Jump to content

A.v.a.t. Morse Startrails - Ναός Προφήτη Ηλία 15ου


Bi2L

A.V.A.T. Astrovox Astrophotography Team

Ναός Προφήτη Ηλία 15ου - Startrails

 

 

Ναι, ναι, ναι, ναι... το γνωρίζω ότι οι διακεκομμένες γραμμές δεν είναι και τόσο ωραίες στα Αστρικά Ίχνη αλλά... τα Συγκεκριμένα Αστρικά Ίχνη είναι κάτι παραπάνω απο Αστρικά Ίχνη!!

 

Το συγκεκριμένα Αστρικά Ίχνη είναι... "AVAT Astrovox Astrophotography Team" Αστρικά Ίχνη, Τελεία και Παύλα!

Στην κυριολεξία Τελεία και Παύλα αφού όποιος Γνωρίζει σήματα Morse ίσως αναγνώρισε μερικά γράμματα ;)

 

Τα Αστέρια γράφουν "AVAT Astrovox Astrophotography Team"

ενδεικτικά εδω γράφει ΑVAT, και είναι η πρώτη λέξη που διαβάζουμε στα Αστροϊχνη μας γραμένο στον διεθνή κώδικα Morse

. - . . . - . - -

 

 

Ελπίζω να σας αρέσει, η φωτογραφία βγήκε με αρκετή μελέτη αφού έπρεπε να είμαι σίγουρος ότι ο κώδικας Morse θα γραφτεί σωστά στα καρέ μου, τωρα που βλέπω όμως την φωτογραφία οι παύλες θα έπρεπε να είναι λίγο πιο μεγάλες αλλά δεν πηράζει την επόμενη φορά...

 

ο Ναός βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου λίγο έξω από το όμορφο χωρίο της Κορακιάνας

 

 

Αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του Astrovox

 

Canon eos 400D mod

ef-15mm fisheye

f/3.5

Iso 800(30sec)

Iso 400(60sec)

108 καρέ των 30sec και των 60sec (συνολικός χρόνος 3 ώρες)

APT, Startrails, Photoshop

 

Κείμενο πηγή: Δήμος Φαιάκων

http://www.corfufeakes.gr/cgs.cfm?areaid=1&id=278

 

 

Προφήτης Ηλίας

Ναός του 15ου αιώνα. Γνώρισε την ακμή του σαν μοναστήρι τον 16ο με 17ο αιώνα, όταν εξ αιτίας πυρκαγιάς από άγνωστη αιτία παρήκμασε. Σύμφωνα με τις πηγές του Ιστορικού Αρχείου Κέρκυρας ο αριθμός των καλογήρων έφτανε τους 32. Αυτό συνάγεται από το μεγάλο αριθμό κελιών και το σωζόμενο φούρνο. Στο εσωτερικό της εκκλησίας είναι θαμμένος ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Παϊσιος που πέθανε το 1763. Είχε καταφύγει εδώ και μόνασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, διωγμένος από τους Τούρκους.

 

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ο εκ Κρήτης ηγούμενος της μονής Σωφρόνιος Φασκόμηλος, από το Ρέθυμνο, ο οποίος είναι και ο δωρητής της εξαιρετικής σημασίας εικόνας του Προφήτη Ηλία (1660) που περιγράφουμε παρακάτω. Ο Σωφρόνιος ήρθε στην Κέρκυρα μετά την άλωση της Κρήτης από τους Τούρκους το 1646. Η εκκλησία είχε μετόχια εκτός του ναού του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων στους πρόποδες του λόφου και της εκκλησίας των Αγίων Πάντων και της Παναγίας του Αγίου Μάρκου. Μετά τον ηγούμενο Σωφρόνιο Φασκόμηλο η μονή πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Μπαρμπάτι, ύστερα στην οικογένεια Γερανού, μετά στους Κεφαλάδες Σπυρίδωνα και Δημήτριο, οι απόγονοι των οποίων πώλησαν το κτήμα μαζί με την εκκλησία στους Ονούφριο Φαιτά, Κων/νο Βραδή και Νικολούζο Χονδρογιάννη Γεώργιο το 1960.

 

Σήμερα κατέχουν την εκκλησία οι απόγονοι των δύο πρώτων και ο Σπόζιτος Νικόλαος, που αγόρασε το μερίδιο του Νικολούζου- Χονδρογιάννη. Ανήκει στην διοικητική περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Άνω Κορακιάνας. Ανέκαθεν η εκκλησία αυτή ήταν το σημείο αναφοράς τριών χωριών (Άνω Κορακιάνας, Κάτω Κορακιάνας, Αγίου Μάρκου) και σήμερα δεσπόζει στο κέντρο της πεδινής περιοχής του Δήμου Φαιάκων.

 

 

 

ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

 

Έργο :Θεόδωρου Πουλάκη

 

Θέμα Σκηνές από το βίο του Προφήτη Ηλία

 

Χρόνος :περίπου 1660

 

Διαστάσεις :1,885 χ 1,235

 

Η εικόνα χωρίζεται σε 5 διάχωρα

Στο κεντρικό διάχωρο εικονίζεται ο Προφήτης Ηλίας ενώ αναλαμβάνεται σε τέθριππο άρμα και ρίχνει το μανδύα του στο μαθητή του Προφήτη Ελισσαίο, ο οποίος απεικονίζεται και κάτω αριστερά, στις όχθες του Ιορδάνη .Κάτω δεξιά εικονίζεται ο αφιερωτής ιερομόναχος Σωφρόνιος Φασκόμηλος. Η κεντρική αυτή σκηνή αντιγράφει χαλκογραφία του Φλαμανδού χαράκτη Jan Sadeler.

Στο επάνω αριστερά διάχωρο ο Προφήτης εικονίζεται δύο φορές, ενώ συνομιλεί με μια χήρα που του προσφέρει νερό και ψωμί και δίπλα ένα κοράκι τον τρέφει στην έρημο.

Στο επάνω δεξιά διάχωρο ο άγιος ανασταίνει ένα νεκρό.

Στο κάτω αριστερά διάχωρο ο Προφήτης Ηλίας σκοτώνει έναν ιερέα τον Βάαλ, στη γνωστή εκείνη σκηνή που άναψε τον βωμό με την προσευχή του.

Στο τελευταίο διάχωρο φλόγες κατεβαίνουν από τον ουρανό και τυλίγουν τον πεντηκόνταρχο και τους στρατιώτες του και κάτω δεξιά η επιγραφή:«κόπος (και) σπουδή Θεόδωρου Πουλάκη».

 

Τα χρώματα που επικρατούν είναι το κόκκινο, το πράσινο και το χρυσό. Η εικόνα χαρακτηριστική της τέχνης του Χανιώτη αγιογράφου (που γεννήθηκε στα 1620 και πέθανε στην Κέρκυρα το 1692) είναι επηρεασμένη από Φλαμανδικά πρότυπα, όχι μόνο στην εικονογραφία αλλά και την τεχνοτροπία. Όπως και τα περισσότερα έργα του Πουλάκη δε φέρει χρονολογία.

 

Η θαυμάσια αυτή εικόνα εκλάπη το 1976 και κόπηκε σε εννέα κομμάτια (για να μεταφερθεί) με αποτέλεσμα να καταστραφούν εντελώς τμήματα της ζωγραφικής επιφάνειας .Η εικόνα ανευρεθεί ,συντηρήθηκε το 1984 στο βυζαντινό μουσείο Αθηνών όπου και φυλάσσεται.

 

Η Δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπατρισμού της στην Κέρκυρα.

 

ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΑΚΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Κέρκυρα 490 Β3"


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Όντως Αντώνη στραβώνεσαι για να διαβάσεις τον κώδικα, θα προσπαθήσω να την ανεβάσω σε μεγαλύτερη ανάλυση και μετα γράμματα απο κάτω :wink:

 

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο

Σύνδεσμος για σχόλιο

Εξαιρετική, όπως όλες οι φωτογραφίες σου! :D

Πανέξυπνη και πρωτότυπη η ιδέα σου με τα σήματα Morse!

Αν έβγαινε και σε ανάγλυφη μορφή, θα μπορούσες να το έγραφες και στη γραφή Braille, για να μπορούν να το διαβάζουν και οι τυφλοί!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης