nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2009 Έχω ένα σχετικά καλό setup για φωτογράφηση (EQ 5, ED 80 & Canon EOS 1000D). Το βασικότερο όμως που μου λείπει είναι η οδήγηση, και χωρίς το τελευτέο, όλα τα παραπάνω όπως ξέρουμε όλοι πάνε στράφι. Σκεφτόμουν λοιπόν αντί για την αγορά ενός ακόμα διοπτρικού που θα έχει το ρόλο του οδηγητικού τηλεσκοπίου, κατά πόσο με συμφέρει ένας Off Axis Guider. Ερωτώ λοιπόν, έχει κανείς εμπειρία με κάποιον συγκεκριμένο; Και αν ναί, πως βρίσκει την απόδοση του σε σχέση με ενα οδηγητικό; Επίσης έχει αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (κάπου είχα ακούσει οτι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα ομοιόμορφης εστίασης ως προς την οδηγητική κάμερα και τη DSLR ή οτι το τελικό είδωλο θα είναι πιο σκοτεινό); Υπόψιν επίσης οτι μόνο Manual guiding μπορώ να κάνω με την EQ 5. Ευχαριστώ προκαταβολικά !
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 22, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 22, 2009 Βρε θηρίο, τι εχεις γινει; Καλως σε βρηκαμε παλι. Λοιπον, θυμασαι τις συζητησεις οταν ξεκιναγα και εγω και ειχα ακριβως την ιδια απορια. Δεν το εχω δοκιμασει πολύ αλλα μπορω να σου πω οτι: 1) Δεν θα ανυσηχουσα για την ομοιομορφια2) Ουτε θα ανυσηχουσα για ποιο σκοτεινο ειδωλο. Βασικα δεν μιλαμε για σκοτεινοτερο ειδωλο, αλλα για βινιεταρισμα, και τελος παντων θα παρεις οτι με ενα Τ-ring (υποψην, εγω το εχω καταργησει το Τ για DSLR, χρησιμοποιω οπου μπορω 2" , κανει διαφορα). Αλλα γενικα το βινιεταρισμα υπαρχει και δεν ειναι κατι για να τα βαψεις μαυρα - θα παρεις flat ουτως ή αλλως.3) Επισης δεν ανυσηχω ποια και για το θεμα του "βρισκω αστερι να οδηγησω" αρκει η οδηγητικη καμερα να ειναι ευαισθητη και να χρησιμοποιεις εναν radial OAG (πχ Celestron) Το δικο μου setup (που τελικα το κραταω για την περιπτωση που θα χρειαστει για το SCT) ειναι αυτο. Δεν το χρησιμοποιω με το 80ρι, η λύση με το οδηγητικο ειναι και ποιο ευκολη στην χρήση και τελικα ποιο φτηνη. Απλα εχει περισσοτερο ογκο/βαρος. Νικο, οδηγητικο φτηνο 60-70 mm με $30-$40 απο ebay, φτηνα οδηγητικα δακτυλιδια, και ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ καμερα (συστηνω DSI, κατα προτιμηση Pro την ασπρομαυρη, οι τιμες τους εχουν πεσει δραματικα στα μεταχειρισμενα , αστρομαρτ κλπ) Καλη συνεχεια
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2009 Καλώς σας βρήκα και εγώ παιδιά. Γιάννη, όλα καλά ; 1) Ακόμα και να υπάρχει θέμα ομοιόμορφης εστίασης, νομίζω είναι σχετικά εύκολα αντιμετωπίσημο. Μπορώ να βιδώνω τον αντάπτορα της Toucam σε διαφορετικό σημείο. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, χρησιμοποιώ κανέναν Extender. 2) Ούτε το βινιετάρισμα μπορώ να πω οτι με απασχολεί ιδιαίτερα. Έτσι και αλλιώς, έχω κόμη στα άκρα του πεδίου. Επιπλέον, ο αισθητήρας της 1000D είναι σχετικά μικρός σε σχέση με άλλα μοντέλα (βλέπε Canon 5D, Nikon D40 κτλ). 3) Χμμ, εδώ ένα πρόβλημα το έχουμε. Η Toucam Pro 2 δεν είναι αρκετά ευαίσθητη. Ακόμα και αν ανεβάζω ψηλά το Gamma και το Gain, πάνω απο 3 mag δύσκολα βλέπω, πόσο μάλλον για οδήγηση. Και το κακό είναι οτι αρκούμαι αναγκαστικά σε πολύ μικρούς χρόνους έκθεσης ώστε να μπορώ να κάνω άμεσα τις απαραίτητες διορθώσεις. Θα μπορούσα να εφαρμόσω τη κλασική λύση του οδηγητικού, αλλά ήδη ο υπάρχον εξοπλισμός που έχω καταλαμβάνει αρκετό όγκο. Ένας OAG νομίζω είναι μια απλούστερη και πιο πρακτική λύση. Είδα και το δικό σου thread. Δεν υπάρχει θέμα back focus με το ED έτσι; Επίσης, έχω M 42 σπείρωμα. Χρειάζομαι Nosepiece ; Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Αν κάποιος άλλος θέλει, ας πει και τη δική του άποψη.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2009 Μια SC1 ToUcam ισως ? Παντως με το οδηγητικο θα εχεις μια μεγαλυτερη ευκολια να βρισκεις αστερια-οδηγους . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2009 Γιάννη, όλα καλά ; Αστα Νικολα, κατι οι συννεφιες, κατι οι δουλειες, κατι η φαμιλια, εχω ενα συστημα ετοιμο και λουκουμι και μαζευει σκονη Η Toucam Pro 2 δεν είναι αρκετά ευαίσθητη. Θα σε δυσκολεψει με OAG. Με οδηγητικο και απο τον ουρανο σου κατι θα κανεις. Δεν κοιτας αυτο που σου λεω για DSI Pro I απο αστρομαρτ ή astrobuysell ; θα με θυμηθεις οτι και να διαλεξεις OAG ή οδηγητικο. Ακομη και η DSI Color ειναι κλαση ανωτερη απο την Philips χωρις μετατροπες, αλλα η DSI Pro ειναι ιδανικη. Το επομενο βημα μετα απο αυτην ειναι αυτες που εχουν και ST4 πανω τους (πχ QHY5) για να γλυτωσεις το USB->ST4 AN θα δουλεψεις με ST4 και οχι με πχ eqmod+ascom. αλλά ήδη ο υπάρχον εξοπλισμός που έχω καταλαμβάνει αρκετό όγκο. Ενα 80ρι δεν θες να οδηγησεις; Για ποιον ογκο λες ; Εκτος αν εχεις και εσυ την ψευδαισθηση του μικρο για το αεροπλανο Χα, μετρα: κεφαλη, τριποδας, 80ρι, προσοφθαλμια, μπαταρια, laptop , παρελκομενα. Ε, εγω βαζω το 70ρι ( κατι σαν το Βρεσσερ) ΑΝΑΜΕΣΑ στα ποδια και μεσα στην τσαντα του τριποδα - ογκος μηδεν. Εκτος αν δεν το επιασα σωστα.
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2009 Θα σε δυσκολεψει με OAG. Με οδηγητικο και απο τον ουρανο σου κατι θα κανεις. Δεν κοιτας αυτο που σου λεω για DSI Pro I απο αστρομαρτ ή astrobuysell ; θα με θυμηθεις οτι και να διαλεξεις OAG ή οδηγητικο. Καλά, σίγουρα θα την αντικαταστήσω τη Toucam. Θα το ψάξω όπως μου λες. Ενα 80ρι δεν θες να οδηγησεις; Για ποιον ογκο λες ; Εκτος αν εχεις και εσυ την ψευδαισθηση του μικρο για το αεροπλανο Χα, μετρα: κεφαλη, τριποδας, 80ρι, προσοφθαλμια, μπαταρια, laptop , παρελκομενα. Ε, εγω βαζω το 70ρι ( κατι σαν το Βρεσσερ) ΑΝΑΜΕΣΑ στα ποδια και μεσα στην τσαντα του τριποδα - ογκος μηδεν. Αναφέρομαι για μέσα. Έξω στην αυλή δεν είναι καθόλου ζήτημα ο χώρος. Πάντως ένας OAG θα χρησίμευει και για το 8" μιας και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω οδηγητικό πάνω του αφού υπερβαίνει τα όρια της EQ 5.
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2009 Αναφέρομαι για μέσα. Έξω στην αυλή δεν είναι καθόλου ζήτημα ο χώρος. Πάντως ένας OAG θα χρησίμευει και για το 8" μιας και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω οδηγητικό πάνω του αφού υπερβαίνει τα όρια της EQ 5.Νικο, ΟΤΑ του στυλ Βρεσσερ (Meade κλπ) σαν αυτες που λεω ειναι μικρες, αλουμινενιες και παναλαφρες. Ακομη και με το 8" παλι κανει. Απο ογκο για αποθηκευση, σου λεω, βαλτην αναμεσα στα ποδια του τριποδα. Πως θα βαλεις OAG στο 8" ; Θες πολύ back focus και το 8" δεν εχει
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2009 Εκτος αν παιζει και κατι αλλο: θες να αποφυγεις αλλη μια ΟΤΑ Σε αυτην την περιπτωση σε καταλαβαινω (ομοιοπαθης γαρ )αλλα και παλι ξεπερνα το, 30-40 δολλαρια ειναι.
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2009 Εκτος αν παιζει και κατι αλλο: θες να αποφυγεις αλλη μια ΟΤΑ Είναι και αυτό για να λέμε την αλήθεια. Για το πρόβλημα back focus του 8", ένα ανέβασμα του κατόπτρου θα το λύνε το πρόβλημα. Βέβαια, ένα ελαφρύ οδηγητικό είναι πολύ λιγότερη ιστορία σαφώς. Απλά δεν ξέρω ρε παιδί μου, το 8" μόνο του κιόλας να βλέπω πάνω στην EQ 5, δεν αισθάνομαι πολύ άνετα Μια SC1 ToUcam ισως ? Είναι και αυτή μια επιλογή, δεν ξέρω κατά πόσο συμφέρει και οικονομικά σε σχέση με μια DSI που λέει ο Γιάννης. Τέσπα, είδομεν και πράξομεν.
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2009 Καλά κανεις και τρομαζεις, ειναι βαρυ και μακρύ. Ισως να μπορεσεις να το οδηγησεις, με πολύ καλή ζυγηση και με πολύ καλή οδηγηση και με προσοχη - εγω το δοκιμασα μια φορα, τρομαξα και το παρατησα. Απο την αρχη το επαναλαμβανω, θελουν τουλαχιστον EQ6 για φωτογραφηση. Και με τα ποιο πανω στο μυαλο, εισαι σιγουρος οτι θες να μπλεξεις με ανεβασμα κατοπτρου; Τι θα γλυτωσεις; τα 300ευρω του ντοπς, που εχεις ηδη κανει αποσβεση; Εκει εγω πηγα και αγορασα αλλη ΟΤΑ . Αν εχεις κανει μια φορα το βημα ερχεται ποιο ευκολα Με Philips SC1 ειναι ποιο ευκολα τα πραγματα, αλλα και παλι οι DSI εχουν ποιο καθαρο σημα. Και ειναι ποιο ευαισθητες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα