εστιακό επίπεδο στο οποίο πρέπει να βρεθεί ο αισθητήρας (focal plane) βρίσκεται σε απόσταση ακριβώς f από το κέντρο του αντικειμενικού συστήματος, υπό την προϋπόθεση ότι το αντικείμενο βρίσκεται στο άπειρο ή πολύ μακριά. Άν το αντικείμενο βρίσκεται κοντά στο τηλεσκόπιο, η μηχανή θα πρέπει να οπισθοχωρήσει μερικά χιλιοστά γιατί τότε η απόσταση εστιακού επιπέδου-αντικειμενικού θα μεγαλώσει (f' > f)

Η νέα απόσταση f' εξαρτάται από την απόσταση του αντικειμένου από τον αντικειμενικό φακό (ή το κάτοπτρο) αλλά και από το f, και δίνεται από συγκεκριμένη σχέση που όμως δεν εξηγείται εδώ χωρίς σχήμα. Προσπάθησα να βρω κάποιο κατάλληλο σχήμα στο internet αλλά δεν βρήκα.

Ψάξε σε κάποιο βιβλίο Γεωμετρικής Οπτικής.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Για μισό λεπτο, τοτε γιατί χρειάζομαι διαφορετική διαδρομη για να εστιάσω πχ την EOS και διαφορετική την DSI ; Ή απλά με ξεγελαει το διαφορετικο μήκος της εκάστοτε μοντουρας (και των adaptors) ;
Δημοσιεύτηκε

Γιατί ο αισθητήρας διαφορετικών μηχανών βρίσκεται σε διαφορετικό βάθος μέσα σε κάθε μηχανή. Όταν εστιάζεις, αυτό που κάνεις στην ουσία είναι να φέρεις τον αισθητήρα στη σωστή θέση. Το περίβλημα του αισθητήρα (δηλ. η μηχανή και οι αντάπτορες) δεν έχει σημασία που θα βρεθούν. Ο αισθητήρας κατά την εστίαση ταυτίζεται με το σταθερό και αμετακίνητο εστιακό επίπεδο του τηλεσκοπίου (αν μιλάμε για αντικείμενα στο άπειρο.)

Τα πράγματα αντιστρέφονται λίγο στα συμβατικά καταδιοπτρικά όπου για την εστίαση μετακινείται ολόκληρο το πρωτεύον κάτοπτρο (!!! απορώ ποιός το πρωτοσκέφτηκε) για να μετακινηθεί το εστιακό επίπεδο και να συναντήσει τον προσοφθάλμιο ή το φίλμ/αισθητήρα.

Πάντως το δεδομένο είναι ένα: ο αισθητήρας πρέπει να βρεθεί ακριβώς στο εστιακό επίπεδο του τηλεσκοπίου. Το χείλος ή η πλάτη της φωτογραφικής μηχανής είναι αδιάφορο που θα βρεθεί.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Γιατί ο αισθητήρας διαφορετικών μηχανών βρίσκεται σε διαφορετικό βάθος μέσα σε κάθε μηχανή.
Αυτο ενοούσα Στέφανε, απλα εσυ το εξεφρασες ποιο σωστα.

Ευχαριστω

Δημοσιεύτηκε

Ωραία, να συνεχίσω τις χαζες μου ερωτήσεις;

Απο ποιο (φυσικό) σημείο του φακού σε μια τριπλέτα μετράω ;

Γιατι το ονομαστικό FL του δικού μου βγαίνει μονο αν μετρήσω

απο το πίσω σημείο του φακού, αλλιώς εχει διαφορετικό f απο ότι λεει.

Δημοσιεύτηκε
Ωραία, να συνεχίσω τις χαζες μου ερωτήσεις;

Γιατί όχι; :P

Απο ποιο (φυσικό) σημείο του φακού σε μια τριπλέτα μετράω ;

Από το (πίσω)κύριο επίπεδο

http://"http://en.wikipedia.org/wiki/Cardinal_point_(optics)#Principal_planes_and_points"

Σε κάθε σύστημα φακών (διαφορετικής σχεδίασης) είναι αλλού, ίσως και εκτός των φακών. Αλλά ακόμα και αν υποθέταμε ότι το ήξερες, η ακριβής εστία δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο μια περιοχή βέλτιστης εστίας, η οποία μεταβάλλεται βέβαια και με τη θερμοκρασία (το έπιασες το υπονοούμενο...);

Γιατι το ονομαστικό FL του δικού μου βγαίνει μονο αν μετρήσω

απο το πίσω σημείο του φακού, αλλιώς εχει διαφορετικό f απο ότι λεει.

Τώρα κατάλαβα τι εννοείς με αυτό! Αν θέλεις κάτι πιο συγκεκριμένο ξαναρώτα, ΟΚ;

Φιλικά,

Γιάννης Μπελιάς

In a world without fences who needs Gates? [-X

Δημοσιεύτηκε
Από το (πίσω)κύριο επίπεδο

Βρε Γιάννη, τι εγινες βρε παιδί, χάθηκες. Ευχαριστώ, στην ουσία δεν θελω μεγαλη ακρίβεια, το ξέρω ότι με την αλλαγη θερμοκρασίας θα εχω διαφορες, η απαντησή σου ποιο πάνω με καλύπτει.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης