Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοι φιλοι astrovoxίτες γεια σας!

Προκειται να διαθεσω ενα σημαντικο ποσο για την αγορα ενος φακου εστιακης αποστασης

απο 16mm εως 19mm, και θα ηθελα για αλλη μια φορα τα φωτα σας..

Κατα νου εχω τα εξης:

1)Vixen LVW 17mm

2)Televue Panoptic 19mm

3)Televue Nagler 16mm T5

4)Televue Nagler 17mm T4 (2")

Αυτο που με ενδιαφερει περισσοτερο ειναι να παρω οσο το δυνατον πιο ευκρινη ειδωλα και με υψηλο contrast.

Οι διαφορες των φακων στα πεδια που δινουν δεν ειναι μεγαλες, οποτε δεν με απασχολει ιδιαιτερα

αν παρω 65 μοιρες η 82 μοιρες πεδιο.. και στις δυο περιπτωσεις πιστευω οτι τα πεδια

ειναι ικανοποιητικα για τις μεγεθυνσεις που θα εχω απο το 10ιντζο μου.

Οι γνωμες κατοχων η οι εντυπωσεις αυτων που εχουν δει μεσα απο τους

συγκεκριμενους φακους θα ειναι πολυ σημαντικη βοηθεια για μενα!

Επισης θα ηθελα τη γνωμη σας για την αγορα ενος Genuine Ortho 5mm τον οποιο θελω καθαρα και μονο για πλανητικη παρατηρηση.

Εχω δει τον Κρονο μεσα απο Nagler 5mm T6 και πραγματικα ηταν η καλλιτερη εικονα του Κρονου

που εχω δει εως τωρα απο το τηλεσκοπιο μου.. αναρωτιεμαι ομως αν αξιζει η αγορα του Nagler 5mm

αντι του Genuine Ortho 5mm απο τη στιγμη που δε με ενδιαφερει καθολου το ευρυ πεδιο στην πλανητικη παρατηρηση.

Ποιος απο τους 2 θα μου δειξει πιο λεπτομερεις εικονες των πλανητων?

Ευχαριστω εκ των προτερων οσους προσφερθουν να απαντησουν!! :cheesy:

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Εχω την εντυπωση οτι μου λειπει ενας καλος φακος μεσαιας μεγεθυνσης..

π.χ. χθες παρατηρουσα Μ16 και Μ27 με το Nagler 9mm T6 που εχω και

διαπιστωσα οτι ειναι πολλες οι μεγεθυνσεις (133x) για αυτου του ειδους τα αντικειμενα

και επισης "χανουν" λιγο απο το φως τους.

Επιπλεον με εναν φακο 17mm (πανω-κατω) πιστευω οτι θα χωρουν καποια αντικειμενα

(π.χ. Μ81 Μ82, Leo Triplet κ.α.) στο ιδιο πεδιο κι ετσι θα ειναι πιο εντυπωσιακη η παρατηρηση τους.

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Αυτά είναι τα αναμενώμενα αποτελέσματα από τους Hyperion με το τηλεσκόπιό σου 10" DOB.

Hyperion_10_DOB.JPG.a0342a33e4a77d7493453e1faff88a2c.JPG

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε
Εγώ δεν έχω στη συλλογή μου τον 13mm, 31mm & τον 21mm που δεν θα πάρω ποτέ λόγο μικρού πεδίου.

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

Αν καταλαβα καλα μου προτεινεις εναν Hyperion αντι αυτων που ανεφερα στο πρωτο μου post..

Να σου πω την αληθεια Μπαμπη, κατ'αρχην Hyperion κοιταζα για αγορα

ομως θα ηθελα ενα προσοφθαλμιο που να διορθωνει την κομη..

Για τους Hyperion δεν εχω διαβασει καλα σχολια οσο αφορα την κομη..

Ο 17αρης που εχεις τι λεει?Τον εχεις δοκιμασει ποτε σε νευτωνειο με μικρο εστιακο λογο?

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Δεν τον έχω δοκιμάσει σε Νευτόνιο, μια & τα τηλεσκόπιά μου είναι f/10 SC 8" & Διοπτρικό 4", f/5 διοπτρικό τύπου PETZVAL (Bresser R-152/760) & f/7,5 SW ED-80.

Αν καταφέρεις να έρθεις Ανάβρα μπορείς να τα δοκιμάσεις.

Μέλος Συλλόγων:

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

Τον Nagler 16mm T5 στον συστήνω ανεπιφύλακτα, είναι άριστος. Είναι ο πιό μεγάλος (σε εστιακό μήκος) Nagler που έχει βαρελάκι 1,25" και είναι μικρός σε διαστάσεις. Ο 17mm Nagler θεωρείται επίσης πολύ καλός αλλά είναι αρκετά πιό ογκώδης. Γιά τον 16άρη υπάρχει και μιά δοκιμή εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7865

Ο Panoptic 19mm είναι ίσως ο καλύτερος Panoptic. Για τους Tele Vue και όχι μόνο μπορείς να δεις εντυπώσεις χρηστών εδώ: http://www.excelsis.com/1.0/section.php?sectionid=22&lastsort=&findtext=&cond=&range=&archive=-1&range=t

Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν πολυάριθμες κριτικές χρηστών για τα περισσότερα γνωστά τηλεσκόπια και προσοφθάλμιους φακούς.

Οι Hyperion δεν ταιριάζουν τόσο καλά με γρήγορα τηλεσκόπια.

Οι Vixen LVW είναι εξαιρετικοί στην κατηγορία τιμής τους αλλά είναι και πιό ογκώδεις από άλλους.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Μπαμπη σ'ευχαριστω πολυ!Κατα πασα πιθανοτητα θα ανεβω στην Αναβρα, την Παρασκευη μονο ομως,

γιατι Σαββατο πρεπει να παρευρεθω σε γαμο.. οποτε αν εισαι εκει θα κανουμε μια δοκιμη.

Παντως ο Hyperion Aspheric 31mm που εχω, δεν διορθωνει την κομη στα ακρα του πεδιου.

Δεν ειναι ομως εντονο το προβλημα, αντιθετως θα ελεγα οτι η παρατηρηση με το συγκεκριμενο φακο ειναι ευχαριστη και ξεκουραστη.

Στεφανε σ'ευχαριστω για τα link που μου παρεθεσες.Με βοηθησαν πολυ!

Μια ερωτηση θελω να σου κανω μονο οσο αφορα τους Vixen LVW στους οποιους αναφερθηκες πιο πανω..

δηλ. εκτος απο το οτι ειναι ογκωδεις, η συμπεριφορα τους στην παρατηρηση σε σχεση π.χ.

με Nagler & Panoptic ειναι γενικα καλη ή υστερουν καπου?Κανουν διορθωση κομης ή

πρεπει να στραφω σε Televue για να λυσω αυτο το "προβλημα"?

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Δημήτρη!

Σου προτείνω να αγοράσεις τον Νagler 13mm.

Έχω το 8'' με εστιακή 1200mm και τα προσοφθάλμια μου είναι:

22 - 13 - 9 - 7 - 5 (mm)

Δεν έχω νοιώσει ούτε μια στιγμή ότι χρειάζομαι κάποια άλλη μεγέθυνση.

Αν δεν θες τον 13mm , πάρε τον N16t5 που πάλι είναι εκπληκτικός.Απλά κατά τη γνώμη μου χρειάζεται κάτι στις 90-100x.

Όσο για το πεδίο, κατά τη γνώμη μου υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε 65 και 82 μοίρες.Αν χρησιμοποιήσεις τους Nagler και μετά βάλεις φακό με μικρότερο πεδίο, πίστεψε με θα σου κακοφανεί πολύ.

Όσο για ένα φακό στα 5mm αν αντέχει η τσέπη σου πάρε Nagler, αλλιώς ένας απλός ορθοσκοπικός κάνει μια χαρά τη δουλειά του.Οι ορθοσκοπικοί βολεύουν στην πλανητική γιατί εκεί δεν χρειάζεσαι μεγάλο πεδίο, αφού παρατηρείς μόνο τον πλανήτη.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα και σε εσενα Αγγελε!

Τον Nagler 13mm που μου προτεινεις ειχα την τυχη να τον δοκιμασω στο τηλεσκοπιο μου

και επαληθευω κι εγω τα πολυ θετικα σχολια σου.Ο φακος αυτος ειναι απλα εκπληκτικος!

Δεν μου δινει ομως τις μεγεθυνσεις που θελω..

Ο 13αρης με τον 9αρη που εχω ειναι καπως κοντα απο αποψη μεγεθυνσεων.

Μαλλον ο 16αρης ειναι ο καταλληλοτερος για τις απαιτησεις μου.

Οσο για τα πεδια που λες, ειναι γεγονος οτι δυσκολα ξεκολας απο τις 82 μοιρες ενος Nagler!

O 9αρης Nagler που εχω ειναι αυτος που χρησιμοποιω περισσοτερο.

Αγγελε σ'ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια! :)

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Γενικά πάντως θα σου πουν πολλοί ότι οι μεγεθύνσεις πρέπει να ανεβαίνουν κατά 30~40x ώστε ο κάθε φακός να έχει την χρησιμότητά του.

Όπως και να έχει,είτε 13mm είτε 16mm , είναι και οι 2 καταπληκτικοί φακοί.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη μια διευκρίνιση-διόρθωση: δεν υπάρχει προσοφθάλμιος που να διορθώνει την κόμη ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα οπτικών - για την ακρίβεια κάποτε είχε γίνει μια προσπάθεια για κάτι τέτοιο αλλά απέτυχε εμπορικά και πρακτικά. Ένα από τα πράγματα που πληρώνεις στα ακριβά προσοφθάλμια είναι ότι δεν εισάγουν τα δικά τους οπτικά προβλήματα (ή εισάγουν κάποια σε μικρό και ελεγχόμενο βαθμό) στο πεδίο. Αν σε ενδιαφέρει να μειώσεις (έως και πρακτικά να εξαφανίσεις) την κόμη στο τηλεσκόπιό σου, υπάρχει ο visual paracorr της televue ο οποίος συνεργάζεται με όλα τα προσοφθάλμια της αγοράς.

Για τους nagler: ο 17άρης θεωρείται ο καλύτερος της σειράς 4. Κάποια στιγμή είχα την ευκαιρία να συγκρίνω τον τελευταίο στο πεδίο με έναν 16άρη Τ5. Δεν θα σου πω πως μου φάνηκε, θα σου πω μονάχα ότι ο ιδιοκτήτης του 16άρη έβγαλε μετά από λίγο καιρό τον προσοφθάλμιο προς πώληση προκειμένου να τον αντικαταστήσει με έναν 17άρη. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτό που είπε ο Στέφανος δεν αληθεύει 100%. Αν το θέμα όγκου/βάρους είναι σημαντικό ο 16άρης είναι σαφώς καλύτερη επιλογή.

Κάτι άλλο επίσης που φαντάζομαι ότι θα σε ενδιαφέρει να σταθμίσεις: έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι η κόμη που θα παρατηρήσεις τόσο στο 16άρη όσο και στον 17άρη προέρχεται αποκλειστικά από το σύστημα οπτικών του τηλεσκοπίου, θα δεις ότι στον 17άρη αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε σχέση με τον 16άρη. Αν δεν σκοπεύεις να προμηθευτείς σύντομα κάποιον paracorr, αυτό είναι άλλο ένα θετικό σημείο για τον 16άρη.

Ελπίζω να βοήθησα με τα παραπάνω.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Χαίρε Δημήτριε :D

Δεν έχω δει από νευτώνειο με LVW 17, έχω δει όμως με 22.

Πολύ καλές εντυπώσεις. Είναι αυτό που λέμε good value for money.

Παρ όλα αυτά, αν η τσέπη μου το επέτρεπε, θα επένδυα οπωσδήποτε στον 16 nagler ή 17.

Έχω δει από αρκετά νευτώνεια με τον 16 κι αν δεν είχα τον ethos 13 που έχει σχεδόν το ίδιο πεδίο,

θα ήταν η επόμενη επιλογή μου. Προσωπικά έχω ένα θέμα με τις "χειροβομβίδες" και όσο μπορώ τις αποφεύγω.

Κατά τη γνώμη μου δεν αξίζει να δώσεις παραπάνω χρήματα για τον ethos 13.

Δεν τον βρίσκω πολύ ταιριαστό για νευτώνεια 1200 σαν το δικό σου. Παραχάνεσαι στο μεγάλο πεδίο του.

θεωρώ πως είναι χρησιμότερος στα καταδιοπτρικά.

Να με συγχωρέσει ο αγαπητός Μπάμπης, αλλά οι υπερίωνες δεν μου αρέσουν. θα τους πρότεινα μόνο σε κάποιον που δεν μπορεί ή δεν θέλει να διαθέσει αρκετά χρήματα και που δεν τον ενοχλεί η κόμη στα άκρα του πεδίου.

Για τον Nagler 5, δεν έχω άποψη σε σχέση με πλανητική παρατήρηση, έχω όμως με radian που υποτίθεται πως είναι κατάλληλος για πλανητική.

Τώρα τι να σου πω...

Για να είμαι ειλικρινής δεν είδα και καμμιά διαφορά της προκοπής σε σχέση με έναν παλιό plossl 4000 της meade (made in japan) που χρησιμοποιώ συχνά.

Για να μην σου πω πως δεν είδα και διαφορά ούτε από τον Genuine Ortho.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως φταίει ο φακός, αλλά οι πολλές μεγεθύνσεις και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που τις περισσότερες φορές δεν σου επιτρέπουν να δεις λεπτομέρειες και κατ επέκταση, δεν αποδίδει τα μέγιστα ο προσοφθάλμιος.

Επιφυλάσσομαι όμως γιατί τις παρατηρήσεις των πλανητών, τις κάνω με το καταδιοπτρικό μου κι όχι με το νευτώνειο.

Ας μιλήσουν καλύτερα κάποιοι άλλοι με περισσότερη εμπειρία στην πλανητική παρατήρηση με νευτώνεια.

Δημοσιεύτηκε

Ηλια μεχρι τωρα ειχα αυτη την εντυπωση, δηλ. πιστευα οτι οι Nagler διορθωνουν την κομη σε μεγαλο βαθμο..

και για να ειμαι ειλικρινης μεχρι στιγμης εχω δει μεσα απο 2 Nagler 5mm & 13mm (συν τον δικο μου τον 9mm)

και πραγματικα η κομη απλα δεν υπαρχει.. Δηλ. υπαρχει περιπτωση απο τον 16mm ή 17mm Nagler

(αν επιλεξω εναν απο αυτους) να δω κομη?Απο οτι καταλαβα οσο μεγαλωνει η εστιακη αποσταση (προσοφθαλμιου)

και το FOV, αυξανονται οι πιθανοτητες εμφανισης κομης.. ή μηπως κανω λαθος?

Κατερινα, δεν θα κινηθω σε τοσο ακριβο προσοφθαλμιο οσο ο Ethos κυριως γιατι πιστευω

οτι οι 100 μοιρες (οπως πολυ σωστα προανεφερες) στην περιπτωση μου ειναι περιττες.

Αλλωστε οποτε "χρειαστω" εναν Ethos θα ερθω να παρω τον δικο σου :cheesy: ......

......για να σε απαλαξω απο τη "χειροβομβιδα" το λεω βρε!!! :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Για πλανητικη προς το παρον βολευομαι μια χαρα με τον Super Plossl 7,5mm (SW) που εχω

ο οποιος ειναι παρα πολυ καλος.Θα ηθελα ομως κατι παραπανω σε μεγεθυνση στην πλανητικη παρατηρηση

γι'αυτο και σκεφτομαι την αγορα ενος 5mm.

Ηλια και Κατερινα σας ευχαριστω πολυ για τις πολυτιμες συμβουλες σας!! :)

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη νομίζω οτι από τα 13 έως τα 16μμ πρέπει να πας λίγο ψάχνοντας για να διακρίνεις κόμη - ειδικά στον 13άρη. Από τα 17μμ και πέρα το φαινόμενο είναι αισθητό ενώ αρχίζει και "ενοχλεί" στα 22μμ. Βέβαια από μάτι σε μάτι υπάρχουν διαφορές: άλλους δεν τους ενοχλεί καθόλου ενώ άλλοι δεν το ανέχονται. Αν σε απασχολεί το θέμα ίσως ο 16άρης να είναι πιο ασφαλής επιλογή ή ακόμα καλύτερα δοκίμασε πριν αγοράσεις - η Ανάβρα είναι κοντά..

Νάσαι καλά!

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Ηλια, βρισκομαι καπου στη μεση.. το φαινομενο της κομης με ενοχλει, αλλα το ανεχομαι! :)

Παντως στον Hyperion 31mm που εχω το φαινομενο της κομης ναι μεν ειναι υπαρκτο,

σε καμια περιπτωση ομως δεν εχω σκεφτει να παψω να χρησιμοποιω το συγκεκριμενο φακο..

Οποτε στα 16mm (που ισως διακρινεται, ισως οχι!) το πιθανοτερο ειναι να μην γινει αντιληπτο.

Οτι καλλυτερο παντως θα ηταν (οπως ειπες κι εσυ) να τον δοκιμασω στο τηλεσκοπιο μου και μετα να αποφασισω.

Η Αναβρα ειναι μια πολυ καλη ευκαιρια για κατι τετοιο!

Ηλια σ'ευχαριστω και παλι για τη βοηθεια!!Να'σαι καλα κι εσυ!! :cheesy:

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Μετα απο αρκετο ψαξιμο και εξεταση ολων των παραμετρων, αποφασισα την αγορα του Vixen LVW 17mm.

Οι Nagler απο αποψη κοστους φευγουν αρκετα (πλεον των 350 ευρω ο 16αρης και 400+ ο 17αρης) και ο Panoptic 19mm φαινεται οτι ειναι απο θεμα ποιοτητας εικονας τουλαχιστον στα ιδια επιπεδα (αν οχι καλλυτερος) με τον LVW, κι αυτο το λεω διοτι διαβασα το συγκριτικο που εκανε ο φιλτατος Παναγιωτης Φωτεινεας (filiatra).

Τωρα,οι 17 μοιρες φαινομενο πεδιο που θα χασω σε σχεση με τους Nagler πιστευω πως λιγο θα με απασχολησει στα 70χ..

Οσο για το βαρος του φακου, εχω ηδη λυσει το προβλημα του ζυγισματος στο τηλε μου. :cheesy:

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Εψαξα, αλλα δεν βρηκα κατι σετικο για το συγκεκριμενο προσοφθαλμιο..

Ευχαριστω παντως!!

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Μήπως το μόνο κακό με τον Nagler 16mm T5 είναι το μικρότερο eye-relief (10mm) σε σχέση με τους υπόλοιπους Nagler; :-k :-k ή είναι τελικά αμελητέο;;
«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Πράγματι, είναι σχετικά μικρό αλλά όχι σε σημείο που να προβληματίζει. Υπάρχουν φακοί με eye relief 4mm κι όμως τους χρησιμοποιούμε. O Nagler 16mm έχοντας 10mm e-r γίνεται σχετικά άνετος μόλις το μαλακό λάστιχο διπλωθεί προς τα κάτω. Δεν εξυπηρετεί κάποιον που πρέπει να φοράει τα γυαλιά του στην παρατήρηση (αστιγματισμός) αλλά χωρίς γυαλιά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άλλωστε οι οπτικές αρετές του είναι τέτοιες που το e-r δεν απασχολεί.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Πράγματι, είναι σχετικά μικρό αλλά όχι σε σημείο που να προβληματίζει. Υπάρχουν φακοί με eye relief 4mm κι όμως τους χρησιμοποιούμε. O Nagler 16mm έχοντας 10mm e-r γίνεται σχετικά άνετος μόλις το μαλακό λάστιχο διπλωθεί προς τα κάτω. Δεν εξυπηρετεί κάποιον που πρέπει να φοράει τα γυαλιά του στην παρατήρηση (αστιγματισμός) αλλά χωρίς γυαλιά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άλλωστε οι οπτικές αρετές του είναι τέτοιες που το e-r δεν απασχολεί.

Μηπως ομως το μικρο e-r δεν μας αποκαλυπτει (η το αποκαλυπτει αλλα με δυσκολια) ολο το πεδιο του συγκεκριμενου φακου;

Αν ισχυει κατι τετοιο τοτε ισως να μην εχουν και μεγαλη σημασια οι 82 μοιρες φαινομενο πεδιο που προσφερει ο φακος..

Αναφερομαι σ'αυτο γιατι στον Nagler 9mm που εχω (12mm e-r) ναι μεν δεν δυσκολευει στην παρατηρηση,

για να δει ομως καποιος ολο του το πεδιο θα πρεπει κατα καποιο τροπο να κολλησει το ματι του στο φακο.

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Ανήκω στην κατηγορία που το e-r είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί σε έναν καλό προσοφθάλμιο.

Γρήγορα συμβιβάστηκα με την ιδέα πως όπως σε ένα τηλεσκόπιο δεν μπορείς να τα έχεις όλα, το ίδιο γίνεται και με έναν προσοφθάλμιο.

Άσε που γρήγορα συνηθίζεται κάτι τέτοιο. Πάει και κολάει το ματάκι σου μοναχό του, σαν βεντουζίτσα.

Αν είσαι κοριτσάκι δε, αφήνεις και μισό κιλό μάσκαρα στην ωραία του γυάλινη επιφάνεια (μόνο αν είναι ξένος ο προσοφθάλμιος, στον δικό σου δεν κάνεις τέτοιες βλακείες :P ) κι ύστερα βλέπεις το αφεντικό του τηλεσκοπίου (ή του προσοφθαλμίου) να ψάχνει πανικόβλητο μέσα στο σκοτάδι, το καθαριστικό και τα πανάκια για να τον καθαρίσει... :P :cheesy: =P~

Με άλλα λόγια, φυσικά και έχουν σημασία οι 82 μοίρες !

Και φυσικά... μακριά από το τηλεσκόπιο σου οι γυναίκες που φοράνε μάσκαρα (ειδικά όταν ο φακός σου έχει μικρό e-r ) :P

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης