Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

χαιρεται κ απο μενα !!!

μια ερώτηση από μια αντιπαράθεση με φιλαρακι.

πειτε μου σας παρακαλώ πώς μετρουσαν μεγάλες αποστάσεις στην αρχαιότητα κ δή αν είναι τυχαίες τα ισοσκελή τρίγωνα δήλου δελφών κ σουνίου?

ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Ελπιζω η ερωτηση να μην ειναι παγιδα για να αρχισουμε παααλι να μαλωνουμε για "περιεργες" θεωριες...

Οι αρχαιοι δεν ειχαν σταθερο μετρο για την αποσταση. Το γνωστο σταδιο διεφερε απο πολη σε πολη, οποτε συχνα δε συνεννοουνταν και μεταξυ τους. Στο βαθμο που ειχαν αναπτυξει την επιστημη της τοπογραφιας (και εκαναν αρκετες προοδους), μπορουσαν να κανουν αρκετα καλες μετρησεις, αλλα οπως μου εχει πει ο αδερφος μου (τοπογραφος), στην Αναγεννηση οι Ευρωπαιοι προοδευσαν περισσοτερο. Τελος παντων, δεν εχει ιδιαιτερο νοημα για αυτο που σε ενδιαφερει. Εχω ακουσει κι αλλες φορες για τριγωνα μεταξυ ναων. Οταν τα ακουει κανεις, δε θελω να σε προσβαλλω, αλλα καλο ειναι να κοιτα και κανενα χαρτη. Δελφοι, Σουνιο και Δηλος ουτε κατα διανοια δε σχηματιζουν ισοσκελες τριγωνο. Οποτε, το εν λογω ισοσκελες τριγωνο δεν ειναι καθολου τυχαιο. Ειναι ανυπαρκτο.

Δημοσιεύτηκε
χαιρεται κ απο μενα !!!

μια ερώτηση από μια αντιπαράθεση με φιλαρακι.

πειτε μου σας παρακαλώ πώς μετρουσαν μεγάλες αποστάσεις στην αρχαιότητα κ δή αν είναι τυχαίες τα ισοσκελή τρίγωνα δήλου δελφών κ σουνίου?

ευχαριστώ

Τρεις πόλεις να σχηματίζουν πολλά ισοσκελή τρίγωνα δεν γίνεται.

Θα ήθελες να πεις μάλλον αν σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο (1)

Όπως σωστά ανέφερε ο νίκος δεν σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο :

Σούνιο - Δήλος : απόσταση περίπου 110 χλμ

Δελφοί - Δήλος : απόσταση περίπου 270 χλμ

Δελφοί - Σούνιο : απόσταση περίπου 162 χλμ

με προσέγγιση σίγουρα λίγων χλμ δηλαδή δεν είναι ορθό να θεωρήσουμε αμελητέα τα δεκάδες χλμ διαφορά αυτών των αποστάσεων.

Τι ορθό δηλαδή , σε καμία περίπτωση το τρίγωνο Δήλου - Δελφών - Σουνίου δεν είναι ισοσκελές, είναι ένα απλό, τυχαίο, σκαλινό τρίγωνο ... δεν χρειάζεται άλλη διευκρίνηση !

Και να ήταν ισοσκελές πάντως δεν νομίζω ότι θα συνέβαινε για κάποιο άλλο λόγο εκτός της τύχης .

=;

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε

εντάξει ρε παιδιά η ερώτηση δεν ήταν για τα συγκεκριμένα μέρη δε ξέρω κιόλας ποια ακριβώς είναι!! ξέρω όμως ότι υπάρχουν σχετικές αναφορές για ισοσκελή τρίγωνα με αρχαίους ναούς σε διαφόρα μέρη της ελλάδας.

η έρώτηση είναι αν μπορούσαν να υπολογίσουν μακρινές αποστάσεις κ πώς???

κ ξέρω ότι τρια σημεία μονο ένα τρίγωνο σχηματίζει!!!!

κ καλό είναι να είστε λιγότερο υπεροπτικοί κ να απαντάτε αν μπορείτε μόνο!!!

Δημοσιεύτηκε

GELOST, έτσι όπως διατύπωσες την ερώτηση, ήταν φυσιολογικό να πάρεις αυτήν την απάντηση.

Τα παιδιά ήταν τόσο ευγενικά και τόσο διακριτικά που δεν σου είπαν καν πως η ερώτησή σου είναι άσχετη με τη θεματολογία του φόρουμ και αν είχες κάνει τον κόπο να διαβάσεις τους κανόνες του φόρουμ, θα το είχες καταλάβει.

Νομίζω λοιπόν, πως αν έκανες ένα ψάξιμο στο google, ίσως γράφοντας τη λέξη αρχαιογεωδαισία, να έβρισκες αρκετά πράγματα.

Δημοσιεύτηκε

αν κ δεν καταλαβαίνω γιατί είναι εντελώς άσχετο αφού θα πρέπει να υπάρχει σχεση με τη καμπυλότητα της γης πράγμα που με θέμα τον αρίσταρχο νομίζω αναφέρθηκε.. όπως κ να χει

σ ευχαριστώ για τη πληροφορία

Δημοσιεύτηκε

http://www.epyna.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=915

http://www.dapontes.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=75&Itemid=46

Εν ολίγοις, λέει ότι ο Αρίσταρχος βασισμένος στις γνώσεις του:

1.Η Γη, η Σελήνης και ο Ήλιος είναι ουράνια σφαιρικά σώματα .

2.Ο Ήλιος είναι αυτόφωτο σώμα.

3. Η Σελήνη είναι ετερόφωτο σώμα που δέχεται το ηλιακό φως. [ Την Σελήνην παρά του Ηλίου το φως λαμβάνειν]

4. Οι εκλείψεις της Σελήνης οφείλονται στο γεγονός ότι η Σελήνη διέρχεται από τη σκιά της Γης όταν αυτή βρίσκεται μεταξύ Ηλίου και Σελήνης.),

έκανε υποθέσεις, παρατήρησε τις εκλείψεις, έκανε διάφορες παρατηρήσεις σχετικά με τις εκλείψεις (Η Σελήνη κινείται κυκλικά γύρω από τη Γη και σε μια ώρα διανύει απόσταση ίση με μια διάμετρο σελήνης) και κατέληξε στο συμπέρασμα: Ακτίνα Σελήνης = (1 / 3) της ακτίνας της Γης RΣ = 1/3 RΓ = 0.33 RΓ

Ανέφερα χαρακτηριστικό παράδειγμα μέτρησης μεγάλων αποστάσεων τη μέτρηση απόστασης Γης-Σελήνης.

Δίνει πολλές σελίδες στο google αν ψάξετε με τις παρακάτω λέξεις:

μέτρηση απόστασης Γης Σελήνης αρχαιότητα

Ελπίζω να βοήθησα. :D

arista4.jpg.7b37e6d515130dc4d9203f4156ada83e.jpg

Αργότερα έγιναν διορθώσεις από τον Ίππαρχο.

aristar3.jpg.b1cc8ca062ddfb3131178c47b61617e3.jpg

Το σύστημα με τις σκιές των εκλείψεων και την κίνηση της Σελήνης γύρω από τη Γη που χρησιμοποίησε ο Αρίσταρχος.

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης