Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Είμαι κάτοχος ενός τηλεσκοπίου Skywatcher 8" με piggyback ένα ED80, η βάση μου είναι η HEQ5.

Προσπαθώ εδώ και μία βδομάδα να οδηγήσω με phd αλλά δεν τα καταφέρνω.

Ζυγίζω το τηλεσκόπιο, Κάνω Πολική Ευθυγράμμιση. Με το χειριστήριο ακολουθώ ευθυγράμμιση με 3 αστέρια. Ανοίγω το PHD δηλώνω την κάμερα toucam 9000 spc και στη συνέχεια το τηλεσκόπιο ASCOM EQMOD. Από το χειριστήριο δίνω PC DIRECT.

Βρίσκω ένα αστέρι για οδηγό και αρχίζει η ρύθμιση που στο πρώτο κιόλας στάδιο (W calibration) μου βγάζει λάθος στο RA ότι το αστέρι δεν μετακινήθηκε αρκετά.

Μετά από μια αναζήτηση στο Forum βρήκα πως έπρεπε να αλλάξω τις τιμες στο RA . Τις άλλαξα διαδοχικά από το 0 εως το 9 αλλά πάλι τίποτα. Επίσης σιγουρεύτηκα πως στο phd η επιλογή "dec guide mod" ήταν στο "auto".

Σκέφτηκα μηπως το πρόβλημα ήταν στην σύνδεση των καλωδίων για αυτό και προσπάθησα με το Stairy Night να δώσω εντολές. Η βάση ανταποκρινόταν και το "slew" γινόταν κανονικά.

Έχει κάποιος καμιά ιδέα ;

Βέβαια να πω πως λόγω του φεγγαριού και της μεγάλης φωτοχυσίας το PHD στην οθόνη δεν μου δίνει παρά μόνο τους πολύ λαμπερούς αστέρες π.χ. Vega.Έτσι επιλέγω ένα από αυτούς για οδήγηση. Μπορεί αυτό να δημιουργεί το πρόβλημα ;

Ευχαριστώ.

\"Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών αυτού αναγγέλλει το στερέωμα\" (Ψαλ. 18,1)
Δημοσιεύτηκε

Στις παραμέτρους του PHD (όχι του EQMOD) αύξησε το calibration step (ρυθμίζεται ανάλογα με την εστιακή απόσταση του οδηγητικού τηλεσκοπίου, μεγαλώνει για μικρότερες εστιακές).

Εμπειρικά είχα δει πως για εστιακή οδηγητικού 700χιλ, έπρεπε να το βάλω πάνω από 1100ms για να λύσω ακριβώς το πρόβλημα που περιγράφεις.

Αφού γίνει calibration και ξεκινήσει ο οδήγηση, ενεργοποίησε το γράφημα διορθώσεων (tools/enable graph) και άρχισε να παίζεις με τις υπόλοιπες παραμέτρους (aggressiveness, hysterisis κλπ) ώστε να βελτιστοποιήσεις την οδήγηση.

Τα πολύ λαμπρά άστρα μπορείς να τα κάνεις πιο "σφιχτά" επιλέγοντας από τις παραμέτρους της SPC900 μεγαλύτερο frame rate. Γενικά επιλέγω αρχικά το μικρότερο frame rate (5) και το χαμηλότερο shutter speed και όταν βρω άστρο τα πειράζω ώστε να το κάνω όσο πιο συμπαγές μπορώ.

Φιλικά

Ηλίας

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν ακολουθω τις οδηγίες του raxxla και προσπαθώ να διαβάσω το help του προγράμματος. Νομίζω πως σιγά σιγά ο στόχος θα επιτευχθεί. Απλά το κάθε setup θέλει και τις δικές του ρυθμίσεις.

Κατά τη γνώμη μου η δυσκολία έγκειται στην ύπαρξη πολλών παραμέτρων , οι οποίες φαντάζουν "βουνό" για κάποιον που πρωτομπαίνει στο χώρο.

Και όσο πιο βαθιά βουτάς τόσο περισσότερα πρέπει να λαμβάνεις υπ' οψιν σου.

Ξεκινάς δηλαδή με ένα ζευγάρι κυάλια να κοιτάς τον Γαλαξία και βρίσκεσαι να κυβερνάς ένα ζευγάρι τηλεσκοπίων το ένα δίπλα στο άλλο ,συνδεδεμένα με μια φωτογραφική μηχανή ή οποία θα δώσει στη συνέχεια φωτο για επεξεργασία.

Αυτό για κάποιους είναι η μαγεία....................

Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον

\"Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών αυτού αναγγέλλει το στερέωμα\" (Ψαλ. 18,1)
Δημοσιεύτηκε

Φίλε rorryt μάντεύεις σωστά από άποψη κιλών κινούμαι οριακά. Βέβαια για να το κάνω αυτό ρώτησα πρώτα ειδικούς στο θέμα και με συμβούλεψαν να δώσω μεγάλη σημασία στο ζύγισμα, Περίπου 2 ώρες μου έφαγε να το ζυγίσω μαζί με όλο τον εξοπλισμό και μπορώ να πω πως τώρα δουλεύει ικανοποιητικά. Να συμπληρώσω βέβαια ότι πριν άλλαξα τα γρανάζια της βάσης και έβαλα πιο ενισχυμένα.

Χθες βράδυ όμως είδα πως η οδήγηση πέτυχε. :D Δοκίμασα πε το phd και πέρασα τα 10 λεπτά επιτυχούς οδήγησης μετά από προσπάθειες και ξενύχτια 2 εβδομάδων ! Πιστεύω πως βρήκα τις σωστές ρυθμίσεις για το σύστημά μου.

Σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση και την βοήθεια που μου δώσατε :wink:

Φιλικά chaos

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης