Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Τέλος, εάν χρειάζεστε κάποιον inverter μήν αγοράσετε κάποιον πού δέν

είναι καθαρού ημιτόνου!

http://www.eshops.gr/index.php?act=viewProd&productId=11479

Σκεφτομενος την αγορα ενος καλου inverter (εχω ενα αλλα δεν γνωριζω εαν ειναι αρκετα καλο)

Εψαξα στο ebay για adaptors 12v -> 16v/17v/18v/19v/20v

διοτι σκεφτηκα οτι απο 12v σε 18v θα εχει λιγοτερες απωλειες ρευματος

(αλλο 12v ->220v -> 18v και αλλο 12v -> 18v)

ανακαλυψα οτι υπαρχουν τετοιοι ανταπτορες :D

Universal 12V to 16/18/19/20V Power Adapter Laptop

Universal 12V to 16/18/19/20V Power Adapter Laptop

Τωρα δεν γνωριζω αν θα μειωνουν κατα πολυ την καταναλωση ρευματος με αποτελεσμα την μεγαλυτερη διαρκεια μπαταριας αλλα αυτο θα το δουμε στην πραξη.

(ελπιζω να μην κανω λαθος)

Λοιπον μετα απο αρκετο καιρο και αφου εχω κανει αρκετες παρατηρησεις μπορω να πω οτι η διαταξη 12v ->220v -> 18v ειναι ρουφηχτρα(!!)

αφου μεσα σε 30-40 λεπτα το powertank (17ah) ειχε αδιασει!! Σε αντιθεση με την διαταξη 12v -> 18v οπου κραταει καποιες ωρες

<σημείωση: μονο το laptop ειχα πανω, με την μπαταρια του>

ΥΣ

Αληθεια ο Γιωργος (hgg) που χαθηκε;;; :-k

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Γειά σου φίλε Βασίλη! Εδώ είμαι καί εγώ. Μέ ρούφηξε ή μαὐρη τρύπα τής δουλειάς... :)

Έχω νἀ βγάλω τόν εξοπλισμό από τόν Αύγουστο! Πρέπει νά έχω ξεχάση καί ότι κόλπα

στήν αστροφωτογραφία είχα μάθη. Θέλω μάλλον εντατικά μαθήματα... Θά αρχίσω

πάλι σιγά σιγά από τήν άνοιξη. Τό καλοκαίρι όμως είναι ή εποχή μου. :)

Πάλι καλά όμως πού συνεχίζουν οί περισσότεροι καί βλέπουμε καί καμμιά

φωτογραφία! Εάν γίνη καμμιά συνάντηση αστροφωτογράφων στό εγγύς μέλλον

θά ήθελα νά έρθω καί εγώ, νά γνωρίζω τά παιδιά από κοντά. Εχω συναντηθή μόνον

μέ τόν gvidos. (Γειά σου Γιώργο!)

Όσον αφορά τό 12->220->18 θά είναι πράγματι ΤασηΦάγο!.. Τόν φορητό όμως

μήν τόν λειτουργής ποτέ μέ τήν μπαταρία πάνω! Ό φορτιστής του έχει τήν μεγαλύτερη

μασέλα... :) Κάνε μιά δοκιμή χωρίς τήν μπαταρία καί θά με θυμηθής.

hgg2016.
Δημοσιεύτηκε

και εγω εχω το παραπανω συστημα δηλ. 12 volt->19 volt για το φορητο μου σε μια μπαταρια 47ah μαζι με την βαση μου σε πολυμπριζο για 12 βολτ και εννοειται χωρις την μπαταρια του φορητου κουμπωμενη στον υπολογιστη. περιττο να πω πως πριν δυο εβδομαδες ημουν 6 ωρες βγαζοντας φωτογραφια το μ42 και η μπαταρια μου εφτασε να ειναι αδεια λιγο πιο πανω απο την μεση

μια ερωτηση μονο παρατηρησα οτι στην heq5 pro που εχω, οτι το λεντακι της τροφοδιας συνεχως αναβοσβηνε οταν ειχα και τον υπολογιστη μου. ειναι νορμαλ αυτο; η κινηση της βασης δεν επηρεαστηκε καθολου και εκανα οδηγηση κανονικα

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Γεια σε ολους σας, ειμαι καινουργιος εδω και ηθελα να μoιραστω την ηλιακη μπαταρια μου μαζι σας. Συγχωρεστε με για τα ορθογραφικα λαθη. Η μπαταρια ειναι φτιαγμενη για να υποστηριζει μικρες συσκευες, οπως το λαπτοπ μου για 5 με 6 ωρες και κοστισε λιγοτερο απο 300ευρο, εαν θελετε να ξοδεψετε παραπανω σε Solar Panel και Μπαταρια τοτε φυσικα μπορει να υποστηριξει μεγαλυτερες συσκευες. Θα χρειαστειτε:

1. Solar Panel των 12 Volt (κοστος 100ευρω), εαν και βρειτε σε καλη τιμη των 16 Volt.

2. Deep Cycle 12 volt lead/acid ή gel μπαταρια εγω πηρα μια των 60 ευρω.

3. Ενα κουτι μπαταριας για την προστασια απο καιρικα φαινομενα 10 ευρω.

4. Ενα 12 Volt DC Meter 25 με 30 ευρω.

5. Τελος και ενα 120 με 140 watt inverter για να συνδεσετε τις οικιακες σας συσκευες 50 ευρω. Ξεχασα να ανεφερω οτι πρεπει να κοιταξετε ποσα watt χρειαζονται οι συσκευες που θελετε να συνδεσετε για να αγορασετε το καταλληλο inverter.

Ελπιζω να σας βοηθησα :)

Δημοσιεύτηκε

μια ερωτηση μονο παρατηρησα οτι στην heq5 pro που εχω, οτι το λεντακι της τροφοδιας συνεχως αναβοσβηνε οταν ειχα και τον υπολογιστη μου. ειναι νορμαλ αυτο; η κινηση της βασης δεν επηρεαστηκε καθολου και εκανα οδηγηση κανονικα

Και εμενα οσο καιρο ειχα την ιδια, αλλα & αλλοι φιλοι με την heq6, το λαμπακι αναβοσβηνε, οταν δουλευε με την μπαταρια. Δεν ειχαμε ποτε κανενα προβλημα.

Στην ταρατσα με το ρευμα αναβε συνεχεια.

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε

Σε εμενα το φωτακι αναβοσβηνει οταν η μπαταρια ειχε σχετικα πεσμενη,

οταν δηλαδη δεν αποδιδει 12v αλλα λιγοτερα, αν πατε στις ρυθμισεις απο το τηλεχειριστηριο μπορειτε να δειτε ποσα v ερχονται στην βαση (στην eq6 pro τουλαχιστον το λεει)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά μην το κουράζεται άλλο.

Εάν έχεις στήριξη , ccd, τροχούς, laptot ...

ΜΙΑ είναι η λύση, μια μικρή γεννήτρια ( με κόστος 100 € ) , μια μπαλαντέζα 20-30 μέτρα για να μην την ακούς και τέλος.!

Δοκιμασμένη λύση μετά από πολλές ταλαιπωρίες με μπαταρίες.

Έχεις βέβαια το κόστος βενζίνης (περίπου 5€ την βραδιά) αλλά τελικά πόσες φορές τον χρόνο θα ανέβεις στο βουνό, και πόσο κοστίζει η απραγία λόγω έλλειψης ενέργειας;

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά μην το κουράζεται άλλο.

Εάν έχεις στήριξη , ccd, τροχούς, laptot ...

ΜΙΑ είναι η λύση, μια μικρή γεννήτρια ( με κόστος 100 € ) , μια μπαλαντέζα 20-30 μέτρα για να μην την ακούς και τέλος.!

Δοκιμασμένη λύση μετά από πολλές ταλαιπωρίες με μπαταρίες.

Έχεις βέβαια το κόστος βενζίνης (περίπου 5€ την βραδιά) αλλά τελικά πόσες φορές τον χρόνο θα ανέβεις στο βουνό, και πόσο κοστίζει η απραγία λόγω έλλειψης ενέργειας;

+1 στον Αντώνη.Εδω και καιρό το λέω για γεννητριούλα αλλά δεν με ακούνε(ξέρουνε ποιοι) :D :D

Δημοσιεύτηκε

Βρήκα μία που λέει ότι είναι 850W αλλά εγώ νομίζω ότι θα είναι 850VA, οπότε 850*0,7=595W & 595/220= 2,7A.

Βάση 12V*2,5A= 30W

CCD 12V*5A=60W (δεν ξέρω πόσο ρεύμα τραβάνε τα CCD)

Latop 20V*5A =100W

Σύνολο 190W άντε 200W με τις απώλειες των τροφοδοτικών & πολλά λέω, μια χαρά νομίζω ότι είναι. Και δίνεις ρεύμα & στο διπλανό σου φίλο.

Άρα συμπέρασμα στο πρόγραμμα μέχρι την συνάντηση στο Πάρνωνα να την έχω μια & χρειάζομαι καινούργια μπαταρία.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

• 5 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους!!

Μπαίνω στο θέμα κατευθείαν! Έχω αγοράσει την εξής μπαταρία http://www.smart-battery.gr/product_info.php?cPath=2_6&products_id=2&osCsid=9a9eec4a93281cf9d5a8ad1765ccbe89

και σκοπεύω με αυτήν να τροφοδοτώ το laptop μου το οποίο είναι Hp Compaq nw8240 (90W , 19V , 4,74amp) http://h18000.www1.hp.com/products/quickspecs/12140_div/12140_div.html και την ρομποτική μου στήριξη Neq-6 pro. Για φορτιστή της μπαταρίας έχω πάρει αυτόν http://www.5050.gr/product/PC-1210A . Το θέμα μου είναι το εξής, στις δοκιμές που κάνω έχοντας την μπαταρία φορτισμένη με το πολύμετρο να δείχνει κοντά στα 13v το laptop κρατάει 2 ώρες ακριβώς πράγμα που δεν είναι λογικό! Επίσης η φόρτιση της στο αυτόματο κρατάει περίπου 2 ώρες πράγμα που επίσης δεν είναι λογικό ενώ ο ενδείκτης των ampere στον φορτιστή δεν ξεπερνάει τα 7 ampere κατά την διάρκεια της φόρτισης. Φυσικά την μπαταρία του laptop την έχω βγάλει εκτός! Το laptop to συνδέω στην μπαταρία μέσω ενός inverter των 300w. Επίσης τα test τα κάνω τα power settings του laptop να είναι στο full. Γενικά το laptop θερμαίνεται αρκετά και ο ανεμιστήρας δουλεύει συνήθως στο full!! Είναι λογικές οι ώρες που κρατάει ή έπρεπε να περιμένω αρκετά περισσότερα γιατί με 2 ώρες στα χωράφια δεν κάνω τίποτα! Θα κάνω και μία δοκιμή με τα power settings να κάνουν όσο το δυνατόν την μεγαλύτερη οικονομία και θα κατεβάσω και την φωτεινότητα της οθόνης όσο πάει! Αν δεν καταφέρω να βγάλω άκρη θα παίρνω μαζί μου και ένα ποδήλατο με δυναμό ώστε να συνδυάσω την αστρονομία με την καλή φυσική εξάσκηση. Τα φώτα σας παρακαλώ!! :)

0465.jpg.f9f0f5c3edcd697203f582bd95b87387.jpg

0463.jpg.a954e7e9c903b758bc65b10d9edf7544.jpg

Δημοσιεύτηκε

Γειά σου Παναγιώτη.

Οί μπαταρίες αυτοκινήτου δέν είναι ότι καλλίτερο γιά αυτήν τήν δουλειά διότι είναι

σχεδιασμένες νά παρέχουν πολλά ampere γιά λίγο χρονικό διάστημα. Αυτό πού

χρειάζεσαι είναι μπαταρία βαθέως εκφορτίσεως όπως ή Effekta. Παρόλα αυτά οί

δύο ώρες είναι πολύ λίγες...

Δοκίμασε νά συνδέσης ένα αμπερόμετρο σέ σειρά μέ τήν τροφοδοσία τού εξοπλισμού

σου γιά νά μετρήσης πόσα ampere καταναλώνει. Πρόσεξε όμως μήν βραχυκυκλώσης

τίποτα! Εάν τά ampere είναι λογικά, τότε κάτι θά φταίη μέ τήν μπαταρία.

Μέ τήν Effekta 45Ah βγάζω τουλάχιστον 15 ώρες μέ πλήρη εξοπλισμό, laptop, ccd, κλπ.

hgg2016.
Δημοσιεύτηκε
Η ένδειξη του φορτιστή που έχω στην foto είναι σωστή? Αυτό που σκέφτηκα είναι ότι μπορεί να τρώει πολύ πράγμα και ο inverter!! έχω ένα πολύμετρο αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να μετρήσω ένταση! Απ'την άλλη σκέφτηκα μήπως η φόρτιση στο αυτόματο δεν κάνει σωστή δουλειά και τώρα την έχω στο manual και θα την φορτίσω κανα 6άωρο..ελπίζω να μην πάθει καμιά ζημιά!!
Δημοσιεύτηκε

Τό inverter πράγματι τρώει πολύ ρεύμα αλλά όχι καί τόσο...

Ή ένδειξη τού φορτιστού δείχνει ότι ή φόρτηση έχει σχεδόν τελειώση.

Κανονικά μέ άδεια τήν μπαταρία, πρέπει να τά "δείνη" όλα ό φορτιστής

μέ ένδειξη 10Ah καί λίγο παραπάνω.

hgg2016.
Δημοσιεύτηκε
έκανα και το test με τα power settings στο Minimum..τπτ 3,5 κράτησε συνολικά!! για την ρομποτική σκέτο θα είναι μια χαρά θα βγάζει άνετα ένα 9ώρο!! θα τους πάρω αύριο τηλέφωνο!
Δημοσιεύτηκε
Αν είναι μπαταρία με υγρά (αυτοκινήτου δηλαδή) & όχι gel ή κάτι άλλο Κάνει.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε
Ερώτηση...μπαταρία των 62 ΑΗ ο φορτιστής που έχω των 12V-10A κάνει για να την φορτίζει?? Επείγομαι γιατί μπορεί να την πάρω αύριο...

Καλημερα

Οι φορτισεις μπαταριων μολυβδου (η παρομοιου τυπου) γινονται maximum στο 10% της ονομαστικης τους χωριτικότητας. Στην περιπτωσή σου χρειαζεσαι φορτιστη που να δινει το πολυ 5-6Α. Αν ειναι μικροτερος ακομα καλυτερα. Ο χρονος φορτισης απο 10-11 ωρες και πανω αναλογα με τον φορτιστη που θα χρησιμοποιησεις και το υπολοιπομενο ρευμα της μπαταριας.

Ο κανονας σε αυτου του τυπου μπαταριες ειναι να κανεις αργη φορτιση αν θελεις να εκμεταλευτεις του κυκλους φορτισης - εκφορτισης που δινει ο κατασκευαστης.

Και κατι αλλο σημαντικο: Οι μπαταριες πρεπει να εκφορτιζονται και να φορτιζονται σε τακτα χρονικα διαστηματα και να μην αφηνονται να αποφορτιστουν τελειως απο μονες τους στην αποθηκη (το βασικό μας προβλημα - ειδικα τον χειμωνα).

Αλλοιως τις ξαναπληρωνουμε καθε χρονο.

Φιλικα

Μιχαλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Δημοσιεύτηκε
Μόλις πήρα των 62ΑΗ! O φορτιστής μου στην φόρτιση δίνει στα 5-6Α όταν έβαζα την 50άρα !Όταν την φορτίζω να τον βάζω στο Manual ή στο Αuto? Στο Αuto η φόρτιση κρατούσε περίπου 2 ώρες..των 50ΑΗ που είχα που δεν είναι λογικό . Δοκίμασα και μία φορά στο Manual αλλά μετά από κάποια στιγμή ο φορτιστής έδινε 2-3Α. Ας ελπίσουμε τώρα ότι η 62αρα θα κρατάει αλλιώς από κάπου χάνω πολύ ρεύμα!
Δημοσιεύτηκε

Το αν θα την φορτισεις στο manual η στο auto εξαρταται απο τα χαρακτηριστικά του φορτιστή σου. Τα 2-3Α μην σε προβληματιζουν. Ενας καλός ηλεκτρονικός φορτιστης ελεγχει την ταση επιστροφης της μπαταριας και μειωνει σταδιακα την ενταση του ρευματος που δινει μεχρι να φτασει σε πληρη φορτιση.

Ο χρονος φορτισης ειναι αναλογος με την χωριτικότητα της μπαταριας και την ενταση (αμπερ) που δινεις. Παντα ομως πρεπει να λαμβανεις υπ' όψη σου οτι η μπαταρια δεν ειναι ποτε τελειως αποφορτισμενη, οποτε οταν φτασει στα ορια της χωριτικότητας της ο φορτιστης σταματα την τροφοδοσια. Για να γραφεις οτι η 50Α φορτιστηκε πληρως σε δυο ωρες σημαινει πως είχε αρκετο υπολοιπομενο ρευμα.

Στην ιδια ενοτητα καποιος φιλος εχει βαλει ενα πινακα με τον υπολοιπομενο χρονο παροχης αναλογα με την ταση εξοδου της μπαταριας, Καλο ειναι να βαζουμε ολοι ενα βολτομετρο οταν χρησιμοποιουμε τις μπαταριες (υπαρχουν φτηνα ψηφιακα φωτιζομενα για €10) αφου η χαμηλη ταση μπορει να κανει την ιδια ζημια με την υψηλη. Προσωπικα σταματαω την τροφοδοσια με την ιδια μπαταρια οταν βλεπω την ταση να κατεβαινει κατω απο τα 11,5 V.

Ελπιζω τα παραπανω να σε βοηθησαν. Ριξε και μια ματια στα υπολοιπα posts της ενοτητας. Οι πληροφοριες που θα βρεις πιστευω οτι θα σε καλυψουν πληρως.

Φιλικα

Νιχαλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Δημοσιεύτηκε
Σε ευχαριστώ πολύ!! To Laptop με τον inverter αντέχουν μέχρι τα 12.15V από τις δοκιμές που έκανα...μόλις ξεκίνησα το test με την 62AH..για να δουμε...πάντως θα ήθελα να δοκιμάσω και με έναν μετασχηματιστή από τα 12v στα 19v χωρίς τον inverter δλδ για να δω την διαφορά!![/i]
Δημοσιεύτηκε
Ρε παιδιά νομίζω δεν θα βγάλω άκρη ποτέ!! Όπως σα είπα χθες τέσταρα την κανούρια μπαταρία των 62AH και όλα πήγαν μια χαρά με κράτησε άνετα για 12 ώρες! Σήμερα πήγα να την φορτίσω με τον φορτιστή που έχω 12v-10A αλλά μετά από 5 λεπτά χτυπάει το reset από πίσω και σταματάει η φόρτιση..και στο manual και στο auto...γνωρίζει κανένας γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό?? Αρχίζουν και με πιάνουν τα νεύρα μου!!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης