casperino9 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Αχ τι μου θυμίζει, τι μου θυμιζει ολο αυτο... Ευρηκα... Παλιες καλες κοντρες... windows vs linux, windows vs mac. Οπως και εκεινες ποτε δεν κατεληγες σε καποιο συμπερασμα. Ο καθεις επεμενε στις αποψεις του κ η συζητηση ηταν μια ατελειωτη κοντρα. Αποψεις επι αποψεων. Να 'χαμε να λεγαμε δηλαδη... Και πως να το κανεις οταν ολοι θελουν να πουν αλλα οχι να ακουσουν. Σου λεει ο αλλος εδωσα τοσες χιλιαδες ευρω! Αδικα τα εδωσα; Οχι βεβαια!!! Μονος του μιλαει, μονος του μονολογεί... Για να τελειωνουμε... Οι ερασιτεχνες αστροφωτογραφοι δεν ειναι επιστημονες. Ειναι ερασιτεχνες... Παει και τελείωσε. Οποιος δεν καταλαβαινει τη διαφορα ας δει καλλίτερα την ετυμολογία της λεξης. Ειναι κριμα δηλαδη, για τους ανθρωπους που ειναι πραγματικοι επιστημονες, που εχουν κανει μεταπτυχιακα, διδακτορικα, δημοσιευσεις κ εχουν προσφερει στον χωρο... Το Hubble δεν το διαχειρίζονται ερασιτεχνες, ουτε θα παει στη Νασα ενας αστροφωτογραφος επειδη εβγαλε μια ωραια φωτογραφια του Μ31 Σκεφτομαι βεβαια, οτι αν το ανθρωπινο ματι εχει ορια τοτε και το ανθρωπινο μυαλο εχει ορια. Τοτε βρε παιδια γιατι πασχίζετε με ολες αυτες τις τεχνικες, Iso, aperture, speed και μετα photoshop; Γιατι δεν αφήνετε να κανει την δουλεια το "μηχανικό" Hubble; Γιατι πραγματικα και αυτο θα κανει ακομη καλλιτερα τη δουλεια που κάνετε εσεις.. Ας συμφωνησουμε λοιπον οτι ολοι ειμαστε ερασιτεχνες(σχεδον όλοι βεβαια, γιατι μπορει να υπαρχουν αναμεσα μας και επαγγελματίες, πανεπιστημιακοί αστρονομοι) και οτι ο καθε ενας κανει οτι του γουσταρει και οτι τον ευχαριστεί περισσότερο... Επιτελους... οχι αλλες κοντρες... σε θάλασσες και ακτες !
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Να θυμίσω αγαπητοί φίλοι, ότι το ερώτημα του φίλου Supernovous (που την άναψε την Soupernova και τώρα κάνει την πάπια ) ήταν, "Τι σας ωθεί στην αστροφωτογραφία" ε;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Δεν χρειάζονται τόσες αναλύσεις για να απαντηθεί ένα τόσο προσωπικό ερώτημα, ετσι δεν είναι; Απο το απλό "Γιατί έτσι γουστάρω" μέχρι το ....επιστημονικό "γιατί έστι συνεισφέρω στην επιστήμη της αστρονομίας" είναι όλα αποδεκτά.Μην προσπαθούμε όμως να αποδείξουμε ότι "Αυτό που κάνω εγώ για να περνάω ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μου Είναι Αντικειμενικά καλύτερο απο αυτό που κάνεις εσύ για να περνάς ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σου" γιατί δεν γίνεται! Δημήτρης
seti Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Διαβάστε φάση που μου έτυχε πρίν κάνα μήνα και με άφησε με το στόμα ανοικτό σαν χάνο,βρεθήκαμε με ένα καλό φίλο για να πιούμε αστρονομικό καφέ,κάποια στιγμή αφού είχαμε βυθιστή στην κουβέντα πετάγεται σαν ελατήριο το φιλαράκι και μου λέει να!!ο τύπος που σου έλεγα ότι έχει στο ενεργητικό του τρελές μετρήσης σε μεταβλητούς αστέρες AAVSO κ.λ. ,έλα ρε!!αμέσως εγώ!! φέρτον φέρτον στην παρέα μας τον άνθρωπο του λέω,τι να σας πω μιλάμε απο τα ιερά (τέρατα)της ερασυτεχνικής αστρονομίας απ'ότι εχω μάθει και το κατάλαβα και εγώ στην πορεία της συζήτησης απ'τα λεγομενα του,εε.. πάνω στην κουβέντα αφού πλέον είχαμε πεί πολλά με ρωτάει Νίκο εσύ τη εξοπλισμό έχεις,και με καμάρι του λέω έχω ενα dobsonian orion optics,και τι μου απαντάει ρε!!παιδιά,το προσπερνάει και μου λέει Ααα μάλιστα.. κυάλια δεν έχεις;; τι να λέμε τώρα,όσο και να καθόμαστε να εξηγούμε τα υπέρ και τα κατά της οπτικής και φωτογραφικής μας ασχολίας,άλλη άνθρωποι αυτά τα έχουν για απλές οδοντόβουρτσες,απλά πράττουν,αυτά δεν τα γράφω για να απαξιώσω αλλά για να καταλάβουμε ότι ο εξοπλισμός είτε φωτογραφικός είτε οπτικός που έχει ο καθένας μας απ'εδω μέσα πολλές φορές αγγίζει την τελειότητα,φανταστείτε τι μπορούμε να κάνουμε μ'αυτά τα (όργανα) αν αυτός ο άνθρωπος με οδηγό τα κυάλια του έχει καταφέρει να φέρει εις πέρας τόσες μελέτες μεταβλητών.Έτσι λοιπόν θέλω να δώσω το ερέθισμα να αφήσουμε τις συγκρίσης και να συνεχίσουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο ερασυτεχνικό αστρονομικό αύριο.και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτεραα.
Rossolatos Antonios Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Αυτό που διακρίνω σε τέτοιου είδους συζητήσεις και θέματα είναι έτσι μια "ψηλό-κοντρίτσα". Τα ελληνικά forum το έχουν αυτό και το ξέρουμε όλοι μας. Όσοι από εσάς έχετε ασχοληθεί και με forums του εξωτερικού θα γνωρίζετε ότι το κλίμα εκεί είναι εντελώς διαφορετικό. Καταρχάς αυτό που είπε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ σχετικά με τον supernovous είναι πολύ σωστό. Δηλαδή το όλο θέμα που ανοίχτηκε ήταν για να γράψουμε τις προσωπικές μας προτιμήσεις, και οι περισσότεροι αυτό έκαναν. Όλα τα άλλα λοιπόν είναι απλά λόγια. Πρώτον:“Για να τελειωνουμε... Οι ερασιτεχνες αστροφωτογραφοι δεν ειναι επιστημονες. Ειναι ερασιτεχνες... Παει και τελείωσε. Οποιος δεν καταλαβαινει τη διαφορα ας δει καλλίτερα την ετυμολογία της λεξης….” Κανείς δεν είπε το αντίθετο. Η ερασιτέχνες όμως με την CCD και ακόμα και με το μάτι έχουν δώσει επιστημονικά στοιχεία που βοήθησαν τους επιστήμονες. Άρα έκαναν κάτι επιστημονικό…τελείωσε. Δεύτερον:«Η παρατήρηση για τους οπαδούς της είναι μια ολόκληρη διαδικασία που ξεκινάει απο τους χάρτες, το ψάξιμο, τον εντοπισμό, την δοκιμή διαφορετικών φίλτρων, πολλοί κάνουν και καταγραφή αυτών που βλέπουν σε σκίτσα κλπ...Είναι χόμπι, δεν είναι άγνοια, ούτε αφραγκιά..» Κανείς δεν μίλησε για λεφτά και για αφραγκιές. Διότι κανείς δεν γνωρίζει το τι θυσίες μπορεί να έχει κάνει κάποιος στη ζωή του για να αποκτήσει ένα ακριβό αστρονομικό εξάρτημα. Μπορεί αυτός που έχει ένα τηλεσκόπιο των 5.000 ευρώ να αγόρασε ένα σαράβαλο αυτοκίνητο που κοστίζει 2.000 ευρώ για να κάνει τις δουλειές του. Είναι θέμα καθαρά επιλογών και όχι αφραγκιάς. Τι σχέση έχουν τα λεφτά τώρα με το θέμα μας. Τρίτον:«Αυτό με αγγίζει εμένα, υποκειμενικά, και δεν με ενθουσιάζει η ιδέα να πατήσω μερικά κουμπιά, να πάει μόνο του και να δώ μια εικόνα σε μια οθόνη..Αυτό δεν απαιτεί καν να κοιτάξεις τον ουρανό (περαν της ευθυγράμμισης)...» Αυτό που ανέφερες είναι εντελώς άτοπο. Ξέρεις πολύ καλά ότι η αστροφωτογραφία είναι πολύ πιο δύσκολη. Δεν πατάς μόνο κουμπάκια, και κάθε πράγμα που κάνεις πρέπει να ξέρεις ακριβώς τι κάνεις. Εγώ προσωπικά έχω μάθει τον ουρανό απέξω και με την βοήθεια της CCD. Δεν χρειάζεται λοιπόν να υπερβάλεις. «Εγώ όταν παρατηρώ ενα DSO, συνήθως μπαίνω απο το κινητό στο internet, και βλέπω και ολοκληρωμένες φωτογραφίες, προσπαθώντας να δώ μέχρι που φτάνει το μάτι μου η να κατανοήσω κάποιες λεπτομέρειες.» Άρα κοιτάς την εργασία και την φωτογραφία κάποιου άλλου. Μα εδώ είναι το θέμα. Να το κάνεις μόνος σου. Είναι σαν να μου λες: ότι σου αρέσει να είσαι πάντα συνοδηγός. Δηλαδή είναι το ίδιο να σε οδηγούν άλλοι παρά να πάρεις το τιμόνι και να νιώσεις τη σημαίνει οδήγηση; Προσωπικά «σκοτίστηκα» αν υπάρχουν 1000 φωτογραφίες του Μ31. Αν δεν την αποτυπώσω μόνος μου, αν δεν κάτσω να ξενυχτίσω να μαζέψω με τα τηλεσκοπικά όργανα ότι φωτόνια μπορώ που προέρχονται από τον Μ31, μετά να προσπαθήσω να αξιοποιήσω τις πληροφορίες που συνέλλεξα, τότε δεν το θεωρώ σημαντικό.Π.χ. "ένας ορειβάτης δεν σκαρφαλώνει στο Εβερεστ επειδή εχουν πάει ήδη άλλοι." Είναι το ίδιο να σου περιγράφουν οι άλλοι ορειβάτες την εμπειρία και τον αγώνα με το να πάς εσύ ο ίδιος; Δηλαδή θα είσαι ικανοποιημένος με το να παίρνεις έτοιμες τις φωτογραφίες και τα στοιχεία από άλλους; Δεν θεωρείς σημαντικό για τον ίδιο σου τον εαυτό να το κάνεις μόνος σου; Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω και πάλι ότι δεν είναι θέμα κόντρας. CCD ή Μάτι, τι είναι καλύτερο; Δεν υπάρχει τέτοιο πράμα. Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Πρέπει και οι δύο πλευρές να αλληλοσέβονται και να αναγνωρίζουν την δουλειά που κάνει ο άλλος. Όλοι είναι χρήσιμοι και κανείς δεν πρέπει να νιώθει πιο «αδύναμος» γιατί απλούστατα δεν είναι. Και να σας πω και κάτι τελευταίο. Γιατί πάντα εδώ στην Ελλάδα να είμαστε των άκρων. Ή το ένα ή το άλλο. Τα πράματα είναι απλά. Μπορούμε και τα δύο. Γιατί όχι και τα δύο; Και μη μου πείτε πάλι για τα χρήματα γιατί αν αναλογιστεί ο καθένας μας το τι ξοδεύει καθημερινά για άλλα «άχρηστα» πράματα τότε θα καταλάβουμε ότι τελικά μπορούμε να απολαύσουμε το Σύμπαν και με τους δύο τρόπους. "Όσο υπάρχουν άνθρωποι...θα υπάρχουν πόλεμοι!" - Albert Einstein GreekTelescope: Your online Telescope Hellenic Online Robotic Telescopehttps://greektelescope.grhttps://greekastronomy.grhttps://www.facebook.com/greektelescope.grhttps://www.facebook.com/antonis.rossolatos.greekastronomy
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Seti, αυτό που αναφέρεις για φωτομετρία με το μάτι είναι μια αξιόλογη δυνατότητα ενός έμπειρου ματιού, αναμφίβολλα..αλλά περιορισμένη. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει δέκατα του mag, όχι παραπάνω, και σίγουρα αν ήσουν επιστήμονας και ήθελες να επεξεργαστείς κάποιες μετρήσεις θα προτιμούσες αυτές να είναι απο ccd (όπου εκεί η ακρίβεια είναι αρκετές τάξεις μεγέθους) για σίγουρα πιο αξιόπιστη,σίγουρη και συγκρίσημη μέτρηση σε σχέση με το μάτι. Casperino είσαι τελείως εκτός στόχου...είπε κανείς εδω ότι όποιος βγάζει φωτογραφίες είναι επιστήμονας;;;είπε κανείς ότι θα πας στη Nasa αν βγαλεις μια τελεια φωτογραφία;Γιατί έχουμε την τάση να λέμε ακραία δήθεν επιχειρήματα για να υποστηρίξουμε κάτι άτοπο; Γιατί συγνώμη αλλά αν πάει ο οποιοσδήποτε σε έναν επαγγελματία αστρονόμο και του πει "η παρατήρηση με ccd ΔΕΝ είναι καλύτερη από την οπτική παρατήρηση" θα ξεκινήσει σήμερα και θα γελάει για 7 χρόνια.Όπως υπάρχει σύγκριση μεταξύ ενός 20ιντσου RC και ενός 3ιντσου Skywatcher, έτσι υπάρχει και μεταξύ ccd και ματιού.Σύγκριση ανιχνευτών ακτινογολίας, ξεκάθαρα πράγματα. Ανοίξτε ένα οποιοδήποτε βιβλίο παρατηρησιακής αστρονομίας και δείτε τι λέει. Και δεν είναι καθόλου θέμα χρημάτων που έχει ξοδέψει ο καθένας. Και γω όταν είχα κυάλια ήξερα ότι αυτοί που χουν ccd είναι καλύτεροι παρατηρητές, και τώρα αυτοί που χουν Sbig και Ritchey Chretien ακόμα καλύτεροι. Ξαναλέω, στα όρια της μεσότητας. Μη συγκρίνουμε τον ψαγμένο με κυάλια με τον άσχετο με εξοπλισμό. Οι γενικεύσεις δε προσφέρουν τίποτα. Πάντα υπάρχει καλύτερος παρατηρητής, και πάντα θα υπάρχει ένα Hubble. Αν ήταν να σταματήσουμε να παρατηρούμε επειδή υπάρχει κάτι καλύτερο, τότε να πουλήσουμε και τα αμάξια μας αφού υπάρχουν porche. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του με τα μέσα που διαθέτει. Και το ίδιο επιχείρημα θα ίσχυε για την οπτική. Αφού υπάρχουν φωτογραφίες υπάρχει περίπτωση να δείς έστω και 1% παραπάνω με το μάτι; όχι..άρα το επιχείρημα αυτό αν το θεωρείς επιχείρημα πάει πολλαπλώς παραπάνω για τον οπτικό παρατηρητή παρά για αυτόν που παίρνει φωτογραφίες. Καθαρά για παρατήρηση μιλάμε. Τι κάνουν οι οπτικοί παρατηρητές με το μάτι; Προσπαθούν να δουν λεπτομέρειες σε ένα αντικείμενο (γαλαξία, νεφέλωμα, σμήνος κλπ). Αυτό που προσπαθούν να διακρίνουν , το κάνει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μια ccd απο το μάτι; Ναι ή όχι; Τόσο απλό είναι. Όποιος λέει όχι, ας βγει και ας το υποστηρίξει με επιχειρήματα!Ας αφήσει τις απαντήσεις του στυλ "ειστε όλοι ερασιτέχνες κλπ". Το ερώτημα δεν είναι τι είναι ο καθένας, το ερώτημα είναι τι ωθεί κάποιον να ασχοληθεί με την αστροφωτογραφία. Και αυτό που υποστήριξα και υποστηρίζω (όχι εγώ, όλοι οι αστρονόμοι της Γης) είναι ότι η αστροφωτογραφία προσφέρει καλύτερη παρατήρηση απο το μάτι. Αφήστε τα άλλα...σε αυτό απαντήστε αν έχετε αντίρρηση. Χωρίς πάθη, με απλή λογική. Δέχομαι να μου πεις - δε γουστάρω να παίρνω φωτογραφίες, θέλω να νιώθω το ρομαντισμό, ή - το θεωρώ πεταμένα λεφτάή - βαριέμαι ή -πολυ ταλαιπωρία για μια φωτογραφίαή - έτσι γουστάρω να παρατηρώ με το μάτι Όλα αυτά δεκτά. Αυτό που δε δικαιούσαι να πεις είναι ότι με το μάτι κάνω πιο καλη παρατήρηση απ ότι με ccd, γιατί αυτό απλώς δεν ισχύει για τεχνικούς λόγους. IK Observing System
casperino9 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 ... αστο καλλίτερα. Γιατι θα γίνουμε... Ας κρατήσει o καθενας την αποψη του για τον εαυτο του και για οσους την ενστερνίζονται.
Draco Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Παιδιά δεν υπάρχει λόγος να έρχεστε σε αντιπαράθεση.Το τι θέλει ο καθένας είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό. Για παράδειγμα εγώ ξεκίνησα με το Dobson.Είδα κάποια πράγματα, ζορίστηκα να τα βρώ άρχισα να βαριέμαι, κοψομεσιάστηκα και αποφάσισα να πάρω μια ωραία βάση με Go to και να ψάχνει αυτή για εμένα.Έτσι είχα πολύ περισσότερο χρόνο να δω αρκετούς στόχους σε μια νύχτα.Και ο χρόνος για μένα είναι πολύτιμος. Δεν έχω την πολυτέλεια να τρέχω στα όρη και στα βουνά πολύ συχνά.Να το πρώτο κέρδος με την περίφημη Go to βάση μου.Αργότερα και αφού δεν έχω και την τελειότερη όραση το χόμπι της παρατήρησης άρχισε να με κουράζει. Άρχισα να ψιλοβαριέμαι και δεν μπορούσα να δω και πολλά πράγματα λόγω της γκαβομάρας μου.. Τότε ήταν που είπα θα ασχοληθώ με την φωτογραφία. Έτσι ήρθε και η πρώτη μου DSLR και είδα το φως το αληθινο (μέσα απο τις λιγοστές φωτογραφίες που έχω καταφέρει να τραβήξω)Να το δεύτερο κέρδος με την αγορά της μηχανής..Όχι για μένα..για τα κακόμοιρα τα ματάκια μου.. Όπως βολεύεται παιδιά ο καθένας.Κι εμένα δεν με βολεύει με τίποτα η οπτική παρατήρηση. Αυτά τα ολίγα..και μην τσακώνεστε.Ο καθένας άλλωστε έχει την άποψή του. ΦιλικάΚώστας EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC
supernovus Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2009 Συμφωνώ κι εγώ ρε παιδιά με τον Draco. Όταν ξεκίνησα αυτό το θέμα, το έκανα με συνθετική διάθεση. Περίμενα ότι θα ακουστούν διαφορέτικές απόψεις, παράλληλες, που η μία δεν θα απέκλειε τις άλλες. Αυτό ήταν το ζητούμενο. Ήταν δε σίγουρο ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία όλων με όλους, μια και ο καθένας θα είχε διαφορετικούς λόγους να ασχοληθεί ή να μην ασχοληθεί με την αστροφωτογράφηση. Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά έμαθα πολλά απ' τη συζήτηση που έγινε, αλλά πολύ λυπάμαι που αυτή η απλή ερώτηση οδήγησε σε αντιπαραθέσεις. ...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Rossolatos Antonios Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Τι στεναχωριέσαι βρε supernovous. Δεν έγινε και τίποτα. Εδώ ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα που αυτό εδώ δεν είναι τίποτα. Το σημαντικό είναι ότι τελικά έμαθες από αυτό το θέμα και ο καθένας είπε τις απόψεις του. Όποιος παρεξηγήθηκε εδώ ας ηρεμήσει και ας συνεχίσουμε την εξερεύνηση του ουρανού. Ναστε όλοι καλά. GreekTelescope: Your online Telescope Hellenic Online Robotic Telescopehttps://greektelescope.grhttps://greekastronomy.grhttps://www.facebook.com/greektelescope.grhttps://www.facebook.com/antonis.rossolatos.greekastronomy
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Τι σας ωθεί στην Αστροφωτογράφηση; Αυτό που ωθεί και τους υπόλοιπους στην παρατήρηση....Ο ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ. Υ.Γ:Κύριοι καλό είναι πρώτα να τρέχει το μυαλό και μετά η γλώσσα. http://www.astropixel.gr
seti Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Συμφωνό και επαυξάνω με τα γραφόμενα του κ.Ροσσολάτου.Εε...κατά τ'άλλα μην τα λιγουρεύεστε,άλλος είναι ο σκοπός των φωτογραφιών που ακολουθούν. Μπορούμε και έτσι!! Αλλά και έτσι!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα