supernovus Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Διάβασα ότι στις 9 Ιουλίου ο Δίας θα είναι σε αντίθεση. [λάθος-Ed.] Ψάχνοντας λίγο στο ιντερνετ είδα ότι αυτό σημαίνει ότι ο Δίας θα βρίσκεται σε ευθεία με τη Γη και τον Ήλιο, οπότε μάλλον (αν το φαντάζομαι σωστά) θα βρίσκεται στη σκιά της Γης. Σε τι μεταφράζεται αυτό στην παρατήρηση; Μικρότερη λαμπρότητα; Πιο ευδιάκριτες λεπτομέρειες;Το αστείο είναι ότι έχω οργανώσει "αστροπαρτάκι" στο σπίτι για την Πέμπτη 9/7. Δηλαδή θα έρθουν κάτι φιλικά ζευγάρια να χαζέψουμε όλοι μαζί απ' το τηλεσκόπιό μου. (Ξέρετε, πίτσες, μπίρες και τα συναφή στην ταράτσα) Για να δούμε, θα γίνουν κι εκείνοι μέλη στο Astrovox; ...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Δεν υπάρχει καμμία έκλειψη. Απλώς εκείνη την περίοδο ο Δίας θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη οπότε θα είναι και μεγαλύτερος από το υπόλοιπο έτος. Σκέψου χοντρικά πως η Γη απέχει από τον ήλιο 1AU και ο Δίας 5AU οπότε όταν βρίσκεται σε αντίθεση θα απέχει την ελάχιστη 5-1=4AU και όταν βρίσκεται προς τη μεριά του ήλιου απέχει 5+1=6AU. Το φαινόμενο μέγεθός του προφανώς εξαρτάται από την απόστασή του από εμάς. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Διάβασα ότι στις 9 Ιουλίου ο Δίας θα είναι σε αντίθεση. Ψάχνοντας λίγο στο ιντερνετ είδα ότι αυτό σημαίνει ότι ο Δίας θα βρίσκεται σε ευθεία με τη Γη και τον Ήλιο, οπότε μάλλον (αν το φαντάζομαι σωστά) θα βρίσκεται στη σκιά της Γης. Φίλε Μάνο supernovus, αν έψαχνες λίγο παραπάνω στο διαδίκτυο και για την αντίθεση, ας πούμε "opposition" θα μάθαινες και αυτό: http://en.wikipedia.org/wiki/Opposition_(astronomy) Για την σκέψη σου ως προς τη σκιά της Γής, είλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ πόσο μεγάλη διάμετρο θα έπρεπε να είχε η Γη για να δημιουργεί σκιά περίπου 3,7AU και να κρύψει το Δία!!! **** Μάνο εντυπωσιαστήκαμε και οι δύο ταυτόχρονα!! Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
supernovus Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 είλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ πόσο μεγάλη διάμετρο θα έπρεπε να είχε η Γη για να δημιουργεί σκιά περίπου 3,7AU και να κρύψει το Δία!!! Έλα ντε! Δίκιο έχεις, Γιάννη. Καλά, βέβαια δεν φαντάστηκα καμμιά έκλειψη, αλλά καμμιά τελεία, σαν των δορυφόρων του, που κι αυτό χαζό ήταν βέβαια. Α, ρε... είδες η άγνοια; Καμμιά φορά καταργεί και την λογική Πάντως σας ευχαριστώ για τη βοήθεια. ...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 8, 2009 ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παραπάνω ημερομηνία δεν είναι σωστή. Για το 2009 η αντίθεση του Δία συμβαίνει στις 15 Αυγούστου κι όχι στις 9 Ιουλίου (που ήταν η ημερομηνία αντίθεσης για το 2008). Στις 15 Αυγούστου λοιπόν και λίγες εβδομάδες πριν και μετά, είναι η καλύτερη ευκαιρία για τη λεπτομερή παρατήρησή του αφού η φαινόμενη διάμετρός του θα φτάσει τα 49" και ο φωτισμός της επιφάνειάς του το 100% (από την οπτική γωνία της Γης). Σχετικά με τις άλλες απορίες, όταν ένας εξωτερικός πλανήτης βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ήλιο, τότε οι θέσεις Ήλιου-Γης-πλανήτη σχηματίζουν την καλύτερη προσέγγιση ευθείας από κάθε άλλη στιγμή του έτους, αλλά δεν φτάνουν απαραίτητα σε απόλυτη ευθεία, ώστε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε (θεωρητικά έστω) εκλείψεις. (Ακριβώς όπως δεν έχουμε έκλειψη Σελήνης σε κάθε Πανσέληνο). Επιπλέον, επειδή ο Ήλιος είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από τη Γη, η σκιά της Γης δεν εκτείνεται πολύ μακριά της, ούτε η παρασκιά της είναι αισθητή σε μεγάλες αποστάσεις. Έτσι δεν παρατηρείται κάποια μείωση στο φωτισμό του πλανήτη. Αν σκεφτούμε ένα τέτοιο φαινόμενο παρατηρώντας το από το Δία, η Γη δεν θα προκαλέσει έκλειψη, απλά θα κάνει μιά «διάβαση» μπροστά από τον Ηλιακό δίσκο, και θα φαίνεται σαν μιά μικροσκοπική κηλίδα που διατρέχει την επιφάνεια του Ήλιου. Η φαινόμενη διάμετρός της χονδρικά θα είναι στο 1/90 της φαινόμενης ηλιακής διαμέτρου. (Στην πραγματικότητα ο λόγος των διαμέτρων Γης/Ήλιου είναι 1/109 αλλά η Γη θα βρίσκεται 20% πιό κοντά στο Δία απ' ότι ο Ήλιος οπότε ο λόγος των φαινόμενων διαμέτρων θα είναι περίπου 1/90). "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
blackholesun Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2009 συμφωνα με τo Sky Guide ο Διας θα ειναι σε αντιθεση απο λιγα λεπτα πριν τις 12:00 η λιγο μετα οποτε για να μην μπερδευτουν μερικοι η ημερομηνια αντιθεσης ειναι 14 αυγουστου, μηνα εως 15(αφου το sky guide δεν διευκρινιζει) συγκεκριμενα θα εχει αποσταση 603 εκατομμυρια km απο την Γη μας.. και με μεγεθος -2,9.οποτε γειτονα Πειραιωτη supernovus σε καλω στην ταρατσα μου οταν ερθει η στιγμη.
supernovus Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Σ'ευχαριστώ πολύ, Σωτήρη. Με μεγάλη μου χαρά. Κι αν όχι στην ταράτσα σου, μια ομαδική παρατήρηση έχει πάντα άλλο γούστο.Τελικά είμαστε πολλοί εδώ γύρω στον Πειραιά, ε; ...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
blackholesun Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Αρκετοι.... , εχθες παντος ο Διας.......σάρωσε!! Αναλυση152 διοπτρικο +barlow x2 +δυοφθαλμιο (καλα εστιασμενο και στους δυο κυκλους)+ 9 plossl= δεν περιμενα να δω τον Δια ετσι... (ο Σταθης ειχε δικιο τελικα..απλα το λαθος μου προχθες ειναι οτι δεν περιμενα να παρει υψος απο τον οριζοντα) Απλα απιστευτος, που να παρω και 2 ορθοσκοπικους ! φανταστειτε οτι το διοπτρικο μου εχει 760 εστιακη οποτε με τα 9ρια μου εδωσε 84 με χ2 = 168 και + ενα 20% με 30% το δυοφθαλμιο ενα 200χ... και τον εβλεπα σχεδον καθολου αλοιωμενο.
blackholesun Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Μιας που μιλαγα πρωι πρωι για τον ενθουσιασμο μου, εχθες ο κολητος μου με τραβουσε φωτογραφιες απο το κινητο του για να γελαει...... ναι ναι καλα ακουσατε.. επειδη εχω μια μανια να βασω στο κεφαλι το μπλουζακι μου ωστε να καλυβω ολο το προσωπο μου στην διαρκεια της παρατηρησης.. ιδιος μεσα στα φωτα της πολης... (αρκετοι απο εμας το κανουν) και σκεφτηκα να σας στειλω τις φωτο ετσι απλα να σκασετε λιγο στα γελια
ourania Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Επιπλέον, για να γίνει μια έκλειψη πρέπει τα σώματα να είναι στο ίδιο επίπεδο. Για τον ίδιο λόγο δεν έχουμε έκλειψη σελήνης κάθε φορά που η Σελήνη είναι στη φάση της πανσέληνου ή έκλειψη ηλίου κάθε φορά που είναι στη φάση της νέας σελήνης. (Αν το επίπεδο τροχιάς τη Σελήνης και της Γης ήταν το ίδιο θα είχαμε έκλειψη Σελήνης και Ηλίου κάθε μήνα.) Συνοψίζοντας, αν η κλίση των δυο πλανητών ως προς το επίπεδο της εκλειπτικής ήταν ίδιο και αν η σκιά της Γης έφτανε στον Δία (και τον κάλυπτε) θα είχαμε έκλειψη Δια. Και αν ο blackholesun δεν έμενε στον Πειραιά δεν θα χρειαζόταν να βγάλει την μπλούζα του για να παρατηρήσει .
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Συνοψίζοντας, αν η κλίση των δυο πλανητών ως προς το επίπεδο της εκλειπτικής ήταν ίδιο και αν η σκιά της Γης έφτανε στον Δία (και τον κάλυπτε) θα είχαμε έκλειψη Δια. Και τότε το αεροπλάνο θα έφτανε στη Σανγκάη σε 738 ώρες αντί για 11 Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
blackholesun Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2009 Και τοτε δεν θα ζυγιζες οσο ζυγιζεις... Θα αλλαze και οι βαρυτητα και παει λεγοντας... σημερα εχει φεγγαρακι απο μπαλκονι, κουραστικα τα πανω κατω της ταρατσας...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα