Κάστωρ Ιανός Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2009 Καταρχήν θα ήθελα να ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη για το μακρόσυρτο (σεντόνι) της δημοσίευσης, αλλά δεν γινόταν αλλιώς (άλλωστε έκανα και πάνω από μια ώρα για να τη γράψω εδώ που τα λέμε, χώρια τα όσα τράβηξα για το συνοδευτικό υλικό, όσοι διαβάσετε μέχρι τέλους θα καταλάβετε). Στις 18-11-2008, μια αστροναύτης κατά τη διάρκεια διαστημικού περιπάτου για εργασίες επισκευών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, της είχε ξεφύγει η τσάντα με τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε, χωρίς να μπορέσει να την πιάσει, με αποτέλεσμα να «χαθεί» στο διάστημα (η τσάντα, όχι η αστροναύτης). Τις επόμενες μέρες το βίντεο του παραπάνω ατυχήματος είχε προβληθεί σε όλα τα δελτία ειδήσεων όλων των τηλεοπτικών καναλιών.Αν κάποιοι από σας δεν το είχατε δει, μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=wvUhFwNxEqU&feature=related Πριν από ένα μήνα περίπου ψάχνοντας στο heavens-above.com τις διαβάσεις του ISS παρατήρησα ότι δίπλα από το κουμπί «ISS», είχε και ένα άλλο με τίτλο «ISS Toolbag», το οποίο δίνει τις διαβάσεις της «χαμένης» τσάντας – βαλίτσας – εργαλειοθήκης, όπως θέλετε πείτε την.Αυτό μου κίνησε καταρχήν την περιέργεια να ψάξω αν έχει φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί από τη γη.Έτσι ψάχνοντας στο google και στο youtube βρήκα μία φωτογραφία (δημοσιεύτηκε στο spaceweather) και δύο βίντεο (ένα με τηλεσκόπιο και ένα μάλλον με βιντεοκάμερα) Η φωτογραφία από το spaceweather είναι εδώ:http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=06&month=12&year=2008Το βίντεο από το youtube (με τηλεσκόπιο) εδώ: Ενώ το άλλο βίντεο με βιντεοκάμερα εδώ:http://www.youtube.com/watch?v=LGHioN9VF8kΒέβαια αν ψάξετε στο youtube με το ISS toolbag ή ISS toolkit θα σας βγάλει πολλά βίντεο, τα οποία όμως είναι διαφορετικές εκδοχές των πιο πάνω. Επίσης υπάρχουν και δύο πολύ αστεία βίντεο.Το πρώτο εξηγεί με μπόλικη δόση χιούμορ πως τραβήχτηκε το βίντεο με το τηλεσκόπιο και είναι αυτό εδώ:http://www.youtube.com/watch?v=TY2M25bMVi8Το δεύτερο «απλά … δεν υπάρχει» (δε ξέρω ποιος το έφτιαξε, αλλά είναι πολύ αστείο),δείτε το εδώ:http://www.youtube.com/watch?v=l9sXH0NE7OM (να προσθέσω εδώ ότι πριν μερικούς μήνες είχε κινηματογραφηθεί η πτώση ενός μετεωρίτη στον Καναδά και έλεγαν ότι ίσως είχε πέσει η εργαλειοθήκη, πράγμα που αν θυμάμαι καλά ήταν λάθος, ήταν πτώση μετεωρίτη τελικά). Μετά από όλα αυτά είπα να προσπαθήσω να δοκιμάσω να φωτογραφίσω μια διάβαση του «ISS Toolbag». Τα προβλήματα για ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν δύο. Πρώτον οι περισσότερες διαβάσεις που βγάζει το heavens-above έχουν συνήθως ένα Mag 7 με 8 ή και 9 (αν και με DSLR έχω καταγράψει και αστεράκια με Mag έως 8 και κάτι), μερικές όμως έχουν και 5,3 ή 5,4, οπότε σε αυτές θα ήταν σίγουρα αποτυπώσιμη η διάβαση, έλα όμως που αυτές είναι ελάχιστες.Εδώ τώρα έρχεται το δεύτερο πρόβλημα, όποτε είχε διαβάσεις με Mag της προκοπής, ο καιρός είχε άλλη άποψη. Τέλος πάντων έκανα την πρώτη απόπειρα το Σάββατο 9 Μαϊου, στοχεύοντας τον Αρκτούρο (αφού η διάβαση θα ήταν γύρω στις 2 μοίρες κάτω από αυτόν με Mag 5,4 και ώρα 21:52:45, μόλις είχε σκοτεινιάσει), παρά το ότι είχε αραιά σύννεφα έκανα αυτόματη εστίαση με το φακό στο 135 (NIKON D50 με φακό 55-200mm σε τρίποδα χρησιμοποίησα) στον Αρκτούρο, κλείδωσα την εστίαση γύρισα σε manual πρόγραμμα έβαλα τον χρόνο λήψης σε 20sec και μόλις πλησίασε η ώρα της διάβασης (1 λεπτό πριν) άρχισα τις λήψεις κάνοντας καμιά 10αριά έτσι ώστε να αποτυπωθεί η διάβαση σε μία ή δύο από αυτές.Όταν όμως έβαλα τις φωτογραφίες στον Η/Υ για να δω τι τράβηξα διαπίστωσα ότι έκανα το εξής τραγικό λάθος: είχα στοχεύσει τον Spica της Παρθένου αντί για τον Αρκτούρο!!!!!Το ξέρω «απαράδεκτο για ερασιτέχνη αστρονόμο» (κατά το «απαράδεκτο για πράκτορες» που έλεγε και ο Βέγγος στις ταινίες με τον πράκτορα ΘΒ), αλλά πιθανώς τα αραιά συννεφάκια που είπα πριν κάλυπταν τον Αρκτούρο, οπότε το φωτεινότερο αστέρι που έβλεπα ΝΑ ήταν ο Spica (το ότι ήταν 20 μοίρες χαμηλότερα δεν το σκέφτηκα, .. είπαμε απαράδεκτος).Παρόλα αυτά όμως σε μία από τις φωτογραφίες καταγράφηκε ένας δορυφόρος (βλ. φωτογραφία 0319Ν η αχνή γραμμή δεξιά του Spica, ο οποίος όμως όσο και αν έψαξα στο heavens-above δεν βρήκα ποιος ήταν). Δετερη απόπειρα την Παρασκευή 22 Μαϊου με Mag 6,5 ώρα 22:33:10 γύρω στις 10 μοίρες κάτω από τον πολικό.Εντάξει αυτή τη φορά δεν έκανα λάθος στο στόχο, όμως ο φακός (18-55mm στα 55 με f/5,6) δεν ήθελε με τίποτα να κάνει αυτόματη εστίαση (ούτε καν στο Βέγα που δοκίμαζα) οπότε έκανα εστίαση χειροκίνητα καταλαβαίνοντας ότι θα βγάλω κατά 99% ανεστίαστα αστέρια, αλλά μια και είχα κάνει τον κόπο είπα να τραβήξω (πάλι μερικές λήψεις των 20 sec) και ότι βγει (αν βέβαια είχα φροντίσει να κάνω μια μάσκα bahtinov δεν θα υπήρχε πρόβλήμα, αλλά δεν την έκανα).Το αποτέλεσμά εντελώς ανεστίαστο, τέλος πάντων, αλλά πουθενά η διάβαση της «βαλίτσας» (βλ. φωτογραφία 0341Ν). Θα αναρωτηθείτε όσοι διαβάσατε μέχρι εδώ, θα πάει πολύ μακριά ακόμη αυτή η βαλίτσα; Υπομονή άλλη μια απόπειρα ακόμα. Τρίτη και τελευταία απόπειρα (προς το παρόν) το Σάββατο 23 Μαϊου με Mag 5,3 και ώρα 22:42:15 περίπου κοντά στο ζενιθ και διπλά από την Μεγάλη Άρκτο.Αυτή τη φορά φακός 55-200 στα 55 με f/4, αυτόματη εστίαση στον Αρκτούρο, πανεύκολα, δοκιμαστικές λήψεις για στόχευση (αφού ήταν κοντά στο ζενίθ, εύκολες) και τέλος καμιά 12αριά λήψεις των 20sec.Αποτέλεσμα ικανοποιητικό, αλλά διάβαση βαλίτσας πουθενά.Και εδώ σε μία αποτυπώθηκε άσχετη διάβαση δορυφόρου (βλ. φωτογραφία 0032Ν). (Δεν είμαι τελικά λοιπόν και πολύ σίγουρος για το πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα που βγαζει το heavenw-above). Εδώ τελειώνουν οι μέχρι τώρα δικές μου (πρόχειρες, δε λέω) προσπάθειες, και με την πρώτη ευκαιρία λέω να ξαναπροσπαθήσω. Καλώ επίσης όποιον θέλει και έχει χρόνο να δοκιμάσει και αυτός. Υπενθυμίζω ότι φωτογραφία της βαλίτσας υπάρχει μόνο μία, και βίντεο με τηλεσκόπιο επίσης μόνο ένα, πράγμα που νομίζω ότι αποτελεί πρόκληση για τους αστροφωτογράφους του forum (δε θεωρώ ότι είμαι ένας από αυτούς, για τους άλλους το λέω). Επίσης ψάχνοντας κάπου πήρε το μάτι μου (δε θυμάμαι που, από το πολύ γράψιμο και ψάξιμο «έχω απολέσει το τόπι») ότι σε κανά μήνα θα πέσει στη γη, οπότε όσο πιο σύντομα δοκιμάσει κανείς τόσο καλύτερα. Sky Watcher 8΄΄ : η όμορφη ντομπσόνα, Χρησιμοποιούμενη όποτε …… κάνει ξαστεριά.
Κάστωρ Ιανός Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2009 Εδώ υπάρχει και συνέντευξη του Καναδού Kevin Fetter που γύρισε το βίντεο: http://toronto.ctv.ca/servlet/an/local/CTVNews/20081125/tool_bag_081125/20081125/?hub=TorontoNewHome Ενώ εδώ μπορεί κανείς να δει που βρίσκεται τώρα η βαλίτσα: http://www.n2yo.com/?s=33442 Sky Watcher 8΄΄ : η όμορφη ντομπσόνα, Χρησιμοποιούμενη όποτε …… κάνει ξαστεριά.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2009 Καλησπερα Γιωργο, Αν και το Θεμα το ειχες γραψει στις 25 Μαϊου τωρα το βλεπω.... Μπραβο για το κουραγιο σου και την υπομονη σου!!! Το οτι δεν επιασες την βαλιτσα δεν εγινε και κατι...τουλαχιστον προσπαθησες! Μπραβο !! Εξαλου εποιασες αρκετους δορυφορους Ελπιζω την επομενη φορα που θα δοκιμασεις να την πιασεις!!! Τωρα βεβαια δεν ειμαι σιγουρος αν μπορεις να την εντοπισεις και να την πιασεις μεσα απο φωτορυπασμενο ουρανου.... Συνεχεισε παντως την προσπαθεια δεν εχεις κατι να χασεις!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα