Jump to content

Μ 27 The Dumbbell Nebula



Το Νεφέλωμα του Αλτήρα ή Dumbbell Nebula, γνωστό και ως Μεσιέ 27 & NGC 6853, είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα στον αστερισμό Αλώπηξ. Η απόσταση του από την Γή είναι 1360 έτη φωτός. Το Νεφέλωμα του Αλτήρα είναι το πρώτο πλανητικό νεφέλωμα που ανακαλύφθηκε από τον αστρονόμο Σαρλ Μεσιέ το έτος 1764. Το φαινόμενο μέγεθος του είναι 7,5 mag και είναι ορατό ακόμα και με κιάλια ή και με μικρά τηλεσκόπια.

 

Τοποθεσία / Ημερ.λήψης : Mauna Kερατέα Obs Ιούνιος & Ιούλιος 2011

Τηλεσκόπιο : GSO Richey Chretien 10" f8

Στήριξη : Sky Watcher EQ6 Pro

Κάμερα : QHY9 KAF 8300 mono CCD, Temp -25 C

Φίλτρα / Χρόνοι έκθεσης : Ha 35x900 sec bin 2x, Oiii 25x600 sec bin 3x, RGB 12x180 sec bin 2x για κάθε φίλτρο, συνολικός χρόνος έκθεσης 15 ώρες ~

Λογισμικό : Nebulosity, Starry Night, EQmod, Deep Sky Stacker, Maxim DL Pixinshight, Photoshop CS5.

 

Μια φώτο που με παίδεψε αρκετά χωρίς να καταφέρω να βγάλω το επιθυμητό αποτέλεσμα, έτσι την σήκωσα ώστε να πάψω να ασχολούμαι μαζί της :)


From the category:

Νεφελώματα

· 5213 images
  • 5213 images
  • 26765 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Πολύ καλή Αντώνη, απλά η μόνη ένσταση που έχω είναι οτι οι γραμμές που κάνει σαν βεντάλια στο εξωτερικό στρώμα δεν φαίνονται τόσο καλά, ίσως διότι έχει στρετσαριστεί πολύ το ha. Πάντως πολύ καλή ανεξαιρέτως.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Παιδιά σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια,

όπως έγραψα όταν την ανέβασα δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Τα fit ειδικά τα rgb παρόλο που η βραδιές που έγιναν οι λήψεις δεν είχαν φεγγάρι και είχα εστιάσει όσο καλύτερα ήταν δυνατόν, τα άστρα έμοιαζαν σας ανεστίαστα. Γενικά έχω συμπεράνει ότι σε αυτή την εστιακή (2000mm) με το setup να φτάνει στο οριακό βάρος για την eq6 (20 kg), το image scale με την qhy9 να είναι στο 0,56 και ειδικά στην Κερατέα που είναι στο επίπεδο της θάλασσας, για να βγάλεις κάτι πιο αξιόλογο σε ανάλυση είναι πολύ δύσκολο, ειδικά όταν χρειάζεσαι μεγάλες εκθέσεις.

Τεσπα πάμε για άλλα ! :)

 

Γιώργο όσο αφορά το πίσω μέρος βγαίνει αρκεί να κάνεις πολλές λήψεις ώστε να μπορείς να το στρετσάρεις αρκετά χωρίς να βγάλει πολύ θόρυβο, όπως είδες έχω κάνει 35 λήψεις των 15 λεπτών 9 ώρες περίπου.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης