Theodore41 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2009 Κατ αρχας καλησπερα, Χρονια Πολλα,και καλο Πασχα. Ειναι η πρωτη φορα που γραφω και θα ηθελα να ρωτησω κατι για να οργανωσω κατι "φροντιστηρια",με τη μαθητρια μου,ηλικιας 4 ετων,(σκαρτων),που κανει σαν τρελλη για τ αστερια και εχει σιγουρα καλη νοημοσυνη.(Μου κανει πολυ ευστοχες ερωτησεις και με βραχυκυκλωνει). (Ειχα καποτε και τη μανα της μαθητρια και τα ιδια εκανα και σ εκεινην,αλλα σε αλλο κλαδο,στη Φυσικη). Αλλη φορα,και πιθανον σε αλλο νημα,να γραψω για τα κατορθωματα μας. τοτε. Της εχω δωσει ενα τηλεσκοπιακι ρωσικο, και ενα παιχνιδι,που εχει ηλιο και πλανητες με τους τελευταιους να γυριζουν γυρω απο τον ηλιο,ο οποιος αναβει. Επισης της εχω παρει την υδρογειο σε πολυ μεγαλο μεγεθος και κανουμε Γεωγραφια. Βαζοντας δε ενα πορτατιφ μπροστα,βλεπουμε την ημερα και τη νυχτα. Τωρα θα της δειξω τις εκλειψεις,βαζοντας κατι ενδιαμεσα απο το πορτατιφ-ηλιο. ερωτηση ειναι,υπαρχει κατι εντυπο η αλλο τι, η καποιος,που να εχει ασχοληθει με το σπορ,του να μεγαλωσει ενα παιδι,αλλα σοβαρα,και να εχει επιτυχια,και με ποιο τροπο; Πασα προσφορα,δεκτη. Η αφεντια μου,ειμαι συνταξιουχος Φυσικος-καθηγητης. Ευχαριστω.
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2009 Χρόνια πολλά και σε σας Theodore41. Με αυτά που γράφετε με φέρατε περίπου 3 χρόνια πίσω. Τις ίδιες απορίες είχα κι εγώ όταν έψαχνα τρόπους να εμφυτεύσω στην -σχεδόν τετράχρονη τότε- ανηψιά μου, τον σπόρο της αγάπης για την αστρονομία. Δεν είμαι σίγουρη πως έχω καταλάβει τη σχέση σας με το παιδί, εγώ θα κινηθώ με γνώμονα, πως είστε ένας άνθρωπος που το αγαπάτε και ενδιαφέρεστε για τη μόρφωση και τη διασκέδαση του αλλά συνάμα μπορείτε να διαθέσετε, χρόνο και χρήματα. Οι δικές μου πρώτες προσπάθειες με την ανηψιά μου, δεν στέφθηκαν με επιτυχία κι αυτό γιατί χωρίς να το συνειδητοποιώ, είχα φτάσει άθελα μου στο σημείο να "πιέζω" το παιδί (με το να βρίσκω διαφορετικά παραδείγματα μέχρι να μου πει πως κατάλαβε τι του λέω) για να αντιληφθεί έννοιες, φαινόμενα και μεγέθη που σπάνια ένα παιδί μπορεί να αντιληφθεί στην ηλικία της. Νομίζεις πως μπορούν αλλά στην ουσια παπαγαλίζουν αυτά που τους λες αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις έννοιες. Για παράδειγμα, ενώ της είχα εξηγήσει για το μέγεθος του ήλιου, της σελήνης, τις αποστάσεις απο τη γη, τις εκλείψεις, ήρθε μια διακοπή ρεύματος για να καταλάβω από μία και μόνο της φράση, πως το παιδί δεν μπορούσε να αντιληφθεί τίποτα από αυτά που της είχα πει - κι ας μου είχε πει πως είχε καταλάβει-. Απορούσε λοιπόν, αφού δεν υπήρχε ρεύμα στο σπίτι και γενικότερα στην περιοχή, γιατί το φεγγάρι που βλέπαμε από τη βεράντα είχε φως! Και ζήτησε επιτακτικά να το ... κλείσουμε!(το φως στο φεγγάρι...) Γέλασα με την καρδιά μου ομολογουμένως αλλά προβληματίστηκα κιόλας γιατί κατάλαβα πως για το συγκεκριμένο παιδί χρησιμοποιώ λάθος προσέγγιση και τακτική. Αργότερα προσπάθησα να της εξηγήσω την έκλειψη, μέσω ενός παιχνιδιού. Βάλαμε το μικρότερο ανηψιό μου να κάνει τον ήλιο (καθόταν ακίνητος στον καναπέ), την ανηψιά μου τη σελήνη κι εγώ τη...γη. Κι αρχίσαμε να τρέχουμε γύρω από το τραπέζι του σαλονιού! Τη στιγμή που "ευθυγραμμιζόμασταν", σταματάγαμε και φωνάζαμε... έκλειψη! Έτσι το κυνηγητό μέσα στο σπίτι, μετατράπηκε στο παιχνίδι της έκλειψης... θεωρώ επίσης, πως έχει να κάνει και με το χαρακτήρα του παιδιού (ανεξαρτήτως αν είναι αγόρι ή κορίτσι), με την εξυπνάδα του και τις κλίσεις του. Κάποια τα βλέπεις να ενθουσιάζονται πολύ, κάποια έτσι κι έτσι και κάποια - τα λιγότερα - είναι τελείως αδιάφορα (για την ηλικία των 4 μιλάμε).Εμένα η ανηψιά μου είναι στη δεύτερη κατηγορία. Αποφάσισα λοιπόν, να αφήσω τη θεωρία για αργότερα και να προσπαθήσω να της κεντρίσω το ενδιαφέρον με βιβλία της ηλικίας της με τρισδιάστατες εικόνες από το διάστημα και με βιβλία με παζλ ή αυτοκόλλητα που ταυτόχρονα το παιδί παίζει και μαθαίνει. Υπάρχουν επίσης βιβλιοεργαστήρια που λογικά θα τα έχετε δει σε παιχνιδάδικα, που μπορείς μαζί με το παιδί να φτιάξεις το δικό σου (χάρτινο) τηλεσκόπιο ή διαστημόπλοιο.Σε αυτές τις δημιουργικές ώρες, εκμεταλλεύεσαι το να συζητάς πράγματα με το παιδί μιας και σιγά σιγά του δημιουργούνται όλο και περισσότερες απορίες.Και το να απαντάς σε αυτές τις απορίες είναι πιο σημαντικό για εκείνο από το ατελείωτο μπλα μπλα το δικό μας, γιατί δείχνει πως το παιδί προσπαθεί να βάλει σε κάποια τάξη στο μυαλό του, όλα όσα έχει ακούσει, σαν ένα παζλ που προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια του. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε τετράδια ζωγραφικής που έχουν θέματα από το διάστημα.Όλα τα τετράχρονα λατρεύουν να ζωγραφίζουν κι αν ο ..μεγάλος (γονιός,θείος,φίλος) είναι κάπου εκεί τριγύρω, όλο και θα δοθεί η ευκαιρία για σχόλια και ερωτήσεις. Επίσης, αν και δεν ήταν για την ηλικία της (4 μισυ χρονών τότε), είχαμε πάει σε παράσταση του Πλανηταρίου αλλά και στο σίνεμα παρκ να δούμε το "ταξίδι στο σύμπαν". Μου δήλωσε πως δεν κατάλαβε πολλά πράγματα αλλά ενθουσιάστηκε με τις εικόνες στο Πλανητάριο και τα 3D γυαλιά στο σινεμά παρκ και πως ήθελε να το ξανακάνουμε.Πήγαμε επίσης σε μια έκθεση ηλιακών ρολογιών. Δεν ξέρω τι κατάλαβε, ξέρω όμως πως εντυπωσιάστηκε με τον τρόπο που βρίσκουμε την ώρα με τον ήλιο.Φέτος μάλιστα, σκέφτομαι να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μαζί ένα ηλιακό ρολόι. Να ξαναθυμηθώ κι εγώ πως γίνεται Νομίζω πως σε αυτές τις ηλικίες η γνώση μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση, είναι μάλλον μονόδρομος. Τώρα όσον αφορά την επιτυχία, εξαρτάται τι θεωρεί ο καθένας επιτυχία.Για ένα παιδί που δεν το πολυενδιαφέρει το θέμα, εγώ θεωρώ επιτυχία, να το βλέπω χαρούμενο κι ευτυχισμένο και μέσα από το παιχνίδι να έχει μάθει κάποια βασικά πράγματα για την αστρονομία.Αν το παιδί έχει κλίση και αγάπη σ' αυτήν, αργά ή γρήγορα θα βρει μόνο του το δρόμο, όπως κάναμε παλαιότερα κι εμείς που δεν είχαμε ούτε γονείς να μας πούνε δύο πράγματα παραπάνω αλλά ούτε και βιβλία. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες από τα παιδικά βιβλία αστρονομίας που κυκλοφορούν στα ελληνικά. Μην διστάσετε να πάρετε και κάποιο βιβλίο για λίγο μεγαλύτερα παιδιά -αν κρίνετε πως είναι έξυπνη και δεκτική- αρκεί να έχει εντυπωσιακές εικόνες ή αυτοκόλλητα. http://www.astronomia.gr/wiki/index.php?title=%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1:%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1 Περιμένω κι εγώ ιδέες από ανθρώπους με μεγαλύτερη εμπειρία με παιδιά.
Χρήστος Παζαρένκας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2009 Αν ενδιαφερεται το παιδί απο μικρό για αστέρια είναι φυσικο... αφου αντικρίζει κάτι που λάμπει στον ουρανο και χαίρετε απο την λάμψη του, και έτσι στην συνέχεια ρωτάει για να μάθει.4ετων είναι μικρό παιδί.Όταν θα μεγαλώσει η θα ασχοληθει πολύ με τα αστέρια επαγγελματικά η σίγουρα τουλάχιστον θα είναι ερασιτέχνης αστρονόμος αν πάρει το ερεθισμά απο τώρα που είναι μικρό παιδί.αν μπορείς να την βάλεις να δει μέσα απο τηλεσκόπιο θα γίνει η Μικρότερη Ερασιτέχνης Αστρονόμος του 2009.Με σκοπό να δει τον κρόνο την σελήνη τα φωτεινά αστέρια κτλ.Και σίγουρα θα αποτυπωθούν στην μνήμη ,κάτι που θα την συναρπάσει και θα μιλ΄΄αει όλο για αστέρια.Προσεχε μην το παρακάνεις με την αστρονομία και μιλάει συνέχεια για αστέρια και για τίποτα άλλο. ((((((ηλικιας 4 ετων,(σκαρτων),)))) Τι εννοείς Σκάρτων.Παιδί αγγελούδι είναι.Πρέπει να περνάς καλά μαζί του ε!!!
Theodore41 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Κατ αρχας,χρονια πολλα. Σκαρτων,εννοω,οτι θελει 3 μηνες ακομα για να κλεισει τα 4. Τωρα,για το τι μπορει να καταφερει ενα παιδακι σ αυτη την ηλικια,εχω εμπειρια απο το τι καταφερνε η μανα της ,οταν ηταν κι αυτη παιδακι,και μαλιστα οχι 4,αλλα 2. Μια περιληψη,για να καραφλιασεις. Σε ηλικια 7...μηνων,εμαθε το Ο. Οχι ομικρον,αλλα Ο.Φωνητικα. Μετα,ολα τα φωνηεντα,χωρις το ω,το η,και το υ. Μετα τα συμφωνα. Και μετα, β και ο =βο. Μετα γ+α=γα, τ+α=τα, γα-τα.Μετα,ξεκινησα με το αλφαβηταρι με τον ηλιο, αναγνωστικο της Α δημοτικου,κατα τη μεταρρυθμιση του 1919! Και στα δυομισυ,πηγαινοντας σε ενα μαγαζι,μου διαβασε ,βλεποντας την ταμπελα, μπρι-ζο-λες. Απο τοτε,διαβαζε απειρα βιβλια,με ρυθμο πυραυλου,(δεν εχω ξαναδει ανθρωπο,να διαβαζει τοσο γρηγορα,ετσι ωστε στα 6,που πηγε στο Σχολειο,ειχε διαβασει μια βιβλιοθηκη. Χώρια τη Φυσικη. Στα τριαμισυ,και σε συζητηση για το Θεο,οπου εγω,ποτέ δεν μιλουσα,θεωρωντας οτι αυτα τα θεματα,πρεπει ο καθενας μας,να τα αναζητα μονος του,μου ελεγε οτι ο Θεος,που ειναι στον Ουρανο,και διαφορα τετοια,που της τα ειχε πει η γιαγια της,ρωτησα αφελως,μα καλα,αμα υπαρχει ο Θεος,δεν θα τον βλεπαμε; Και τοτε,μου ηλθε η απαντηση,που με αφησε με το στομα ανοιχτο. Και τα ηλεκτρονια υπαρχουν,αλλα ομως δεν τα βλεπουμε. Κι αυτο,στα τριαμισυ. Καταλαβες,για τι πραματα,ειναι ικανα τα παιδακια,η εστω καποια παιδακια;(αυτο κανεις δεν μπορει να το ξερει,το αν δηλαδη,ολα τα παιδια μπορουν,η μερικα). Δεν θα συνεχισω τις ιστοριες με την εμπειρια μου με το μεγαλωμα του παιδιου,γιατι θα γεμισω σελιδες ολοκληρες,παντως εκεινο που μπορω να πω,ειναι οτι αν υπαρχει πολυ αγαπη,αλλα και αφοσίωση στο εργο αυτο,τα αποτελεσματα,ειναι εκπληκτικα. Δυστυχως,ελαχιστοι,μπορουν να τα κανουν αυτα,ειτε γιατι λειπει το πρωτο,ειτε διοτι λειπει το δευτερο.Η δεν εχουν και καποια υποδομη για να οργανωσουν την κατασταση. Συνηθως βεβαια,λειπουν ολα μαζι,αλλα και ο χρονος,λογω εργασιας. Το αποτελεσμα,ειναι ορατο γυρω μας.
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας, πως αν υπάρχει πολλή αγάπη και αφοσίωση στο μεγάλωμα, στην εκπαίδευση και στην καλλιέργεια ενός παιδιού, έχουμε πολύ καλά ως εκπληκτικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Γιατί μας ενδιαφέρει και το συναισθηματικό επίπεδο. Όσο έξυπνο και να είναι έναπαιδί, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι παιδί. Παρ΄ όλα αυτά, η αγάπη, η αφοσίωση, ο άπλετος χρόνος, το υψηλό γνωστικό ή πνευματικό υπόβαθρο των γονιών, δεν είναι αρκετά, ώστε όλα τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν από τα 2 μισυ τους χρόνια. Τη στιγμή που μιλάμε, αυτός ΔΕΝ είναι ο βιολογικός κανόνας, είναι η εξαίρεση. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για χαρισματικά παιδιά, που γεννήθηκαν έτσι. Από αυτά που περιγράψατε πιο πάνω, η μητέρα του παιδιού δείχνει να έχει τα κύρια γνωρίσματα των χαρισματικών παιδιών.*Μαθαίνει νωρίτερα και πιο γρήγορα ανάγνωση.*Οι ερωτήσεις που κάνει είναι διαφορετικές και μη αναμενόμενες για την ηλικία του.*Αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα σύνθετες και αφηρημένες έννοιες.*Το επίπεδο της περιέργειάς του είναι αρκετά υψηλό.*Επιδεικνύει ασυνήθιστη ωριμότητα για την ηλικία του σε συζητήσεις και σε απαντήσεις κλπ. Αν η μικρή σας έχει μοιάσει στη μαμά της και είναι ικανή να διαβάζει στην ηλικία των 3 μισυ, νομίζω πως καλύτερα θα ήταν να της αγοράσετε βιβλία που αντιστοιχούν σε παιδιά 6 χρονών και ορμόμενος από τα γραφόμενα του βιβλίου, να συζητάτε μαζί της ή και να τις λύνετε τυχόν απορίες.
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Εγώ δεν έχω να σου δώσω κάποια συμβουλή απλά θέλω να μοιραστώ μια εμπειρία μου σχετική μαζί σας. Όχι για τίποτα άλλο για να δείξω ότι το να μάθεις αστρονομία σε ένα παιδί μόνο εύκολο δεν είναι.Είμαστε λοιπόν με τον ΟΦΑ σε μια παιδική κατασκήνωση και κάνουμε αστροπάρτυ, εγώ έχω αναλάβει να μιλάω στα παιδάκια σχετικά με την αστρονομία κλπ.. Και ενώ τα έχω βρει αρκετά σκούρα καθότι πρώτη φορά απευθυνόμουν σε παιδάκια 1ης δημοτικού..έρχετε -μάλλον η έξυπνη της τάξης- και με ρωτάει: -Κύριε, πως γεννιούνται τα αστέρια;; Εγώ κομπλάροντας αρχικά και για να κερδίσω χρόνο τις λέω: -Α, εσύ πέφτεις στα βαθιά... και τότε το αποκορύφωμα που ακόμα είναι σαν να το βλέπω μπροστά μου. Η μικρή σηκώνει το χεράκι της και δείχνοντας την αφεντομουτσουνάρα μου.. φωνάζει χαρούμενη κοιτώντας τις φίλες τις.. -Δεν το ξέρει, δεν το ξέρει!!!!! Εγώ απλά είχα λυθεί στο γέλιο...Στο τέλος πάντως τις εξήγησα ότι η σκόνη που υπάρχει στο διάστημα μαζεύεται σε διάφορα σημεία, και όταν μαζευτεί πολύ σκόνη σε ένα σημείο αυτό πιέζεται πολύ και παίρνει φωτιά.. Φυσικά η ανάκριση συνεχίστηκε με την ερωτηση: -Γιατί παίρνει φωτιά;; Κάπου εκεί τα παράτησα λέγοντας της ότι θα το μάθει στη φυσική όταν θα μεγαλώσει.. Γίνομαι καλύτερος όσο παιρνάει ο καιρός πάντως.. ίσως κάποτε μπορέσω να της το εξηγήσω..
Theodore41 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Ειναι αυτο που λενε,οτι και ο καλυτερος φυσικος,δε μπορει να απαντησει σε περισσοτερα απο δυο γιατι στη σειρα,αλλα μονο σε πως. (Κι εγω,Φυσικος ειμαι,αλλα σε παροπλισμο).
Χρήστος Παζαρένκας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η παιδεία είναι απαράδεχτη, διότι αν ρωτήσεις όλα τα παιδια στα σχολεία αν τους αρέσουν τα μαθήματα θα σου πουν ότι κάνουν πως και πως να τελιώσει το σχολείο να φύγουν να πάνε καφετέρειες σπίτι κτλ.Πράγμα που δηλώνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για μελέτη-Μάθηση για γνώση ,και οφείλεται πιστέυω στην μην σωστή προσέλκυση των παιδιών στο σχολικό περιβαλλον για να μορφωθούν και να ανοίξουν η ορίζοντες τους. Τα παιδια απομνημονέυουν το μάθημα απο το σχολείο η το διαβάζουν στο σπίτι και το λένε την άλλη μέρα παπαγαλία.Ωραία λέει η καθηγήτρια η, η δασκάλα περνεις 20.Οι Ύπόλοιποι Μαθητες που δεν τα καταφεραν να πουν Μάθημα πέρνετε 3,5-5,6-10,2-15-0-0-0-0-4-2.Και τελίωσε το θέμαΤην Άλλη μέρα πάλη οι ίδιοι μαθητες τους ίδιους βαθμουςΤα παιδια που είναι αριστούχα είναι έξυπνα απο μικρά.Τα υπόλοιπα που έχουν χαμηλους βαθμούς χρειΆΖΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΉ ΠΑΙΔΕΊΑ ειδικά κατάληλη παιδείαΣτο Σχολείο ήμουν Πάντα ο χειρότερος ΜαθητηςΑπο τους Δασκάλους-Καθηγητες Δεν καταλαβενα ποτε μάθημα και έτσι πάντα είχα τους χαμηλότερους βαθμους.Όσπου μία μέρα έψαξα βιβλία εξωσχολικά και καταλαβα ότι δεν έχω πρόβλημα αλλα είμαι κανονικός μαθητης.Ο τρόπος διδασκαλίας είναι κάτι σαν αδιαφορος αστο πω.όσοι καταλάβουν το μάθημα της Ημέρας κατάλαβαν και οι υπόλυποι ας πάρουν και 0Έχω πάρει Πολλα 000000000000000000000000000000000000000στο Γυμνάσιο όσα δεν φαντάζεστε.Αργότερα στο λύκειο, Στην φυσική και τα υπόλοιπα μαθήματα ήμουν μαθητης πάντα του 15-17Και το κατόρθωσα επειδη διαβαζα διάφορα βιβλία που λέγονται βοηθήματα-και απο ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι επι πληρωμης αφουο τροπος διδασκαλίας είναι πολυ αστα να πάνε.Έτσι κατώρθωσα και τελίωσα λύκειοΓια μένα δεν υπαρχουν πιο χαμηλης νοημοσύνης μαθητες απλα χρειάζονται σωστη διδασκαλία οι μαθητεςΤα μαθήματα είναι δύσκολα λένε αν ρωτήσεις τους μαθητες.Μήπως κάτι δεν είναι εντάξη Μήπωςς κάτι φταίειΓια τι να είναι δύσκολα τα μαθήματαΚαλύτερα να πήγαινα σε ιδιοτικο και να δεις ενδιαφέρον που δείχνουν οι δάσκαλοι κτλ.Δεν φταίνε οι Καθηγητες αυτοι που διαδάσκουν στα δημοτικα γυμνάσια λύκεια πανεπηστήμια.Όλα είναι εξαρχης στραβα και ανάλογα με αυτους που δοιήκούν καλυτερέυει η κατάσταση η χειροτερεύει.Χρειαζόμαστε ανανέωση στα πάντα γιατι δεν πάμε καλα έτσι.
seti Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2009 Εσύ καλά τα λές Χρήστο,ποιός σε ακούει όμως,έχουν κλείση τα αυτιά τους εδώ και πολλααα χρόνια,(όχι οι εκπαιδευτικοί)το σύστημα, όσον αφορά τώρα τον ευγενέστατο κύριο θεόδωρο ας του ευχήθουμε καλή επιτυχία στην εκμάθηση της μικρής,καλό κουράγιο και ένα μεγάλο μπράβο για την όρεξη που διαθέτη.
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Από ορθογραφία πάντως.... πάμε μια χαρά...... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Theodore41 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Το παιχνιδι παιζεται,και κερδιζεται ή χανεται,στα πρωτα δυο τρια χρονια του Σχολειου,και πιο πριν απ αυτο στα 3 και στα 4 και στα 5 χρονια του παιδιου. Τα Σχολεια στην Ελλαδα,απευθυνονται στις μετριοτητες.Ουτε στους εξυπνους,αλλα ουτε και στους "βλακες".Δυστυχως,αλλα ετσι ειναι,και τελικα,αδικουνται ολοι. Οι εξυπνοι γιατι συμφυρονται με τους "βλακες",που τους τραβανε απ τα ποδια προς τα κατω,αλλα και οι "βλακες" οι καυμενοι,που δε μπορουν να παρουν κατι απο το Σχολειο αυτο,επειδη το επιπεδο τους,ειναι λιγο παρακατω απο το δικο του. Οι μονοι που κερδιζουν απο το Σχολειο,ειναι οι μετριοι. Αλλα βεβαια,καποτε,υπηρχαν οι εισαγωγικες εξετασεις απο το Δημοτικο στο Γυμνασιο,ή απο το Γυμνασιο στο Λυκειο,που ξεχωριζαν τα παιδια,βγαζοντας απ εξω,εκεινους,που σαφως ηταν πολυ ακαταρτιστοι,ετσι ωστε η αποκλιση μεταξυ του επιπεδου των μαθητων,να ειναι πολυ μικροτερη,και να μπορει ο δασκαλος,να κανει τη δουλεια του,υποφερτα,γιατι δεν μπορεις να προσπαθεις να κανεις Φυσικη σε παιδια που δεν ξερουν Μαθηματικα. Με τα λαικιστικα του Πασοκ το 81 και μετα,αντι να κερδισουν τα παιδια,χασανε,γιατι εκλεισαν τα προτυπα Σχολεια και αυτο που επαιρναν δωρεαν τα προικισμενα παιδια,ακομα και φτωχων οικογενειων,απο το δημοσιο Σχολειο,σημερα,μονο πληρωνοντας αδρα προσπαθουν να το παρουν και ουτε τοτε το καταφερνουν. Αλλα και τα ταλαιπωρα που δεν μπορουν να μαθουν,παλι αδικουνται,γιατι αφου ταλαιπωρηθουν,μενοντας μετεξεταστεα συνεχως,γιατι στην ιδια ταξη δεν μενει κανεις σημερα,παιρνουν καποιο χαρτι,που ομως δεν τους εξασφαλιζει τιποτα.Μονο ανεργια. Ενω παλια,αναγκαζονταν να πανε καπου να μαθουν καποια τεχνη,η να πανε να πιασουν καπου δουλεια χειρωνακτος,που δεν νομιζω οτι ειναι για φτυσιμο. Αλλα βλεπετε,οτι οι γυναικες σας,αυτο το τελευταιο,ουτε να το διανοηθουν,οπότε τρεχουν στους βολευτες να τους χωσουν καπου,που να καθονται και να πληρωνονται. Κατα τα αλλα,γκρινιαζετε,γιατι δεν παμε καλα. Αντε και χρονια πολλα.
ΜΟΥΣΟΚΛΗΣ ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Καλησπέρα κύριε Theodore41.Έχω και εγώ μια κόρη που σήμερα είναι 5,5 χρονών. Από την ηλικία των 3 όπως όλα τα παιδάκια έκανε ατελείωτες ερωτήσεις και ήθελε να μάθει τα πάντα!!! Τα παιδάκια απορροφούν συνεχώς πληροφορίες θέλοντας να γεμίσουν τον «σκληρό» τους σαν άδεια σφουγγάρια, το θέμα είναι στο δικό μας χέρι, να μεταδώσουμε γνώσεις με σωστή ροή ώστε να μπορεί ένα παιδάκι να συγκρατεί να κατανοεί και να διασκεδάζει ταυτόχρονα. Η διασκέδαση πρέπει να είναι εκπαίδευση και η εκπαίδευση διασκέδαση πάντα με το σωστό μέτρο χωρίς υπερβολές.Η δική μου κόρη από μικρή έδειξε μεγάλο ενδιαφέρων για τους πλανήτες βλέποντας φωτογραφίες σε διάφορα βιβλία και περιοδικά (πιθανών γιατί τα έβλεπε σαν πολύχρωμες μπάλες!) και έτσι αποφάσισα να βρω τρόπους να κρατήσω αυτή την φλόγα ενδιαφέροντος ζωντανή…Για να μην τα πολυλογώ, ο καλλίτερος τρόπος που λειτούργησε με απίθανα αποτελέσματα, ήταν ο εξής. Φωτογράφισα τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος με τους δορυφόρους τους με την βοήθεια του celestia, εκτύπωσα τις φωτογραφίες προσθέτοντας ταμπελάκια στο κάτω μέρος τους τα οποία αναγράφουν το θέμα. π.χ. (ΔΙΑΣ – ΠΕΜΠΤΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ * ΕΥΡΩΠΗ – ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΙΑ) σημ. «απ τους δορυφόρους διάλεξα τους μεγαλύτερους». Στην συνέχεια εκτύπωσα και πλαστικοποίησα τις φωτογραφίες ώστε να αντέχουν στα χέρια ενός μικρού παιδιού. Η μικρή άρχισε να χρησιμοποιεί αυτές τις «κάρτες» για να συνθέτει το πάζλ του ηλιακού συστήματος τοποθετώντας τους πλανήτες με σωστή σειρά διάταξης και στην συνέχεια να προσθέτει και τους δορυφόρους δίπλα σε κάθε πλανήτη επίσης με την σωστή σειρά διάταξης!!!Λίγη απλή θεωρία ώστε να είναι κατανοητή από ένα μικρό παιδί σε συνδυασμό με το συμπλήρωμα του πάζλ, βοήθησε αρκετά στο γεγονός ότι σήμερα η μικρή ξέρει με τα ονόματά τους τουλάχιστον σαράντα από τα μεγαλύτερα ουράνια σώματα του ηλιακού συστήματος και την διάταξή τους… (εγώ ομολογώ ότι δεν τα θυμάμαι τόσο καλά…)Επίσης από πέρυσι το καλοκαίρι έμαθε να χειρίζεται τέλεια και το τηλεσκόπιο (BRESSER MIESSER N-130) και μπορεί να παρακολουθεί μόνη της άνετα έναν στόχο ακόμα και χωρίς πολική ευθυγράμμιση, ενώ το τηλεσκόπιο δεν διαθέτει οδήγηση!!! Αγαπημένοι της στόχοι είναι ο πλανήτης Δίας ο Κρόνος και φυσικά η σελήνη…(Για τα σημεία που δεν φτάνει στο τηλεσκόπιο χρησιμοποιεί ένα σκαμνάκι!) Για κάθε τι καινούργιο που θα μάθει, μου θέτει συνεχώς καινούργια ερωτήματα τα οποία πολλές φορές λόγο έλλειψης γνώσεων δεν μπορώ να απαντήσω και αναγκαστικά τρέχω σε διάφορες πηγές προς αναζήτηση απαντήσεων από τις οποίες μαθαίνω και εγώ ο ίδιος!!!Αυτόν τον καιρό μαθαίνουμε τις ατμόσφαιρες των πλανητών!!! Βέβαια όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας ενασχόλησης και δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη, αρκεί να υπάρχει το σωστό μέτρο ώστε ένα παιδάκι να μην κουράζεται, να μην το αποκόπτουμε από άλλα ενδιαφέροντα, παιχνίδι, μαθήματα κ.τ.λ. και το κυριότερο να βρίσκουμε τον τρόπο να κρατάμε την φλόγα της μάθησης ζωντανή, συνδυάζοντας την πάντα με την διασκέδαση…Στην εκπαίδευση νομίζω, οι πληροφορίες των γνώσεων όσο πολύπλοκες και να είναι αυτές, όταν συνδυάζονται με τα όμορφα συναισθήματα της διασκέδασης χαράζονται ανεξίτηλα βαθιά στην μνήμη όλων των ανθρώπων, πόσο μάλλον σε ένα μικρό παιδί που διψάει για πληροφορίες!!! Νομίζω ότι αν το εκπαιδευτικό σύστημα υιοθετούσε παρόμοιους τρόπους εκπαίδευσης θα είχε τα μέγιστα αποτελέσματα και όχι αυτό το σημερινό χάλι που υπερφορτώνει τα παιδάκια (για την 1η Δημοτικού μιλάω) με απίστευτο όγκο επαναληπτικών ασκήσεων… Έτσι ένα παιδάκι δεν αγαπάει το θρανίο, μπουχτίζει, δεν συμπαθεί το διάβασμα, με αποτέλεσμα την μακροχρόνια απέχθεια προς κάθε μάθημα (εκτός λίγων εξαιρέσεων) η οποία ακολουθεί και τις μεγαλύτερες τάξεις έως το Λύκειο… Ας μην αναφέρουμε το άγχος και την ελλιπής διαμόρφωση χαρακτήρα που επιφέρει ο μη ζυγισμένος καταμερισμός υποχρέωσης – διασκέδασης. Περίπτωση από την οποία νομίζω ότι πάσχει το εκπαιδευτικό σύστημα καθώς μεταφέρει τεράστιο όγκο εργασίας στο σπίτι, εξανεμίζοντας τα όρια του ελεύθερου χρόνου που ΠΡΕΠΕΙ να έχει στην διάθεσή του κάθε παιδάκι για να παίξει. Μέσα από το παιχνίδι καλλιεργείται ο χαρακτήρας, η δημιουργικότητα, και όχι μόνο, και η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί πάντα μέρος της διασκέδασης… Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Παράδειγμα, πέρυσι τον Αύγουστο «μάθαμε» πως ακριβώς γίνετε να έχουμε μέρα και νύκτα, με κάποια μικρή επέκταση στο φαινόμενο της έκλειψης με την βοήθεια μιας υδρόγειου σφαίρας και του πορτατίφ Ήλιου που και εσείς αναφέρατε. Ομολογώ ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά ξεπεράσαμε όλα τα «εμπόδια» και τα καταφέραμε μια χαρά.Όταν πήγε η μικρή στο σχολείο, κάποια στιγμή έθεσε ερώτημα στην τάξη της (μάλλον για να επιβεβαιώσει τις γνώσεις τις) για το πώς γίνεται η νύχτα και η μέρα ενώ θυμόταν όλα όσα είχαμε πει…Η απάντηση που πήρε από την δασκάλα της ήταν: « Ο καλός θεούλης έφτιαξε την ημέρα για να βλέπουμε, και την νύχτα για να κοιμόμαστε…» Ότι είχα χτίσει όλο το καλοκαίρι γύρω από αυτό το θέμα, γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος στην άμμο και κλόνισε αρκετά την μικρή, καθώς εγώ έπρεπε να κρατήσω ουδέτερη στάση για να μην αντιπαθήσει η μικρή την αγαπημένη της δασκάλα…Φανταστείτε την θέση μου…Ο πνευματικός παροπιδισμός που δέχονται ακόμα και σήμερα όλα τα παιδάκια, είναι ένα μείζον θέμα που αναζητά άμεσα μια λύση, αλλά νομίζω ότι είναι εκτός θεματολογίας του forum και δεν θα επεκταθώ άλλο…Ώσπου να λυθούν όμως τέτοιου είδους προβλήματα, ας προσπαθήσουμε μόνοι μας για το καλλίτερο… Τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του πλανήτη, και πρέπει να τα εφοδιάσουμε με όσα περισσότερα «όπλα» γνώσεων μπορούμε… Τελειώνοντας σας εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτή την προσπάθειά σας, και ίσως κάποια μέρα, ποιος ξέρει άραγε; Ίσως οι μικροί επιστήμονες κάπου να συναντηθούνε… ...κοσμοκράτωρ σφαιρηδόν ελισσόμενος περι γαίαν, οίκε θεών μακάρων, ρόμβου δίνησιν οδεύων... (Απόσπασμα ορφικού ύμνου ΟΥΡΑΝΟΥ)
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Η απάντηση που πήρε από την δασκάλα της ήταν: « Ο καλός θεούλης έφτιαξε την ημέρα για να βλέπουμε, και την νύχτα για να κοιμόμαστε…» Τέτοιες "απαντήσεις".... λαμβάνουν τα παιδιά μας από το σχολείο, την γιαγιά κλπ κλπ.... Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο μη τυχόν και αντιπαθήσει την δασκάλα, την γιαγιά κλπ αλλά και ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί το παιδί... Ζούμε σε μια "υπέροχη" κοινωνία, "ελεύθερη".... και προπάντων "αποδεσμευμένη" ( ) από δοξασίες ... και βέβαια "ανεξάρτητη" από κάθε θρησκεία.......... Προσοχή, για να μην παρεξηγηθώ.... Το θέμα της θρησκείας είναι εξαιρετικά προσωπικό και δεν πρέπει να χλευάζεται σε καμία έκφανσή του, αρκεί βέβαια να μην παραπληροφορεί και στέκεται εμπόδιο στην πνευματική ανάπτυξη του ατόμου. (τέτοια παρατράγουδα βέβαια συμβαίνουν σε όλες τις θρησκείες - χριστιανισμός - ισλάμ - εβραϊσμός κλπ). Καλή δύναμη λοιπόν σε εμάς τους γονείς, αλλά και σε όσους αναλαμβάνουν να γαλουχίσουν νεαρά μυαλά.... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
dimpap Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Οι μονοι που κερδιζουν απο το Σχολειο,ειναι οι μετριοι. Από το σχολείο κερδίζουν όλοι. Με τα λαικιστικα του Πασοκ το 81 και μετα,αντι να κερδισουν τα παιδια,χασανε,γιατι εκλεισαν τα προτυπα Σχολεια και αυτο που επαιρναν δωρεαν τα προικισμενα παιδια,ακομα και φτωχων οικογενειων,απο το δημοσιο Σχολειο,σημερα,μονο πληρωνοντας αδρα προσπαθουν να το παρουν και ουτε τοτε το καταφερνουν. Αυτό, ας το καλύτερα, να μείνει ασχολίαστο σεβόμενος την ηλικία του γράφοντος. ΥΣ Αντρέα από πότε το ASTROVOX έγινε βήμα πολιτικής προπαγάνδας? Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Οι μονοι που κερδιζουν απο το Σχολειο,ειναι οι μετριοι. Από το σχολείο κερδίζουν όλοι. Με τα λαικιστικα του Πασοκ το 81 και μετα,αντι να κερδισουν τα παιδια,χασανε,γιατι εκλεισαν τα προτυπα Σχολεια και αυτο που επαιρναν δωρεαν τα προικισμενα παιδια,ακομα και φτωχων οικογενειων,απο το δημοσιο Σχολειο,σημερα,μονο πληρωνοντας αδρα προσπαθουν να το παρουν και ουτε τοτε το καταφερνουν. Αυτό, ας το καλύτερα, να μείνει ασχολίαστο σεβόμενος την ηλικία του γράφοντος. ΥΣ Αντρέα από πότε το ASTROVOX έγινε βήμα πολιτικής προπαγάνδας? Οπ, έχει δίκιο ο Δημήτρης. Από το μακροσκελές των απαντήσεων... ξέφυγε... Κύριε Theodore41 είστε φάουλ εδώ... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Theodore41 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Aμα ησουνα φιλε μου 35 χρονια στον πινακα ,να καταπινεις κιμωλια με τη σεσουλα,θα σουλεγα εγω,αν θα εγραφες αυτα. Δεν εχεις ιδεα το τι γινεται στην πλειονοτητα των Σχολειων,της Αθηνας τουλαχιστον που ξερω.Το 60%,κακως βρισκονται εκει ,για το Λυκειο μιλαω παντα,γιατι αυτο ξερω,και ετσι ταλαιπωρουν τους παντες .Και τους εαυτους τους,και τους γονεις τους,και τους συμμαθητες τους,αλλα και τους καθηγητες. Τωρα,αν μου θυμωσες,γιατι εγραψα για τον αρειμανιο Βερυβακη,που μας εστειλε τα καυμενα τα παιδακια,που ειχαν απορριφθεί στις εισαγωγικες, στην Α Λυκειου,στα τελη Οκτωβριου του 81,και μετα τις εκλογες,και που πραγματικα δεν ηξεραν τιποτα,εγω,τι να σου πω αλλο,αφου δεν ησουνα εκει να τα δεις; Τι καταφερε ο πονηρος αυτος ,η ο αφελης εστω,πολιτικαντης; Μα τιποτα,αφου τα περισσοτερα,εμεναν στην ιδια ταξη συνεχεια,μεχρι που το πηραν αποφαση και απεχωρησαν. Ετσι γινονται οι δουλειες;Με ημερησιες διαταγες,αποφασιζομεν και διατασσομεν,για να θυμηθω και τη χουντα μερα που ειναι σημερα; Οχι,αλλα με παρεμβασεις,εγκαιρα και υπολογισμενα. Αλλα αυτο θελει σκεψη και προσοντα,και οι πολιτικαντηδες μας,απλως δεν τα εχουν. Ουτε και που τους νοιαζει για τα δικα σου παιδια,γιατι απλως τα δικα τους,τα στελνουν σε αλλα Σχολεια.
koyote Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Με τις εισαγωγικες στο γυμνασιο και δημοτικο,εκει να δειτε πως θα φουντωναν τα φροντηστηρια....Δεν ειναι εκει η λυση πιστευω. Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
spaceadmirer Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Καλησπερα και απο μενα κυριε Theodore41.H αληθεια ειναι πως εντυπωσιαστηκα με αυτα που πρωτοαναφερατε τοσο για τη μικρη μας "αστρονομο",οσο και για τη μητερα της.Λαμβανοντας υποψιν μου ολα οσα αναφερθηκαν,θα ηθελα να πω και εγω τη δικη μου αποψη που ειναι ισως λιγο διαφορετικη.Επειδη το παιδι ειναι μικρο(4)και επειδη οσο εξυπνο και αν ειναι σιγουρα δε θα μπορει να καταλαβει τις εννοιες και τους συνθετους ορους που συνθετουν τους τεραστιους τομους τις φυσικης,θα ηταν καλυτερα να αφησετε την εισαγωγη στην Αστρονομια με τα διαφορα παιχνιδια που εξηγουν τις συνθετες αυτες ορολογιες.Καλυτερα να μαθετε στο παιδι τα βασικα μεσω βιωματικης διδασκαλιας(δειξτε τις μεσα απο το τηλεσκοπιο,εξηγηστε ευχαριστα και οχι δυσνοητα πραγματα,παιξτε μαζι της ,ατενιστε μαζι τα αστρα χωρις ιδιαιτερες επεξηγησεις και αναλυσεις,καντε την αστρνομια χαρα)Εφοσον το παιδι ενδιαφερεται για το αντικειμενο,καλλιεργηστε περισσοτερο το παθος και την αγαπη του αυτη,βοηθηστε την να το κυνηγησει..Σε καμια περιπτωση μη της αποστρεφεται αυτο το ενδιαφερον βαζοντας την στο συνθετο κοσμο της φυσικης.Διηγηθειτε της ιστοριες σχετικα με τ'αστρα,παραμυθια η οτι αλλο θελετε...Επισης το γεγονος οτι η μητερα της ειχε μια ιδιαιτερη εφυια δε σημαινει πως την ιδια εφυια θα πρεπει απαραιτητα να κληρονομησε και η ιδια.Παντως θα ηθελα να σας συγχαρω που βοηθατε αυτη τη μικρη να βρει το δρομο της και που τη στηριζετε τοσο Επισης θα μπορουσα να πω πως τη ζηλευω,καθως εχει καποιον γνωστη διπλα της που θα ειναι σιγουρα μια βοηθεια για αυτην,και αυτο γιατι εγω προσωπικα(καθως οι γονεις μου δεν ηταν του κλαδου)δεν μπορεσα να νιωσω αυτη τη βοηθεια.Ωστοσο αγαπαω την Αστρονομια ακομα περισσοτερο καθως ξερω πως κοπιαζω για να πετυχω αυτο που θελω και αγαπω.H ιδια,εχει αρκετο χρονο μπροστα της να ασχοληθει με τυπους ορισμους μαθηματικες εννοιες κτλ..Προς το παρον καντε απλα το μαθημα ευχαριστο για εκεινη ετσι ωστε μαθαινοντας με ομορφο και ομαλο τροπο αυτα,να μπορεσει να αγκαλλιασει με αναλογο ενθουσιασμο και τις περιπλοκες εννοιες του αντικειμενου.Ελπιζω οι συμβουλες μου να σας βοηθησαν,και παλι συγχαρητηρια!!! Αυτο που κανει πολλους να εκνευριζονται σχετικα με τα αστρα ειναι το γεγονος οτι κατι τοσο ομορφο ζει τοοοσο μακρυα τους...... Στους αστροφιλους,Χριστίνα Τρυφώνη
Theodore41 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Eννοειται οτι μονο ετσι οπως λετε,θα κανω,γιατι απλως δεν γινεται αλλοιως. Ειναι οπως με το γαμο.Με το ζορι δεν γινεται. Εγω πιστευω ακομη,οτι ο δασκαλος,το μονο που μπορει να κανει σε καποιο παιδι,ειναι να του δωσει ενθουσιασμο για τη μαθηση.Τιποτ αλλο δεν μπορει να κανει. Τα υπολοιπα,τα αναλαμβανει η φυση.
spaceadmirer Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21, 2009 Συμφωνω απολυτα... Αυτο που κανει πολλους να εκνευριζονται σχετικα με τα αστρα ειναι το γεγονος οτι κατι τοσο ομορφο ζει τοοοσο μακρυα τους...... Στους αστροφιλους,Χριστίνα Τρυφώνη
Κάστωρ Ιανός Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2009 Παιδιά από 8 εώς 208 χρονών συνήθως τους προτρέπουμε να ξεκινήσουν την ενασχόληση με την αστρονομία με το βιβλίο Nightwatch. Για ένα παιδί 4 ετών θα σας πρότεινα αντίστοιχα να ξεκινήσετε δείχνοντας του το παρακάτω (αν δεν το έχει ήδη δει στην τηλεόραση την περίοδο των χριστουγέννων, αφού η ΝΕΤ το έχει μεταδόση τουλάχιστον 2 φορές).http://www.developer21.gr/prod05_files/1.pdf και μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια εξ λοκλήρου ελληνική παραγωγή, που έχει πάρει και διακρίσεις.http://www.pontikaki.gr/ Sky Watcher 8΄΄ : η όμορφη ντομπσόνα, Χρησιμοποιούμενη όποτε …… κάνει ξαστεριά.
Nassos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2009 To pontikaki exei pneumatika dikaiwmata kai den einai toulaxston swsto gia na mhn pw austhra paranomo na anaferei kanhs sites pou to exoun anebasei sto internet xwris na exoun plhrwsei dikaiwma. Sto telos auto einai pou apotrepei ton kathena na ependusei se nees paragwges autou to eidous.Suntoma to pontikaki tha einai se Ellhniko DVD gia opoion thelei na to apokjthsei nomima. Nassos Vakalis, paragwgos tou animation: To pontikaki pou hthele na aggiksei ena asteraki.
Κάστωρ Ιανός Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Έχετε απόλυτο δίκιο κ. Βακάλη, και ζητώ συγνώμη για το λάθος μου να δώσω Link για κατέβασμα. (Το είχα κάνει εντελώς αυθόρμητα μη αναλογιζόμενος το ότι όχι μόνο είναι παράνομο αλλά και δε συμβάλει στην υποστήριξη και προώθηση τέτοιων αξιόλογων παραγωγών, γιυτό και το διαγράφω άμεσα). Επίσης με την ευκαιρία θα ήθελα να σας συγχαρώ για την καταπληκτική δουλειά σας (δική σας προσωπικά αλλά και όλων όσων εργάστηκαν για την παραγωγή αυτή), και ελπίζω όπως είπατε σύντομα να είναι σε κάθε DVD club. Και πάλι συγνώμη και συγχαρητήρια. Sky Watcher 8΄΄ : η όμορφη ντομπσόνα, Χρησιμοποιούμενη όποτε …… κάνει ξαστεριά.
Theodore41 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Με τις εισαγωγικες στο γυμνασιο και δημοτικο,εκει να δειτε πως θα φουντωναν τα φροντηστηρια....Δεν ειναι εκει η λυση πιστευω. Απο τη στιγμη που υπαρχει προσφορα και ζητηση,μπορει να αναπτυχθει και το φροντιστηριο,αλλα γιατι να παει καποιος στο φροντιστηριο,αν εχει μαθει αυτα που πρεπει στο Σχολειο; Και να ξερεις,οτι ΔΕΝ μπορουν ολοι,να πανε παντου.Οπου θελουν δηλαδη. Δε γινεται.Πρεπει να το παρουμε αποφαση,οτι καποιες θεσεις,ειναι για λιγοτερους. Δικαιωμα,εχουν να προσπαθησουν,αλλα εμεις,δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να τους βαλουμε.Θα μπουνε οι καλυτεροι.Αλλοιως,θα μπαινουν καπου,οπου δεν θα μπορουν να τελειωσουν,πραγμα που ηδη το βλεπουμε να γινεται σημερα στα Παν/μια,με φοιτητες,που κανουν 6,7 και 8 χρονια για να τελειωσουν,ή θα τελειωνουν μεν,αλλα δεν θα μπορουν να βρισκουν δουλεια,και θα σκουζουν μετα και θα κατηγορουν την κακουργα κενωνια. Καταλαβες τωρα,οτι το θεμα δεν ειναι απλο;Οπως ολα εξ αλλου.
Theodore41 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29, 2009 Παιδιά από 8 εώς 208 χρονών συνήθως τους προτρέπουμε να ξεκινήσουν την ενασχόληση με την αστρονομία με το βιβλίο Nightwatch. Το βιβλιο το παρηγγειλα ηδη στο Αμαζον και αναμενω.Οταν θα το παρω,θα σου πω γνωμες. Ευχαριστω,ετσι κι αλλοιως.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα