pthomaidis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2005 Καλησπέρα στην παρέα.Θα μπορούσατε να μου πείτε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των προσοφθάλμιων των 2" και 1.25", εκτός από την τιμή φυσικά. Παύλος ΘωμαΐδηςΦυσικός Καθηγητής Μ.Ε.
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2005 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2005 Φίλε pthomaidis, Η βασική διαφορά μεταξύ προσοφθαλμίων 1.25" και 2" είναι το μέγιστο οπτικό πεδίο που μπορεί να επιτευχθεί (και συνεπώς το μέγιστο εστιακό μήκος που μπορεί να μας δώσει «κανονικό» φαινόμενο οπτικό πεδίο, πχ 50°). Με τους φακούς μεγάλης εξωτερικής διαμέτρου (2") πετυχαίνουμε μεγαλύτερα πραγματικά οπτικά πεδία: - Στις 1.25" (31,75mm) η μέγιστη διάμετρος του κυκλικού εστιακού επιπέδου (fieldstop) περιορίζεται στα 27mm περίπου, αφού κάποιο πάχος πρέπει να έχουν και τα τοιχώματα του σωλήνα του προσοφθαλμίου. Αυτά καταλαμβάνουν τη διαφορά 31.75-27=4.75mm περίπου. Έτσι, με λίγη απλή τριγωνομετρία βρίσκουμε ότι για να διατηρήσουμε ένα φαινόμενο οπτικό πεδίο 50°, μπορούμε να έχουμε θεωρητικό εστιακό μήκος μέχρι 29mm. Στην πράξη, μέχρι φακούς 32mm (Plossl) το φαινόμενο οπτικό πεδίο παραμένει ικανοποιητικό δηλ. περίπου 50°. Ένας φακός όμως 40mm, επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει fieldstop μεγαλύτερο από 27mm, καταλήγει να έχει περιορισμένο φαινόμενο οπτικό πεδίο, περίπου 40°. - Στίς 2" (50.8mm), ο προηγούμενος περιορισμός των 27mm γίνεται 46mm, κι έτσι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την επιπλέον διαθέσιμη διάμετρο του fieldstop φτάχνοντας είτε φακούς της περιοχής 25mm-35mm με μεγάλο φαινόμενο οπτικό πεδίο (65°-82°) είτε φακoύς με κανονικό φαινόμενο οπτικό πεδίο αλλά μεγάλο εστιακό μήκος, π.χ. Plossl 55mm. Η χρήση των φακών 2" είναι περισσότερο αυτονόητη για τηλεσκόπια με μεγάλο εστιακό μήκος, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φωτίσουν οπτικό πεδίο διαμέτρου μεγαλύτερης από 2-3cm. Με λίγα λόγια, όταν τα οπτικά και ο εστιαστής το επιτρέπουν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προσοφθάλμιους 2" για να αυξήσουμε είτε το πραγματικό μας οπτικό πεδίο (π.χ. από 1.5° σε 2.5°) είτε/και το φαινόμενο οπτικό πεδίο (π.χ. από 50° σε 82°). Φυσικά πληρώνουμε το τίμημα σε κόστος, βάρος, και ίσως δυσχρηστία (όγκος, προβλήματα ζύγισης). Στην ιστοσελίδα της Televue μπορεί κανείς να βρεί πληθώρα πληροφοριών για τους προσοφθάλμιους φακούς: http://www.televue.com/engine/page.asp?cat=2Αν θέλει κανείς να εμβαθύνει στα παραπάνω, μπορεί να μελετήσει τον πίνακα: http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=144 Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
pthomaidis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2005 Φίλε ΣτέφανεΣ' ευχαριστώ πολύ για την αναλυτικότατη απάντησή σου. Ήσουν κατατοπιστικότατος και κατανοητότατος.Πραγματικά διαβάζοντας τις απαντήσεις σου σε διάφορα θέματα σε ζηλεύω για τις γνώσεις σου.Πάντως ξεκίνησα και΄γω έστω και αργά....στα (43).Ευχαριστώ και πάλι.Παύλος Παύλος ΘωμαΐδηςΦυσικός Καθηγητής Μ.Ε.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα