Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Γεια σας!Εχω ενα τηλεσκοπιο Meade 10'' LX200 και σκεφτομαι να αγορασω μια ccd. Θα με ενδιεφερε να κανω Deep sky αστροφωτογραφηση.Εχετε καποια προταση; Επισις θελω να μαθω ποιοι προσοφθαλμιοι θεωρουνται απαραιτητοι για ενα τετοιο τηλσκοπιο.(Εχω μονο των 28mm).
Το ότι υπάρχει ένα σύμπαν αγγιζει τα όρια του αδυνάτου.
Δημοσιεύτηκε

Ελενη,

Καπου εδω στο AstroVox εγινε συζητηση για το θεμα αυτο και ποσο εχει να κανει με τη σωστη επιλογη οσον αφορα το seeing και το πεδιο ανα pixel σε σχεση με το τηλεσκοπιο σου. Θα ψαξω να βρω κατι και τα λεμε ....

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Ελενη,

Σκοπος ειναι κατ αρχην να μην εχεις "κενα" στην γκαμα των μεγεθυνσεων σου.

Θα ελεγα να ξεκινησεις με εναν 24mm εναν 16-18mm εναν 8-10mm μαζι με εναν καλο barlow πχ Celestron Ultima,University optics klee(ο αγαπημενος μου) η televue 2x.

ΜΗΝ τσιγκουνευτεις στον barlow.Eιναι επενδυση, ο καλος barlow διπλασιαζει το σετ προσοφθαλμιων σου!

Προσεξε μονο μην πεφτει η μεγεθυνση με barlow πανω σε προσοφθαλμιους που ηδη ειχες (πχ αν εχεις 20mm και barlow 2x και παρεις 10mm τοτε πεφτεις σε μεγεθυνση που ηδη ειχες!)

Επισης ενας 5mm ,για τις σπανιες νυχτες που το seeing ειναι "βραχος" , ο οποιος καλο ειναι να ναι 4 στοιχειων ποιοτικος plossl η ακομα καλυτερα orthoscopic.

Αν παρατηρεις με γυαλια τοτε να προσεξεις το eye relief (ξεχνα plossl kai orthoscopic μικρων εστιακων αποστασεων).

Οι τυποι ειναι αναλογοι των οικονομικων σου δυνατοτητων και του τι ειδους παρατηρηση σε ενδιαφερει πιο πολυ.

Πχ αν σε ενδιαφερουν πλανητες ισως βρεις προτιμοτερη την οξυτητα των plossl η orthoscopic απο το μεγαλο πεδιο των panoptic.

Αν σε ενδιαφερει κυριως ο βαθυς ουρανος τοτε θα προτιμας τα μεγαλυτερα πεδια.

Για χαμηλες μεγεθυνσεις και μεγαλα πεδια πρεπει να καταφυγεις σε διαγωνιο 2" και προσοφθαλμιους αντιστοιχου διαμετρηματος.

Κλασσικες εστιακες αποστασεις σε 2" ειναι τα 32mm και τα 40mm.

Εχε επισης υπ οψιν πως το τηλεσκοπιο σου μιας και ειναι f/10 ειναι "ευγενες" προς τους προσοφθαλμιους και μπορεις να μην αγορασεις τους πανακριβους που προοριζονται για εστιακους λογους εως f/4.

O 24mm Koenig μου στο f/4.5 dobsonian χαλαει στο 25% του πεδιου προς τα εξω..στο f/10 C8 μου ειναι πεντακαθαρος εως το 90%+.(Θα τον συνιστουσα και αυτον ανεπιφυλακτα!)

Δες και το αρθρο εδω ειναι πολυ διαφωτιστικο:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1036

Ελπιζω να βοηθησα.

Καλα να περνας!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Γιώργο / Ελένη,

πρόσφατα αγόρασα από την Aktis έναν Widescan 20mm με 84 μοίρες φαινόμενο πεδίο, στο 1/4 της τιμής ενός Nagler, γιά το δικό μου F/10. Η απόδοσή του είναι παρόμοια μ'αυτή του Koenig του Γιώργου και η εταιρία βγάζει αυτό τον τύπο σε μεγαλύτερες και μικρότερες εστιακές αποστάσεις.

Χρήστος Μαρινός
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω για ολες τις απαντησεις σας. Τελικα πηρα τη σειρα προσοφθαλμιων της meade και νομιζω οτι με καλυπτει. Πηρα και τον αποχρωματικο Barlow 2x που εχει πολυ καλα αποτελεσματα στην αστροφωτογραφηση αν και τον βρηκα λιγο ακριβο. Για καμερα το σκεφτομαι για το deep sky imager αλλα δεν εχω αποφασισει ακομα. Μαρινο, η Aktis εχει site και ποιο ειναι;
Το ότι υπάρχει ένα σύμπαν αγγιζει τα όρια του αδυνάτου.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης