eleftheria-kefalonia Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27, 2009 Πολύ σωστή τοποθέτηση... Αλλά όπως έχω ξαναναφερθεί, μπορούμε να πούμε ότι φταίει και ο τρόπος που τα μαθαίνουμε και ο τρόπος που τα διδάσκουν οι καθηγητές...Δεν μαθαίνουμε το βαθύτερο νόημα καμίας επιστήμης όχι μόνο των μαθηματικών,με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καταλάβουμε την πραγματική σημασία των επιστημών αυτών..Για παράδειγμα στα μαθηματικά μαθαίνουμε 5-6 θεωρήματα μόνο και μόνο για να γράψουμε καλά στις εξετάσεις πέρα από αυτό όμως δεν μας δίνουν το έναυσμα να εμβαθύνουμε περαιτέρω σε αυτά... Για παράδειγμα στο Λύκειο μαθαίνουμε τα θεωρήματα Bolzano,Rolle που δείχνουν την ύπαρξη μιας ρίζας σε ένα ορίσμενο διάστημα.Το θεώρημα Bolzano όταν η συνάρτηση είναι συνέχης και δείχνει ότι μια συνάρτηση έχει μια τουλάχιστον ρίζα στο διάστημα αυτό ενώ το θέωρημα Rolle χρησιμοπείται σε μια παραγωγίσιμη συνάρτηση κτλ κτλ.Όμως πρακτικά τα θεωρήματα βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή στους υπολογιστές καθώς και τα ολοκλήρωματα στην μελέτη ενός σχεδίου μέσω υπολογιστή.Επίσης οι Πιθάνοτητες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο των Μαθηματικών καθώς παίζει ένα μεγάλο ρόλο στη Θεωρία των Σφαλμάτων και σε πολλά ακόμη..Όμως όταν κάποιος δεν εμβαθύνει περισσότερο σε αυτά δεν γνωρίζει την χρησιμότητα τους.Το θέμα είναι ότι όσο κάποιος δεν εμβαθύνει σε κάποια άλλη επιστήμη εκτός από αυτή που ήδη ξέρει δεν υπάρχει νόημα να βρούμε την επιστήμη πάνω από όλες.. Τα μαθηματικά και η Φυσική έχουν συμβάλλει εξίσου καταλυτικά στην ανακάλυψη και απόδειξη πολλών θεωρίων και στην κατανόηση του κόσμου μας.Όμως αυτά δεν θα υπήρχαν αν δεν είχε ανάπτυξει ο άνθρωπος τον ΛΟΓΟ ώστε να μπορεί να έχει την κριτική ικανότητα να αμφισβητήσει και να μπορεί έμπρακτα με την ΠΕΙΘΩ να αναπτύξει τα επιχείρηματα του και να διατυπώνει σωστά και με τον πιο κατάλληλο τρόπο...Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχαιότητα όλοι οι μαθηματικοί και οι φυσικοί ήταν όλοι φιλόσοφοι...Αλλά στις μέρες μας η φιλοσοφία δεν έχει την ίδια θέση όπως στην αρχαιότητα.Γιατί και η Φιλοσοφία μέσω των ''θεωρίων'' της μας βοήθησε να κατανόησουμε καλύτερα τον κόσμο.Πολύ μεγάλοι επίστημονες ήταν και φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης,Καρτέσιος και άλλοι...Όμως και τα φιλοσοφικά ρεύματα συγκλίνουν με επιστημονικές θεωρίες όπως Πυθαγορισμός,Λογικισμός..Ακόμη άλλες επιστήμες όπως η Βιολογία,η Χημεία έχουν επίσης ένα σημαντικό ρόλο για την προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο και τον Σύμπαν γενικότερα...Πιστεύω πως η καθεμία επίστημη έχει την σημαντικότητα της και έχει συμβάλλει είτε λιγότερο είτε περισσότερο...Καμία δεν είναι υπερεπιστήμη και καμία δεν είναι πιο κάτω από την άλλη..
eleftheria-kefalonia Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27, 2009 Πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι απόψεις που προηγήθηκαν και να συμφωνήσω εδώ με τον Estarian (αν μου επιτρέπετε τον ενικό)! Πραγματικά απόλαυσα το διαβασμα των όσων... Κάτι που θα θελα όμως να επισημάνω είναι κι αυτό, ότι δηλαδή δεν είναι δίκαιο να ρίχνουμε πάντα τα απόχτυπα στους καθηγητές για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία σήμερα. Ας μην ξεχάναμε πως κι αυτοί οι ιδιοι είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύστημα που θέλει μεγάλες και ανομοιογενείς ταξεις,καθορισμένο χρονοδιάγραμμα στην ύλη και φυσικά τους ρυθμούς των εξετάσεων.Γιατί ειναι γνςστό πως σε όλα τα σχολεία από την αρχή της χρονιάς το μόνιμο αγχος είναι να βγει η ύλη (το πώς είναι συνήθως αμελητέος παράγοντας ειδικά στα τελευταία μαθήματα ...)΄ώστε να είναι "έτοιμοι" οι μαθητές για τις εξετάσεις.Δυστυχώς πρέπει να πορευτούν με αυτό τον τρόπο. Ακόμη πώς ένας φυσικός π.χ να δώσει περισσότερα εναυσματα αν δεν έχει τα κατάλληλα μέσα για να κάνει το μάθημα του πιο βιωματικό,πιο χειροπιαστό αν θέλετε...Η φυσική και τα μαθηματικά όπως και οι περισσότερες επιστήμες δεν είναι μόνο θεωρήματα,γιατί ετσι για τους περισσότερους 9ευτυχώς όχι όλους) δεν έχουν και νόημα.Το θέμα είναι να κατανοήσουμε που όλα αυτά βρίσκουν εφαρμογή,να μπούμε σε ένα τρυπάκι να μάθουμε.Αφού αυτή η δυνατότητα στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχει,πορευόμαστε με αυτά που έχουμε. Όμως και πάλι το τι θα μάθουμε και πόσο θα εμβαθύνουμε σε καθετι,θεωρώ οτι ειναι και προσωπικό θέμα του καθενος μας.Έχει να κάνει με τη θέληση και με το χρόνο που είμαστε διατεθήμενοι να διαθέσουμε.. Υ.Γ. Όσων αφορά και τη νεαρή δικηγόρο,φανταστείτε σε τι αναζητήσεις την ωθήσατε,δεδομένου ότι δεν απέριψε αλάζονικά αυτό που της απαντήσατε
nansy Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27, 2009 Πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι απόψεις που προηγήθηκαν και να συμφωνήσω εδώ με τον Estarian (αν μου επιτρέπετε τον ενικό)! Πραγματικά απόλαυσα το διαβασμα των όσων... Κάτι που θα θελα όμως να επισημάνω είναι κι αυτό, ότι δηλαδή δεν είναι δίκαιο να ρίχνουμε πάντα τα απόχτυπα στους καθηγητές για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία σήμερα. Ας μην ξεχάναμε πως κι αυτοί οι ιδιοι είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύστημα που θέλει μεγάλες και ανομοιογενείς ταξεις,καθορισμένο χρονοδιάγραμμα στην ύλη και φυσικά τους ρυθμούς των εξετάσεων.Γιατί ειναι γνςστό πως σε όλα τα σχολεία από την αρχή της χρονιάς το μόνιμο αγχος είναι να βγει η ύλη (το πώς είναι συνήθως αμελητέος παράγοντας ειδικά στα τελευταία μαθήματα ...)΄ώστε να είναι "έτοιμοι" οι μαθητές για τις εξετάσεις.Δυστυχώς πρέπει να πορευτούν με αυτό τον τρόπο. Ακόμη πώς ένας φυσικός π.χ να δώσει περισσότερα εναυσματα αν δεν έχει τα κατάλληλα μέσα για να κάνει το μάθημα του πιο βιωματικό,πιο χειροπιαστό αν θέλετε...Η φυσική και τα μαθηματικά όπως και οι περισσότερες επιστήμες δεν είναι μόνο θεωρήματα,γιατί ετσι για τους περισσότερους 9ευτυχώς όχι όλους) δεν έχουν και νόημα.Το θέμα είναι να κατανοήσουμε που όλα αυτά βρίσκουν εφαρμογή,να μπούμε σε ένα τρυπάκι να μάθουμε.Αφού αυτή η δυνατότητα στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχει,πορευόμαστε με αυτά που έχουμε. Όμως και πάλι το τι θα μάθουμε και πόσο θα εμβαθύνουμε σε καθετι,θεωρώ οτι ειναι και προσωπικό θέμα του καθενος μας.Έχει να κάνει με τη θέληση και με το χρόνο που είμαστε διατεθήμενοι να διαθέσουμε.. Υ.Γ. Όσων αφορά και τη νεαρή δικηγόρο,φανταστείτε σε τι αναζητήσεις την ωθήσατε,δεδομένου ότι δεν απέριψε αλάζονικά αυτό που της απαντήσατε Όχι δεν μιλω μόνο για τον τρόπο διδασκαλίας επειδή έτυχα να έχω στο σχολείο εκπληκτικούς καθηγητές κυρίως στα Μαθηματικά,Βιολογία,Χημεία αλλά και Φυσική που στο μάθημα δεν αρκούνταν μόνο στο κανονικό μάθημα αλλά όσα ήξεραν παραπάνω, μας έλεγαν.Και μας έδιναν το έναυσμα να το ψάξουμε παραπάνω. Το θέμα είναι πόσο θα ενδιαφερθεί κάποιος για να ασχοληθεί και αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το σχολείο αλλά και από τους ίδιους... Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
Estarian Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2009 ΡΕ! Κόφτε τον πληθυντικό!! Skywatcher 10 / ΝΕQ6
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Εννοείται πως υπάρχουν μαθηματικά χωρίς φυσική... Μη λέμε ότι θέλουμε Οφείλω να πω ότι αναθεώρησα την άποψή μου μετά από σκέψη... Τα αμιγή μαθηματικά είναι ασφαλώς ανεξάρτητα από τη φυσική, καθώς τα μαθηματικά εκτός του ότι βρίσκουν εφαρμογές και σε άλλες επιστήμες, μπορούν να λειτουργήσουν και αυτόνομα, ως ανεξάρτητη υπόσταση από τις υπόλοιπες επιστήμες. Ένα μέρος τους όμως χρησιμοποιείται και από τη φυσική, δεν το αμφισβητώ. Εν κατακλείδει, πιστεύω ότι ο κόσμος είναι μαθηματικά (αν όχι στο όλο του, τουλάχιστον όμως όσον αφορά την πρακτική πλευρά του, κατ' εμέ είναι μαθηματικά), αλλά ίσως όχι όπως τα αντιλαμβανόμαστε εμείς, ίσως τα αντικειμενικά μαθηματικά είναι κάτι ανώτερο από την ανθρώπινη λογική, κάτι υπερβατικό. Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
nansy Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Χμμ Όπως είχα ξαναπεί καμία επιστήμη δεν είναι ανώτερη από την άλλη και σαφώς δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα καθώς κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει όλα για όλες τις επιστήμες...Τα μαθηματικά είναι αλληλένδετα με άλλες επιστήμες,όπως και αυτές με τη σειρά τους με άλλες επιστήμες...Όποτε δεν μπορούμε να λέμε ότι μια επίστημη είναι ανώτερη από άλλη γιατί δεν ισχύει..Κάθε επιστήμη μπορεί να υπάρξει μόνη της όπως τα μαθηματικά αλλά θα έχουν κενά και ελλείψεις οπού αυτά τα κενά μπορεί να συμπληρωθούν με την εφαρμογή άλλων επιστήμων... Απλά πρέπει να μάθουμε να μην ξεχωρίζουμε τις επιστήμες σε μία ή όχι γιατί όλες μαζί μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τον κόσμο καλύτερα.. Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Επειδή έγινε λόγος στο αρχικό ποστ για θετικές επιστήμες, για να μην περιπλέξω το θέμα αναφέρθηκα στα μαθηματικά. Κάποιος μεγάλος φιλόσοφος (ο Αριστοτέλης νομίζω) είπε ότι τα μαθηματικά είναι η κορωνίδα των θετικών επιστημών και ότι η φιλοσοφία είναι η βασίλισσα των θεωρητικών. (αν κάνω λάθος διορθώστε με). Σαφώς, τα εφαρμοσμένα μαθηματικά είναι συνυφασμένα με όλους τους κλάδους των επιστημών, αλλά τα καθαρά μαθηματικά υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, τουλάχιστον τα ανθρώπινα μαθηματικά... Τα καθαρά μαθηματικά είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε να εξηγήσουμε τη δομή με την πρακτική έννοια του κόσμου που μας περιβάλλει (πχ. τι κρύβεται πίσω από την υδροστατική πίεση στους αστέρες). Η φυσική είναι ένα εργαλείο για να εξηγήσουμε με τη βοήθεια των μαθηματικών τον κόσμο που μας περιβάλλει (με τη θεωρητική έννοια, δηλαδή τι είναι η υδροστατική πίεση), εκτός εάν χρησιμοποιηθεί πείραμα (ποια τα αποτελέσματα της υδροστατικής πίεσης όταν αυτή εφαρμόζεται στην πράξη). Με τη βοήθεια της φιλοσοφίας μπορούμε να πούμε ότι χωρίς την υδροστατική πίεση θα υπήρχαν τα άστρα που ατενίζουμε (με μια λίγο πιο αυθαίρετη έννοια ). Τα μαθηματικά εξηγούν το τι, η φυσική το πώς, η φιλοσοφία το γιατί. Συγχωρέστε με για τα παραδείγματα, αλλά ήθελα να το εξηγήσω λίγο πιο πρακτικά. Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
nansy Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Ναι μεν οι φιλόσοφοι βοήθησαν σε πολλά πράγματα αλλά από ένα σημείο και μετά, περίπου μετά την παγίωση της λεγόμενης "επιστημονικής μεθόδου" η επιστήμη ψιλοδιαχώρισε τα τσανάκια της με την χαρντκοράδικη φιλοσοφία, κυρίως γιατί η φιλοσοφία είναι -θα φανεί ελαφρώς προσβλητικό αυτό, αλλά δεν το εννοώ με κακή πρόθεση- η ερμηνεία του κόσμου με "ο,τι κατεβάσει η κούτρα μου". Μην ξεχνάμε πως πολλοί μεγάααααααλοι και υπερτεράστιοι φιλόσοφοι έχουν πει και μεγάλες παπάτζες, συμπεριλαμβανομένου του Αριστοτέλη. Αυτό φυσικά δεν μειώνει τη συμβολή τους στη φιλοσοφία είτε ακόμα και στις θετικές επιστήμες. Για αυτό και η φιλοσοφία πλέον -από τα λίγα που έχω διαβάσει- έχει στραφεί περισσότερο σε πιο ανθρωποκεντρικά/κοινωνιολογικοπολιτικά ερωτήματα και άφησε την ερμηνεία του κόσμου στις θετικές επιστήμες. Ειδικά μετά τον Δαρβίνο, το κεντρικό ερώτημα της φιλοσοφίας "τι είναι ο άνθρωπος, από που έρχεται" ε απαντήθηκε. Η προέλευση και η δομή του σύμπαντος έχουν πάψει επίσης να είναι αντικείμενο των φιλοσόφων καθότι δεν είναι ούτε κοσμολόγοι ούτε φυσικοί.Τώρα όσον αφορά τη διδασκαλία στο σχολείο έχω να πω το εξής, επειδή έχω πλέον αρκετούς πρώην συμφοιτητές μου που είναι σοβαρότατοι εκπαιδευτικοί κλπ κλπ : Δεν προλαβαίνεις να εμβαθύνεις στο σχολείο. Και επίσης, και σε παρακαλώ ούτε αυτό να σου φανεί μειωτικό, χρειάζονται ΧΡΟΝΙΑ για να εμβαθύνει κάποιος σε μια επιστήμη, χρειάζεται εξειδίκευση και προσπάθεια. Δε μπορεί ο καθηγητής σου στην τάξη να σου γίνει και μαθηματικός και φιλόσοφος και φυσικός και αστρονόμος και και και και. Ή και αν το κάνει δε μπορεί να το κάνει για πολύ, γιατί είναι αναγκασμένος να κάνει μάθημα για όλους και όχι για αυτούς που ενδιαφέρονται παραπάνω από τους άλλους.Επίσης, θες πολύυυυυυυυ πράμα να διαβάσεις για να κατανοήσεις πραγματικά τις συνέπειες και τις εφαρμογές των θεωρημάτων που σου κάνουν στο σχολείο. Θέλει και προσωπικό μεράκι από τη μεριά σου. Οι καθηγητές όση όρεξη και να έχουν, το μόνο που μπορούν να σου κάνουν πέραν του "κανονικού" είναι που και που να σου πετάνε διάφορα παραδειγματάκια και να σου αποκαλύπτουν διάφορα "μυστικά" αλλά πχ στη δική μου περίπτωση, μας τα λεγε ο μαθηματικός και ο φυσικός μας στα διαλείμματα ως σπαζοκεφαλιές. Μέσα στην τάξη, ειδικά με το μέσο επίπεδο των μαθητών τώρα (τραγικό..) δε βγάζεις εύκολα άκρη.Γιατί εσύ μπορεί θα θες να μάθεις ότι οι πιθανότητες οδηγούν στις στοχαστικές ανελίξεις και αυτές είναι βάση των τηλεπικοινωνιών, ότι οι σειρές και οι ακολουθίες οδηγούν σε ανάλυση Fourier και αυτό είναι η βάση όλης της θεωρίας ψηφιακών σημάτων, αλλά ο διπλανός σου θέλει να την πέσει στην απέναντι και μετά να παίξει 18 ώρες Lineage στο νετ καφε.. Με αυτό που ειπώθηκε θα συμφωνήσω... Μην στέκεσαι μόνο σε 2 επιστήμες και αυτό πρέπει να καταλάβεις...Ακόμη άλλες επιστήμες όπως η Βιολογία,η Χημεία έχουν επίσης ένα σημαντικό ρόλο για την προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο και τον Σύμπαν γενικότερα...Πιστεύω πως η καθεμία επίστημη έχει την σημαντικότητα της και έχει συμβάλλει είτε λιγότερο είτε περισσότερο...Καμία δεν είναι υπερεπιστήμη και καμία δεν είναι πιο κάτω από την άλλη.. Δεν είναι ο κοσμος ή φυσική ή μαθηματικά...Μην κλείνεσαι σε μια άποψη δες το πιο σφαιρικά... Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Στα πρώτα ποστ μου ήμουν λίγο απόλυτη, αλλά μετά από σκέψη κατάλαβα ότι κάθε μία επιστήμη έχει τη χρησιμότητα της και συνεισέφερε ανάλογα με τις άλλες στην εξέλιξη του πολιτισμού και της ανθρώπινης νόησης. Υπήρξαν όμως σίγουρα επιστήμες οι οποίες υπέστησαν κρίσεις, ειδικά στο Μεσαίωνα και τώρα αναδιατάσσουν τις θεωρίες τους και αναδημιουργούν τα θεμέλιά τους. Σε γενικές γραμμές όμως, όλες οι επιστήμες έχουν συνεισφέρει το ίδιο. Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
nansy Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Οφείλω να πω ότι αναθεώρησα την άποψή μου μετά από σκέψη... Τα αμιγή μαθηματικά είναι ασφαλώς ανεξάρτητα από τη φυσική, καθώς τα μαθηματικά εκτός του ότι βρίσκουν εφαρμογές και σε άλλες επιστήμες, μπορούν να λειτουργήσουν και αυτόνομα, ως ανεξάρτητη υπόσταση από τις υπόλοιπες επιστήμες. Ένα μέρος τους όμως χρησιμοποιείται και από τη φυσική, δεν το αμφισβητώ. Εν κατακλείδει, πιστεύω ότι ο κόσμος είναι μαθηματικά (αν όχι στο όλο του, τουλάχιστον όμως όσον αφορά την πρακτική πλευρά του, κατ' εμέ είναι μαθηματικά), αλλά ίσως όχι όπως τα αντιλαμβανόμαστε εμείς, ίσως τα αντικειμενικά μαθηματικά είναι κάτι ανώτερο από την ανθρώπινη λογική, κάτι υπερβατικό. Nομίζω πως με την φράση σου αυτή δεν μιλούσες για όλες τις επιστημές.... Τέλως πάντων οπως ξαναλέω κανένας μας δεν είναι τόσο βαθιά ενημερωμένος σε όλες τις επιστήμες για να βγει ένα ουσιαστικό συμπέρασμα..είναι λίγο άσκοπο αλλά οι απόψεις καθενος είναι σεβαστές... Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
ourania Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2009 Πάνω στο θέμα της ανωτερότητας κλπ, ας μου επιτρέψετε να παραθέσω μια ωραία φάση, σκηνικό από φοιτητοκουβέντα. Έχουμε μαζευτεί σε ένα σπίτι μιας κοπέλας απο τη φιλοσοφική, 3-4 μαθηματικοί, 2 φιλολογίνες και μια πρωτοετού δικηγόρος. Δεύτερο εξάμηνο αυτή, εμείς πρέπει να ήμασταν ή 6ο ή 8ο , δε θυμάμαι. Τέσπα.Η δικηγορίνα ήταν από αυτές που αυτοχαρακτηριζόντουσαν ως "νομικοί επιστήμονες" από την πρώτη μέρα που μπήκαν στη σχολή. Ταγιέρ, δερμάτινος χαρτοφύλακας και τέτοια. Κρίμα δηλαδή. Μετά από χαλαρές κουβέντες και αρκετές ρετσίνες, της κολλησε το μικρόβιο που λέτε της μικρής να μας αποδείξει πως η νομική είναι ανώτερη επιστήμη από τα μαθηματικά. Το γιατί μας διέφευγε παντελώς, άσε που χρωστάγαμε τόσα μαθήματα τότε που δεν τολμούσαμε καν να χαρακτηριστούμε μαθηματικοί, πόσο μάλλον ανώτεροι. Αλκοολικοί, άνετα. Ρεμπεσκέδες, χαλαρά.. Οπότε την πιάνει μια πάρλα, βγάζει έναν ολόκληρο φιλιππικό κατακεραυνώνοντάς μας με επιχειρήματα περί λόγου, φιλοσοφίας, μπλα μπλα μπλα μπλα και καταλήγει στο εξής -όσο καλά το θυμάμαι-Η νομική τελικά είναι πιο πρωτογενής επιστήμη από τα μαθηματικά, άρα ανώτερη, μια και για να δώσω ένα χονδροειδές νομικό παράδειγμα, πρώτα κάποιος κατήγγειλε κλοπή των προβάτων του και μετά ασχολήθηκε με γεωμετρίες, μετρήσεις χωραφιών, πλανητικές παρατηρήσεις κλπ κλπ.Μας κοιτάει που λέτε με ένα βλέμμα του στυλ "σας έχω τώρα ρε πληβείοι, ρε άτιμα ανθρωπάρια, σας κατετρόπωσα!"...ε οπότε -πάντα τίγκα στο αλκοόλ- της απάντησα (νομιζω εγώ ήμουν..ή ο Παντελής,..τεσπα, μάλλον εγώ αλλά δεν ορκίζομαι κιόλας)Ναι μωρή, αλλά πρώτα έμαθε να μετράει τα πρόβατα και μετά κατάλαβε ότι του λείπουν.Ε οπως καταλαβαίνετε η κουβέντα έληξε άδοξα μέσα σε τρελλά γέλια από μαθηματικούς-φιλοσοφίνες και θυμωμένα γρυλλίσματα από τη "νομική επιστήμονα".. ρε τι θυμάμαι ενίοτε.. Από τις περιγραφές πρώτα και μετά από το nick υποψιάζομαι ότι πρόκειται για τον prophet estarian , πρώην σμηνίτη και λάτρη της τοπολογίας ; Έυγε! Τα συγχαρητήρια από εδώ!
MARIA ARGYRIOU Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Σκεφτόμενη το θέμα ''όλα είναι Φυσική'' κατάλαβα το λάθος μου σχετικά με ποια προηγούμενη αναφορά μου.Τα μαθηματικά δεν εχούν απλά θεωρητικό υπόβαθρο, έχουν τεράστια εφαρμογή και πρακτικά.Θα θεωρήσω την προηγούμενη αναφορά μου άστοχη και θα παραδεχτώ το λαθός μου.Θα συμφωνήσω με τον george2 απόλυτα σχετικά με αυτά που ανέφερε. Προσπάθησα να διατυπώσω την άποψη μου αλλά έγινε με λάθος τρόπο.Εάν και το γράφω λίγο αργά βέβαια. Πιστεύω (όπως ήθελα να πω και στο προηγούμενο πόστ) πώς δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τις επιστήμες ότι όλα είναι Μαθηματικά είτε Φυσική.Τα μαθηματικά αποτελούν σπουδαίο εργαλείο στην Φυσική, αφού για να θεωρηθεί μια φυσική θεωρία ''σωστή'' χρειάζεται και μαθηματική βεβαιότητα.Αλλά και η Φυσική έχει συμβάλλει στην κατανόηση φυσικών φαινομένων και τι περιβάλλει τον κόσμο μας. Όποτε δεν υπάρχει μια σαφή διάκριση ανάμεσα σε αυτές τις δυο επιστήμες.Η μια συμπληρώνει την άλλη. Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν. Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα