Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2009 Όπως είχα πει σε πρόσφατό μου post, η εμπειρία μου με την SPC900NC υπήρξε μέτρια, ενώ είχα και ένα ειδικό πρόβλημα πως η στήριξή μου (CG5) δε σήκωνε περισσότερα κιλά από όσα είχα ήδη φορτώσει. Η λύση; Οδήγηση μέσα από finderscope. Η θεωρία λέει πως τα σύγχρονα προγράμματα οδήγησης, όπως το PHD, μπορούν να κάνουν subpixel guiding, οπότε για εστιακές αποστάσεις μέχρι 1200 mm, αρκεί οδηγητικό τηλεσκόπιο με εστιακή απόσταση μόλις 50 mm. Το link θα το έβαζα, αλλά μου διαφεύγει. Θα το ομολογήσω, πέρασε από το μυαλό μου να χρησιμοποιήσω ένα φωτογραφικό φακό Nikon 50 mm, Series E, αλλά τελικά συνετίστηκα και στράφηκα σε ένα finderscope 9x50 της StellarVue, που παίρνει και προσοφθάλμια 1,25'', με εστιακή 200 mm. Για κάμερα είχα σκεφτεί κάτι σαν τη DSI Pro II, μια και ήθελα 16μπιτη και όσο πιο ευαίσθητη γίνεται. Η πικρή εμπειρία της πολυτάραχης ζωής μου (...) με δίδαξε πως στην αστρονομία οι φτηνές λύσεις είναι ημίμετρα. Οπότε, με κάμερα των 50 ευρώ δουλειά δε γίνεται. Τέρμα οι συμβιβασμοί λοιπόν και τέρμα και οι γκρίνιες του τύπου "μα χρειάζεται κάμερα των 420 ευρώ για οδήγηση, για κορόιδα μας περνάνε; " . Τα έσκασα, γιατί το φτηνό πράγμα το τρώει ο λύκος, και πήρα την Starlight XPress Lodestar Autoguider. Έχει το μονόχρωμο τσιπ της DSI Pro II, όχι παίζουμε... Μικροσκοπική, ζυγίζει μόλις 72,3 γραμμάρια (σε ζυγό ακριβείας - προσοχή εδώ, η εταιρία ισχυρίζεται ότι είναι 50 γραμμάρια, δεν ξέρω το λόγο για αυτή τη μικρή διαφορά). Η διάμετρός της είναι όσο ενός προσοφθαλμίου 1,25'', οπότε μπαίνει απ' ευθείας στο οδηγητικό, χωρίς αντάπτορα. Δεν έχει ψύξη, και η μέγιστη διάρκεια εκθέσεων είναι τα 8 δευτερόλεπτα. Είναι μόνο για οδήγηση ουσιαστικά. Με το finderscope της StellarVue, το όλο setup οδήγησης θα ζυγίζει σχεδόν 600 γραμμάρια (μόνο). Δοκιμές δεν έκανα ακόμα, αναφέρω πως λειτουργεί με Maxim DL, Astroart, PHD ver. 1.9. Δεν απαιτεί καλώδιo RS232 για σύνδεση της στήριξης με το laptop και χειρισμό με ASCOM πρωτόκολλο, μια και έχει το δικό της καλώδιο τύπου ST4 (laptop όμως χρειάζεται, μη μπερδευτούμε). Το θέμα το άνοιξα ώστε να παρουσιάσω τις όποιες εμπειρίες μου από την κάμερα όταν τη δοκιμάσω (μόλις βρω χρόνο να πάρω τα ...βνα). Η φιλοδοξία μου είναι να οδηγήσω το νευτώνειο C10 με το finderscope και χωρίς να χρησιμοποιήσω καθόλου guiding rings. Θεωρητικά γίνεται, ίδωμεν...
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2009 To αμελησα για λιγο καιρο, οποτε αναφερω τις εμπειριες μου ως τωρα. To ολο setup που χρησιμοποιω ζυγιζει μολις μισο κιλο, λιγακι βαρυτερο απο το finderscope 9x50 της Celestron, και το τηλεσκοπιο ειναι το C10, τo οποιο η CG5 σηκωνει οριακα. Προσεχως θα ανεβασω και φωτογραφια του εξοπλισμου. Ολα πηγαν ρολοι. Η καμερα ειναι αρκετα ευαισθητη ωστε οχι μονο να βρισκω οποιο οδηγητικο αστρο θελω χωρις να αγγιξω τα mounting/guiding rings που εχει το FV50, αλλα επιπλεον χρησιμοποιω το πεδιο για να κεντραρω το στοχο στην Canon... Στην παρακατω εικονα της οθονης στο laptop μου, η θολουρα ειναι ο Μ101, το αστρο που οδηγω ειναι το TYC3852-00468-1 με φαινομενο μεγεθος 9,07, ενω ανετα καταγραφηκαν αστρα με φαινομενο μεγεθος 11,3 (η οδηγηση ειναι δυνατη ακομα και απο αυτα), τελος αν προσεξετε φαινεται και ο NGC 5473. Και ολα αυτα με ληψεις 1 sec και ουρανο πραγματικα θολο (χαλια ηταν). Οπως βλεπετε, το πεδιο ειναι αρκετα πλουσιο σε εκταση. Η καμερα δε χανει το αστρο παρα μονο αν κλωτσησετε τη στηριξη δυνατα, και η οδηγηση παει απροβληματιστα με ληψεις μεχρι 0,5 sec (δε δοκιμασα πιο μικρη διαρκεια). Η Starlight XPress παρεχει το δικο της προγραμμα οδηγησης, η συμβουλη μου ειναι να μην ασχοληθει κανεις ποτε μαζι του μια και ειναι μαλλον δυσχρηστο (εκτος κι αν θελει να χρησιμοποιησει την καμερα οπως η DSI Pro, δηλαδη για αστροφωτογραφιση, μια και το προγραμμα μπορει μεχρι και να επεξεργαστει). Ιδανικη λυση ειναι το PHD, που λειτουργει χωρις το παραμικρο προβλημα. Μονο που για τοσο μικρη εστιακη, στο Advanced Settings να ρυθμιζονται το Calibration step (ms) στο 1000, το Min. motion (pixels) στο 0.1, το Search region (pixels) στο 15, αν και ισως και μικροτερη τιμη να ειναι μια χαρα. Αυτα τα γραφει και στις οδηγιες του PHD και ισχυουν για οποιαδηποτε καμερα (ολο και καποιου θα του μπει η ιδεα να χρησιμοποιησει καμια DSI, αλλα και QHY5 που ενω ειναι λιγοτερο ευαισθητη, στο εξωτερικο ολο και περισσοτεροι τη χρησιμοποιουν με finderscope). Υ.Γ.: Υποψη, οδηγηση με finderscope ειναι εφικτη μεχρι τουλαχιστον 1200mm εστιακη για το τηλεσκοπιο με το οποιο φωτογραφιζουμε. Η δικη μου εμπειρια μου υποδεικνυει πως μπορει κανεις να το τραβηξει και προς τα 1500mm. Παντως για οδηγηση σε εστιακες των μεγαλων SCT μπορει το finderscope να αποδειχθει ανεπαρκες - παντως το finderscope FV50 δεχεται προσοφθαλμιους 1,25'' (χλιδη) και φυσικα barlow, οποτε η εστιακη μπορει να αυξηθει. Δε δοκιμασα με SPC900NC. Δε νομιζω οτι αξιζει τον κοπο.
arcadian Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2009 Ωραιος! κανω και εγω την οδηγηση μεσω ενος ερευνητη 9χ50 της Stellarvue που δεχεται προσοφθαλμια, αλλα με την καμερα qhy5. ακομα πειραματιζομαι με τις ρυθμισεις στο PHD, θα δοκιμασω αυτα που γραφεις! Φιλικα, Νικος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα