Jump to content

Νυχτερινό Τοπίο στην Παλαιόπολη Κέρκυρας



Η Παλαιόπολη αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας και βρίσκεται στο βόρειο άκρο της χερσονήσου του Κανονιού. Η χρήση του χώρου αρχίζει στα τέλη του 8ου αι. π.Χ., εποχή του αποικισμού της Κέρκυρας από τους Κορίνθιους και φτάνει στα χριστιανικά χρόνια. Τα λείψανα της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Ιοβιανού, του 5ου αι.μ.Χ., δεσπόζουν τώρα στην περιοχή. Ακμή στην Παλαιόπολη σημειώνεται αρχικά κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και στη συνέχεια στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους επικεντρωμένη στο χώρο της αγοράς και του λιμανιού. Εν μέρει άνθιση στον ίδιο χώρο παρατηρείται κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, με την κατασκευή ωδείου και τη λειτουργία εκτεταμένου λουτρικού συγκροτήματος.

 

Από την πρώτη περίοδο κατοίκησης του χώρου (περίοδος αποικισμού), έχουν βρεθεί μόνο θραύσματα κεραμικής. Από τους αρχαϊκούς χρόνους, πέραν ισχυρού τοίχου του λιμανιού της πόλης, έχουν διασωθεί και ανασκαφτεί πάλι σποραδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και ως επί το πλείστον έχει συλλεχτεί κεραμική.

 

Η κλασική περίοδος στην Κέρκυρα στιγματίζεται από την εμφύλια διαμάχη που ξέσπασε και τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή που ακολούθησε, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται εντελώς αποσπασματικά ανασκαφικά. Στους ελληνιστικούς χρόνους κτίζονται διάφορα κτήρια, ορισμένα από τα οποία βάσει των ανασκαφικών δεδομένων χαρακτηρίζονται ως δημόσια. Ο χώρος της αγοράς, προς το τέλος της περιόδου αυτής, αποκτά την τελική μνημειακή μορφή του με το εκτεταμένο πλακόστρωτο.

 

Στους ρωμαϊκούς χρόνους συνεχίζεται η ανοικοδόμηση στην περιοχή με την κατασκευή ωδείου, στοάς , βαλανείου και συγκροτήματος λουτρών. Η χρήση του χώρου περιορίζεται κατά τους χριστιανικούς αιώνες, μετά τις αλλεπάλληλες βαρβαρικές επιδρομές, φτάνοντας έως τα τέλη του 5ου αι. μ.Χ.

 

Τα πρώτα ευρήματα στο χώρο αποκαλύφτηκαν στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, όταν κατέρρευσε λόγω καιρικών συνθηκών τμήμα των πρανών του δωρικού ναού του Καρδακίου. Αργότερα οι ανασκαφές στο χώρο έγιναν μεταξύ των ετών 1936 - 1955 και την περίοδο αυτή αποκαλύφτηκε τμήμα της αγοράς και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

 

Από το 1987 μέχρι σήμερα ο χώρος ανασκάπτεται συστηματικά από την κα. Πρέκα σε συνεργασία με τον καθηγητή T. Hackens του Πανεπιστημίου της Louvain. Την περίοδο αυτή αποκαλύφτηκαν τα ρωμαϊκά λουτρά, τα νεώρια του λιμένος του Αλκινόου και σημαντικό τμήμα του λίθινου πλακόστρωτου δαπέδου της αρχαίας αγοράς.

 

Σημαντικά αναστηλωτικά έργα πραγματοποιήθηκαν στο χώρο των ρωμαϊκών λουτρών, τα έτη 1994-1995.

 

Στόχος της Η΄Ε.Π.Κ.Α είναι η ενοποίηση των απαλλοτριωμένων οικοπέδων που απαρτίζουν το χώρο της Παλαιόπολης και η δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανάπλασης - ανάδειξης των αρχαιοτήτων, ενταγμένες στα έργα του Γ΄Κ.Π.Σ. Στο χώρο που έχει ενταχτεί στο πρόγραμμα "Ανάδειξης - Ανάπλασης Απαλλοτριωμένων Αρχαιολογικών Χώρων Παλαιόπολης Κέρκυρας" πραγματοποιούνται περιοδικές εργασίες καθαρισμού και στερεώσεων καθώς και απαραίτητα έργα απορροής υδάτων βροχής, Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τον επιμελή καθαρισμό και ευπρεπισμό των επιμέρους χώρων, αναγκαίες διαμορφώσεις ώστε να γίνουν αυτοί επισκέψιμοι, δημιουργία διαδρομών επισκεπτών, το φωτισμό και τη σήμανση του αρχαιολογικού χώρου καθώς και τη λειτουργία φυλακείου και εγκαταστάσεων υγιεινής.

 

Συντάκτης

Γαρυφαλιά Μεταλληνού, αρχαιολόγος

Μαρία Νάκου, αρχαιολόγος

(κείμενο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, odysseus.culture.gr)

 

 

Canon eos 5D Mkii

ef 15mm fisheye

20sec

f/9

Iso 200

Photoshop,

 

τα Αστέρια έχουν όλα Artificial Spikes διότι με τόσο φως φαινόταν οριακά τα μικρά αστέρια.


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2137 images
  • 2137 images
  • 6279 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

δεν υπάρχουν σχόλια για εμφάνιση

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης