stonerolling Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2009 Καλοί μου άνθρωποι.......Ζητάω και εγώ λίγη βοήθεια σχετικά με την ευθυγράμιση αλλά και την στόχευση με το Star Pointer του Astromaster 130EQ MD. Πριν μια εβδομάδα λοιπόν απέκτησα το πρώτο μου Νευτώνιο τηλεσκόπιο. Κρίνοντας από τα χαρακτηριστικά του αλλά και την πολύ χαμιλή τιμή του το ψώνισα από Αγγλία. Προσπαθώντας όμως να ευθυγραμίσω το Star Pointer (=Red Dot Finder), το μόνο που κατάφερα είναι να κάνω τα νεύρα μου νερό. Αυτό αποτελείτε από δύο τζαμάκια, ένα μπροστά και ένα πίσω, τα αποία έχουν από ένα κύκλο σχεδιασμένο και πορτοκαλί φωτιζόμενες τελείες στο κέντρο τους. Η τελεία που βρήσκετε προς τον πρωτεύων καθρεύτη του Νευτώνιου είναι πολύ πιο φωτεινή, ενώ η άλλη που βρήσκετε προς το άνοιγμα του σωλήνα είναι ολύ πιό αχνή. Διαβάζοντας οπουδήποτε, οτιδήποτε σχετικά με το Star Pointer αλλά και για Red Dot Finter ΔΕΝ μπόρεσα να καταλάβω τον τρόπο ευθυγράμισης και λειτουργίας του. Ποιά είναι η σωστή θέση του παρατηρητή σε σχέση με το star pointer αλλά και το τηλεσκόπιο?Από ότι κατάλαβα είναι πίσω από το τηλεσκόπιο και με τα 2 μάτια ανοιχτά. Πως μπορεί κάποιος να βλέπει ένα στόχο και με τα 2 μάτια μέσα από τον finder αφού και με ελάχιστη κίνηση του παρατηρητή η κόκκινη τελεία αλλάζει θέση ως προς τον στόχο που έχει μπεί στο τηλεσκόπιο?Έλα ντε? Εδώ λοιπόν διάβασα αλλού ότι το ένα μάτι κοιτάει μέσα από το finder ενώ το άλλο έξω απο αυτό και προσπαθείς (λέει ο ποιητής) να φέρεις τις 2 τελείες πάνω στον στόχο. Καληνύχτα. Η δεύτερη τελεία είναι τοσο αχνή που δεν φαίνεται και ισχύει πάλι ότι η ελάχιστη κίνηση του παρατηρητή τα αλλάζει όλα. Δοκίμασα ακόμα (σύμφωνα με κάποιο άλλο φόρουμ λόγω της μή υπαρξης dimmer για τα LED) να κάνω την ευθυγράμιση σούρουπο σε επίγειο στόχο γύρω στα 200 με 300 μέτρα, αλλά ισχείουν ακριβώς τα παραπάνω. Δυστηχώς μετά από παρα πολύ ψάξιμο ΔΕΝ μπόρεσα να βρώ ΚΑΝΕΝΑ tutorial ή step by step guide ή video ή ότι να είναι τελος πάντων που να με κάνει να καταλάβω πως δουλεύει αυτή η ............. (ας μην πω τον γνωστό χαρακτηρισμό). Αν μπορεί καποιος ας βοηθήσει ......... Celestron AstroMaster 130EQ MD
sportikus Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 http://www.celestron.com/c3/support3/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=1830&nav=0,225http://www.celestron.com/c3/support3/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=1843&nav=0,225Βρες τον στοχο που θελεις με μικρη μεγενθυνση κεντραρε τον στο eyepiece και μετα δες μεσα απο το red dot finder να ειναι στο κεντρο η κοκκινη κουκιδα του στοχου σου.Αν δεν ειναι τοτε πρεπει απο τα ρυθμιστικα που εχει να κεντραρεις την κοκκινη κουκιδα.Καντο μερα για πιο ευκολα με καμια πινακιδα. ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
stonerolling Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Φιλε sporticus,σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες με το πρόβλημά μου. Όλα αυτά που μου έγραψες (τα links από τo knowledge base της Celestron και το manual) τα έχω ήδη διαβάσει. Δεν μου απάντησες όμως στα βασικα ερωτήματά μου. Που κάθεσαι για να δεις μέσα από το finder; Βάζεις το μάτι κολιτά μέσα στο finder, κάτι που κάνει την τελεία τεράστια και θολή ή από μακριά γύρω στα 60εκ., δηλαδή πίσω απο τον σωλήνα του τηλεσκοπίου? Πως να κάνω την ρύθμιση του red dot, αφού με την ελάχιστη κίνηση μου και εφόσον το κεφάλι μου δεν μένει απολύτως σταθερό, έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει την τελεία δείχνει αλλού; Επίσης τι γίνετε ακριβώς με τα 2 μάτια ανοιχτά; Κοιτάς και με τα 2 μέσα από το finder (μονο βέβαια αν είσαι πισω από τον σωλήνα του τηλεσκοποίου) ή με το ένα μέσα απο τον finder κια με το αλλο έξω; Celestron AstroMaster 130EQ MD
sportikus Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Φιλε sporticus,σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες με το πρόβλημά μου. Όλα αυτά που μου έγραψες (τα links από τo knowledge base της Celestron και το manual) τα έχω ήδη διαβάσει. Δεν μου απάντησες όμως στα βασικα ερωτήματά μου. Που κάθεσαι για να δεις μέσα από το finder; Βάζεις το μάτι κολιτά μέσα στο finder, κάτι που κάνει την τελεία τεράστια και θολή ή από μακριά γύρω στα 60εκ., δηλαδή πίσω απο τον σωλήνα του τηλεσκοπίου? Καθεσε πισω `η στο πλαι απο το τηλεσκοπιο και κεντραρεις την κοκκινη τελεια μεσα στον κυκλο του finder οπως κανεις και με το eyepiece και ενα αστρο.Δεν κολλας το κεφαλι σου στο finder γιατι ετσι δεν εχεις οπτικο πεδιο για να βλεπεις και με τα δυο ματια τον στοχο.Πως να κάνω την ρύθμιση του red dot, αφού με την ελάχιστη κίνηση μου και εφόσον το κεφάλι μου δεν μένει απολύτως σταθερό, έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει την τελεία δείχνει αλλού; Επίσης τι γίνετε ακριβώς με τα 2 μάτια ανοιχτά; Κοιτάς και με τα 2 μέσα από το finder (μονο βέβαια αν είσαι πισω από τον σωλήνα του τηλεσκοποίου) ή με το ένα μέσα απο τον finder κια με το αλλο έξω;Οπως και στο πρωτο ερωτημα καθεσε πισω η στο πλαγια απο το τηλεσκοπιο και με τα 2 ματια ανοιχτα με το ενα βλεπεις μεσα απο το finder την κοκκινη κουκιδα και τον στοχο και με το αλλο εκτος finder τον στοχο οποτε το κεφαλι ειναι σταθερο βρες την θεση που σε βολευει ωστε να μην χρειαζετε να κουνας το κεφαλι και να κανεις ρυθμισεις στο finder. ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
stonerolling Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Τι ρόλο παίζουν οι κύκλοι που περιβάλουν τις δύο φωτεινές τελείες; Το μόνο λοιπόν που κατάφερα να κάνω είναι το σούρουπο και με κλειστό το red dot να κάνω τους 2 κύκλους να ειναι ομόκεντροι έχοντας βέβαια κλειστό το δεύτερο μάτι και ευθυγραμίζοντας την τελεία στον στόχο του τηλεσκοπίου. Έτσι με τον ίδιο τρόπο κατάφερα μια πολύ γενική και δύσχρηστη σκόπευση στον ουράνό το βράδυ. Άν είναι ανοιχτό το LED του Red Dot τότε οι κύκλοι δεν είναι ορατοί, λόγω της μεγάλης και μη ρυθμιζόμενης έντασης του LED άρα δεν μπορώ να το ευθυγραμμίσω πουθενά. Επίσης εφόσον το πρώτο Red Dot είναι πολύ φωτεινό και το δεύτερο πολύ αχνό, άρα μη ορατό κατά την στοχευση, δεν είναι δυνατόν να φέρω και τα 2 στην ίδια ευθεία με το στόχο. Σε όλα τα παραπάνω που δοκίμασα είχα μόνο με το ένα μάτι ανοιχτό, γιατί ανοίγοντας και το 2ο δεν μπορούσα να ευθυγραμμισω τίποτα. Οι κύκλοι υποχρεωτικά τεμνότουσαν, η 2 red dot δεν ήταν ορατή καθόλου και άρα δεν ήταν δυνατή κανενός είδους ευθυγράμμιση. Τέλος να πώ ότι σύμφωνα με την δική μου λογική 1 ευθεία ορίζεται από 3 σημεία. π.χ. με το ένα μάτι ανοιχτό είναι λογικό να προσπαθούσα να ενώσω (χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις του ενός red dot) τις 2 red dots (ανεξάρτητα αν η 2η δεν ειναι ορατή λόγω πολύ χαμιλής εντασης του LED της) με τον στόχο που είναι κεντραρισμένος στο προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου. Εδώ όμως δεν είναι δυνατό να κάνω τίποτα, ούτε να καταλάβω την λογική της ευθείας που πρέπει να σχιματίσω. Είμαι λοιπόν ακόμα στο σκοτάδι......... Celestron AstroMaster 130EQ MD
vaxevana Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Δεν καταλαβαίνω αυτό που αναφέρεις για 2 κόκκινες κουκκίδες. Σε μένα είναι μία. Μήπως είναι ελαττωματικός ο red dot finder σου?Έχω το Nexstar 4SE
stonerolling Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Δεν καταλαβαίνω αυτό που αναφέρεις για 2 κόκκινες κουκκίδες. Σε μένα είναι μία. Μήπως είναι ελαττωματικός ο red dot finder σου?Έχω το Nexstar 4SE Η μία είναι στο πρώτο τζαμάκι του Red Dot Finder το οποίο και ρυθμίζεται και η δεύτερη είναι στο δεύτερο που βρήκετε πιό κοντά στο άνοιγμα του σωλήνα.Φαίνονται καθαρά στην εικόνα (Figure 3-4) του manual που υπάρχει στο 2ο post. Celestron AstroMaster 130EQ MD
sportikus Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Φιλε vaxevana ειναι διαφορετικος ο finder φενετε και στην φωτογραφια παραπανω.Εχει οντως 2 κοκκινες τελειες μια μπροστα στο τζαμακι και μια πισω.Ερωτηση προς stonerollingοταν κουνας τα ρυθμιστικα του finder αλλαζει θεση μονο η πισω τελιτσα ή και οι 2? ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
stonerolling Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 οταν κουνας τα ρυθμιστικα του finder αλλαζει θεση μονο η πισω τελιτσα ή και οι 2?Μόνο η πίσω, δηλαδή αυτή που ειναι πιό κοντά στα μάτια. Celestron AstroMaster 130EQ MD
sportikus Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Αρα λογικα πρεπει πρωτα να ρυμθισεις το finder για να βλεπεις μονο μια τελιτσα στο κεντρο(και την μπροστα και την πισω να τις κανεις μια)βρισκεις στοχο στο eyepeice τον κεντραρεις,και στη συνεχεια μεσα απο finder εχοντας το κεφαλι σταθερο και βλεποντας παντα μια τελιτσα το ρυθμιζεις προς τον στοχο να ειναι στο κεντρο. ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Φίλε Stonerolling Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας (όχι μόνο εσύ) έχουμε μπερδευτεί λιγάκι, οπότε ας τα ξεκαθαρίσουμε λίγο για να βγάλουμε άκρη: 1) Συνήθως (λέω συνήθως) στα Red-dot-Finders, δεν υπάρχουν δύο red dots αλλα μόνο ένα. Το red dot που είναι ορατό μέσα στον Finder, είναι αντανάκλαση του φυσικού LED που συνήθως είναι χωμένο επάνω και στο κέντρο του finder. Υπό ορισμένη όμως γωνία είναι ορατό σαν ένα πολύ αχνό κόκκινο φωτάκι. Μήπως το δεύτερο Red dot που βλέπεις είναι αυτό; Γιατί αν είναι δεν παίζει κανένα ρόλο στην ευθυγράμμιση2) οι δύο κύκλοι που βλέπεις, λογικά θα πρέπει να σε βοηθούν στο να ευθυγραμμίσεις το βλέμμα σου με το κέντρο το ερευνητή. Οταν είναι ευθυγραμμισμένο με τους κύκλους θα βλέπεις μονο έναν, και θα ξέρεις ότι είσαι ευθυγραμμισμένος και στα δύο επίπεδα.3) Το Red Dot (οταν ευθυγραμμιστεί) λογικά θα συμπίπτει με τη νοητή γραμμή που ενώνει τα δύο κέντρα)4) Οταν θα φέρεις το άστρο στο κέντρο του προσοφθάλμιου σου, κοιτώντας μέσα από τον (σβηστό) ερευνητή θα πρέπει να ταυτίζεται με τα κέντρα των δύο κύκλων.Ανάβοντας τον Finder, αν σου δείχνει άλλα αντ άλλων το red dot, τότε αρχίζεις την ευθυγράμμιση με τις βιδούλες οι οποίες απλά μετακινούν την αντανάκλαση του led και τίποτε άλλο. Τώρα, από όλα αυτά, ελπίζω να έβγαλες κάποια άκρη και βεβαίως εγώ να μην γράφω μπαρούφες! ΦιλικάΔημήτρης Δημήτρης
stonerolling Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2009 Ευχαριστώ όλους όσους προσπαθούν να με βοηθήσουν, αλλά νομίζω όμως ότι η λύση πρέπει να είναι η παρακάτω όπως την είδα σε κάποιο άλλο forum (μετά από πάρα πάρα πολύ ψάξιμο): "...use both eyes when looking through the red dot finder, one eye looks at the red dot and the other past the finder at the object you are aligning with, focus your eyes on infinity and the red dot will overlay the object. And also, the further the object is away the better, you need something 1 mile+ away." Άρα δηλαδή σημαδεύω κοιτώντας πίσω από το τηλεσκόπιο με τα 2 μάτια ανοιχτά, το ένα μέσα απο το finder, το άλλο εκτός και βλέποντας το αντικείμενο στοχο ΑΛΛΑ εστιάζοντας πίσω από αυτό. Κάτι δηλαδή σαν τις στερεογραφικές εικόνες που πρέπει να εστιάσεις πίσω από αυτές για να δείς αυτό που κρύβεται μέσα. Τέλος πάντων αυτό κατάλαβα και όταν το πετύχω, ΑΝ το πετύχω θα ενημερώσω. Άν ωστόσο κάποιος έχει να πει καμμιά άλλη σκεψη, με χαρα θα την ακούσω..... Celestron AstroMaster 130EQ MD
vaxevana Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 29, 2009 Αυτό που περιγράφεις νομίζω στο είπε και ο sportikus "Οπως και στο πρωτο ερωτημα καθεσε πισω η στο πλαγια απο το τηλεσκοπιο και με τα 2 ματια ανοιχτα με το ενα βλεπεις μεσα απο το finder την κοκκινη κουκιδα και τον στοχο και με το αλλο εκτος finder τον στοχο οποτε το κεφαλι ειναι σταθερο βρες την θεση που σε βολευει ωστε να μην χρειαζετε να κουνας το κεφαλι και να κανεις ρυθμισεις στο finder" Κοινώς και τα δυό κεντράρουν το στόχο, και εξαιτίας του πρώτου ματιού βλέπεις και την κόκκινη κουκίδα να προβάλλεται πάνω στον στόχο. Αν δεν προβάλλεται πάνω του (ενώ βλέπεις τον στόχο μέσα από το τηλ. μεσω του μεγαλύτερου προσοφθάλμιου (μικρότερη μεγέθυνση) που έχεις) διορθώνεις στρίβοντας τις 2 "βίδες" που αναφέρει το βιβλίο οδηγιών Καλές παρατηρήσεις
stonerolling Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2009 Δυστιχώς δεν κατάφερα να καταλάβω την λειτουργία του Star Pointer παρ'όλη την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλα. Ή λοιπόν είμαι πολύ χαζός ή το Star Pointer του τηλεσκοποίου μου είναι μάπα ή και τα δύο μαζί. Η όραση πάντως με το ένα από τα 2 μάτια μέσα από το Star Pointer είναι πολύ θολή. Η ευθυγράμμιση των 2 φωτεινών Led δεν είναι δυνατή λόγω της μεγάλης διαφοράς φωτεινότητας που έχουν. Κατά την εστίαση των ματιών στο μακρινό αντικείμενο αλλά και πέρα απο αυτό δεν είναι δυνατή η ευθυγράμιση των dots γιατί είναι πάρα πολύ ασαφεις, πάρα πολύ θολοί και εξαρτώνται από την θέση του κεφαλιού που δεν μπορεί να είναι απολύτως σταθερή. Celestron AstroMaster 130EQ MD
sportikus Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2009 στειλε μαιλ στην celestron και ρωτα τους η αγορασε αλλο viewfinder.Αν και πιστευω οτι δεν εχει προβλημα αυτος που εχεις.http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=468 ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
stonerolling Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 2, 2009 Τους έχω στείλει mail από τις 26/5 και περιμένω απάντηση, άν και θα με παραπέμψουν σε 2 άρθρα του Knowledge Base τους τα οποία και έχω διαβάσει. Σχετικά με το link στο πλανητάριο θεσσαλονίκης, από αυτά που έχω διαβάσει δεν είναι ίδιο το star pointer που πουλάει χωριστά η Celestron με αυτό που βάζει πάνω στο Astromaster 130. Celestron AstroMaster 130EQ MD
stonerolling Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2009 Λοιπόν, ιδού και η φοβερή και τρομερή απάντηση της Celestron: "Dimitris, you can use both eyes if necessry, but you have to keep your head still while turning the adjusting wheels. It takes a few times to master it. Also your eye (s) does not have to be very close to the finder." Δηλαδή μηδέν από μηδέν μας κάνει μηδέν. Άν το κεφάλι πρέπει να παραμένει σταθερό κατά την διάρκεια της ρύθμισης της ευθυγράμμισης του finder σημαίνει προφανώς ότι ΔΕΝ υπάρχει μοναδικό σημείο με το οποίο μπορούμε να το φέρουμε. Άρα και μετά την υποτιθέμενη ευθυγράμμισή του ΔΕΝ γίνετε να σημαδεύουμε με το finder το ίδιο σημείο που θέλουμε να δούμε με το τηλεσκόπιο, εφόσον το κεφέλι μας αλλάζοντας θέση, (έστω και λίγο) λόγο της κίνησης από το προσοφθάλμιο στον ερευνητή, δεν είναι δυνατόν να βρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση που βρηκόταν κατά την ευθυγράμμιση (που όπου κοιτάζει το τηλεσκόπιο κοιτάζει και ο finder). Κάνω κάποιο λάθος στο συλλογισμό μου ρε παιδιά; Πείτε μου σας παρακαλώ. Celestron AstroMaster 130EQ MD
sportikus Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2009 Μπορεις να βγαλεις μια φωτογραφια αυτο που βλεπεις μεσα απο τον finder με την κουκιδα ακριβως στην μεση?Για να καταλαβουμε τι ακριβως βλεπεις. ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
stonerolling Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 4, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 4, 2009 Κάτι ακόμα βρήκα μετά από πάρα πάρα πάρα πολύ ψάξιμο: "The instructions were useless, they only mention the two small thumbscrews on the top, but if you look closely there is a screw in the very bottom of the rear ring. Its black and just above the power switch. It controlls the tension of the spring in the rear glass. Ours was ran in all the way! After loosening it, I was able to make adjustments and things started to come together. I usually put my ear right on the tube about half way down. (The finder needs to be up a bit higher)I usualy ignore the rings and look at the dots. Center you scope on the brightest star you can find. Then start lining up the finder to it. You may have to take the finder off the tube to adjust the bottom screw. (two small screws near the base on the back of the finder)" Θα το δοκιμάσω κιαυτό και άν πετύχει θα ενημερώσω το forum μπας και ωφεληθεί και κανένας άλλος. Celestron AstroMaster 130EQ MD
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα